Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

UEFA “Financial Fair Play Regulation” και λογιστικές επιπτώσεις

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "UEFA “Financial Fair Play Regulation” και λογιστικές επιπτώσεις"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 UEFA “Financial Fair Play Regulation” και λογιστικές επιπτώσεις

2 Οικονομικοί στόχοι του νέου κανονισμού
Να βελτιώσει την οικονομική ικανότητα των ΠΑΕ αυξάνοντας την διαφάνεια και αξιοπιστία τους. Να θέσει ως προτεραιότητα την προστασία των δανειστών εξασφαλίζοντας ότι οι ΠΑΕ θα τακτοποιούν τις οφειλές προς τρίτους (κράτος, αθλητές, τοπικούς φορείς κλπ) εγκαίρως. Να εισάγει μεγαλύτερη πειθαρχία και λογική στην οικονομική διαχείριση των ΠΑΕ. Να ενθαρρύνει τις ΠΑΕ να λειτουργούν με βάση τα δικά τους έσοδα.

3 Οικονομικές προϋποθέσεις
Δημοσίευση ετήσιων και τριμηνιαίων οικονομικών καταστάσεων ελεγμένες από ορκωτούς ελεγκτές-λογιστές. Να μην έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τρίτους μέχρι την 31η Μαρτίου (πριν την λήψη της αδειοδότησης) για συναλλαγές που έγιναν μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους. Να υποβάλλουν μελλοντικές οικονομικές καταστάσεις οι οποίες να αποδεικνύουν την ομαλή δυνατότητα λειτουργίας της ΠΑΕ. Να μην έχουν αρνητική καθαρή περιουσία και πιστοποίηση από ορκωτό ελεγκτή αδυναμία συνέχισης της λειτουργίας τους.

4 Βασική οικονομική προϋπόθεση αδειοδότησης (Break-Even requirement)
Relevant income (Οργανικά έσοδα): εισιτήρια, τηλεοπτικά δικαιώματα, χορηγίες και διαφημίσεις, εμπορικές δραστηριότητες, λοιπά λειτουργικά έσοδα, έσοδα ή κέρδη από πώληση συμβολαίων αθλητών, κέρδη ή έσοδα από πώληση παγίων, χρηματοοικονομικά έσοδα. Η κατηγορία αυτή δεν περιλαμβάνει έσοδα από μη αθλητικές δραστηριότητες και μεγέθη μη μετρήσιμα σε χρηματικούς όρους.

5 Βασική οικονομική προϋπόθεση αδειοδότησης (Break-Even requirement)
Relevant expenses (Οργανικά έξοδα): κόστος πωληθέντων, έξοδα αμοιβών και δικαιωμάτων προσωπικού, λοιπά λειτουργικά έξοδα, αποσβέσεις συμβολαίων αθλητών, χρηματοοικονομικά έξοδα και μερίσματα. Δεν περιλαμβάνονται στην κατηγορία αυτή αποσβέσεις υλικών και άϋλων πάγιων (πλην συμβολαίων αθλητών), έξοδα ακαδημιών, κοινωνικές προσφορές, μεγέθη μη μετρήσιμα σε χρηματικούς όρους, χρηματοοικονομικά έξοδα που συνδέονται με κατασκευή υλικών παγίων και γενικά έξοδα ή φόροι που δεν σχετίζονται με την αθλητική δραστηριότητα της ΠΑΕ.

6 Λογιστικό αποτέλεσμα Η διαφορά μεταξύ των οργανικών εσόδων και εξόδων είναι το αποτέλεσμα ισορροπίας. Αν τα έσοδα είναι μεγαλύτερα από τα έξοδα για μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο τότε η ΠΑΕ έχει πλεόνασμα (Break-Even surplus). Αν συμβαίνει το αντίθετο έχει έλλειμμα (Break-Even deficit). Το μέγιστο έλλειμμα που μπορεί να έχει μια ΠΑΕ σε μια χρονική περίοδο είναι 5 εκατομμύρια ευρώ (αποδεκτή απόκλιση).

7 Συνθήκες παραβίασης του κανονισμού
Αδυναμία συνέχισης λειτουργίας της ΠΑΕ. Αρνητική καθαρή θέση (Σύνολο ενεργητικού – σύνολο υποχρεώσεων <0 από την μια περίοδο στην άλλη) Έλλειμμα εσόδων (Break-Even deficit) για ένα ή δύο προηγούμενα έτη μεγαλύτερο της αποδεκτής απόκλισης. Ληξιπρόθεσμες οφειλές Η UEFA μπορεί να ζητήσει επιπλέον οικονομικές πληροφορίες όταν τα έξοδα προσωπικού ανέρχονται στο 70% των συνολικών εσόδων και το συνολικό χρέος της ΠΑΕ ανέρχεται στο 100% των συνολικών εσόδων.

8 Έγκριση αδειοδότησης Καμία από τις προηγούμενες προϋποθέσεις δεν έχει παραβιαστεί και επιπλέον η ΠΑΕ έχει πλεόνασμα για τα δύο προηγούμενα έτη ή έλλειμμα εντός της επιτρεπτής απόκλισης των 5 εκατομμυρίων, λαμβάνοντας υπόψη τυχόν πλεονάσματα πριν από τρία και τέσσερα έτη.

9 Λογιστικές αρχές και πρότυπα
Τα πρότυπα που πρέπει οι ΠΑΕ να ακολουθούν για την σύνταξη των οικονομικών καταστάσεων είναι τα εκάστοτε εθνικά λογιστικά πρότυπα ή τα ΔΠΧΠ. Βασικές λογιστικές αρχές που πρέπει να τηρούνται είναι η αρχή της ακριβοδίκαιης εικόνας των οικονομικών στοιχείων, η συνέπεια της παρουσίασης, η αρχή των δεδουλευμένων, ξεχωριστή παρουσίαση κάθε κατηγορίας λογαριασμών.

10 Οικονομικές καταστάσεις
Ισολογισμός Κατάσταση αποτελεσμάτων χρήσεως Κατάσταση ταμιακών ροών Επεξηγηματικές σημειώσεις Οικονομική έκθεση της διοίκησης της ΠΑΕ

11 Λογιστική των μεταγραφών
Η αξία του συμβολαίου ενός αθλητή θα αποσβεστεί σταδιακά κατά την διάρκεια της ωφέλιμης ζωής του αθλητή (διάρκεια συμβολαίου) Μόνο τα άμεσα έξοδα για την απόκτηση του αθλητή κεφαλαιοποιούνται και η αξία του συμβολαίου στον ισολογισμό δεν μπορεί να αναμορφωθεί αυξητικά.

12 Λογιστική των μεταγραφών
Τα έξοδα που αφορούν ανάπτυξη νέων αθλητών από τις ακαδημίες της ΠΑΕ δεν εγγράφονται στον ισολογισμό παρά μόνο η αξία των αθλητών από συναλλαγή-αγορά. Σε περίπτωση αναμόρφωσης της αξίας των αθλητών χαμηλότερα από την εγγραφόμενη στον ισολογισμό, τότε το αναγραφόμενο ποσό θα μειωθεί στο πραγματικό επίπεδο και η διαφορά χρεωθεί στον λογαριασμό αποτελεσμάτων χρήσεως ως κόστος αναμόρφωσης.

13 Παράδειγμα 1ο Μια ΠΑΕ διαθέτει τα εξής στοιχεία για το οικονομικό έτος που λήγει τον Ιούνιο του 2011: Εισπράξεις από εισιτήρια , έσοδα τηλεοπτικών δικαιωμάτων , έσοδα διαφημίσεων 23400, λήψη χορηγιών , έσοδα εμπορικού τμήματος 24300, κέρδη από πώληση συμβολαίων παικτών , κέρδη πώλησης παγίων 87000, έσοδα από ενοίκια κτιρίων 19800, κόστος πωληθέντων , αμοιβές αθλητών και προσωπικού , αποσβέσεις συμβολαίων παικτών 39800, έξοδα τόκων δανείων 38500, αποσβέσεις εγκαταστάσεων-σταδίων , δαπάνες ποδοσφαιρικής ακαδημίας , τόκοι δανείων για ανακατασκευή σταδίου Να εκτιμήσετε αν ισχύει η βασική οικονομική προϋπόθεση (Break-Even requirement) για την αδειοδότηση της συγκεκριμένης ΠΑΕ για την περίοδο

14 Παράδειγμα 2ο Σας δίνονται οι οικονομικές καταστάσεις δύο Ελληνικών ΠΑΕ, του ΠΑΟΚ (οικονομική χρήση ) και του ΟΦΗ (οικονομική χρήση ). Να εκτιμήσετε κατά πόσο ισχύουν οι προϋποθέσεις της αρνητικής καθαρής θέσης και συνέχισης της δραστηριότητας για την αδειοδότηση των ΠΑΕ.


Κατέβασμα ppt "UEFA “Financial Fair Play Regulation” και λογιστικές επιπτώσεις"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google