Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Παγκοσμιοποίηση.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Παγκοσμιοποίηση."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Παγκοσμιοποίηση

2 Πρότυπα Νέων

3 Στην σημερινή εποχή ,η οποία χαρακτηρίζεται από συνεχή διάδοση των μηνυμάτων   μέσο Internet, καθώς και άλλων μέσων μαζικής ενημέρωσης προβάλλονται ποίκιλα   πρότυπα ,τα οποία δεν καθορίζουν μόνο τη συμπεριφορά των συνανθρώπων μας   αλλά και τη δική μας προσωπικότητα μαζί με τις αντιλήψεις μας και τις ιδέες   μας, χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε οι ίδιοι. Το πιο συνυφασμένο μέσο διάδοσης   προτύπων ειδώλων είναι η τηλεόραση, που συναντιέται σχεδόν σε κάθε νοικοκυριό   της Ελλάδας παρουσιάζοντας συνήθως για ιδανικά διάφορες δημοσιότητες του   Hollywood, μοντέλα, τραγουδιστές κτλ.

4   Τα είδωλα αυτά σταδιακά γίνονται λατρευτά από απλούς πολίτες και κυρίως από τα   παιδία πού περνάνε από το στάδιο της εφηβείας, καθώς εμφανίζουν την τάση να   ξεχωρίζουν από το σύνολο στο οποίο ανήκουν. Είτε συνειδητά, είτε ασυνείδητα το   άτομο πιστεύοντας πως με το να μοιάσει με το πρόσωπο το οποίο προβάλλουν τα   ΜΜΕ θα καταφέρει να προοδεύσει όπως και το είδωλο του, αντλεί πολλά   χαρακτηριστικά από την προσωπικότητα του χωρίς να τα επεξεργάζεται, με   αποτέλεσμα την αλλαγή του ίδιου του χαρακτήρα του.

5 Κάθε γενιά έχει τα δικά της πρότυπα και είδωλα, τα οποία διαθέτουν κάποια χαρακτηριστικά. Τα  σημερινά είδωλα ,που προβάλλονται πιο συχνά, έχουν ως κύριο χαρακτηριστικό τους την εξωτερική τους ομορφιά, που δεν έχει κανένα ψεγάδι και  επιδιώκουν όλα τα μέσα να την τελειοποιήσουν, έτσι ώστε να φαίνονται τέλειοι στους υπόλοιπους ανθρώπους. Ωστόσο, αυτά τα ινδάλματα δεν κατέχουν υψηλό μορφωτικό επίπεδο, διότι δεν έχουν αναπτύξει και καλλιεργήσει τις γνώσεις τους. Αυτό τις περισσότερες φορές διακρίνεται, καθώς όταν μιλούν, χρησιμοποιούν φτωχό λεξιλόγιο. Παρόλα αυτά γίνονται ελκυστικά με την εμφάνιση. Επίσης τα περισσότερα από τα είδωλα είναι υψηλόμισθα όπως οι αθλητές, που για κάθε τους εμφάνιση παίρνουν υψηλές  απολαβές.

6 Σε αυτήν την περίπτωση το εύκολο κέρδος είναι δελεαστικό
Σε αυτήν την περίπτωση το εύκολο κέρδος είναι δελεαστικό. Επιπρόσθετα σχεδόν όλα τα είδωλα είναι οικονομικά επιτυχημένα και πλούσια, τα χρήματα τους όμως ξοδεύονται για την αγορά υλικών, το οποίο προβάλλει την αδυναμία τους για τη διαχείριση και τη χρήση τους. Επιπλέον, θα μπορούσαν και να χαρακτηριστούν καιροσκόποι και αμοραλιστές, για το λόγο ότι συχνά εμφανίζονται για να αρπάζουν τις ευκαιρίες που προκύπτουν στο δρόμο τους και γιατί δεν υπολογίζουν τις ηθικές αρχές μπροστά στην προσωπική τους κοινωνική άνοδο και οικονομική επιτυχία.

7 Από τη άλλη πλευρά, όμως, αυτά τα χαρακτηριστικά έχουν αρνητικές επιπτώσεις στους νέους, οι οποίοι τους λατρεύουν και τους μιμούνται. Αυτός ο μιμητισμός δεν έχει θετικές επιδράσεις στη διάπλαση του χαρακτήρα τους, λόγω του ότι τους αντιγράφουν τυφλά, χωρίς να κρίνουν ή να επεξεργάζονται πρώτα τις πράξεις και τα λόγια τους. Επίσης, η νέα γενιά πιστεύει ότι μοναδικός σκοπός της ζωής είναι το χρήμα, διότι με αυτό μπορούν να κάνουν τα πάντα, καθώς αποτελεί την κινητήρια δύναμη. Αυτά τα αρνητικά πρότυπα έχουν τη δύναμη  να κάνουν τους νέους, που ακολουθούν με επιμονή την κοσμοθεωρία τους, μονόπλευρο και αδιάλλακτο, εξαιτίας του ότι πιστεύουν ότι μόνο αυτά που λένε τα είδωλα είναι σωστά. Τέλος, προκαλούν φανατισμό και προσωπολατρία, επειδή η νεολαία έχει εμμονή με αυτά.

8 Internet & Τεχνολογία

9 Το Διαδίκτυο έχει πολλές δυνατότητες τις οποίες μπορούμε να ανακαλύψουμε και να αξιοποιήσουμε. Είτε χρησιμοποιούμε το Διαδίκτυο για ψυχαγωγία, είτε για μάθηση, είτε για επικοινωνία, έχουμε στα χέρια μας εργαλεία και πηγές που μπορούν να μας προσφέρουν δυνατότητες που να ενισχύουν τη ζωή μας στην κοινωνία του 21ου αιώνα. Η αξιοποίηση του Διαδικτύου και των δυνατοτήτων του έχει ως προϋπόθεση την ορθή χρήση του. Η άγνοια, αλλά και η έλλειψη δεξιοτήτων χρήσης των νέων τεχνολογιών είναι δυνατό σε κάποιες περιπτώσεις να οδηγήσουν σε άβολες καταστάσεις ή ακόμη και σε κάποιο κίνδυνο. Πιο συγκεκριμένα:

10 Ανταλλαγή Αρχείων/Διαμοιρασμός
Η ανταλλαγή αρχείων αφορά σε οποιαδήποτε μορφή αρχείων, όπως κείμενα, προγράμματα ηλεκτρονικού υπολογιστή, φωτογραφίες, μουσική και ταινίες. Αυτή μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους. Ένας τρόπος είναι μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, όπου τα αρχεία φτάνουν ως συνημμένα. Άλλος τρόπος είναι με τη μεταφορά αρχείων, όπου μια ομάδα ατόμων χρησιμοποιεί κάποιο χώρο σε ένα εξυπηρετητή (server), για να ανεβάσει τα αρχεία, ώστε να μπορούν να έχουν όλα τα μέλη της ομάδας πρόσβαση. Ένας άλλος τρόπος ανταλλαγής αρχείων είναι με τη χρήση προγραμμάτων “peer to peer”, όπου η επικοινωνία και η ανταλλαγή γίνεται μεταξύ δύο υπολογιστών. Τέλος, αρχεία μπορούμε να βρούμε καθώς πλοηγούμαστε στο Διαδίκτυο και να τα κατεβάσουμε στον υπολογιστή μας. Με την ανταλλαγή αρχείων μπορούμε να κερδίσουμε χρόνο, π.χ. στην περίπτωση που θέλουμε να ετοιμάσουμε ένα έγγραφο, το οποίο πρόκειται να αναθεωρηθεί από άλλα άτομα προτού πάρει την τελική του μορφή ή ακόμη στην περίπτωση που θέλουμε να στείλουμε φωτογραφίες σε αγαπημένα μας πρόσωπα, ευχετήριες κάρτες και άλλο υλικό. Η δυνατότητα ανταλλαγής αρχείων είναι σημαντικό πλεονέκτημα της χρήσης του Διαδικτύου, είναι σημαντικό, όμως, να λαμβάνονται υπόψη και προβλήματα που μπορεί να παρουσιαστούν, όπως η καταπάτηση πνευματικών δικαιωμάτων. Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε πως σε αρκετές περιπτώσεις τα αρχεία που συναντάμε σε δίκτυα p2p (peer to peer) μπορεί να είναι παράνομα, και είναι καλό να αποφεύγεται η πρόσβαση σ’ αυτά.

11 Εξ αποστάσεως Μάθηση Εξ αποστάσεως μάθηση (distance learning) είναι η εκπαιδευτική διαδικασία κατά την οποία ο εκπαιδευόμενος και ο εκπαιδευτής βρίσκονται σε φυσική απόσταση και η διδασκαλία επιτυγχάνεται με διάφορα μέσα επικοινωνίας με μικρή ή καθόλου φυσική επαφή. Σήμερα το κυριότερο μέσο της εξ αποστάσεως μάθησης είναι ο ηλεκτρονικός υπολογιστής και το διαδικτυακό περιβάλλον. Υπάρχουν, όμως, και άλλα μέσα τα οποία ενισχύουν την εξ αποστάσεως μάθηση, όπως είναι τα συστήματα τηλεδιάσκεψης. Η εξ αποστάσεως μάθηση μπορεί να είναι σύγχρονη, ασύγχρονη ή συνδυασμός των δύο. Σύγχρονη μάθηση εννοούμε τη διαδικασία κατά την οποία η διδασκαλία και η μάθηση γίνονται ταυτόχρονα σε πραγματικό χρόνο (real time), ενώ ασύγχρονη είναι η εκπαιδευτική διαδικασία κατά την οποία μαθαίνουμε μόνοι μας στο δικό μας χώρο και χρόνο και με το δικό μας ρυθμό. Τα τελευταία χρόνια η εξ αποστάσεως μάθηση αποτελεί πλέον μια καλά εδραιωμένη διαδικασία εκπαίδευσης. Αυτό αποδεικνύεται, τόσο από την εμφάνιση των Διαδικτυακών Σχολείων, όσο και από το πλήθος των Ανοικτών Πανεπιστημίων, τα οποία μας προσφέρουν χιλιάδες πτυχία και μαθήματα εξ αποστάσεως.

12 Επικοινωνία Η γνωστότερη μορφή επικοινωνίας στο Διαδίκτυο είναι το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (e- mail). Πρόκειται για μορφή ασύγχρονης επικοινωνίας με το πλεονέκτημα ότι γνωρίζοντας την ηλεκτρονική διεύθυνση κάποιου μπορούμε να στείλουμε μήνυμα και να φτάσει στον παραλήπτη μέσα σε μερικά δευτερόλεπτα. Μόλις ο παραλήπτης ελέγξει το λογαριασμό του ηλεκτρονικού του ταχυδρομείου βλέπει το μήνυμα και μπορεί άμεσα να απαντήσει. Ένα άλλο είδος ασύγχρονης επικοινωνίας είναι οι ομάδες συζητήσεων (forum). Η υπηρεσία αυτή μας δίνει τη δυνατότητα να συμμετέχουμε σε ανοιχτές συζητήσεις με ανθρώπους από όλο τον κόσμο πάνω σε θέματα που μας ενδιαφέρουν. Οι συζητήσεις αυτές πραγματοποιούνται σε χώρους που λειτουργούν σαν πίνακες ανακοινώσεων. Μπορούμε να στείλουμε το μήνυμά μας και οι άλλοι χρήστες μπορούν να το διαβάσουν και, αν επιθυμούν, να απαντήσουν σε αυτό. Εκτός από την επικοινωνία μέσω e- mail υπάρχουν κι άλλοι τρόποι επικοινωνίας, όπως η συνομιλία (chat), σε «πραγματικό χρόνο». Τα άτομα βρίσκονται την ίδια ώρα μπροστά από τον υπολογιστή τους και συνομιλούν, δηλαδή πληκτρολογούν το μήνυμά τους. Αν έχουν κάμερα και μικρόφωνο μπορούν να πραγματοποιήσουν τηλεδιάσκεψη, να βλέπουν και να ακούνε το συνομιλητή τους, έστω κι αν βρίσκεται στην άλλη άκρη της γης. Ένα τέτοιο είδος επικοινωνίας το ονομάζουμε σύγχρονη επικοινωνία.

13 Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες
Πολλές από τις υπηρεσίες άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους και στο Διαδίκτυο, παρέχοντάς μας πολλές ευκολίες, αποφυγή ταλαιπωρίας και εξοικονόμηση χρόνου. Μπορούμε έτσι να κάνουμε τραπεζικές συναλλαγές οποιαδήποτε ώρα της ημέρας, να πληροφορηθούμε για τα υπόλοιπα των τραπεζικών λογαριασμών μας, να πληρώσουμε τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, τηλεφώνου κ.ά., να ανανεώσουμε άδειες, να κάνουμε κρατήσεις σε ξενοδοχεία της χώρας μας ή του εξωτερικού, να πάρουμε αεροπορικά εισιτήρια, να ενοικιάσουμε αυτοκίνητα, να ψάξουμε και να βρούμε εργασία, να συμπληρώσουμε και να υποβάλουμε ηλεκτρονικά κάποιες αιτήσεις.

14 Κινητά τηλέφωνα Η πρόσβαση στο Διαδίκτυο από το κινητό τηλέφωνο δίνει νέες δυνατότητες στο κινητό τηλέφωνο, το οποίο πλέον απομακρύνεται από τον παραδοσιακό χαρακτήρα του ως απλό μέσο επικοινωνίας. Πέρα από τις γνωστές υπηρεσίες αποστολής απλών μηνυμάτων (SMS), ανταλλαγής φωτογραφιών και αποστολής μηνυμάτων πολυμέσων (MMS), μπορούμε τώρα μέσω του κινητού μας τηλεφώνου να έχουμε πρόσβαση στο Διαδίκτυο, να λαμβάνουμε , να “κατεβάζουμε” φωτογραφίες, βίντεο, μουσική, να δημοσιεύουμε το περιεχόμενο που παράγουμε με το κινητό μας, όπως φωτογραφίες ή βίντεο στο Διαδίκτυο (Moblog) ή ακόμη, να στέλλουμε από το Διαδίκτυο μαζικά SMS και MMS σε κινητά (Bulk SMS). Επίσης, το κινητό μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως ανιχνευτής θέσης για κάποιο άτομο, σε περιπτώσεις επειγόντων περιστατικών.

15 Ηλεκτρονικό Εμπόριο(E - commerce)
Με το ηλεκτρονικό εμπόριο έχουμε τη δυνατότητα να πραγματοποιούμε αγορές προϊόντων από όλο τον κόσμο μπαίνοντας στα ηλεκτρονικά καταστήματα, που έχουν δημιουργηθεί για αυτό το σκοπό ή συμμετέχοντας σε ιστοσελίδες δημοπρασιών. Επίσης, μπορούμε να διαφημίσουμε και να πουλήσουμε τα προϊόντα μας. Τα οφέλη της χρήσης του ηλεκτρονικού εμπορίου είναι πολλά. Υπάρχει η δυνατότητα για εύκολη αναζήτηση και σύγκριση των προσφερόμενων προϊόντων και τιμών εξοικονομώντας μας έτσι πολύτιμο χρόνο και χρήμα. Σε πολλές περιπτώσεις, το κόστος αγοράς είναι μικρότερο, ενώ υπάρχει και η δυνατότητα αγορών 24 ώρες το 24ωρο. Η πληρωμή γίνεται συνήθως με πιστωτικές κάρτες ή με υπηρεσίες ηλεκτρονικών πληρωμών (π.χ. PayPal), που προσφέρουν περισσότερη ασφάλεια. Αρκετές εταιρείες έχουν καταφέρει να ξεπεράσουν σε διαδικτυακές πωλήσεις τα παραδοσιακά καταστήματα. Παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση της Apple με το κατάστημα μουσικής iTunes, η Amazon.com στον τομέα των βιβλίων κ.α. (Nawotka, 2008 & Rader, 2009). Η διασφάλιση της ασφάλειας των συναλλαγών είναι σημαντικότατη για την ύπαρξη του ηλεκτρονικού εμπορίου, γι’ αυτό και οι μεγαλύτερες εταιρείες πληροφορικής επενδύουν σε συστήματα ασφαλείας (Ahmed et al, 2008).

16 Κοινωνικά δίκτυα (Social Networks)
Με τον όρο ιστοσελίδα Κοινωνικού Δικτύου εννοούμε τις ιστοσελίδες εκείνες, στις οποίες μπορούμε να αναρτήσουμε στοιχεία, που θα αποτελέσουν το διαδικτυακό μας προφίλ, να έρθουμε σε επικοινωνία με φίλους ή να κάνουμε νέες φιλίες και επαγγελματικές επαφές, να ανταλλάξουμε γνώση, να ζητήσουμε άμεση υποστήριξη ή ακόμα απλά να ψυχαγωγηθούμε. Οι ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης τύπου Facebook, Twitter και Instagram είναι οι πιο διαδεδομένες. Αξίζει να σημειωθεί, πως ένα μεγάλο ποσοστό υψηλόβαθμων στελεχών διατηρούν προφίλ σε διάφορα Κοινωνικά δίκτυα και “συλλέγουν” κάθε είδους πληροφορίες για το προσωπικό της εταιρείας τους. Γνωστά είναι και τα ιστολόγια (Blog) που είναι ιστοσελίδες, το περιεχόμενο των οποίων μπορεί να είναι οτιδήποτε, όπως νέα, πολιτικοκοινωνικός σχολιασμός, σχολιασμός των μέσων μαζικής ενημέρωσης και των διασημοτήτων, προσωπικά ημερολόγια και ειδικά θέματα, όπως τεχνολογία, μόδα, αθλητικά, τέχνες, γαστρονομία. Μπορούμε εύκολα και δωρεάν να ξεκινήσουμε και να διαχειριστούμε το δικό μας ιστολόγιο, όπου άλλοι χρήστες μπορούν να προσθέτουν τα δικά τους σχόλια.

17 Πληροφόρηση Είναι ίσως η σημαντικότερη από τις πολλές δυνατότητες, που προσφέρει το Διαδίκτυο. Χρησιμοποιώντας ένα φυλλομετρητή (browser), μπορούμε να περιηγηθούμε στις πολλές ιστοσελίδες που υπάρχουν και να πληροφορηθούμε για οτιδήποτε μας ενδιαφέρει. Αυτή η πληροφόρηση είναι άμεση και επίκαιρη. Υπάρχουν μηχανές αναζήτησης (π.χ. Google, Yahoo, Bing) που μας βοηθούν να εντοπίσουμε εύκολα και γρήγορα μια πληροφορία, αφού καταχωρήσουμε εύστοχες λέξεις-κλειδιά. Με αυτό τον τρόπο μπορούμε να έχουμε πρόσβαση σε πολλαπλές πηγές για το ίδιο θέμα. Πάρα πολλές ηλεκτρονικές βιβλιοθήκες λειτουργούν online για τη δική μας πληροφόρηση. Μπορούμε εκεί να κάνουμε αναζητήσεις σε διάφορες βάσεις δεδομένων και να έχουμε πρόσβαση σε ηλεκτρονικά περιοδικά ή σε άλλες ηλεκτρονικές πηγές. Επίσης, υπάρχουν ηλεκτρονικές εγκυκλοπαίδειες, όπου ο καθένας μπορεί να προσθέσει, να αφαιρέσει και να διορθώσει, εμπλουτίζοντας έτσι το περιεχόμενό τους. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Βικιπαίδεια (Wikipedia), η οποία χρησιμοποιεί περιβάλλον Wiki για τη συγγραφή του περιεχομένου της. Αν και τα πλεονεκτήματα της γρήγορης και εύκολης πρόσβασης στην πληροφορία είναι τεράστια, υπάρχει παράλληλα και ο κίνδυνος να εκτεθούμε σε πληροφορίες, οι οποίες δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Παραδείγματα αποτελούν οι συμβουλές ή ακόμη και η έκδοση ιατρικών συνταγών μέσω του Διαδικτύου, που μπορεί να προκαλέσουν ακόμη και το θάνατο (Sullivan, 2001).

18 Ψυχαγωγία Μέσω του Διαδικτύου μπορούμε να ακούσουμε τον αγαπημένο μας ραδιοφωνικό σταθμό ή να παρακολουθήσουμε τηλεοπτικές εκπομπές. Μπορούμε, επίσης, να ακούσουμε μουσική και να παρακολουθήσουμε σύντομα φιλμάκια ή ολόκληρες ταινίες, να διαβάσουμε περιοδικά, την εφημερίδα της ημέρας ή ακόμα και προηγούμενων ημερών, από οποιοδήποτε μέρος του πλανήτη. Ένα μεγάλο μέρος του χρόνου αναλώνεται στα ηλεκτρονικά παιχνίδια, όπου μπορούμε να παίξουμε ατομικά, με τον υπολογιστή ή ομαδικά με άλλους. Δημοφιλή είναι τα παιχνίδια δράσης, τα παιχνίδια ρόλων και τα παιχνίδια στρατηγικής. Έχει σχεδιαστεί ένα σύστημα από τον πανευρωπαϊκό οργανισμό PEGI για να βοηθήσει στην επιλογή των κατάλληλων παιχνιδιών. Το σύστημα PEGI αναφέρει την κατάταξη του παιχνιδιού σε ηλικιακές ομάδες και το χαρακτηρισμό του περιεχομένου.

19 Στατιστικές για την κοινωνία της πληροφορίας - νοικοκυριά και άτομα Δεδομένα από του Απριλίου 2014.

20 Το παρόν άρθρο παρουσιάζει πρόσφατα στατιστικά δεδομένα σχετικά με διάφορες πτυχές της κοινωνίας της πληροφορίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (EΕ)και επικεντρώνεται στη διαθεσιμότητα των τεχνολογιών των πληροφοριών και των επικοινωνιών και στη χρήση τους από άτομα και από το νοικοκυριό. Η ανάπτυξη της κοινωνίας της πληροφορίας θεωρείται καθοριστικής σημασίας για την κάλυψη των απαιτήσεων της κοινωνίας και της οικονομίας της ΕΕ. Οι τεχνολογίες των πληροφοριών και των επικοινωνιών (ΤΠΕ) επηρεάζουν πολλαπλώς την καθημερινή ζωή των ατόμων, τόσο στην εργασία όσο και στην προσωπική τους ζωή, για παράδειγμα, όταν επικοινωνούν ή όταν πραγματοποιούν αγορές στο διαδίκτυο. Οι πολιτικές της ΕΕ καλύπτουν ένα μεγάλο φάσμα που εκτείνεται από τη ρύθμιση ολόκληρων τομέων, όπως είναι το ηλεκτρονικό εμπόριο, έως την προστασία της ιδιωτικότητας του ατόμου. Κατά την τελευταία δεκαετία, οι ΤΠΕ έγιναν ευρέως διαθέσιμες στο ευρύ κοινό, τόσο όσον αφορά την προσβασιμότητά τους όσο και το κόστος τους. Το έτος καμπής ήταν το 2007, όταν η πλειονότητα (55 %) των νοικοκυριών στην EΕ-28 διέθετε πρόσβαση στο διαδίκτυο. Το ποσοστό αυτό εξακολούθησε να αυξάνεται και το 2013 ανήλθε στο 79 %, δηλαδή αυξήθηκε κατά 3 επιπλέον ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με το Η ευρέως διαδεδομένη και οικονομικά προσιτή πρόσβαση αποτελεί ένα από τα μέσα προώθησης μιας ενημερωμένης κοινωνίας που βασίζεται στη γνώση. Σε όλα τα κράτη μέλη η ευρυζωνική σύνδεση ήταν, κατά πολύ, η συνηθέστερη μορφή πρόσβασης στο διαδίκτυο, που χρησιμοποιούσε το 76 % των νοικοκυριών στην ΕΕ των 28 το 2013, δηλαδή σημειώθηκε αύξηση κατά 34 ποσοστιαίες μονάδες από το 2007

21

22 Το υψηλότερο ποσοστό (95 %) των νοικοκυριών που είχαν πρόσβαση στο διαδίκτυο το 2013 καταγράφηκε στις Κάτω Χώρες ενώ το Λουξεμβούργο, η Δανία και η Σουηδία ανέφεραν επίσης ότι τουλάχιστον εννέα από τα δέκα νοικοκυριά είχαν πρόσβαση στο διαδίκτυο το Το χαμηλότερο ποσοστό πρόσβασης στο διαδίκτυο μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ καταγράφηκε στη Βουλγαρία (54 %). Ωστόσο, σημειώθηκε ραγδαία εξάπλωση της πρόσβασης των νοικοκυριών στο διαδίκτυο στη Βουλγαρία, αφού το ποσοστό των νοικοκυριών που έχουν πρόσβαση αυξήθηκε κατά 29 ποσοστιαίες μονάδες μεταξύ του 2008 και του Η Ρουμανία, η Τσεχική Δημοκρατία και η Ελλάδα ήταν τα μόνα άλλα κράτη μέλη στα οποία καταγράφηκαν αυξήσεις 25 ποσοστιαίων μονάδων ή παραπάνω κατά την ίδια περίοδο

23

24 Η χρήση κινητών συσκευών για την πρόσβαση στο διαδίκτυο αυξήθηκε σε μεγάλο βαθμό στην ΕΕ: τη στιγμή που τα τρία τέταρτα (75 %) των ατόμων έκαναν χρήση του διαδικτύου το 2013, πάνω από τα δύο πέμπτα (43 %) έκαναν χρήση του διαδικτύου μέσω κινητής συσκευής, όπως είναι ένας φορητός υπολογιστής ή μια συσκευή χειρός (συμπεριλαμβανομένων των κινητών τηλεφώνων), μακριά από το σπίτι τους ή την εργασία. Η ανάπτυξη της χρήσης κινητών συσκευών για την πρόσβαση στο διαδίκτυο έρχεται να συμπληρώσει περισσότερο παραδοσιακές σταθερές συνδέσεις (κατά κανόνα στο σπίτι, στη δουλειά, στον χώρο μελέτης ή στα ίντερνετ καφέ). Από το διάγραμμα 5 προκύπτουν σημαντικές διαφορές μεταξύ των χωρών όσον αφορά τη χρήση κινητής σύνδεσης στο διαδίκτυο. Τα μερίδια των ατόμων που έκαναν χρήση κινητών συσκευών μέσω δικτύου κινητής τηλεφωνίας ή μέσω ασύρματης σύνδεσης μακριά από το σπίτι ή από την εργασία ήταν πάνω από 60 % στη Σουηδία, τη Δανία, το Λουξεμβούργο, το Ηνωμένο Βασίλειο, τις Κάτω Χώρες και τη Φινλανδία, καθώς και τη Νορβηγία και την Ισλανδία. Αντίθετα, τα μερίδια ήταν 25 % ή χαμηλότερα στη Λιθουανία, την Πορτογαλία, τη Βουλγαρία, την Ιταλία και τη Ρουμανία, καθώς και στην Τουρκία. Στον πίνακα 2 εξετάζονται διεξοδικότερα οι τύποι κινητών συσκευών που χρησιμοποιήθηκαν για σύνδεση στο διαδίκτυο σε κίνηση: τα στοιχεία αφορούν το 2012, όταν το 36 % των ατόμων ηλικίας 16 έως 74 ετών στην EΕ των 28 χρησιμοποίησαν κινητή συσκευή για να συνδεθούν στο διαδίκτυο. Οι δύο συνηθέστερες κινητές συσκευές σύνδεσης στο διαδίκτυο ήταν οι φορητοί υπολογιστές, στους οποίους περιλαμβάνονται και οι φορητοί υπολογιστές τύπου «notebook» και «netbook», καθώς και τα κινητά ή έξυπνα τηλέφωνα: η καθεμία κατηγορία χρησιμοποιήθηκε περίπου από το ένα τέταρτο του πληθυσμού που συμμετείχε στην έρευνα στην ΕΕ των 28. Σε γενικές γραμμές οι υπολογιστές-ταμπλέτες και άλλες συσκευές χειρός (όπως είναι οι συσκευές MP3 ή κονσόλες παιχνιδιών χειρός) χρησιμοποιήθηκαν σε μικρότερο βαθμό. Στη Σουηδία καταγράφηκε το υψηλότερο ποσοστό χρήσης του διαδικτύου από φορητούς υπολογιστές (46%) και από κινητά ή έξυπνα τηλέφωνα (59 %), ενώ στο Ηνωμένο Βασίλειο καταγράφηκε το υψηλότερο ποσοστό κινητής χρήσης του διαδικτύου από υπολογιστές-ταμπλέτες (23 %) και από άλλες συσκευές χειρός (9 %).

25 Η χρήση κινητών συσκευών για τη σύνδεση στο διαδίκτυο σε κίνηση ήταν ιδιαίτερα συχνή μεταξύ των νέων

26 Εμφάνιση, Διατροφή και Αθλητισμός

27 Καθώς το παιδί εισέρχεται στα χρόνια της εφηβείας εμφανίζονται σημαντικές μεταβολές στα σωματικά και σεξουαλικά χαρακτηριστικά, τα οποία συνοδεύονται από μεταβολές εξίσου σημαντικές και θεμελιώδεις στην ψυχοκοινωνική του ανάπτυξη. Η έναρξη κι ο ρυθμός εξέλιξης αυτών των χαρακτηριστικών δεν συμβαδίζουν απαραίτητα με την χρονολογική ηλικία, ωστόσο παρατηρείται προκαθορισμένη και συνεχής αλληλουχία εξελίξεων που καλύπτει όλα τα στάδια ανάπτυξης. Ο αθλητισμός σήμερα αποτελεί αναπόσπαστο μέρος στη ζωή μεγάλου ποσοστού των εφήβων, και των δύο φύλων

28 Στόχοι της αθλητικής δραστηριότητας των εφήβων
Όλοι οι έφηβοι θα πρέπει να ενθαρρύνονται να γυμνάζονται με τρόπο που να ενσωματώνεται η φυσική δραστηριότητα στην καθημερινότητά τους. Η εμπλοκή των εφήβων σε αθλητικές δραστηριότητες στοχεύει πρωτίστως στην βελτίωση της φυσικής τους κατάστασης. Το γυμνασμένο σώμα συμβάλλει στην ενίσχυση της καρδιοαναπνευστικής λειτουργίας, του νευρομυϊκού συντονισμού και των αθλητικών δεξιοτήτων. Τα πολλαπλά οφέλη που προκύπτουν από τη φυσική δραστηριότητα του εφήβου προβάλλονται στον Πίνακα 1. Η διατήρηση της καλής φυσικής είναι ιδιαίτερα σημαντική στην συγκεκριμένη ηλικιακή περίοδο του εφήβου κατά την οποία εγκαθίστανται συνήθειες που θα καθορίσουν την μελλοντική του υγεία, π.χ. είναι γνωστό ότι η παχυσαρκία αποτελεί ένα συνεχώς αυξανόμενο πρόβλημα κι ότι 80% των παχύσαρκων εφήβων εξελίσσεται σε παχύσαρκους ενήλικες. Επίσης κατά την διάρκεια της εφηβείας, παρατηρείται εντατική μετάλλωση των οστών, η οποία επαυξάνεται με την κατάλληλη πλούσια σε ασβέστιο διατροφή και με την άσκηση ώστε μελλοντικά να αποφεύγεται η εμφάνιση οστεοπόρωσης. Επιπλέον, με τον αθλητισμό αναπτύσσονται ιδιαίτερα θετικά συναισθήματα στον έφηβο, καθώς επιτυγχάνεται το αίσθημα της επιτυχίας, της προόδου και της εκπλήρωσης των στόχων. Επίσης ο αθλητισμός αποτελεί ένα μέσο κοινωνικών συναλλαγών και ανάπτυξης προσωπικών σχέσεων με τα μέλη της αθλητικής ομάδας. Με τον τρόπο αυτό αναπτύσσεται το αίσθημα της υπερηφάνειας, του αυτοσεβασμού καθώς και του σεβασμού των άλλων, εφόσον όλοι εργάζονται και προσπαθούν για τον κοινό στόχο.

29 Το σύνδρομο των εφήβων αθλητριών
Το σύνδρομο αυτό έχει περιγραφεί ως ένα σοβαρό φαινόμενο από τους Jeager και συν. κι αναφέρεται σε τριάδα συμπτωμάτων που αποτελείται από διατροφικές διαταραχές, οστεοπενία ή οστεοπόρωση και διαταραχές εμμηνορρυσίας (αμηνόρροια ή ολιγομηνόρροια). Η προσπάθεια για την διατήρηση των "ιδανικών" σωματικών αναλογιών, λεπτοφυή ή και προεφηβική εμφάνιση, ταυτόχρονα με την εντατική άσκηση οδηγούν στην ανάπτυξη μέρους της τριάδας, ή και του συνόλου. Αθλήματα που ευνοούν την εμφάνιση του συνδρόμου περιγράφονται στον Πίνακα 3. Οι διατροφικές διαταραχές περιγράφονται σε 15-17% των εφήβων αθλητριών και ιδιαίτερα σε ορισμένα αθλήματα. Αυστηρή δίαιτα, παράλειψη γευμάτων, πρόκληση εμετού, χρήση καθαρτικών ή διουρητικών είναι οι συνηθέστερες μέθοδοι που χρησιμοποιούνται. Σε ειδικές κατηγορίες έντονης άσκησης π.χ. στις χορεύτριες μπαλέτου, εμφανίζεται νευρογενής ανορεξία ή βουλιμία σε ποσοστό %. Η αντιμετώπιση των διατροφικών διαταραχών βασίζεται κυρίως στην πρόληψη. Αν συνυπάρχει υποθαλαμική αμηνόρροια ή ολιγομηνόρροια, η καλύτερη προσέγγιση είναι η ομαλοποίηση του βάρους, η διόρθωση της διατροφικής δυσλειτουργίας και η βελτίωση των διατροφικών ελλειμμάτων. Στις περιπτώσεις μειωμένης οστικής πυκνότητας, η χορήγηση αντισυλληπτικών ή άλλων οιστρογόνων ενδέχεται να βελτιώσει ως ένα σημείο την κατάσταση. Παρ' όλα αυτά, η ορμονική θεραπεία χωρίς την αύξηση του σωματικού βάρους, θεωρείται απίθανο να προστατεύσει και να βελτιώσει την οστική μάζα.

30 Οφέλη που απορρέουν από την φυσική δραστηριότητα του εφήβου

31 ·Βοηθά στην διατήρηση άριστης σωματικής κατάστασης
·Βελτιώνει την πιθανότητα της απώλειας βάρους όταν κρίνεται απαραίτητο ·Αυξάνει την αποτελεσματικότητα των μυϊκών ινών στην παραγωγή ενέργειας ·Αυξάνει την αποτελεσματικότητα των ορμονών (ινσουλίνης, λιποπρωτεϊνικής λιπάσης, επινεφρίνης) στη ρύθμιση της μεταβολικής ενέργειας ·Μειώνει την παραγωγή γαλακτικού οξέος, το οποίο παρεμβαίνει στην παραγωγή ενέργειας ·Ενισχύει την καρδιακή λειτουργία, τους πνεύμονες και το κυκλοφορικό σύστημα ·Αυξάνει τα επίπεδα HDL σε βάρος του LDL και μειώνει τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων ·Αυξάνει τον βασικό μεταβολισμό ·Βοηθά στον έλεγχο της όρεξης

32 Μόδα

33 Η μόδα σε κάθε χρονική περίοδο αφορά στα ρούχα, τα αξεσουάρ, τα μαλλιά και στους τρόπους συμπεριφοράς. Σε κάθε εποχή αλλάζει η μόδα. Στην δεκαετία του ’70 ήταν τα μακριά μαλλιά και οι φαβορίτες. Στην δεκαετία του ’80 ήταν τα πολύχρωμα ρούχα. Τέλος στην δεκαετία του ’90 ήταν το αθλητικό ντύσιμο. Οι νέοι νιώθουν την ανάγκη να ακολουθεί μια οποιαδήποτε τάση της μόδας, γιατί ταυτίζεται μ’ αυτήν και του αρέσει. Επίσης, συμφωνεί με το ιδεολογικό της περιεχόμενο ,δηλαδή με τις ιδέες και την λογική της. Έπειτα με την μόδα γεμίζει τα κενά του χαρακτήρα του , δηλαδή αποκτά αυτοπεποίθηση .Τέλος κερδίζει σε κοινωνικό κύρος , καθώς μέσω της μόδας γίνεται πιο εύκολα αποδεκτός σε διάφορα κοινωνικά περιβάλλοντα. Τα Μ.Μ.Ε. καθορίζουν την τάση της μόδας για καταναλωτικούς λόγους, γι’ αυτό και προβάλλουν τις διάφορες τάσεις της. Οι ηθοποιοί, οι τραγουδιστές, τα μοντέλα και οι αθλητές επηρεάζουν τους νέους και τους ψυχαναγκάζουν να ταυτιστούν με μια τάση της μόδας .Άρα οι περισσότεροι νέοι έχουν υποστεί «πλύση εγκεφάλου» μέσω των διαφημίσεων. Σε κάθε εποχή υπάρχουν πάντα κάποιοι που ντύνονται διαφορετικά από την πλειοψηφία. Τα μακριά μαλλιά, τατουάζ, σκουλαρίκια και τα σκισμένα ρούχα είναι ακραίες εμφανίσεις για κάποιες εποχές. Αντίθετα το κουστούμι, ο ξυρισμένος τύπος και η τσάντα εργασίας παραπέμπει σε σοβαρό στυλ. Επίσης οι φόρμες, τα αθλητικά παπούτσια και το αθλητικό καπέλο θεωρείται φυσιολογικό. Οι νέοι επιλέγουν το ντύσιμό τους είτε γιατί θέλουν να διαφέρουν είτε γιατί μ’ αυτό τον τρόπο θέλουν να δείξουν την αντίδρασή τους σε κάτι είτε για δικούς τους άγνωστούς λόγους. Η εξωτερική εμφάνισή μας βοηθάει να σχηματίσουμε μια πρώτη εντύπωση για κάποιον άγνωστο, όμως δεν πρέπει να κρίνουμε τόσο επιφανειακά . Δεν παίζει καθοριστικό ρόλο για την ποιότητα του χαρακτήρα του ο τρόπος με τον οποίο ντύνεται κάποιος. Συμπερασματικά , οι νέοι επηρεάζονται σε όλες τις εποχές από διάφορες τάσεις της μόδας για τους λόγους που αναφέρθηκαν παραπάνω . Οφείλουμε όμως να μην κρίνουμε τους συμπολίτες μας αποκλειστικά από την εμφάνιση του.

34 Συγκεκριμένες τάσεις της μόδας ενδεικτικά είναι:
Goths Η πολιτισμική τάση goth είναι μια σύγχρονη υποκουλτούρα διαδεδομένη σε πολλές χώρες. Άρχισε στο Ηνωμένο Βασίλειο κατά τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του '80 στη σκηνή του gothic rock, παρακλαδιού του μεταπάνκ και απέκτησε αρκετά μεγάλο ρεύμα μετά το ουσιαστικό τέλος του πανκ και την άνοδο του New Wave. Η goth έχει επιζήσει πολύ περισσότερο από άλλες τάσεις της ίδιας εποχής και συνεχίζει μέχρι σήμερα να διαφοροποιείται και να εξελίσσεται. Η goth μόδα δίνει έμφαση στην εικόνα του ανδρογύναιου, στα ρούχα της εποχής του Μεσαίωνα, της Αναγέννησης και της Βικτοριανής εποχής ή ένα συνδυασμό αυτών. Το κοινό νήμα στην goth κουλτούρα είναι η συνειδητοποίηση του αμφιλεγόμενου της ζωής, η αντίθεση μεταξύ του φωτός και του σκότους, του καλού και του κακού, της ζωής και του θανάτου, με την πεποίθηση ότι τα δύο άκρα δεν μπορούν να υπάρξουν το ένα χωρίς το άλλο, και ότι οι παραδοσιακοί χαρακτηρισμοί που ορίζονται στο ένα ή το άλλο από αυτά τα αντίθετα δεν είναι απαραίτητα αληθινοί. Οι Goths τείνουν να έχουν μια σκοτεινή και διεστραμμένη αίσθηση του χιούμορ, μια αγάπη για την ιστορία, τη λογοτεχνία, την ποίηση, την φιλολογία γενικότερα και τη μουσική. Hipster Πρόκειται για μια υποκουλτούρα των νέων της αστικής μεσαίας τάξης με μουσικό ενδιαφέρον κυρίως στην εναλλακτική ροκ, τις indie ταινίες και την τέχνη. Έχει περιγραφεί ως ένα κράμα στιλ, γούστων και συμπεριφορών, που «φετιχοποιεί τα αυθεντικά στοιχεία κάθε παλιότερης υποκουλτούρας και τα αναμασά επιτηδευμένα χωρίς αυθεντικότητα», με ρίζες που χάνονται στα ‘40s.

35 H μουσική και η ψυχολογία των νέων

36 Η μουσική μπορεί να θεωρηθεί και ως ένας τρόπος άσκησης ή ψυχικής εκτόνωσης για πολλούς νέους(και όχι μόνο),αφού εκφράζει το ψυχικό μας συναίσθημα σύμφωνα με έρευνες ψυχολόγων. Δεν είναι λίγες οι φορές που η μουσική μας προσφέρει χαλάρωση και μας δίνει τη δυνατότητα να αποδράσουμε νοητά από την καθημερινότητα και να αφήσουμε το μυαλό μας να ονειρεύεται μέσα από την μουσική έτσι ώστε να ανεβάσουμε την διάθεση μας και να αφεθούμε στους ρυθμούς της. Η χαλάρωση που επιτυγχάνεται με τη μουσική μας προκαλεί διάφορα συναισθήματα,τις περισσότερες φορές ευφορίας, που ευνοεί όμως και μια καινούργια διαθεσιμότητα και μεγαλύτερη δεκτικότητα σε εξωτερικούς ερεθισμούς. Σε αυτό ακριβώς το στάδιο η μουσική παύει να είναι απλώς ένα στοιχείο χαλάρωσης και παίζει θεραπευτικό ρόλο. Οποιοδήποτε είδος μουσικής κι αν ακούμε, φαίνεται πως παίζει πρωταρχικό ρόλο στη ζωή μας, και μάλιστα συσχετίζεται με την έκφραση των πιο θετικών μας συναισθημάτων.

37 Είδη μουσικής:

38 Ροκ Εμφανίστηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1950 στην Αμερική και είχε ως βάση την τεχνοτροπία του hythm and Blues και το ρυθμό του rock and roll των αφροαμερικάνικων κοινοτήτων των Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς και το rockabilly, που ουσιαστικά ήταν η έκφραση των λευκών μέσω των προαναφερθέντων ειδών αφροαμερικανικής προέλευσης. Συνεισφορά στον ήχο που πρώτο χαρακτηρίστηκε ροκ, θεωρείται ότι είχε και η country μουσική. Αυτή, είχε στοιχεία μπλουζ και βασιζόταν στα παραδοσιακά είδη μουσικής των κατοίκων των ΗΠΑ και ήταν πολύ δημοφιλής, κυρίως μεταξύ των λευκών και στο Νότο. Η μουσική ροκ επηρεάστηκε και επηρεάζεται ακόμη και σήμερα από τα άλλα είδη μουσικής που είναι δημοφιλή ανά περίοδο. Στη δεκαετία του 1960, η παραδοσιακή (folk) μουσική των λευκών κοινοτήτων των ΗΠΑ επηρέασε το υβρίδιο που ήταν γνωστό ως ροκ εκείνη την περίοδο, αλλά και επηρεάστηκε από αυτό με αποτέλεσμα τη δημιουργία του φολκ ροκ. Παράλληλα, γίνεται γνωστό το μπλουζ ροκ που αποτελεί την έκφανση του ροκ που δίνει μεγαλύτερη βαρύτητα στην ηλεκτρική κιθάρα και στις μπλουζ ρίζες της μουσικής αυτής. Στα μέσα της δεκαετίας του 1960, εμφανίζεται το ψυχεδελικό ροκ, που φέρει στοιχεία από μουσικές της ανατολής. Λίγα χρόνια αργότερα, οι μουσικοί της ροκ που είχαν τζαζ παιδεία και μουσικοί τζαζ, δημιούργησαν το μείγμα που έγινε γνωστό ως τζαζ- ροκ φιούζιον, ή απλά φιούζιον. Στη δεκαετία του 1970, το ροκ υποσκελίστηκε από την επικράτηση της ντίσκο που αποτελούσε ένα μείγμα σόουλ, φανκ και λάτιν μουσικής και δέχτηκε επιρροές από τα είδη αυτά. Παράλληλα, δημιουργούνται τα υποείδη σοφτ ροκ, προγκρέσιβ ροκ, πανκ ροκ και χέβι μέταλ. Τη δεκαετία του 1980, γίνεται δημοφιλές το χαρντ ροκ και το εναλλακτικό ροκ (alternative rock) κάνει τα πρώτα του βήματα. Στη επόμενη δεκαετία, τα υποείδη της ροκ που εισάγονται είναι το γκραντζ, το μπριτ ποπ και το ανεξάρτητο ροκ (indie).

39 Heavy metal Το Χέβι Μέταλ (αναφέρεται κοινώτερα ως metal (Μέταλ)) είναι μουσικό είδος και κατατάσσεται ως παρακλάδι της Ροκ μουσικής. Αναπτύχθηκε στα τέλη της δεκαετίας του '60 -αρχές '70. και ρίζες του εφορμούν από την Μπλουζ και το ψυχεδελικό ροκ. Τα μουσικά σχήματα που θεωρούνται ως πρωτόλεια στο Χέβι Μέταλ δημιούργησαν ένα βαρύ ήχο εστιασμένο στην κιθάρα, στο μπάσο και στα ντραμς, έχοντας ως χαρακτηριστικό την έντονη παραμόρφωση στον ήχο της ηλεκτρικής κιθάρας καθώς και τα γρήγορα σόλο. Ο οδηγός κριτικής Allmusic αναφέρει χαρακτηριστικά πως «από τις μυριάδες μορφές ροκ εντ ρολ, το Heavy Metal είναι το πιο ακραίο στην ένταση, αρρενωπότητα και θεατρικότητα». Το Χέβι Μέταλ απαντά οπαδούς σε όλο τον πλανήτη, ενώ τα πρώτα συγκροτήματα του είδους όπως οι Μπλακ Σάμπαθ προσελκύουν ακόμα και σήμερα ένα ευρύτερο κοινό. Στα μέσα του '70 οι Judas Priest καθώς και άλλοι προχώρησαν την εξέλιξη του είδους αποβάλλοντας τα μπλουζ στοιχεία, ενώ το New Wave of British Heavy Metal (Νέο Κύμα του Βρετανικού Χέβι Μέταλ) ακολούθησε τον ίδιο δρόμο, δίνοντας στη μουσική μια χροιά Πανκ Ροκ και μεγαλύτερη έμφαση στην ταχύτητα. Το Heavy metal έγινε ευρέως γνωστό την δεκαετία του '80, οπότε αναπτύχθηκαν πολλά από τα γνωστά υποείδη του. Εναλλαγές πιο ακραίες περιορίστηκαν τότε στην Underground μουσική σκηνή, άλλες πάλι όπως το Γκλαμ Μέταλ και το thrash metal γνώρισαν μεγάλη εμπορική επιτυχία. Αργότερα και έως τις μέρες μας, αρκετά υποείδη διεύρυναν τα μουσικά όρια του είδους.

40 Τζαζ Με τον όρο τζαζ αναφερόμαστε στο μουσικό είδος που αποτέλεσε εξέλιξη της λαϊκής αμερικανικής μουσικής κατά τον 19ο αιώνα, με αφρικανικές καταβολές. Περιλαμβάνει αρκετά μουσικά είδη που στηρίχτηκαν σε ένα κοινό σκεπτικό κατασκευής, τον μερικό ή και ολικό αυτοσχεδιασμό. Γνώρισε σημαντική ανάπτυξη και διεθνή αναγνωρισιμότητα κατά τη δεκαετία του Αν και υπάρχει μεγάλη δυσκολία να οριστεί η Τζαζ στο σύνολό της, ένας ορισμός που διευκρινίζει εν μέρει το περιεχόμενό της είναι ότι πρόκειται για μία μουσική στην οποία ο μουσικός εκτελεί μελωδικές παραλλαγές πάνω σε μία δεδομένη αρμονική βάση και αυτό σε διάλογο με τον ρυθμικό παλμό. Βέβαια, από το δεύτερο μισό του 20ού αιώνα και μετά, όταν η αβάν γκαρντ της τζαζ απέρριψε το προκαθορισμένο αρμονικό πρότυπο, ο ορισμός αυτός δεν θεωρείται επαρκής για όλα τα είδη της Τζαζ. Ένας σημαντικός συνθέτης και πιανίστας της Τζαζ, ο Τελόνιους Μονκ (Thelonious Monk, ) είχε πει: "Η Τζαζ είναι Ελευθερία". Και πράγματι, ο αυξημένος βαθμός αυτοσχεδιασμού που περικλείει το είδος αυτό σε κάθε συστατικό της μουσικής (Μελωδία, Αρμονία, Ρυθμό) μας επιβεβαιώνει το βασικό αυτό πλαίσιο της μουσικής Τζαζ. Εάν στα παραπάνω χαρακτηριστικά προσθέσουμε ότι, αντικειμενικός στόχος κάθε μουσικού της Τζαζ είναι να απελευθερώσει τις μουσικές ιδέες που έχει στο μυαλό του και να τις παίξει στο μουσικό του όργανο ή να τις τραγουδήσει, τότε η έκφραση αυτή του Τελόνιους Μονκ γίνεται ακόμα πιο  συγκεκριμένη. Ο μουσικός της τζαζ, ασκείται επίπονα σε γνωστά συστατικά στοιχεία της μουσικής, κοινά για κάθε μουσικό είδος όπως οι Κλίμακες, οι Συγχορδίες, η Μελωδία, ο Ρυθμός, η Αρμονία, ώστε να είναι σε θέση, οι μελωδίες που ακούει με το μυαλό του να κατευθύνουν τα δάχτυλά του, σε μια πραγματικά προσωπική έκφραση, σε ένα διάλογο με τον εαυτό του, τους μουσικούς που τον συνοδεύουν και με το κοινό.

41 Ρέγκε H ρέγκε (reggae) είναι σύγχρονο μουσικό είδος  αναπτύχθηκε με επίκεντρο τη Τζαμάικα στα τέλη της δεκαετίας του Σε σύντομο χρονικό διάστημα εξελίχθηκε σε κυρίαρχο είδος της τζαμαϊκανής μουσικής σκηνής, ενώ παράλληλα διαδόθηκε διεθνώς με αξιοσημείωτη απήχηση στη Βρετανία, στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και στην Αφρική. Οι ρίζες της ανιχνεύονται στο παραδοσιακό είδος που ονομάζεται μέντο (mento) και χρονολογείται στα τέλη του 19ου αιώνα, καθώς και στο είδος τού σκα (ska). Το μέντο χαρακτηρίζεται ως μία κατά βάση λαϊκή και εορταστική μουσική, συνδεδεμένη με το χορό, που αναπτύχθηκε αρχικά στο περιβάλλον των αγροτικών πληθυσμών της Τζαμάικα. Η μουσική σκα, επίσης ρυθμική και χορευτική, αναπτύχθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1950, με χαρακτηριστικό ρυθμό 4/4, παρόμοιο με εκείνο του κλασικού rhythm and blues

42 Κάποιες κατηγορίες της ποπ είναι:
Ποπ Pop  ονομάζεται ένα είδος μουσικής. Με αυτό τον όρο χαρακτηρίζονται ελαφριές μορφές ξένης μουσικής ή αντίστοιχες ελληνικές δημιουργίες πάνω στα ίδια πρότυπα ρυθμού και μελωδίας (δεν θα πρέπει όμως να συγχέεται με την αντίστοιχη ελληνική λαϊκή μουσική σκηνή). Ο όρος Ποπ προέρχεται από τον αγγλικό όρο popular, που σημαίνει δημοφιλής. Κάποια από τα πιο κοινά θέματα στα οποία αναφέρεται η ποπ μουσική είναι τα συναισθήματα και η ρομαντική αγάπη. Τα κύρια μουσικά όργανα που χρησιμοποιούνται είναι η κλασική κιθάρα, η ηλεκτρική κιθάρα, το αρμόνιο και τα ντραμς. Κάποιες κατηγορίες της ποπ είναι: • Σόουλ ποπ • Ποπ R&B • Κάντρι ποπ • Ποπ ροκ • Χορευτική Ποπ • Λάτιν ποπ O όρος 'ποπ' συμπεριλαμβάνει το ροκ ν ρολ, το ροκ (με το οποίο το 1960 και 1970 συχνά ταυτιζόταν η 'ποπ') την ρέγκε και την ελαφρά μουσική του 20ου αιώνα.

43 Ραπ Η ραπ (rap) είναι κυρίως αφροαμερικανικό μουσικό είδος που ξεκίνησε να γνωρίζει άνθιση στα τέλη της δεκαετίας του Έχει τις ρίζες της στην αφρικανική μουσική την οποίαν έφεραν με τη βίαιη εκδούλευση και μετέπειτα μετακίνηση τους οι μαύροι στην Αμερική. Ονομάστηκε έτσι εκ του αγγλικού ακρωνύμιου r.a.p (δηλαδή Rhythm And Poetry). Πρόκειται για είδος που δίνει έμφαση στους στίχους (ρίμες) και στο περιεχόμενο αυτών και η μουσική συνήθως είναι συνοδευτική και δευτερεύουσας μέριμνας. Οι στίχοι, αυτοσχέδιοι στην καθημερινή έκφραση αλλά επεξεργασμένοι στις παραγωγές, δεν τραγουδιούνται, αλλά απαγγέλλονται με ιδιαίτερο,ρυθμικό, τρόπο ενώ η μουσική δανείζεται στοιχεία από τη soul, τη τζαζ όσο και από άλλα ποικίλα μουσικά ρεύματα. Οι στίχοι, οι οποίοι έχουν μεγάλη έκταση και ποσότητα, εκφράζουν κατά κανόνα καθημερινά βιώματα και εμπειρίες, ενώ σε τραγούδια ορισμένων καλλιτεχνών αποκτούν πολιτική προέκταση κυριότατα ανατρεπτική, ρηξικέλευθη όσο και καυστική αφού πηγή της μουσικής αυτής είναι τα γκέτο των περιθωριοποιημένων μαύρων των Ηνωμένων Πολιτειών ενώ δεν απουσιάζει επίσης η λυρικότητα και η ποιητική πνοή από ορισμένους καλλιτέχνες και συγκροτήματα.

44 Punk

45 Ξεκίνησε και παραμένει η μουσική του περιθωρίου
Ξεκίνησε και παραμένει η μουσική του περιθωρίου. Είναι η ζωντανή ιστορία νέων ανθρώπων στην Αγγλία, την Αμερική, την Αυστραλία απογοητευμένων από το τότε σήμερα της ροκ μουσικής και της κοινωνίας γενικότερα, που θέλησαν να κάνουν μια αλλαγή. Μια ανάγκη για αλλαγή που εκπορευόταν από τη γνήσια θέληση του ανθρώπου για το καινούργιο, το ανεξερεύνητο και την ασήκωτη και πολύπλοκη δομή ενός συστήματος που δε χωρούν πάντα όλοι. Clash, Sex Pistols,New York Dolls, Damned, Ramones και πολλοί άλλοι ξεκίνησαν, έστω και εν αγνοία τους στην αρχή, να χαράξουν μια καινούργια γραμμή στο χώρο της rock μουσικής και κουλτούρας και κατέληξαν να κάνουν μια τομή. Γρήγορη, άναρχη, απορριπτική μουσική. Δίλεπτες και τρίλεπτες ξυραφιές στα αυτιά ανθρώπων που είχαν, κατά πως φάνηκε, ακριβώς αυτό ανάγκη κι ακόμα έχουν. Καμμένοι ενισχυτές, σπασμένα ποτήρια, συχνά σε κεφάλια, αλλά και νέες ιδέες πάνω στην τέχνη. Πολύ μίσος, απέχθεια, βία, κυνικοί κι ειλικρινείς στίχοι. Αλκοόλ, ναρκωτικά αλλά και φιλίες μπορούν να δώσουν μια γεύση του τι εστί Punk. Ένα πρωτόγνωρο κίνημα βασισμένο στην εξέλιξη μιας βιομηχανικής, καπιταλιστικής κοινωνίας και ατελείωτων ουρών μπροστά από ταμεία ανεργίας.

46 Trance

47 Η μουσική "Trance" είναι ένα είδος ηλεκτρονικής μουσικής
Η μουσική "Trance" είναι ένα είδος ηλεκτρονικής μουσικής. Ως όνομα ξεκίνησε το 1990 αλλά ουσιαστικά υπήρχαν μουσικοί παλιότερα που συνέθεταν μια πρώιμη μορφή της (Jean Michelle Jaare, Vangelis κ.α). Ξεκίνησε στην Γερμανία και στην Ολλανδία και αργότερα σε διάφορες άλλες χώρες της Ευρώπης (ως Rave μουσική) προτού φτάσει στην Αμερική.Οι ήχοι της Trance κυμαίνονται, αναλόγως το είδος από αρκετά μελωδικοί, ατμοσφαιρικοί, αλλά και σκληροί σε ορισμένες περιπτώσεις.Πιο διαφορετικά ειδή μουσικής , βάσει μελωδίας αλλά και βάσει Tempo είναι η Goa/ Psy Trance αλλά και η Hardstyle Trance. Ενώ πιο κλασσικά είδη της είναι η Classic Trance, η Hard Trance , η Energy/ Uplifting Trance κ.α. Όπως είναι γνωστό, η Trance όπως και γενικά η ηλεκτρονική μουσική, δημιουργείται μέσω χρήσης μουσικών προγραμμάτων ηλεκτρονικής μουσικής, μέσω φυσικά των ηλεκτρονικών υπολογιστών ή και μέσω πάλι της προηγούμενης διαδικασίας αλλά με την προσθήκη midi, δηλαδή καλωδίου που συνδέει τον υπολογιστή με συνθεσάιζερ.

48 Γλωσσομάθεια Γλωσσομάθεια ονομάζουμε την επαρκή κατοχή μιας ή περισσότερων ξένων γλωσσών. Ο άνθρωπος κατέχει μια γλώσσα, όταν είναι σε θέση να τη μιλά και να τη γράφει σωστά, γνωρίζοντας την προφορά, το λεξιλόγιο, τη σύνταξη και τους ιδιωματισμούς της. Βαθμοί της γλωσσομάθειας Η γλωσσομάθεια διαβαθμίζεται ανάλογα με το κίνητρο και το σκοπό για τον οποίο μαθαίνει κανείς μια γλώσσα: • Ως πρώτο στάδιο εξοικείωσης με μια γλώσσα αναφέρεται η δυνατότητα συνεννόησης σε καθαρά πρακτικά θέματα, η γνώση, δηλαδή, του καθημερινού λεξιλογίου. • Δεύτερο στάδιο θεωρείται η γνώση της επιστημονικής ορολογίας. • Τρίτο είναι το στάδιο κατανόησης της ξένης γλώσσας ισόβαθμα με τη μητρική

49 Γενικά, στη σημερινή εποχή παρατηρείται στροφή των ατόμων και ειδικά των νέων στη γλωσσομάθεια, αφού βοηθά: στην ευκολότερη εύρεση εργασίας στην επαγγελματική σταδιοδρομία στην επαφή με άλλους λαούς και πολιτισμούς στην επικοινωνία και συνεννόηση με αλλόγλωσσους στην καλύτερη συνεργασία και κατανόηση ανθρώπων και λαών στην ολοκληρωμένη επιστημονική κατάρτιση (ξένη βιβλιογραφία) στα ταξίδια στο εξωτερικό, τουρισμός στις σπουδές στο εξωτερικό

50 Σε έναν κόσμο που συνεχώς εξελίσσεται γρήγορα, όπου οι χώρες του καθίστανται όλο και περισσότερο αλληλεξαρτώμενες αναπτύσσοντας κοινά πλαίσια στρατηγικών συνεργασιών, και ταυτόχρονα οι νέες τεχνολογίες έχουν εξαλείψει τα σύνορα και τις αποστάσεις, δεν μπορούμε πια να παραμένουμε μονόγλωσσοι. Σήμερα η εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας έχει γίνει επιτακτικά αναγκαία περισσότερο από ποτέ για τη σύνδεση με τον υπόλοιπο κόσμο. Η επιτυχία σε πολλούς τομείς της νέας παγκοσμιοποιημένης πραγματικότητας πλέον εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ικανότητα του ατόμου να λειτουργήσει ως ένα μέλος ενός παγκόσμιου χωριού του οποίου τα μέλη ομιλούν μια μεγάλη ποικιλία διαφορετικών γλωσσών. Η εκμάθηση ξένων γλωσσών δεν αποτελεί πλέον ένα χόμπι, αποτελεί μια αναγκαιότητα για τους σύγχρονους νέους που όταν ικανοποιείται μετατρέπεται σε εφόδιο ζωής.

51 Πως όμως η εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας μπορεί να βοηθήσει στο να αντιμετωπίσουν οι νέοι τις προκλήσεις του σήμερα; Σε μια περίοδο που το μεγαλύτερο ποσοστό των νέων δυσκολεύεται να κατακτήσει μια θέση στην αγορά εργασίας ένα σίγουρο διαβατήριο για την θέση αυτή αποτελεί η γνώση ξένων γλωσσών. Η γλωσσομάθεια είναι απαραίτητη για πολλούς λόγους. Αρχικά σε προσωπικό επίπεδο μιας και ο νέος αποκτά μεγαλύτερη αυτοεκτίμηση. Εάν βρεθεί για παράδειγμα σε μια ξένη χώρα θα καταφέρει να επικοινωνήσει με αλλόγλωσσους ανθρώπους πράγμα που σίγουρα τονώνει την αυτοπεποίθηση του νέου. Διευρύνει τον πνευματικό ορίζοντα, την κριτική του ικανότητα, δημιουργεί νέους τρόπους σκέψης, νέες νοητικές δεξιότητες. Σε κοινωνικό επίπεδο μιας και η γλωσσομάθεια μπορεί να βοηθήσει τους νέους να ανακαλύψουν τον πολιτισμό της χώρας τους και να τον συγκρίνουν έπειτα με τον πολιτισμό άλλων χωρών. Διότι το να μιλούν μια ξένη γλώσσα σημαίνει πως υπεισέρχονται σε ένα κόσμο ανθρώπων που σκέφτονται διαφορετικά, έχουν διαφορετικό τρόπο ζωής. Ανακαλύπτουν επίσης καινούριες ανθρώπινες συμπεριφορές, παύουν να έχουν προκαταλήψεις και επαναπροσδιορίζουν την στάση τους στην κοινωνία. Αρχίζουν να εκτιμούν τη διαφορετικότητα. Η εκμάθηση γλωσσών συντελεί στην ανάπτυξη της ανεκτικότητας και της αμοιβαίας κατανόησης μεταξύ των λαών με διαφορετικό πολιτισμό. Σε επαγγελματικό επίπεδο η γλωσσομάθεια αποτελεί «κλειδί» για την όποια επαγγελματική σταδιοδρομία που θέλουμε να επιτευχθεί επιτυχία. Ειδικά στην Ευρώπη η γνώση και η ευχέρεια σε περισσότερες από δυο γλώσσες αποτελεί σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Οι ξένες γλώσσες αποτελούν σημαντικό διαβατήριο προκειμένου να ενταχθεί κάποιος στην αγορά εργασίας. Η γνώση της αγγλικής γλώσσας αν και εξακολουθεί να κατέχει την πρωτοκαθεδρία δεν αποτελεί πλέον προσόν μιας και θεωρείται δεδομένη.

52 Επιπλέον διαπιστώνουμε ότι στην επαγγελματική σταδιοδρομία είναι δύσκολο να απορροφηθεί  κάποιος στην αγορά εργασίας, αν δεν γνωρίζει, όχι μόνο μια, αλλά τουλάχιστον δυο ξένες γλώσσες. Η γλωσσομάθεια βοηθά στην συνεχή επιμόρφωση του εργαζομένου και κατ’ επέκταση στην εξέλιξη του σε όλα τα επίπεδα της καθημερινότητας του (επαγγελματικό. κοινωνικό) κ.α. Του επιτρέπει να συνεργάζεται με αλλόγλωσσους, διευρύνει το πλαίσιο των καθημερινών του συναλλαγών. Αυτό σε μια κοινωνία παγκοσμιοποιημένη και πολυπολιτισμική, όπως η δική μας, είναι ένα ιδιαίτερα σημαντικό πλεονέκτημα. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση προσφέρονται αρκετές ευκαιρίες για εργασία που χάνονται από την έλλειψη γλωσσικών γνώσεων. Ταυτόχρονα, όμως, οι επαγγελματικές απαιτήσεις έχουν αυξηθεί τόσο ώστε η γνώση ξένων γλωσσών κρίνεται απαραίτητη ακόμα και για τους πολίτες που θέλουν να εργάζονται στην χώρα τους. Η ανάπτυξη του τουριστικού τομέα στην Ελλάδα για παράδειγμα καθιστά αναγκαία την εκμάθηση μιας ή περισσοτέρων γλωσσών. Στην ανώτατη εκπαίδευση η γνώση ξένων γλωσσών είναι απαραίτητη μιας και μία ειδίκευση, εξειδίκευση, μεταπτυχιακό, ή εκπόνηση διδακτορικής διατριβής πρέπει να συνοδεύεται από την πολύ καλή γνώση της Αγγλικής γλώσσας. Οι ερευνητές έχουν το πλεονέκτημα να καταρτιστούν αρτιότερα και να καταφύγουν στην ξενόγλωσση βιβλιογραφία. Με την ξένη γλώσσα θα έρθουν σε επικοινωνία με τις ξενόγλωσσες λογοτεχνίες, με τον ευρωπαϊκό και άλλους πολιτισμούς. Η συμμετοχή επίσης ενός φοιτητή σε προγράμματα ανταλλαγής φοιτητικού πληθυσμού τύπου Erasmus+, οι σπουδές στο εξωτερικό ή ακόμα και η εργασία μας επιβεβαιώνουν  πως οι ξένες γλώσσες είναι απαραίτητες.

53 Πιστοποίηση γλωσσομάθειας:
Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας Είναι ένα σύστημα εξετάσεων που στοχεύει στην πιστοποίηση διαφορετικών επιπέδων «γνώσης» μιας γλώσσας – δηλαδή της ικανότητας που έχει αναπτύξει κάποιος να χρησιμοποιεί μια ξένη γλώσσα σε διάφορες κοινωνικές περιστάσεις, εντός ή εκτός του χώρου εργασίας ή των σπουδών του. Στις εξετάσεις έχουν δικαίωμα να λάβουν μέρος έλληνες, ομογενείς, πολίτες κρατών μελών της Ε.Ε. και αλλοδαποί που ζουν, εκπαιδεύονται και εργάζονται στην Ελλάδα ή εκτός αυτής: στην ουσία, οι πάντες. Ωστόσο, για την επιτυχία στις εξετάσεις, χρειάζεται να έχουν βασική γνώση της ελληνικής, αφού ελέγχεται και η ικανότητα διαμεσολάβησης (από την ελληνική στην ξένη γλώσσα).Για τη χορήγηση του ΚΠΓ, δηλαδή του εγγράφου ‐ τεκμηρίου που πιστοποιεί την ικανότητα χρήσης της ξένης γλώσσας, το Υπουργείο Παιδείας διενεργεί εξετάσεις δύο φορές το χρόνο: κάθε Μάιο και κάθε Νοέμβριο, από το 2003 έως σήμερα. Στην παρούσα χρονική στιγμή πιστοποιούνται τα ακόλουθα επίπεδα : Επίπεδο Α1 «Στοιχειώδης γνώση της ξένης γλώσσας» Επίπεδο Α2 «Βασική γνώση της ξένης γλώσσας» Επίπεδο Β1 «Μέτρια γνώση της ξένης γλώσσας » Επίπεδο Β2 «Καλή γνώση της ξένης γλώσσας » Επίπεδο Γ1 «Πολύ καλή γνώση της ξένης γλώσσας »

54 Πιστοποιητικά πανεπιστημίων CAMBRIDGE ή MICHIGAN
Πιστοποιητικά άλλων φορέων (πανεπιστημίων ή μη) ανεξάρτητα από τη νομική τους μορφή, εφόσον είναι πιστοποιημένοι ή αναγνωρισμένοι από την αρμόδια αρχή της οικείας χώρας για να διενεργούν εξετάσεις και να χορηγούν πιστοποιητικά γνώσης της αγγλικής γλώσσας στο αντίστοιχο επίπεδο. Εάν δεν υπάρχει φορέας πιστοποίησης ή αναγνώρισης στην οικεία χώρα, απαιτείται βεβαίωση του αρμόδιου Υπουργείου ή της Πρεσβείας της χώρας στην Ελλάδα ότι τα πιστοποιητικά που χορηγούνται από τους παραπάνω φορείς σε τρίτους, οι οποίοι δεν έχουν ως μητρική γλώσσα την Αγγλική, είναι αποδεκτά σε δημόσιες υπηρεσίες της αυτής χώρας ως έγκυρα αποδεικτικά γνώσης της Αγγλικής γλώσσας στο αντίστοιχο επίπεδο. Ως οικεία χώρα νοείται η χώρα στην οποία η μητρική ή επίσημη γλώσσα είναι η Αγγλική.

55 Κινητικότητα νέων Η Ευρωπαϊκή Ένωση διευκολύνει την ελεύθερη μετακίνηση των πολιτών της για εκπαιδευτικούς ή επαγγελματικούς σκοπούς. Όταν μιλάμε για κινητικότητα αναφερόμαστε στη μετάβαση και διαμονή στο εξωτερικό ή σε έναν διαφορετικό τόπο από τον τόπο διαμονής μας για λόγους που σχετίζονται με την εκπαίδευση, την εργασία, τον εθελοντισμό, την απόκτηση ή βελτίωση της γνώσης μιας ξένης γλώσσας, την πρακτική άσκηση, την έρευνα κτλ. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα ξεχωριστή εμπειρία η οποία θα πρέπει να οργανωθεί σωστά προκειμένου να έχει κάποιος τα μεγαλύτερα δυνατά οφέλη. Η κινητικότητα σε χώρες της ΕΕ μπορεί να βοηθήσει την ανάπτυξη νέων δεξιοτήτων και γνώσεων, την αύξηση της επαγγελματικής ετοιμότητας και την αναβάθμιση των προσόντων. Η μετακίνηση στο εξωτερικό σε ένα άγνωστο περιβάλλον με μια άλλη γλώσσα και πολιτισμό είναι μια σημαντική αλλαγή στη ζωή ενός ατόμου που χρειάζεται συστηματική προετοιμασία και πληροφόρηση και πάνω απ΄ όλα αυτογνωσία και αποτελεσματική παρουσίαση των γνώσεων, δεξιοτήτων και ικανοτήτων. Δεν χρειάζεται να είναι κάποιος εξειδικευμένος επαγγελματίας ή να μιλά άπταιστα ξένες γλώσσες για να μετακινηθεί σε μια άλλη χώρα της Ευρώπης, εξάλλου πηγαίνει στο εξωτερικό για να μάθει!

56 Προτού όμως φύγει κανείς, είναι μια καλή ιδέα να σκεφτεί τις δεξιότητες και τις ικανότητες που έχει. Υπάρχουν δίκτυα και φορείς όπου μπορεί να αναζητήσει περισσότερες πληροφορίες για την εκπαιδευτική και επαγγελματική κινητικότητα και είναι στη διάθεσή του για να τον υποστηρίξουν στην προετοιμασία και την απόκτηση μιας τέτοιας εμπειρίας. Υπάρχουν επίσης "εργαλεία" με τα οποία μπορεί να αναδείξει τα προσόντα που διαθέτει. Γιατί να μην τα αξιοποιήσει λοιπόν;

57 Μάθε πόσο έτοιμος/η είσαι για μια εμπειρία κινητικότητας μέσα από ενδιαφέρουσες δραστηριότητες αυτοδιερεύνησης με τον σύντομο Οδηγό Κινητικότητας στην Ευρώπη. Παίξε το Γλωσσικό Quiz για τις γλώσσες της Ε.Ε. που έχει αναπτύξει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το οποίο σε βοηθά να εξετάσεις τις γνώσεις σου για τις ευρωπαϊκές γλώσσες. Αναζήτησε πληροφορίες για τις ευκαιρίες σπουδών σε όλες τις χώρες της Ευρώπης με ένα κλικ στον PLOTEUS, την Ευρωπαϊκή Διαδικτυακή Πύλη Πληροφόρησης για τις Ευκαιρίες Μάθησης. Ενημερώσου για εργασία, απασχόληση, υγειονομική περίθαλψη και κοινωνική ασφάλιση στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης . Βρες πληροφορίες για το χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα μαθητείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Επισκέψου τη ιστοσελίδα "Η ΕΥΡΩΠΗ ΣΟΥ" για να λύσεις τυχόν απορίες που έχεις για τη ζωή, την εργασία και τα ταξίδια στην Ε.Ε. Γνώρισε τα πέντε έγγραφα EUROPASS που σε βοηθούν να παρουσιάσεις τις δεξιότητες και τα προσόντα σου με σαφή και κατανοητό τρόπο στην Ευρώπη. Αναζήτησε πληροφορίες στο Eurodesk σχετικά με την εκπαίδευση, τις σπουδές, την κατάρτιση, την εργασία, την απασχόληση, την κινητικότητα, τον εθελοντισμό, τα σεμινάρια, τις ανταλλαγές νέων, τις εκδηλώσεις, την ανεύρεση πόρων κ.α. Αν είσαι νέος από 13 ως 30 ετών και σε ενδιαφέρει να γνωρίσεις άλλους νέους και νέες εκτός ή εντός Ε.Ε. μπορείς να συμμετέχεις στο πρόγραμμα "Νέα γενιά σε Δράση" μέσα από το οποίο έχεις τη δυνατότητα να γνωρίσεις μια ευρωπαϊκή χώρα και τον πολιτισμό της, είτε με τις ανταλλαγές νέων, είτε με την εθελοντική υπηρεσία.

58 Γνώρισε την Πρωτοβουλία Youthonthemove - Νεολαία σε Κίνηση που συμβάλλει ήδη σημαντικά στην ενίσχυση της κινητικότητας των νέων καθώς και στην αξιοποίηση ευκαιριών για σπουδές, κατάρτιση και εργασία στην Ευρώπη. Γνώρισε το πιο νέο πρόγραμμα της Ε.Ε. Πρόγραμμα Erasmus + για την εκπαίδευση, την κατάρτιση, τη νεολαία και τον αθλητισμό και στοχεύει στην ανάπτυξη της γνώσης και των δεξιοτήτων των νέων και την ενίσχυση των επαγγελματικών τους προοπτικών. Μάθε για τα προγράμματα κινητικότητας που σχεδιάζει και υλοποιεί το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών ΙΚΥ στα οποία μπορείς να συμμετέχεις με το σχολείο σου. Συμβουλέψου ένα από τους 850 Συμβούλους του Δικτύου Ευρωπαϊκών Υπηρεσιών Απασχόλησης Eures για τις διαθέσιμες θέσεις εργασίας στο εξωτερικό. Μάθε για τις διαθέσιμες υπηρεσίες Eures του ΟΑΕΔ. Εάν έχει πάρει μέρος στο Πρόγραμμα Νέα Γενιά σε Δράση μπορείς να περιγράψεις και να πιστοποιήσεις τις δεξιότητες που απέκτησε μέσω ενός πιστοποιητικού που ονομάζεται Youthpass. Η κινητικότητα στην ΕΕ για λόγους εκπαίδευσης ή απασχόλησης αλλά και άλλους λόγους αποτελεί σήμερα μια ευκαιρία και για ΑμεΑ που ενισχύεται όλο και περισσότερο. Μάθε για τα προγράμματα κινητικότητας που απευθύνονται σε ΑμεΑ. Αξιοποίησε το Ευρωπαϊκό δίκτυο πληροφόρησης για τον Επαγγελματικό Προσανατολισμό Euroguidance , ένα Δίκτυο 68 Εθνικών Κέντρων Πληροφόρησης για τον Επαγγελματικό Προσανατολισμό σε 34 Ευρωπαϊκές χώρες. Οι Σύμβουλοι Euroguidance σε κάθε χώρα μπορούν να σε βοηθήσουν παρέχοντας χρήσιμες πληροφορίες για τη μετακίνησή σου σε κάθε χώρα. Αν θες να μετακινηθείς σε οποιαδήποτε χώρα εντός ή εκτός Ε.Ε. για να σπουδάσεις ή να εργαστείς, η εγκυρότερη πηγή πληροφόρησης είναι η πρεσβεία της εν λόγω χώρας. Στον ιστότοπο του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών θα μπορέσεις να βρεις στοιχεία επικοινωνίας για τις πρεσβείες όλων των χωρών στην Ελλάδα, έτσι ώστε να έρθεις σε επαφή με την πρεσβεία της χώρας που σε ενδιαφέρει για να ενημερωθείς σχετικά. Ενημερωθείτε εκτενώς για τα εκπαιδευτικά συστήματα των χωρών της Ευρώπης από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Ευρυδίκη και την Eurypedia.

59 Νέα Γενιά σε δράση!

60 Περιλαμβάνονται οι εξής δράσεις:
Το Πρόγραμμα της Ε.Ε. "Νέα Γενιά σε Δράση" απευθύνεται σε νέους / νέες από ετών. Πιο συγκεκριμένα, τους δίνεται τη δυνατότητα να γνωρίσουν μια ευρωπαϊκή χώρα και τον πολιτισμό της είτε με τις ανταλλαγές νέων, είτε με την εθελοντική υπηρεσία. Η Εθνική Υπηρεσία υποστηρίζει επίσης την υλοποίηση πρωτότυπων δραστηριοτήτων από/για νέους, που ενισχύουν τη συνεργασία στον τομέα της νεολαίας και προάγουν το πρόγραμμα "Νέα Γενιά σε Δράση", σε τοπικό, περιφερειακό, εθνικό ή/και ευρωπαϊκό επίπεδο. Περιλαμβάνονται οι εξής δράσεις:

61 Δράση 1 – Νεολαία για την Ευρώπη
1.1. Ανταλλαγές νέων Οι ανταλλαγές νέων απευθύνονται σε ομάδες νέων και οργανώσεις νέων και δίνουν τη δυνατότητα σε μία ή περισσότερες ομάδες νέων, ηλικίας μεταξύ 13 και 25 ετών, να φιλοξενήσουν ή να φιλοξενηθούν από ομάδα νέων άλλης χώρας, προκειμένου να συμμετάσχουν μαζί σε κοινό πρόγραμμα δραστηριοτήτων. 1.2. Πρωτοβουλίες Νέων Ομάδες νέων (18-30 ετών) που θέλουν να υλοποιήσουν μαζί ένα σχέδιο τοπικής, εθνικής ή και ευρωπαϊκής εμβέλειας έχουν τη δυνατότητα μέσω του προγράμματος «Πρωτοβουλίες Νέων», όπου μπορούν να δικτυωθούν με νέους ανά την Ευρώπη και πραγματοποιήσουν την ιδέα τους, αξιοποιώντας τα αποτελέσματα που θα προκύψουν και κοινοποιώντας τα στο ευρύ κοινό. 1.3. Δημοκρατικά Σχέδια για Νέους Η Δράση "Δημοκρατικά Σχέδια για Νέους" δίνει τη δυνατότητα σε άτομα ετών να συμμετάσχουν στην ενίσχυση της δημοκρατικής διαβίωσης σε τοπικό, περιφερειακό, εθνικό, αλλά και σε διεθνές επίπεδο.

62 Δράση 2 – Ευρωπαϊκή Εθελοντική Υπηρεσία
Νέοι (18-30 ετών) που θέλουν να προσφέρουν εθελοντική εργασία σε κάποια χώρα του εξωτερικού για διάστημα 2 ως 12 μηνών μπορούν να το κάνουν , μιας και το Πρόγραμμα «Ευρωπαϊκή Εθελοντική Υπηρεσία» τους δίνει τη δυνατότητα αυτή. Δράση 3 – Νεολαία στον κόσμο Συνεργασία με γειτονικές χώρες εταίρους Ο στόχος της δράσης είναι να συμβάλλει στη συνύπαρξη και τη σταθερότητα στα σύνορα της διευρυμένης Ε.Ε. και πέρα απ’ αυτά, ενισχύοντας τον δια-πολιτισμικό διάλογο, την αμοιβαία κατανόηση και ανοχή μεταξύ των νέων, μέσα από τις ανταλλαγές νέων και τα σχέδια κατάρτισης και δικτύωσης. Δράση 4 – Υποστηρικτικά Μέτρα για τη  Νεολαία Κατάρτιση και Δικτύωση  Η δράση αυτή υποστηρίζει τους φορείς που δραστηριοποιούνται στον τομέα της νεολαίας, μέσα από τη συνεργασία, την ανταλλαγή εμπειριών και καλών πρακτικών και τους ωθεί στην ευρωπαϊκή σύμπραξη προς όφελος των νέων. Δράση 5 – Ευρωπαϊκή συνεργασία στον Τομέα της Νεολαίας Συναντήσεις νέων Η δράση αυτή στοχεύει στο να προάγει την ευρωπαϊκή συνεργασία στον τομέα της νεολαίας, ενθαρρύνοντας τη θέσπιση ενός διαρθρωμένου διαλόγου μεταξύ των υπευθύνων για τη χάραξη πολιτικής και των νέων.

63 Ανακαλύπτοντας την Ευρώπη με την Ευρωπαϊκή Κάρτα Νέων
Η  Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς και το Ίδρυμα Νεολαίας και διά βίου Μάθησης ως πλήρη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης της Κάρτας Νέων (European Youth Card Association, EYCA) προωθούν ένα εργαλείο επικοινωνίας, ψυχαγωγίας και πληροφόρησης των νέων Ευρωπαίων πολιτών στην Ελλάδα, την Ευρωπαϊκή Κάρτα Νέων. Ανακαλύπτοντας την Ευρώπη με την Ευρωπαϊκή Κάρτα Νέων Με την Ευρωπαϊκή Κάρτα Νέων προσφέρονται ειδικά προνόμια και αγαθά τόσο στην Ελλάδα, όσο και σε 37 άλλες χώρες. Πάνω από νέοι στην Ευρώπη χρησιμοποιούν την Ευρωπαϊκή Κάρτα Νέων και απολαμβάνουν περισσότερες από προσφορές.

64 Την Ευρωπαϊκή Κάρτα Νέων μπορεί να έχει κάθε νέος, ηλικίας ετών. Ισχύει για ένα χρόνο από την ημερομηνία έκδοσής της, στοιχίζει 10 ευρώ και μπορεί να την ανανεωθεί κάθε χρόνο μέχρι να κλείσει το άτομο τα 30. Πρόκειται για εκπτωτική και όχι πιστωτική ή χρεωστική κάρτα. Ο κατάλογος είναι μεγάλος στην Ελλάδα και στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Απλά επιδεικνύοντας την Ευρωπαϊκή Κάρτα Νέων, ώστε να υπολογιστεί η ειδική έκπτωση σε προϊόντα, εισιτήρια και υπηρεσίες, όπως:   Πολιτισμός: κινηματογράφοι, θέατρα, μουσεία, πολιτιστικές εκδηλώσεις, συναυλίες Καταστήματα: μόδας, οπτικά, κομμωτήρια, ινστιτούτα αισθητικής, γυμναστήρια, κοσμηματοπωλεία, βιβλιοπωλεία, ποδήλατα, είδη σπιτιού/δώρων Διασκέδαση/Φαγητό: εστιατόρια, μπαρ, καφετέριες, club Εκπαίδευση: φροντιστήρια ξένων γλωσσών, σεμινάρια πληροφορικής Τουρισμός: ταξιδιωτικά πρακτορεία, ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, camping, ενοικιάσεις αυτοκινήτων

65 Η διαδικασία απόκτησης της Ευρωπαϊκής Κάρτας Νέων είναι απλή και γίνεται με δύο τρόπους:
Συμπλήρωση του σχετικού εντύπου αίτησης ηλεκτρονικά στη διεύθυνση:  και επισύναψη μιας μικρής φωτογραφίας (ταυτότητας ή διαβατηρίου)  ή Εκτύπωση και συμπλήρωση της αίτησης και αποστολή αυτής μαζί με μία φωτογραφία στη διεύθυνση: Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς, ΙΔΡΥΜΑ ΝΕΟΛAΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ Αχαρνών 417, Αθήνα. Σε λίγες μέρες αποστέλλεται συστημένη επιστολή ταχυδρομείου στη διεύθυνση που έχει δηλωθεί και ο νέος / νέα υποχρεούται να πάει στο ταχυδρομείο για να παραλάβει την Ευρωπαϊκή Κάρτα Νέων με την ταυτότητά του / της πληρώνοντας την ετήσια συνδρομή (10 ευρώ)

66

67

68 Πρόκειται για ένα πρόγραμμα κινητικότητας εργαζομένων που σκοπό έχει να βοηθήσει τους νέους Ευρωπαίους στην εξερεύνηση θέσεων εργασίας, πρακτικής άσκησης ή μαθητείας σε άλλες χώρες της Ε.Ε.(Γερμανία, Ελλάδα, Ιρλανδία, Ισπανία, Κάτω Χώρες, Πορτογαλία, Σλοβενία, Σουηδία) Το πρόγραμμα αποτελεί μέρος της δέσμης δράσεων " Νεολαία σε Δράση "και της πρωτοβουλίας "Ευκαιρίες για τους Νέους". Μπορεί να ενσωματωθεί σε εθνικά προγράμματα Εγγυήσεων για τους Νέους που προβλέπουν τη συνεργασία με άλλες χώρες της ΕΕ. Για το 2015, "Η πρώτη σου δουλειά μέσω του EURES" έχει θέσει ως στόχο να παράσχει βοήθεια σε 5.000 άτομα που επιθυμούν να βρουν εργασία σε άλλες χώρες της ΕΕ. Στην πρωτοβουλία συμμετέχει μόνο ένας περιορισμένος αριθμός υπηρεσιών απασχόλησης. Η πρωτοβουλία "Η πρώτη σου δουλειά μέσω του EURES" δοκιμάζει έναν νέο τρόπο παροχής εξατομικευμένων υπηρεσιών επαγγελματικής κινητικότητας που απευθύνονται σε νέους και σε εργοδότες. Στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού, οι εθνικές υπηρεσίες απασχόλησης παρέχουν στήριξη – με τη μορφή ενημέρωσης, προσλήψεων, αντιστοίχισης προσόντων, τοποθέτησης και χρηματοδότησης – τόσο σε νέους που αναζητούν εργασία όσο και σε επιχειρήσεις που επιθυμούν να προσλάβουν άτομα από άλλες χώρες της ΕΕ. Η χρηματοδότηση υπόκειται στους όρους και τις διαδικασίες των υπηρεσιών αυτών.

69 Απευθυνόμενο, λοιπόν, το πρόγραμμα σε:
Υπηκόους της Ε.Ε, ηλικίας 18 έως 30 ετών, οι οποίοι ζουν σε κράτος μέλος της Ένωσης και Εργοδότες που έχουν τη νόμιμη έδρα τους σε χώρα της ΕΕ και προσφέρουν συμβάσεις διάρκειας τουλάχιστον 6 μηνών, υπό την προϋπόθεση ότι ο μισθός και οι συνθήκες που προσφέρουν συνάδουν με την εθνική εργατική νομοθεσία. Προσφέρει: Στους νέους Το πρόγραμμα χρηματοδοτεί την εκμάθηση ξένων γλωσσών ή άλλες μορφές κατάρτισης. Καλύπτει επίσης τα έξοδα ταξιδίου νέων που υποβάλλουν αίτηση απασχόλησης ή κατάρτισης μέσω της εργασίας, δίνοντάς τους έτσι τη δυνατότητα να παρουσιάζονται σε συνεντεύξεις και να εγκαθίστανται σε άλλες χώρες της ΕΕ για να πιάσουν δουλειά. Το πακέτο κινητικότητας περιλαμβάνει άλλα μέτρα στήριξης για νέους, τα οποία περιγράφονται στον οδηγό "Η πρώτη σου δουλειά μέσω του EURES". Στους εργοδότες Επιχειρήσεις με μέχρι και 250 εργαζομένους μπορούν να υποβάλουν αίτηση για χρηματοδότηση του κόστους της κατάρτισης νεοπροσληφθέντων εργαζομένων, ασκουμένων και μαθητευομένων, καθώς και για να τους παράσχουν βοήθεια κατά την εγκατάστασή τους.

70 Βιβλιογραφία explained/index.php/Information_society_statistics_households_and_individuals/ el athlitis#.VUFE5pP3i-U en.wikipedia.org/


Κατέβασμα ppt "Παγκοσμιοποίηση."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google