Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΓΑΖΙΟΥ 2012-2013 ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΔΙΑΠΕΔΑΓΩΓΗΣΗ Α1’ Δαφερμου Δεσποινα Βελλου Ηλεκτρα Βογιατζη Μαρια Βεισακη Μαρια Γαριφαλια ΖαχαρΑΚΗΣ ΜανοΣ Υπευθηνοι.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΓΑΖΙΟΥ 2012-2013 ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΔΙΑΠΕΔΑΓΩΓΗΣΗ Α1’ Δαφερμου Δεσποινα Βελλου Ηλεκτρα Βογιατζη Μαρια Βεισακη Μαρια Γαριφαλια ΖαχαρΑΚΗΣ ΜανοΣ Υπευθηνοι."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΓΑΖΙΟΥ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΔΙΑΠΕΔΑΓΩΓΗΣΗ Α1’ Δαφερμου Δεσποινα Βελλου Ηλεκτρα Βογιατζη Μαρια Βεισακη Μαρια Γαριφαλια ΖαχαρΑΚΗΣ ΜανοΣ Υπευθηνοι Διδασκοντες: Κ.Ζιουζια-Κ.Σαλουστρου ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΗΝΗ ΤΟΥ ΓΕΝΕΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΣΜΝ (ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΩΣ ΜΕΤΑΔΙΔΟΜΕΝΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ) ΠΡΟΦΥΛΑΞΕΙΣ ΑΠΌ ΣΜΝ ΑΠΟΒΟΛΗ ΑΙDS

2 ΒΕΛΛΟΥ ΗΛΕΚΤΡΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΥΓΙΕΙΝΗ ΓΕΜΕΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΒΟΓΙΑΤΖΗ ΜΑΡΙΑ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΣ ΜΕΤΑΔΙΔΟΜΕΝΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΖΑΧΑΡΑΚΗΣ ΜΑΝΟΣ AIDS ΔΑΦΕΡΜΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΡΟΦΥΛΑΞΗ ΑΠΟ ΣΜΝ ΒΕΙΣΑΚΗ ΜΑΡΙΑ ΑΠΟΒΟΛΗ

3 ΥΓΙΕΙΝΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΓΕΝΕΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ (ΑΝΔΡΑΣ-ΓΥΝΑΙΚΑ)
Ηλέκτρα βελλου ΥΓΙΕΙΝΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΓΕΝΕΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ (ΑΝΔΡΑΣ-ΓΥΝΑΙΚΑ)

4 ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΤΑ ΔΥΟ ΦΥΛΛΑ ΓΥΝΑΙΚΑ Δυο ωαγωγούς (σάλπιγγες) Δυο ωοθήκες
ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΤΑ ΔΥΟ ΦΥΛΛΑ ΓΥΝΑΙΚΑ Δυο ωαγωγούς (σάλπιγγες) Δυο ωοθήκες Μήτρα Τράχηλο Κόλπο Αιδοίο (εξωτερικό γενετικό όργανο ΑΝΤΡΑΣ Δυο όρχεις Επιδιδυμίδες Σπερματικοί πόροι Προστάτης Πέος (εξωτερικό γενετικό όργανο) Ουρήθρα

5 ΥΓΙΕΙΝΗ ΓΕΝΝΗΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ
ΥΓΙΕΙΝΗ ΓΕΝΝΗΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ Καθημερινά ερχόμαστε σε επαφή με διάφορα αντικείμενα τα οποία αποτελούν σίγουρη εστία μικρόβιων, Για να προφυλαχτούμε από αυτά πρέπει να λαμβάνουμε κάποια μετρά : Καθημερινό ντους Χρήση ειδικών σαπουνιών για ευαίσθητη περιοχή Βαμβακερά εσώρουχα-άνετα ρούχα Αλλαγή βρεγμένου μαγιό Αποφυγή μακρόχρονης λήψης αντιβιοτικών

6 ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΥΓΙΕΙΝΗ ΤΟΥ ΓΕΝΕΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ
ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΥΓΙΕΙΝΗ ΤΟΥ ΓΕΝΕΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ Η υγιεινή του αντρικού σώματος : Τα μετρά υγιεινής και καθαριότητας στον άντρα εφαρμόζονται ευκολότερα από ότι στην γυναίκα και αυτό για τους δυο λόγους. Ο πρώτος είναι ότι τα γεννητικά όργανα του άντρα είναι περισσότερο προσιτά για καθαριότητα δεύτερος είναι ότι η εμφάνιση του άντρα είναι περισσότερο λιτή σε αντίθεση με την γυναίκα που για λογούς κοινωνικούς έχει πιο επιτηδευμένη εμφάνιση. Βάση της καθαριότητας είναι το καθημερινό ντους ολοκλήρου του σώματος με νερό και σαπούνι ή αφρόλουτρο. Κατά το πλύσιμο και ήδη από την ήβη πρέπει να τραβιέται η πόσθη προς τα πίσω και να πλένετε με σαπούνι η βάλανος.

7 Αν ο άντρας είναι υγιής θα πρέπει το δέρμα της βαλάνου να είναι υγιές χωρίς κοκκινίλες και ενοχλήσεις και να μην παρατηρείται τοπική έκκριση λευκωπου εκκρίματος ή εξόδου υγρού από την ουρήθρα. Το πλύσιμο μπορεί να ενοχλεί μονό αν υπάρχει τοπικός ερεθισμός ή φλεγμονή. Το καθημερινό πλύσιμο πρέπει να ακολουθείτε από καθημερινή αλλαγή εσώρουχων. Τα βαμβακερά εσώρουχα είναι προτιμότερα γιατί επιτρέπουν στο δέρμα να αναπνέει και απορροφούν καλύτερα τον ιδρώτα. Επίσης προσοχή απαιτείται στη χρήση ξένων ρούχων και αντικειμένων ιδιαίτερα αν δεν είναι καλά πλυμένα. Πριν από την σεξουαλική επαφή απαιτείται πλύσιμο με νερό και σαπούνι των χεριών και των δυο συντρόφων γιατί τα χάδια στα γεννητικά όργανα μπορούν να μεταφέρουν μικρόβια. Μετά την σεξουαλική επαφή απαιτείται πλύσιμο των γεννητικών οργάνων με νερό και σαπούνι.

8 Η υγιεινή του γυναίκειου σώματος
Η υγιεινή του γυναίκειου σώματος Ανάλογη περιποίηση με καθημερινό ντου με νερό και σαπούνι η αφρόλουτρο χρειάζεται και το γυναικείο σώμα. Ιδιαίτερα απαραίτητη κρίνεται η καθημερνή καθαριότητα των γεννητικών οργάνων και τις περιπρωκτικής περιοχής με άφθονο νερό και σαπούνι. Η χρήση αποσμητικών κάλο είναι να περιορίζεται μονό στην περιοχή της μασχάλης και μονό μετά την καθαριότητα του σώματος και σε ελεγχομένη χρήση. Τις μέρες τις περιόδου επιβάλλεται συχνότερα ντους και καθαριότητα. Σε ορισμένες περιοχές της Ελλάδας οι γυναίκες αποφεύγουν το πλύσιμο των γενετικών οργάνων η ακόμα και την επαφή με νερό τις μέρες τις περιόδου. Η αντίληψη αύτη είναι τελείως λανθασμένη. Αν η περιοχή των γεννητικών οργάνων είναι υγιής η επαφή με το νερό και το σαπούνι δεν θα προκαλέσει πόνο η τσούξιμο.

9 Μετά την σεξουαλική επαφή απαιτείται πλύσιμο γεννητικών οργάνων με νερό και σαπούνι και εσωτερική καθαριότητα του κόλπου με άφθονο νερό ακόμα και αν η επαφή προκάλεσε μικρή αιμορραγία, είσοδος του νερού δεν πρέπει να γίνεται με με μεγάλη πίεση. Τα εσώρουχα πρέπει κατά προτίμηση να είναι βαμβακερά και να αλλάζονται καθημερινά ιδιαίτερα τις μέρες τις περιόδου. Βαμβακεροί πρέπει να είναι και οι στηθόδεσμοι η χρήση των οποίων βοηθού στην καλή υγεία των μαστών και στην εμφάνιση τους. Για λογούς καθαριότητας επιβάλλεται ο περιορισμός της τρίχωσης της περιοχής των γεννητικών οργάνων αν αύτη είναι υπερβολική.

10 ΔΑΦΕΡΜΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΡΟΦΥΛΑΞΕΙΣ ΑΠΌ ΣΜΝ ΗΠΑΤΙΤΙΔΑ Β ΗΠΑΤΙΤΙΔΑ C
ΗΠΑΤΙΤΙΔΑ Β ΗΠΑΤΙΤΙΔΑ C

11 ΠΡΟΦΥΛΑΞΕΙΣ ΑΠΟ ΣΜΝ Τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα είναι πολύ διαδεδομένα γύρω μας, σε ανθρώπους που ξέρουμε, μιλάμε και γνωρίζουμε. Επειδή δεν υπάρχουν προγράμματα υγείας για το ασφαλές σεξ,  για να προφυλαχτούμε πρέπει να ξέρουμε και να τηρούμε ορισμένους κανόνες. Πάντα σ.ε. με τη χρήση προφυλακτικού.   Το προφυλακτικό να χρησιμοποιείται από την αρχή της σεξουαλικής πράξεως και όχι λίγο πριν το τέλος.   Πάντα καλό πλύσιμο των χεριών πριν και μετά τη σ.ε.   Καλό πλύσιμο των χεριών στις τουαλέτες, ιδίως στις κοινόχρηστες.

12 ΗΠΑΤΙΤΙΔΑ Β Επιδημιολογία Περίπου το ένα τρίτο του πληθυσμού της γης πάσχει από χρόνια ηπατίτιδα Β. Στην Ελλάδα η συχνότητά της είναι περίπου 2-3% ενώ υπάρχουν περιοχές με αυξημένη συχνότητα μέχρι 25%.. Τρόποι μετάδοσης Η μετάδοση της ηπατίτιδας Β γίνεται με την επαφή ενός ατόμου που δεν έχει ανοσία με βιολογικά υγρά, όπως αίμα, σπέρμα, κολπικές εκκρίσεις, σάλιο (δάγκωμα), χρόνιων φορέων ή πασχόντων από οξεία ηπατίτιδα Β.  Ο ιός της ηπατίτιδας Β ζει έξω από το σώμα για 10 ημέρες. Αποξηραμένο αίμα σε πετσέτες ή σε άλλα αντικείμενα πιθανόν να είναι επικίνδυνο.  

13 ΗΠΑΤΙΤΙΔΑ Β Οι κυριότεροι τρόποι μετάδοσης είναι:
1. Σεξουαλική (ετεροφυλική ή ομοφυλοφιλική) επαφή (κολπική, πρωκτική ή στοματική επαφή) χωρίς προφύλαξη.  2. Κοινή χρήση συριγγών, βελονών και άλλων μέσων που  χρησιμοποιούν οι χρήστες ενδοφλεβίων ναρκωτικών. 3. Κοινή χρήση «καλαμακίου» για λήψη κοκαΐνης από την μύτη. 4. Δημιουργία τατουάζ και  τρύπημα αυτιών με μη αποστειρωμένα  εργαλεία. 5. Κοινή χρήση ξυραφιών, οδοντόβουρτσων, χτενών, ψαλιδιών και  τεχνιτών νυχιών. 6. Τραύματα από μολυσμένα αιχμηρά αντικείμενα. 7. Ούρα και έμετοι που περιέχουν αίμα. 8. Μετάγγιση μολυσμένου αίματος ή παραγώγων του. Εξαιρετικά  σπάνιο  σήμερα λόγω του ελέγχου των αιμοδοτών. 9. Μετάδοση από μητέρα στο παιδί (κάθετη μετάδοση) κατά την  γέννηση Παρεντερική έκθεση σε μολυσμένο αίμα.

14 Τα σημεία και συμπτώματα
απώλεια της όρεξης, ναυτία, έμετο, πόνους στο σώμα, ήπιο πυρετό, σκούρα ούρα, ίκτερο  φαγούρα στο δέρμα (πιθανό σύμπτωμα όλων των τύπων του ιού της ηπατίτιδας)

15 ΠΡΟΛΗΨΗ ΗΠΑΤΙΤΙΔΑΣ Β   • Εμβολιασμός βρεφών και όλων των παιδιών κάτω των 18 ετών που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο. • Εμβολιασμός ατόμου που ήρθε σε επαφή με μολυσμένη βελόνα, ξυραφάκι ή άλλο μολυσμένο αντικείμενο χρήσης ή ήρθε σε σεξουαλική επαφή με μολυσμένο άτομο. • Εμβολιασμός των νεογέννητων που οι μητέρες τους έχουν ηπατίτιδα Β. • Εμβολιασμός των εργαζομένων σε τομείς υγείας, των τροφίμων και του προσωπικού ιδρυμάτων, των χρηστών ενδοφλέβιων ναρκωτικών, των αιμορροφιλικών, οσων προέρχονται από κράτη όπου η ηπατίτιδα είναι διαδεδομένη • Χορήγηση ανοσοποιητικής σφαιρίνης πρέπει να γίνεται στα νεογέννητα των οποίων οι μητέρες είναι φορείς ηπατίτιδας Β • Αποφυγή κοινής χρήσης αντικειμένων όπως βελόνες, ξυραφάκια, οδοντόβουρτσες. • Χρήση προφυλακτικού κατά τη σεξουαλική επαφή.

16 ΠΟΙΑ ΑΤΟΜΑ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ
Σεξουαλικοί σύντροφοι και συγκάτοικοι ασθενών με χρόνια  ηπατίτιδα Β που δεν έχουν ανοσία.  Άτομα με πολλαπλούς (>2) ερωτικούς συντρόφους (ετερόφυλοι ή  ομοφυλόφιλοι).  Χρήστες ναρκωτικών ουσιών. Άτομα που εκτίθενται λόγω επαγγέλματος σε βιολογικά υγρά:  γιατροί, νοσηλευτικό προσωπικό, οδοντίατροι, παρασκευαστές  εργαστηρίων, εργαζόμενοι σε ερευνητικά και διαγνωστικά εργαστήρια,  αστυνομικοί, πυροσβέστες,  εργαζόμενοι σε  υπηρεσίες καθαριότητας και επεξεργασίας λυμάτων,   εργαζόμενοι  σε γραφεία κηδειών και το προσωπικό και οι τρόφιμοι ειδικών ιδρυμάτων .  Πολυμεταγγιζόμενοι με αίμα ή παράγωγά του. Άτομα που μεταγγίσθηκαν πριν το 1980.   Τρόφιμοι και προσωπικό φυλακών. Αιμοκαθαιρόμενοι σε μονάδες τεχνητού νεφρού. Μεταμοσχευμένοι  Άτομα που ταξιδεύουν σε χώρες με υψηλή συχνότητα  ηπατίτιδας Β.

17 ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΗΠΑΤΙΤΙΔΣ Β ΕΙΝΑΙ:
το HBV DNA test που μετρά την ποσότητα του ιού στον οργανισμό,  οι ηπατικές δοκιμασίες που δείχνουν την λειτουργία του ήπατος, δηλαδή οι  τρανσαμινάσες, η χολερυθρίνη και ο χρόνος προθρομβίνης το υπερηχοτομογράφημα άνω κοιλίας που περιλαμβάνει το ήπαρ, τον σπλήνα, την  χοληδόχο κύστη, τον χοληδόχο πόρο και τους νεφρούς .   η βιοψία ήπατος. Mε μία βελόνη λαμβάνεται ένα μικρό τεμαχίδιο ήπατος, μήκους 1-2 εκατοστών που στέλνεται για εξέταση. 

18 ΠΟΙΟΙ ΑΣΘΝΕΙΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Θεραπεία χορηγείται μόνο σε εκείνους τους ασθενείς που θα ωφεληθούν. Η τελική απόφαση για την χορήγηση θεραπείας  και το είδος αυτής θα πρέπει να  λαμβάνεται από γιατρούς που ασχολούνται  συστηματικά με το ήπαρ και τις ασθένειες του και με την συμφωνία του ασθενούς μετά  από πλήρη  ενημέρωσή του. 

19 Μεταδίδεται με την επαφή του ατόμου με μολυσμένο αίμα ή παράγωγά του.
ΗΠΑΤΙΤΙΔΑ C Επιδημιολογία Η ηπατίτιδα C είναι ένα μία από τις συχνότερες αιτίες ηπατικής νόσου παγκοσμίως. Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι το 2% του πληθυσμού πάσχει από χρόνια ηπατίτιδα C. Μετάδοση Μεταδίδεται με την επαφή του ατόμου με μολυσμένο αίμα ή παράγωγά του.

20 Οι συχνότεροι τρόποι μετάδοσης ηπατίτιδας C είναι:
1. χρήση κοινών βελονών και συριγγών  κυρίως από τους χρήστες ενδοφλεβίων ουσιών. 2. μολυσμένα εργαλεία  που χρησιμοποιούνται για  τατουάζ,  τρυπήματα  διαφόρων σημείων του σώματος,  περιποίηση νυχιών. 3. μολυσμένα ιατρικά και οδοντιατρικά εργαλεία. 4. τρύπημα με μολυσμένη βελόνα ή εργαλείο.  5. κοινή χρήση αντικειμένων ατομικής περιποίησης (οδοντόβουρτσες, νυχοκόπτες, χτένες κλπ) που πιθανόν να έχουν αίμα. 6. σεξουαλική μετάδοση. 7. μετάδοση από μητέρα σε παιδί . Αυξάνεται όταν συνυπάρχει ιός AIDS. 8. Αιμοκάθαρση. Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται διαρκώς ελαττούμενη συχνότητα μετάδοσης. 9. μετάγγιση αίματος ή παραγώγων του. Τα άτομα που μεταγγίσθηκαν πριν το θα πρέπει να ελέγχονται για πιθανή μόλυνση από τον ιό. 10.άγνωστος τρόπος. Ποσοστό 30-40% των ασθενών με ηπατίτιδα C δεν έχουν εμφανή έκθεση σε παράγοντα κινδύνου.

21 ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ Τα συμπτώματα της μόλυνσης εμφανίζονται 6-8 εβδομάδες αργότερα. Το διάστημα αυτό (στάδιο επώασης) είναι διαφορετικό  από άτομο σε  άτομο και γι αυτό η ανακάλυψή της γίνεται πολλές φορές τυχαία σε συστηματικές εξετάσεις ή σε αιμοδοσία. ανορεξία καταβολή, κατάθλιψη, κοιλιακό άλγος,  τάση για εμετό αρθραλγίες ίκτερος

22 ΠΡΟΛΗΨΗ Δεν υπάρχει, μέχρι σήμερα, εμβόλιο για την ηπατίτιδα C. Προληπτικά μέτρα που θα πρέπει να λαμβάνονται από τους ασθενείς με ηπατίτιδα C για να μην μεταδίδουν την νόσο είναι: 1. ατομική χρήση ειδών προσωπικής περιποίησης (ξυραφάκια, οδοντόβουρτσες, νυχοκόπτες, χτένες, αποτριχωτικές συσκευές) 2. χρήση προφυλακτικού από άτομα με ηπατίτιδα C με μονογαμικές σχέσεις ή πολλαπλούς ερωτικούς συντρόφους, ή άτομα με ομοφυλοφιλικές σχέσεις. 3. απολύμανση με χλωρίνη σκευών και αντικειμένων που έρχονται σε επαφή με μολυσμένο αίμα. 4. σε περίπτωση τρυπήματος με βελόνη συνιστάται άμεσος προσδιορισμός αντισωμάτων antiHCV και στην συνέχεια έλεγχος τρανσαμινασών. Αν επιβεβαιωθεί η διάγνωση συνιστάται άμεση χορήγηση θεραπείας. 5. η καισαρική τομή, υποστηρίζεται αν και δεν έχει αποδειχθεί πλήρως, ότι προστατεύει το νεογνό από την μόλυνση με ηπατίτιδα C από πάσχουσα μητέρα. 6. ο θηλασμός δεν μεταδίδει τον ιό.

23 ΒΕΙΣΑΚΗ ΜΑΡΙΑ ΑΠΟΒΟΛΗ ΕΜΒΡΥΟΥ AIDS

24 τυχαίους τραυματισμούς βακτηριακές μολύνσεις δυσμορφία της λεκάνης
ΑΠΟΒOΛΗ ΕΜΒΡΥΟΥ Η αποβολή είναι μια δυσάρεστη εμπειρία και δυστυχώς συμβαίνει αρκετά συχνά. Είναι μια δύσκολη κατάσταση, ψυχολογικά και οργανικά, για όποια γυναίκα την περνάει. τυχαίους τραυματισμούς βακτηριακές μολύνσεις δυσμορφία της λεκάνης ασθένειες του ωάριου ασθένειες του ωάριου-εμβρυϊκής μεμβράνης ανικανότητα διατροφής παθολογικές συνθήκες του πλακούντα ψυχικά τραύματα χρονιές νεφρίτιδες διαβήτης

25 Η ΘΛΙΒΕΡΗ ΟΨΗ ΤΗΣ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ
Η απώλεια του μωρού μέσα στις πρώτες εικοσιτέσσερις εβδομάδες της εγκυμοσύνης αποκαλείται αποβολή. περίπου μια στις επτά εγκυμοσύνες να καταλήγουν σε αποβολή. Πλειοψηφία των αποβολών συμβαίνει μέσα στις πρώτες 13 εβδομάδες της κύησης. ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕΙ ΜΙΑ ΑΠΟΒΟΛΗ ανωμαλία στο σχηματισμό του εμβρύου μόλυνση, ανωμαλίες πλακούντα ή μήτρας η αμνιοπαρακέντηση και η λήψη δείγματος χοριακών λαχνών (CVS)

26 διάχυτοι και συνεχιζόμενοι πόνοι στην μέση.
ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΑΠΟΒΟΛΗΣ έντονη περίοδος(με πόνο στην κοιλιά και πολλή αιμορραγία που μερικές φορές περιλαμβάνει πηχτούς θρόμβους αίματος) σε ποιο προχωρημένη εβδομάδα μαθαίνουν πως έχουν χάσει το μωρό τους σε ένα από τα προγραμματισμένα υπερηχογραφήματα. ελαφροί κολικοί διάχυτοι και συνεχιζόμενοι πόνοι στην μέση. αύξηση αιμορραγίας και ένταση πόνων ΑΥΞΑΜΕΝΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΑΠΟΒΟΛΗΣ Αν έχετε Διαβήτη Αν έχετε Νεφροπάθεια Αν έχετε παθήσεις του θυρεοειδή Αν έχετε Λύκο Αν έχετε Ινομυώματα (η άλλες πάθησης της μήτρας) Αν έχετε Ιστορικό αποβολών

27 μΕΙΩΣΗ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΑΠΟΒΟΛΗΣ
μΕΙΩΣΗ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΑΠΟΒΟΛΗΣ Η αλήθεια είναι πως δεν μπορείτε να κάνετε και πολλά πράγματα για να μειώσετε τις πιθανότητες μιας αποβολής. διακοπή καπνίσματος υγιεινή διατροφή αποχή από καφεΐνη αλκοόλ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΜΙΑ ΑΠΟΒΟΛΗ Επειδή ουσιαστικά ο δεσμός της γυναικάς με το μωρό ξεκάνει απτή στιγμή που μαθαίνει πως είναι έγκυος, είναι σημαντικό να δεχτείτε τη σωστή ψυχολογική υποστήριξη και να δώσετε στον εαυτό σας το χρόνο να συνειδητοποιήσει το γεγονός και να θρηνήσει.

28 AIDS

29 Ποια είναι τα συμπτώματα;
Τα αρχικά συμπτώματα του AIDS μοιάζουν με τα συμπτώματα της γρίπης και είναι τα εξής: πονόλαιμος πυρετός κόπωση πρησμένοι λεμφαδένες πόνος στους μυς εξάνθημα. Το παράδοξο είναι ότι τα αρχικά αυτά συμπτώματα υποχωρούν μετά από λίγες εβδομάδες και οι ασθενείς παραμένουν φορείς του AIDS και νοσούν μετά από 1-14 χρόνια. Στο διάστημα αυτό μπορεί να εμφανίζουν κάποια από τα παρακάτω συμπτώματα: ουλίτιδα στοματικές λοιμώξεις επίμονο πρήξιμο λεμφαδένων επίμονο απλό έρπη κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων φαγούρα και ξεφλούδισμα του δέρματος απώλεια βάρους.

30 Πως μπορώ να διαπιστώσω αν κάποιος έχει HIV;
Δεν υπάρχει κανένας τρόπος για να διαπιστώσετε αν κάποιος άλλος έχει HIV. Πολλοί άνθρωποι με HIV δείχνουν απόλυτα υγιείς. Άλλοι μπορεί να έχουν κάποια συμπτώματα ίδια με αυτά κοινών παθήσεων. Δεν μπορείτε να διαπιστώσετε αν κάποιος είναι οροθετικός από την εμφάνισή του. Ο μόνος τρόπος να διαπιστώσετε αν κάποιος έχει HIV, είναι αν σας το πει ο ίδιος.

31 Πότε εκδηλώνεται το AIDS μετά τη μόλυνση με τον ιό HIV;
Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι η λοίμωξη από τον ιό HIV μπορεί να παραμείνει ουσιαστικά αδιάγνωστη για αρκετά χρόνια μέχρι την εκδήλωση του AIDS. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, το άτομο είναι φορέας του ιού και μπορεί να τον μεταδώσει, συχνά όμως δεν έχει καμιά κλινική εκδήλωση

32 Υπάρχει θεραπεία για την αντιμετώπιση του AIDS;
Αν και οριστική θεραπεία δεν έχει βρεθεί, η πρόοδος στον τομέα της φαρμακοθεραπείας προσφέρει σημαντικά τόσο στην ποιότητα όσο και στην επιμήκυνση της ζωής των ασθενών με AIDS. Η πλειονότητα των ασθενών με λοίμωξη με HIV θεραπεύονται σήμερα όπως άλλοι ασθενείς με χρόνια νοσήματα, όπως είναι η υπέρταση, ο διαβήτης, οι καρδιοπάθειες, κλπ. Χρησιμοποιούμε αρκετά φάρμακα για την αντιμετώπιση της λοίμωξης HIV και του AIDS. Μπορούμε να πούμε ότι τα φάρμακα αυτά χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες: Σε αντί-ιϊκά φάρμακα που σκοπό έχουν να σκοτώσουν ή να μειώσουν την αναπαραγωγική ικανότητα του ιού HIV (ζιδοβουδίνη, λαμιβουδίνη, διδανοσίνη, αναστολείς της πρωτεάσης του ιού, και άλλα) Σε φάρμακα που σκοπό έχουν να αντιμετωπίσουν τις κατά καιρό εκδηλώσεις της ανοσολογικής ανεπάρκειας (κυρίως περιστασιακές λοιμώξεις, και νεοπλάσματα).

33 Πόσος χρόνος χρειάζεται για να εμφανιστούν τα συμπτώματα του ιού;
Τα συμπτώματα εμφανίζονται περίπου ενάμιση μήνα μετά τη λοίμωξη.

34 Πώς γίνεται η διάγνωση;
Η διάγνωση του AIDS γίνεται με αιματολογικές εξετάσεις. Επειδή, ωστόσο, υπάρχει περίπτωση τα αποτελέσματα της πρώτης εξέτασης να είναι ψευδώς αρνητικά, δηλαδή ο ασθενής να έχει προσβληθεί από τον ιό αλλά να μην φαίνεται, οι εξετάσεις πρέπει να επαναληφθούν μετά από τρεις μήνες.

35 ΠΗΓΕΣ: AD%CE%BD%CE%B5%CE%B9%CE%B5%CF%82/%CF%83%CF%8 D%CE%BD%CE%B4%CF%81%CE%BF%CE%BC%CE%BF- %CE%B5%CF%80%CE%AF%CE%BA%CF%84%CE%B7%CF%84%C E%B7%CF%82- %CE%B1%CE%BD%CE%BF%CF%83%CE%BF%CE%BB%CE%BF%C E%B3%CE%B9%CE%BA%CE%AE%CF%82- %CE%B1%CE%BD%CE%B5%CF%80%CE%AC%CF%81%CE%BA%C E%B5%CE%B9%CE%B1%CF%82-aids aids

36 ΜΑΡΙΑ ΒΟΓΙΑΤΖΗ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΩΣ ΜΕΤΑΔΙΔΩΜΕΝΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ

37 Σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ) ή Σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις (ΣΜΛ)

38 Τι είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα;
Eίναι τα νοσήματα που μεταδίδονται από άτομο σε άτομο κυρίως με την σεξουαλική επαφή. Η ιστορία τους έχει καταγραφεί από την εποχή των αρχαίων Αιγυπτίων. Υπάρχουν τουλάχιστον 25 διαφορετικά νοσήματα σ’ αυτήν την κατηγορία με διάφορα συμπτώματα. Μεταδίδονται με την σεξουαλική επαφή, αλλά και με άλλους τρόπους όπως πχ το ΑIDS, (η σύφιλη και η ηπατίτιδα) με μολυσμένες σύριγγες, μετάγγιση αίματος κλπ.

39 Πως τίθεται η υποψία ενός ΣΜΝ
Αν υπάρχουν μερικά συμπτώματα(πληγές, βλάβες στα γεννητικά όργανα ή συμπτώματα όπως κνησμός ή «κάψιμο» από τα γεννητικά όργανα, πρησμένοι λεμφαδένες στην περιγεννητική περιοχή). Αν ο ένας σεξουαλικός σύντροφος έχει ΣΜΝ. Μερικά ΣΜΝ μπορεί να μεταδοθούν από ένα μολυσμένο άτομα ακόμα και αν αυτό δεν έχει κανένα σύμπτωμα. Πολλά ΣΜΝ μπορεί εύκολα να θεραπευτούν, αλλά εάν αφεθούν χωρίς θεραπεία, μπορεί να προκαλέσουν μόνιμες βλάβες όπως πχ στείρωση Μερικά ΣΜΝ μπορεί να μεταδοθούν από την έγκυο μητέρα στο κυοφορούμενο έμβρυο. Είναι σημαντικό αν κάποιος διαγνωσθεί ότι πάσχει από ΣΜΝ να πληροφορήσει τους σεξουαλικούς συντρόφους του.

40 Ποια είναι τα πιο συχνά συμπτώματα στα ΣΜΝ
Τα συμπτώματα ποικίλλουν, αλλά τα πιο συχνά είναι: πληγές στα γεννητικά όργανα, διόγκωση λεμφαδένων κυρίως στις βουβωνικές περιοχές, Φαγούρα Πόνος και κάψιμο στην ούρηση Έκκριση υγρού από την ουρήθρα και Αυξημένα υγρά από τον κόλπο Γενικευμένα εξανθήματα με πυρετό και λεμφαδενίτιδα Οι πιο συχνές ΣΜΝ θα περιγραφούν πιο κάτω περιληπτικά

41 Κολπίτιδα, Ουρηθρίτιδα
Η κολπίτιδα είναι φλεγμονή του κόλπου που εκδηλώνεται με άφθονα δύσοσμα ύγρα. Δεν θεωρείται απαραίτητα ΣΜΝ. Στους άνδρες αντίστοιχα υπάρχει φλεγμονή της ουρήθρας, ή ουρηθρίτιδα. ΑΙΤΙΑ Κοινά βακτήρια Μύκητες ή Καντιντίαση Στις γυναίκες εμφανίζει ερεθισμό, ερυθρότητα , φαγούρα, πόνο, οίδημα και παχύ λευκό έκκριμα από τον κόλπο Στους άνδρες ερεθισμό, έκκριμα και οίδημα της βαλάνου και δυσκολία να τραβηχθεί η ακροποσθία Χλαμύδια: είναι συχνό ΣΜΝ και προκαλεί λοίμωξη της ουρήθρας, του τραχήλου, του ορθού, των ματιών και στα δύο φύλα. Μπορεί να μην έχει συμπτωματολογία. 4. Τριχομονάδες. Έντονη φαγούρα.

42 ΓΟΝΟΡΡΟΙΑ ή ΒΛΕΝΟΡΡΟΙΑ
Αίτιο : Γονόκοκκος, προκαλεί μόλυνση της ουρήθρας-του τραχήλου της μήτρας, ορθού, φάρυγγα. Συμπτώματα α) Κάψιμο στην ούρηση β) Λευκό ή κίτρινο έκκριμα από την ουρήθρα γ) Κολπικά υγρά δ) Η μετάδοση του γίνεται αποκλειστικά με την σεξουαλική επαφή. Η μετάδοση γίνεται με την σεξουαλική επαφή με μολυσμένο άτομο και μπορεί να προληφθεί με την πρακτική του ασφαλούς σεξ και την σωστή χρήση προφυλακτικού.

43 ΦΘΕΙΡΙΑΣΗ-ΨΕΙΡΕΣ ΕΦΗΒΑΙΟΥ
Οι φθείρες (ψείρες) του εφηβαίου είναι μικρά γκριζο-κίτρινα παράσιτα στο σχήμα του κάβουρα, που μπαίνουν στο δέρμα και τρέφονται με αίμα. Ζουν στις τρίχες κυρίως του εφηβαίου, των μασχαλών. Μεταδίδονται κατά την διάρκεια της σεξουαλικής επαφής, αλλά και με τα κλινοσκεπάσματα, τα ρούχα, τις πετσέτες. Συμπτώματα: Φαγούρα Φλεγμονή της προσβεβλημένης περιοχής Μερικές φορές βλέπουμε τις ψείρες και τις κόνιδες ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΣΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗΣ ΕΠΑΦΗΣ

44 Η φθείρα του εφηβαίου

45 ΟΞΥΤΕΝΗ ΚΟΝΔΥΛΩΜΑΤΑ (ή HPV λοίμωξη)
Μπορεί να εμφανιστούν στο δέρμα οπουδήποτε, κυρίως στην περιοχή των γεννητικών οργάνων, σαν μικρές βλατίδες ή ογκίδια. Μπορεί να υπάρξει μόλυνση χωρίς να υπάρχουν κλινικά έκδηλες βλάβες (λανθάνουσες λοιμώξεις) Αν μια γυναίκα έχει κονδυλώματα στον τράχηλο μπορεί να προκαλέσουν ήπια αιμορραγία, ενώ μακροπρόθεσμα ορισμένοι τύποι HPV ιών, μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Για την πρόληψη των HPV λοιμώξεων και του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, εφαρμόζεται από τον Ιούνιο του 2006 ειδικό εμβόλιο (Gardasil®) που προστατεύει από του υπότυπους 6, 11 (ευθύνονται για το 90% των κονδυλωμάτων) και τους υπότυπους 16, 18 (που ευθύνονται για το 70% των καρκίνων του τραχήλου της μήτρας). Το εμβόλιο χρησιμοποιείται για τις γυναίκες 9-26 ετών και είναι αποτελεσματικό κατά % αν δεν υπάρχει έκθεση στον ιό.

46 Κονδυλώματα στοματικού βλεννογόνου μικρές μαλθακές, ρόδινες ή λευκωπές βλατίδες ή πλάκες στον παρειακό βλεννογόνο, τα ούλα, την σκληρή υπερώα και την γλώσσα Κονδυλώματα στοματικού βλεννογόνου σχετίζονται με HPV -6, -11

47 Έρπητας γεννητικών οργάνων
Οφείλεται στον ιό του απλού έρπητα και προκαλεί: Εμφάνιση φυσαλλίδων με υγρό που συνήθως σπάνε και αφήνουν πληγές με πόνο, φαγούρα ή κάψιμο. Μετά την πρωτομόλυνση οι ερπητοϊοί κρύβονται στις νευρικές ίνες κοντά στην περιοχή της λοίμωξης, όπου μένουν σε λανθάνουσα (ασυμπτωματική) κατάσταση. Υποτροπές συμβαίνουν με stress η πτώση της άμυνας του οργανισμού, αλλά τα επεισόδια διαρκούν λιγότερο και είναι πιο ελαφριά. Η μετάδοση γίνεται στην διάρκεια της σεξουαλικής επαφής, ακόμη και αν δεν υπάρχουν βλάβες ή συμπτώματα. Πρόληψη μπορεί να γίνει με το προφυλακτικό αν καλύπτει τις βλάβες.

48 Μολυσματική τέρμινθος
Μολυσματική τέρμινθος είναι μια συχνή λοίμωξη από ιό, προκαλεί μικρές βλάβες στο δέρμα, γεμάτες με ένα λευκό περιεχόμενο που είναι πολύ μολυσματικό. Η μολυσματική τέρμινθος μεταδίδεται εξ επαφής, δέρμα με δέρμα στην διάρκεια της σεξουαλικής πράξης, αλλά και με μολυσμένα αντικείμενα (πετσέτες, ρούχα και κλινοσκεπάσματα). Έτσι δεν θεωρείται αυστηρά ΣΜΝ (υπάρχει και σε παιδιά). Πρόληψη γίνεται με την χρήση προφυλακτικού σε ένα βαθμό, (μπορεί να μεταδοθεί σε περιοχές που δεν καλύπτεται από το προφυλακτικό).

49 Κλινική εικόνα της μολυσματικής τερμίνθου : πολλές βλάβες τερμίνθου

50 Ψώρα Η ψώρα είναι μεταδοτική δερματοπάθεια που οφείλεται στο άκαρι της ψώρας και χαρακτηρίζεται από: Έντονο κυρίως νυχτερινό κνησμό. Ο χρόνος επώασης είναι 2-6 εβδομάδες Η ψώρα δεν είναι αυστηρά ΣΜΝ. Φτωχές συνθήκες υγιεινής, όπου μοιράζονται ρούχα, πετσέτες και κλινοσκεπάσματα ευνοούν την μετάδοση της. Δεν υπάρχει αποτελεσματικός τρόπος πρόληψης, παρά μόνο αποφυγή επαφής με μολυσμένα άτομα.

51 Ψώρα

52 ΣΥΦΙΛΗ Το όνομα της δόθηκε από τον Fracastorius το 1530 από ένα άρρωστο βοσκό, τον Σίφυλους. Ασθένεια με μεγάλη ιστορική σημασία Η προέλευση της δεν είναι απόλυτα γνωστή Επιδημία στο τέλος του 15ου αιώνα «Εισαγωγή» με την επιστροφή του Κολόμβου από Αμερική (1493). Εποχή πολέμων στην Ευρώπη Περιγραφές στην Βίβλο και αρχαία Κινέζικα κείμενα

53 ΣΥΦΙΛΗ Οφείλεται στην ώχρα σπειροχαίτη.
Μεταδίδεται με την σεξουαλική επαφή. Επίσης από άρρωστη μητέρα στο κυοφορούμενο έμβρυο. Από μετάγγιση μολυσμένου αίματος.

54 ΣΥΦΙΛΗ Ανώδυνη πληγή στα γεννητικά όργανα – συφιλιδικό έλκος.
Πρησμένοι λεμφαδένες. Εξάνθημα (ανάλογα με το στάδιο). Πυρετός ή κακουχία.

55 ΣΥΦΙΛΗ Εξελίσσεται (χωρίς θεραπεία) σε 3 στάδια
Σοβαρή προσβολή καρδιάς, ματιών, νευρικού συστήματος. Η θεραπεία της επιτεύχθηκε με την ανακάλυψη της πενικιλλίνης Το προφυλατικό δεν προσφέρει απόλυτη προφύλαξη

56 Συφιλιδικό έλκος γλώσσας

57 TEΣΤ HIV & MONAΔΑ ΛΟΙΜΩΞΕΩΝ ΓΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΤΟΥ AIDS ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ
19/9/2018

58 TO TEΣΤ ΓΙΑ HIV ΠΟΤΕ ΝΑ ΚΑΝΩ ΤΟ ΤΕΣΤ ΓΙΑ HIV TI ANIΧΝΕΥΕΙ ΠΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΥΤΗ Η ΕΞΕΤΑΣΗ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ Για να δημιουργήσει ο οργανισμός μας αντισώματα απέναντι στο ιό χρειάζεται κάποιο χρόνο. Στην μεγάλη πλειοψηφία των ανθρώπων, ο χρόνος αυτός είναι τρεις μήνες. Αυτός ο χρόνος ονομάζεται περίοδος παραθύρου. Αν κάνεις το τεστ στην περίοδο παραθύρου δεν θα είναι αξιόπιστο αφού δεν θα βρει αντισώματα και θα δείξει ότι δεν έχεις τον ιό, ενώ στην πραγματικότητα μπορεί να έχεις μολυνθεί. Θα πρέπει λοιπόν να περιμένεις τρεις μήνες από την στιγμή που πιστεύεις ότι μολύνθηκες για να έχεις αξιόπιστα αποτελέσματα. Σε κάθε περίπτωση όμως μίλησε με κάποιον ειδικό ή πάρε κάποια τηλεφωνική γραμμή. 19/9/2018

59 TI ANIXNEYEI TO ΤΕΣΤ ΓΙΑ HIV
Το πιο αξιόπιστο είδος εξέτασης είναι το 4ης γενιάς τεστ αίματοςαντισωμάτων/αντιγόνου. Αυτό το τεστ ανιχνεύει αντισώματα και αντιγόνο στον ιό HIV αφού περάσουν 4 εβδομάδες (και μετά) από μια επικίνδυνη επαφή και γίνεται σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ ανώνυμα και δωρεάν σε 6 Κέντρα Αναφοράς AIDS Το τεστ αντισωμάτων είναι μια τυποποιημένη εξέταση για το HIV. Ωστόσο, τα αντισώματα μπορεί να μην είναι ανιχνεύσιμα κατά τη διάρκεια των πρώτων εβδομάδων μετά την μόλυνση. Η πρωτολοίμωξη είναι το διάστημα μετά τη μόλυνση όταν υπάρχουν ανιχνεύσιμα επίπεδα του RNA του HIV-1 στο αίμα, αλλά το τεστ αντισωμάτων είναι αρνητικό ή απροσδιόριστο. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, τα άτομα αναπτύσσουν υψηλά επίπεδα του RNA του HIV-1 στο αίμα και στις εκκρίσεις των γεννητικών τους οργάνων και σε συνδυασμό με τη δραστηριότητα υψηλού κινδύνου, είναι υπεύθυνα για σχεδόν το 50% όλων των περιστατικών μετάδοσης [Xiridou 2004; Yerly 2001; Pao 2005; Brenner 2008]. . 19/9/2018

60 ΕΞΩΤΕΡΙΚΑ ΙΑΤΡΕΙΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ HIV(+)ΑΤΟΜΩΝ
ΚΕΝΤΡΟ ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΣΤ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΕΝΤΡΟK.A. AIDS ΚΡΗΤΗΣ «ΒΕΝΙΖΕΛΕΙΟ - ΠΑΝΑΝΕΙΟ» Λεωφ. Κνωσσού, Ηράκλειο Κρήτης Τηλ , Καθημερινά 9:00-11:00 (χωρίς ραντεβού) στο δεύτερο όροφο του νέου κτηρίου ΕΞΩΤΕΡΙΚΑ ΙΑΤΡΕΙΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ HIV(+)ΑΤΟΜΩΝ ΤΗΛ , FAX 19/9/2018

61 Η Μονάδα παρέχει στους διαγνωσμένους HIV θετικούς ασθενείς:
ΜΟΝΑΔΑ ΛΟΙΜΩΞΕΩΝ ΓΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ AIDS ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ Η μονάδα λοιμώξεων για τους ασθενείς με AIDS στο Ηράκλειο βρίσκεται στο Πανεπ ιστημιακό. Γενικό Νοσοκομείο στην Α’ Παθολογική Κλινικη. Η Μονάδα παρέχει στους διαγνωσμένους HIV θετικούς ασθενείς: Δωρεάν αντιρετροϊκά φάρμακα Δωρεάν παροχή νέων αντιρετροϊκών φαρμάκων μέσω κλινικών δοκιμών Δωρεάν εξέταση ιϊκού φορτίου Δωρεάν ανοσολογικό έλεγχο Δωρεάν νοσοκομειακή περίθαλψη Δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη 19/9/2018

62 ΠΗΓΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ 7η ΥΠΕ ΚΡΗΤΗΣ 19/9/2018

63 AIDS Ζαχαράκης Μανώλης

64 AIDS Είναι μια ανίατη λοιμώδης νόσος που οφείλεται στον ίο ΗIV.
Το AIDS είναι υπεύθυνο για την καταστροφή της άμυνας του οργανισμού .Μέχρι σήμερα δεν έχει βρεθεί εμβόλιο ή φάρμακο για το aids ΣΥΝΗΘΕΣΤΑΡΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ: Σεξουαλική επαφή δίχως προφυλάξεις Κοινή χρήση κοινών συριγγών (ναρκωτικά) ΔΕΝ ΜΕΤΑΔΙΔΕΤΑΙ ΑΠΌ Τουαλέτα Σάλιο- ιδρώτας Πισινά – θάλασσα Ρούχα – τηλεφωνά - πιάτα Παρά τα ακριβά διαθέσιμα φάρμακα ,παραμένει νόσος η όποια επιφέρει τον θάνατο Μανώλης Ζαχαράκης 64

65 ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΑΠΌ ΜΗΤΕΡΑ ΣΕ ΠΑΙΔΙ
ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΑΠΌ ΜΗΤΕΡΑ ΣΕ ΠΑΙΔΙ Ο HIV μπορεί να μεταδοθεί στο παΐδι κατά την διάρκεια της εγκυμοσυνης, του τοκετού και μετά από τον τοκετό διάμεσο του θηλασμού. Οταν η μητέρα δεν λαμβάνει αγωγή. Ο κίνδυνος μετάδοσης στην προγεννητική περίοδο (λίγο πριν τη γέννηση) είναι γύρω στο 20% και για τα νεογνά που θηλάζουν 35% Το 2008 η μετάδοση αποτέλεσε την οδό μόλυνσης στο 90% των παιδιών που μολύνθηκαν. Με την κατάλληλη αγωγή ο κίνδυνος μόλυνσης μπορεί να μειωθεί περίπου 1% . ΤΡΟΠΟΙ ΠΡΟΛΗΨΗΣ Για να γίνει αυτό χρειάζεται η μητέρα να παίρνει αντιρετροϊκα στη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του τοκετού ,να γίνει προαιρετικά καισαρική τομή και να μη γίνει θηλασμός, καθώς επίσης και η λήψη αντιρετροϊκων από το βρέφος μετά την γέννηση. Αν αίμα μολύνει το φαγητό στην προμασηση αυτό μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο μετάδοσης Τι είναι ο οροθετικός? Είναι ένα άτομο το οποίο έχει προσβληθεί από τον ίο HIV , χωρίς να έχει ασθενήσει ή να παρουσιάσει τα συμπτώματα του ιού 65

66 ΑΣΘΕΝΕΙΣ AIDS Τα δικαιώματα νοσοκομειακού ασθενούς
Ο ασθενής έχει το δικαίωμα προσεγγίσεως στις υπηρεσίες του νοσοκομειου, τις πλέον κατάλληλες για τη φύση της ασθένειας του έχει το δικαίωμα της παροχής φροντίδας Έχει το δικαίωμα να συγκατατεθεί ή να αρνηθεί κάθε διαγνωστική ή θεραπευτική πράξη που πρόκειται να διενεργηθεί σε ατόνησε περίπτωση ασθενούς με μερική ή πλήρη διανοητική ανικανότητα η άσκηση αυτού του δικαιώματος, γίνεται από το πρόσωπο που κατά νομό ενεργεί για λογαριασμό του Δικαιούται να πληροφορηθεί ότι άφορα την κατάσταση του Το συμφέρον του ασθενούς είναι καθοριστικό και εξαρτάται από την πληρότητα και την ακρίβεια των πληροφοριών που του δίνονται. Η πληροφόρηση του ασθενούς πρέπει να του επιτρέπει να σχηματίσει πλήρη εικόνα των ιατρικών, κοινωνικών και οικονομικών παραμέτρων της καταστάσεως του και να λαμβάνει αποφάσεις ο ίδιος ή να μετέχει στη λήψη αποφάσεων, που είναι δυνατόν να προδικάσουν τη μετέπειτα ζωή του Ο ασθενής ή εκπρόσωπος του στην περίπτωση εφαρμογής έχει το δικαίωμα να πληροφορείται πλήρως και εκ των προτέρων, για τους κινδύνους που ενδέχεται να παρουσιάσουν ή να προκύψουν εξ αφορμής εφαρμογής σε αυτόν ασυνηθών ή πειραματικών διαγνωστικών και θεραπευτικών πράξεων 66

67 Ο ασθενής πρέπει να αισθάνεται τελείως ελεύθερος στην απόφαση του, να δεχτεί ή να απορρίψει, κάθε συνεργασία του, με σκοπό την ερευνά ή την εκπαίδευση. Η συγκατάθεση του, είναι δικαίωμα του και μπορεί να ανακληθεί ανά πάσα στιγμή Ο ασθενής έχει το δικαίωμα στο μέτρο και στις πραγματικές συνθήκες που είναι δυνατόν, προστασίας της ιδιωτικής του ζωής. Ο απόρρητος χαρακτήρας των πληροφοριών του και των περιεχομένων των έγγραφων που τον αφορούν, τον φάκελο των ιατρικών σημειώσεων και ευρημάτων, πρέπει να είναι εγγυημένος Ο ασθενής έχει το δικαίωμα του σεβασμού και της αναγνωρίσεως σε αυτόν θρησκευτικών ιδεολογικών του πεποιθήσεων Ο ασθενής έχει το δικαίωμα να παρουσιάσει ή να καταθέσει αρμοδίως διαμαρτυρίες και ενστάσεις και να λάβει πλήρη γνώση των επ’ αυτων ενεργειών και . 67


Κατέβασμα ppt "ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΓΑΖΙΟΥ 2012-2013 ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΔΙΑΠΕΔΑΓΩΓΗΣΗ Α1’ Δαφερμου Δεσποινα Βελλου Ηλεκτρα Βογιατζη Μαρια Βεισακη Μαρια Γαριφαλια ΖαχαρΑΚΗΣ ΜανοΣ Υπευθηνοι."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google