Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

1ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολειο Τάξη Στ2 Βασίλης Α

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "1ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολειο Τάξη Στ2 Βασίλης Α"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 1ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολειο Τάξη Στ2 Βασίλης Α. 2015-2016
Ρήγας Φεραίος 1ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολειο Τάξη Στ2 Βασίλης Α.

2 ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ Γέννηση:1757 Τόπος γέννησης: Βελεστίνο, Μαγνησία, Οθωμανική Αυτοκρατορία Θάνατος: 24 Ιουνίου 1798 Τόπος θανάτου: Βελιγράδι, Οθωμανική Αυτοκρατορία Εθνικότητα: Ελληνική Υπηκοότητα: Οθωμανική Επάγγελμα/ιδιότητες: διπλωμάτης, δημοσιογράφος, φιλόσοφος και συγγραφέας Είδος Τέχνης: Συγγραφέας, πολιτικός, στοχαστής και επαναστάτης Σημαντικά έργα: Θούριος

3 Ρήγας Φεραίος Γεννήθηκε στο Βελεστίνο τις αρχαίες Φερές το 1757. Από τη νεανική του ζωή τα μόνα γνωστά είναι αυτά που ίδιος αναγράφει στην <Επιπεδογραφία της Φεράς νυν λεγομένης Βελεστίνος>, που είναι στο 4ο φύλλο της δωδεκάφυλλης Χάρτας της Ελλάδος.

4 Ρήγας Φεραίος Ο πατέρας του ο Κυρίτζης, όπως φαίνεται στο αυτόγραφο του Ρήγα σε βιβλίο αρχαίοι γεωγράφοι του 1571, που είναι στην Εθνική Βιβλιοθήκη Ελλάδος, συνηθισμένο όνομα στην περιοχή του Βελεστίνου, που διατηρείται μέχρι σήμερα.

5 Ρήγας Φεραίος O πατέρας του ονομαζόταν Γεώργιος Κυρατζής ο παππούς του Κωνσταντίνος Κυριαζής από το Περιβόλι Γρεβενών εγκαταστάθηκε μόνιμα στο Βελεστίνο που είχε μεταβληθεί σε Περιβολιώτικη παροικία, στις αρχές του 18ου αιώνα.

6 Θούριος Ως πότε παλληκάρια, θα ζούμε στα στενά,  μονάχοι σαν λιοντάρια, στες ράχες στα βουνά; Κάλλιο είναι μιας ώρας ελεύθερη ζωή,  παρά σαράντα χρόνους, σκλαβιά και φυλακή. Πηλιές να κατοικούμε, να βλέπουμε κλαδιά,  να φεύγωμ’ απ’ τον κόσμο, για την πικρή σκλαβιά; Κάλλιο είναι μιας ώρας ελεύθερη ζωή,  παρά σαράντα χρόνους, σκλαβιά και φυλακή. Να χάνωμεν αδέλφια, πατρίδα και γονείς,  τους φίλους, τα παιδιά μας, κι όλους τους συγγενείς; Κάλλιο είναι μιας ώρας ελεύθερη ζωή,  παρά σαράντα χρόνους, σκλαβιά και φυλακή.

7 Ακολουθεί βίντεο πατήστε στην εικόνα

8 Πηγές Κείμενο el.wikipedia.org Εικόνες

9 1ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολειο Τάξη Στ2 Βασίλης Α. 2015-2016
Ρήγας Φεραίος 1ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολειο Τάξη Στ2 Βασίλης Α.


Κατέβασμα ppt "1ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολειο Τάξη Στ2 Βασίλης Α"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google