Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ – ΠΤΔΕ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ – ΠΤΔΕ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ 2017-18 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ – ΠΤΔΕ
ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΤΟΠΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ . ΔΙΔΑΣΚΩΝ : ΜΑΝΟΛΗΣ ΔΡΑΚΑΚΗΣ, ΕΔΙΠ Π.Κ.

2 Διδάσκων: ΜΑΝΟΛΗΣ ΔΡΑΚΑΚΗΣ, Ε.ΔΙ.Π Π.Κ.
1.2 MAΘΗΜΑ 31 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2017 2. META ANAKTΟΡΙΚΗ – ΜΥΚΗΝΑΪΚΗ ΚΡΗΤΗ ( Π.Χ) Διδάσκων: ΜΑΝΟΛΗΣ ΔΡΑΚΑΚΗΣ, Ε.ΔΙ.Π Π.Κ.

3 ΜETA ANAΚΤΟΡΙΚΗ Η ΜΥΚΗΝΑΙΚΗ ΕΠΟΧΗ : 1400-1100
Φυσική πιθανόν καταστροφή (σεισμός- έκρηξη ηφαιστείου της Σαντορίνης ) της μινωϊκής αυτοκρατορίας και του μινωϊκού πολιτισμού και ακολουθεί αμέσως μετά η: Εισβολή Αχαιών από την Πελοπόννησο με μαζικές εγκαταστάσεις μετά το 1380 π.Χ. Η Κρήτη γίνεται μυκηναϊκή Απώλειες ντόπιου πληθυσμού από την αντίσταση –σύγκρουση με τους εισβολείς ΕΤΕΟΚΡΗΤΕΣ: Αυτοί που επέζησαν κατέφυγαν σε ορεινές περιοχές όπου διατήρησαν και πολιτισμό με κέντρα όπως: Πραισό, Δρήρο: Επιγραφές με προελληνική γραφή 6-3ο αιώνα Κρητική Διασπορά: όσοι έφυγαν για νησιά Αιγαίου, Μ. Ασία, Ιταλία ΜETA ANAΚΤΟΡΙΚΗ Η ΜΥΚΗΝΑΙΚΗ ΕΠΟΧΗ :

4 ΜETA ANAΚΤΟΡΙΚΗ Η ΜΥΚΗΝΑΙΚΗ ΕΠΟΧΗ : 1400-1100
Λάππα, Τεγέα, Πέργαμο κ.ά. αλλά και Αρκαδία, Γόρτυς: πόλεις που σύμφωνα με την παράδοση ίδρυσε ο Αγαμέμνονας Νέα χαρακτηριστικά: Όχι ανακτορικές κατασκευές Μεταφορά πρωτεύουσας Κνωσού Νέες πόλεις στα δυτικά: Πέργαμος, Πολυρρηνία, Κυδωνία, Κολυμπάρι, Στύλος κλπ. Ίσως, γιατί δυτικά ήταν πιο κοντά στην Πελοπόννησο Ο δυναστικός Οίκος της Κνωσού υποτελής πια στον Οίκο των Ατρειδών Κνωσός, Γόρτυνα, Λύκτος, Μίλητος (Μίλατος), Λύκαστος (πιθανόν το Κανλί Καστέλι), Φαιστός, Ρύτιον (Ροτάσι) : οι 7 πόλεις που ακολούθησαν τους Αχαιούς στην Τροία με Αρχηγό τον Ιδομενέα (Ιλιάδα, Β, ) ΜETA ANAΚΤΟΡΙΚΗ Η ΜΥΚΗΝΑΙΚΗ ΕΠΟΧΗ :

5 ΜETA ANAΚΤΟΡΙΚΗ Η ΜΥΚΗΝΑΙΚΗ ΕΠΟΧΗ : 1400-1100
Όμηρος, Ιλ. Β : Και των Κρητών ήτο αρχηγός ο Ιδομενεύς ο ανδρείος Όσους απόστειλε η Κνωσός και η πυργωμένη Γόρτυς Και ο λευκόγειος Λύκαστος και η Μίλητος και η Λύκτος, Το Ρύτιον και η Φαιστός, χώρες λαμπρές και άλλοι οπού την εκατόμπολιν εκατοικούσαν Κρήτην. Όλων αυτών ήτο αρχηγός ο Ιδομενεύς ο ανδρείος Και ο Μηριόνης, όμοιος του ανθρωποφόνου Άρη Κι είχαν ογδόντα ολόμαυρα κατόπι τους καράβια.. ΜETA ANAΚΤΟΡΙΚΗ Η ΜΥΚΗΝΑΙΚΗ ΕΠΟΧΗ :

6 ΜETA ANAΚΤΟΡΙΚΗ Η ΜΥΚΗΝΑΙΚΗ ΕΠΟΧΗ : 1400-1100
Νέα χαρακτηριστικά που εισάγουν οι Αχαιοί: Εμφάνιση: μακριά γενειάδα Ενδυμασία: κοντός χιτώνας Ταφικά-Νεκρικά έθιμα: θολωτοί και σε θαλαμοειδείς, λαξευμένους σε βράχους, κι αργότερα και η καύση των νεκρών Θρησκεία: 12 θεοί του Ολύμπου Μινωϊκές επιβιώσεις: Δίκτυννα και Βριτόμαρτυς (Γλυκειά Παρθένα), Κουρητικός Δίας ΜETA ANAΚΤΟΡΙΚΗ Η ΜΥΚΗΝΑΙΚΗ ΕΠΟΧΗ :

7 ΜETA ANAΚΤΟΡΙΚΗ Η ΜΥΚΗΝΑΙΚΗ ΕΠΟΧΗ : 1400-1100
Οικονομία- Εμπόριο: Εξαγωγή: λάδι, μέλι, κρασί, αρωματικά φυτά, ξηροί καρποί κλπ. Αίγυπτος, Κύπρος, Συρία, Επιδρομές λαών της θάλασσας του 12ου αιώνα: πρωταγωνιστούν οι Αχαιοί της Κρήτες Οι Φιλισταίοι της Παλαιστίνης πιθανόν ήταν Κρήτες Κρητομυκηναίοι αποίκισαν επίσης την Ρόδο. Ουαί οι κατοικούντες το σχοίνισμα της θαλάσσης, πάροικοι Κρητών, λόγος Κυρίου εφ΄υμάς, Χαννάν γη αλλοφύλων, και απολώ υμάς εκ κατοικίας και έσται Κρήτη νομή ποιμνίων και μάνδρα προβάτων (Προφήτης Σοφονίας) ΜETA ANAΚΤΟΡΙΚΗ Η ΜΥΚΗΝΑΙΚΗ ΕΠΟΧΗ :

8 Τρωϊκός Πόλεμος: κορυφή και πτώση των Αχαιών
Τρωϊκός Πόλεμος: κορυφή και πτώση των Αχαιών Εισβολή των Δωριέων: κατά τον Θουκυδίδη 80 χρόνια μετά τον Τρωϊκό Πόλεμο και την εξασθένιση των Αχαιών π.Χ. : καταστροφή των Μυκηνών Πρόσφυγες καταφεύγουν σε Κρήτη και Κύπρο Αρχίζει η θαλασσοκρατορία των Φοινίκων ΔΩΡΙΚΗ ΕΠΟΧΗ : 1100 – 69 Π.Χ

9 ΜETA ANAΚΤΟΡΙΚΗ Η ΜΥΚΗΝΑΙΚΗ ΕΠΟΧΗ : 1400-1100
Νέα χαρακτηριστικά Δωριέων: Χρήση σιδήρου και νέα όπλα Νέος τρόπος Αμφίεσης: άραφο ύφασμα που συγκρατείται στους ώμους με πόρπη Καύση νεκρών λόγω και των συνεχών μετακινήσεων τους ΜETA ANAΚΤΟΡΙΚΗ Η ΜΥΚΗΝΑΙΚΗ ΕΠΟΧΗ :


Κατέβασμα ppt "ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ – ΠΤΔΕ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google