Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Εργασια στη αναπτυξιακη ψυχολογια

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Εργασια στη αναπτυξιακη ψυχολογια"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Εργασια στη αναπτυξιακη ψυχολογια
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΛΥΚΑΚΗΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΚΟΥΚΟΣ ΣΠΥΡΟΣ ΠΑΤΣΟΥΡΑΣ Εργασια στη αναπτυξιακη ψυχολογια

2 ΣΕΞΟΥΑΛΙΚH ΩΡIΜΑΝΣΗ Η Σεξουαλική Ανάπτυξη στα Κορίτσια.
Στα περισσότερα κορίτσια, η σεξουαλική ωρίμανση αρχίζει γύρω στα 9 ή 10 χρόνια τους καθώς γύρω από τις θηλές τους αρχίζει να συσσωρεύεται λιπώδης ιστός, σχηματίζοντας το στήθος. Συνήθως το ηβικό τρίχωμα αρχίζει να εμφανίζεται λίγο αργότερα, αν και το ένα τρίτο των κοριτσιών έχουν ήδη βγάλει κάποιες τρίχες στο εφηβαίο, προτού αρχίσει να αναπτύσσεται το στήθος τους. Επίσης σε ηλικία περίπου 12 ετών, τα κορίτσια στις δυτικές κοινωνίες φτάνουν συνήθως στην εμμηναρχή, την πρώτη εμφάνιση της εμμήνου ρύσης. Τη χρονιά που ακολουθεί την εμμηναρχή, η σεξουαλική ανάπτυξη της γυναίκας ολοκληρώνεται καθώς το στήθος της αναπτύσσεται πλήρως και εμφανίζονται οι τρίχες στις μασχάλες.

3 ΣΕΞΟΥΑΛΙΚH ΩΡIΜΑΝΣΗ Η Σεξουαλική Ανάπτυξη στα Αγόρια.
Στα αγόρια, η σεξουαλική ωρίμανση αρχίζει στην ηλικία των 11 με 12 περίπου χρονών κατά την οποία μεγαλώνουν οι όρχεις. Η ανάπτυξη των όρχεων συνοδεύεται ή ακολουθείται σύντομα από την εμφάνιση ενός άχρωμου ηβικού τριχώματος. Ως την ηλικία των 14 με 15 ετών κατά την οποία το πέος έχει πλήρως αναπτυχθεί, τα περισσότερα αγόρια έχουν φτάσει στην εφηβεία και είναι σε θέση να αποκτήσουν παιδί. Λίγο αργότερα, τα αγόρια αρχίζουν να βγάζουν τρίχες στο πρόσωπο, πρώτα στις άκρες του πάνω χείλους και τελικά στο σαγόνι και τα μάγουλα. Αρχίζουν, επίσης, να αποκτούν τρίχες στα χέρια και στα πόδια, ενδεχομένως και στο στήθος αν και εκεί δεν εμφανίζονται παρά μόνο λίγο πριν ή λίγο μετά τα είκοσί τους χρόνια, αν εμφανιστούν.

4 Ατομικές Διαφορές στη Σωματική και Σεξουαλική Ωρίμανση.
ΣΕΞΟΥΑΛΙΚH ΩΡIΜΑΝΣΗ Ατομικές Διαφορές στη Σωματική και Σεξουαλική Ωρίμανση. Ως τώρα περιγράψαμε τον τρόπο με τον οποίο αναπτύσσεται κατά κανόνα το άτομο και την συνηθισμένη ηλικία κατά την οποία συμβαίνουν οι αλλαγές της εφηβείας. Όμως υπάρχουν μεγάλες διαφορές ανάμεσα στα άτομα όσον αφορά στο χρόνο κατά τον οποίο συμβαίνει η σεξουαλική και σωματική ανάπτυξη. Ένα κορίτσι που ωριμάζει νωρίς αναπτύσσοντας στήθος στα 8 του χρόνια, αρχίζοντας την απότομη ανάπτυξή του στα 9 και φτάνουν στην εμμηναρχή στα 10 μπορεί να ολοκληρώσει την εφηβική του ανάπτυξη προτού ακόμη άλλα κορίτσια στην τάξη του αρχίσουν να μπαίνουν σε αυτή τη φάση. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και στα αγόρια. Ορισμένα αγόρια φτάνουν στη σεξουαλική ωριμότητα στα 12 και έχουν το ύψος που θα έχουν ως ενήλικοι στα 13, ενώ άλλα αρχίζουν να μεγαλώνουν αργότερα και δε φτάνουν στην εφηβεία παρά μόνο λίγο πριν τα είκοσή τους χρόνια.

5 ΟΙ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚEΣ ΣΥΝEΠΕΙΕΣ ΤΗΣ ΕΦΗΒEIΑΣ
Γενικές Αντιδράσεις στις Σωματικές Αλλαγές. Οι αντιδράσεις των κοριτσιών στην εμμηναρχή είναι ανάμικτες. Το γεγονός συνήθως τα συναρπάζει, όμως ταυτόχρονα τους προκαλεί σύγχυση, ειδικά όταν ωριμάζουν πρώιμα ή αν δεν είναι προετοιμασμένα γι’ αυτό. Έτσι για κάποια κορίτσια σήμερα η εμμηναρχή είναι μια τραυματική εμπειρία και για κάποια άλλα, λιγότερα, αποτελεί μία ιδιαίτερη χαρά το γεγονός που γίνονται γυναίκες.Η εικόνα που έχουν τα αγόρια για το σώμα τους είναι θετικότερη απ’ αυτή των κοριτσιών. Σε αντίθεση με τα κορίτσια, τα αγόρια χαίρονται συνήθως για την αύξηση του βάρους τους. Οι έφηβοι ελπίζουν να γίνουν ψηλοί, τριχωτή και όμορφοι θέλοντας να έχουν μια ανδροπρεπή αθλητική εμφάνιση.

6 ΟΙ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚEΣ ΣΥΝEΠΕΙΕΣ ΤΗΣ ΕΦΗΒEIΑΣ
Κοινωνικές Συνέπειες των αλλαγών που συμβαίνουν στην Εφηβεία. Οι έφηβοι που ωριμάζουν σωματικά και σεξουαλικά όχι μόνο αρχίζουν να αισθάνονται οι ίδιοι διαφορετικά για τον εαυτό τους αλλά αρχίζουν, επίσης, να αντιμετωπίζονται διαφορετικά και από τους γύρω τους. Ο Lawrence Steinberg αναφέρει ότι σε ηλικία περίπου 11 με 13 ετών, στο αποκορύφωμα των εφηβικών αλλαγών, οι λευκοί αμερικάνοι έφηβοι γίνονται πιο ανεξάρτητοι και δεν αισθάνονται πια τόσο δεμένοι με τους γονείς τους με τους οποίους συχνά έρχονται σε σύγκρουση. Αυτές οι συγκρούσεις συνήθως περιλαμβάνουν καυγάδες για το κρεβάτι που δεν είναι στρωμένο, για το ότι οι έφηβοι γυρίζουν αργά στο σπίτι και για την δυνατή μουσική και όχι τόσο για ουσιαστικές αξίες, μολονότι αυτές μπορεί να είναι πολύ δυσάρεστες. Οι ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν στην αρχή της εφηβείας μπορεί να συμβάλουν σε αυτές τις συγκρούσεις, καθώς στην κακή διάθεση, τις κρίσεις κατάθληψης και τη γενικότερη ανυσυχία. Ωστώσο, αυτές οι εμπειρίες δεν είναι αναπόφευκτες. Στις Μεξικανο-Αμερικάνικες χώρες τα αγόρια και οι γονείς φαίνεται ότι έρχονται πιο κοντά αντί να απομακρίνονται στην περίοδο της εφηβείας. Παρ’ όλα αυτά ακόμη και όταν οι σχέσεις γονέων-παιδιών γίνονται προβληματικές στην αρχή της εφηβείας, συνήθως ξαναγίνονται θερμότερες αργότερα.

7 ΠΙΘΑΝΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΣΤΑ ΑΓΟΡΙΑ
16 Αγόρια που ωρίμασαν πρώιμα 16 Αγόρια που άργησαν να ωριμάσουν κατά 6 χρόνια

8 ΑΓΟΡΙΑ ΠΟΥ ΑΡΓΗΣΑΝ ΝΑ ΩΡΙΜΑΣΟΥΝ
Ανήσυχα και αγχώδη Επιζητούν την προσοχή από τους άλλους Κοινωνική ανεπάρκεια και κατωτερότητα Χαμηλές φιλοδοξίες στην εκπαίδευση και χαμηλοί βαθμοί

9 ΑΓΟΡΙΑ ΠΟΥ ΩΡΙΜΑΣΑΝ ΝΩΡΙΣ
Συνήθως διακρίνονται στον αθλητισμό ή στις μαθητικές εκλογές Κοινωνική αναγνώριση από τους ενήλικες και συνομηλίκους Εξωτερική εμφάνιση όπως ενός ενήλικα Υπερεκτιμούν τις ικανότητες τους και δίνουν προνόμια και ευθείνες Οι γονείς έχουν μεγαλύτερες φιλοδοξίες όσον αφορά την εκπαίδευση Λιγότερες συγκρούσεις Υπάρχει κατάληλο περιβάλλον για την ανάπτυξη αυτοκυριαρχία και αυτοπεποίθηση

10 ΠΙΘΑΝΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΣΤΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΠΟΥ ΩΡΙΜΑΣΑΝ ΝΩΡΙΣ
ΠΙΘΑΝΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΣΤΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΠΟΥ ΩΡΙΜΑΣΑΝ ΝΩΡΙΣ Λιγότερο κοινωνικά και δημοφιλή Συμπτώματα άγχους και κατάθληψης Πολύ διαφορετική εξωτερική εμφάνιση Χαμηλές επιδόσεις στο σχολείο

11 ΕΦΗΒΙΚΗ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑ
Στην εφηβική ηλικία υπάρχουν σημαντικές ορμονικές αλλαγές , η οποία αυξάνει τις σεξουαλικές ορμές. Αν και στην ηλικία του δημοτικού ανταλλάσουν φιλάκια και μαθαίνουν για τις ετεροφυλικές σχέσεις ,που θα δημιουργήσουν αργότερα στην ζωή τους , στην εφηβική ηλικία αποκτούν σταδιακά την επίγνωση της σεξουαλικότητας. Μια μεγάλη δυσκολία που αντιμετωπίζουν οι έφηβοι είναι να βρουν τρόπο να ελέγξουν και να εκφράσουν σωστά τις σεξουαλικές τους επιθυμίες.

12 Απόκτηση Σεξουαλίκης Ταυτότητα
Η διαδικασία απόκτησης σεξουαλικής ταυτότητας είναι ένα πολύ σημαντικό μέρος της ζωής για ένα άτομο. Οι σεξουαλικές προτιμήσεις ενός ατόμου στις μέρες μας, κατηγοριοποιούνται στις εξής: ομοφυλοφιλικές ετεροφυλικές αμφισεξουαλικές Οι περισσότεροι έφηβοι ,σε μεγάλο ποσοστό ανήκουν στις ετεροφυλικές προτιμήσεις ,ενώ ένα μικρό ποσοστό των νέων, για παράδειγμα, το 3%-10%,ελκύονται από τα άτομα του ίδιου φύλου ή εχουν αμφισεξουαλικές προτιμήσεις. Για τους ομοφυλόφιλους η διαδικασία αποδοχής τους από την κοινωνία μπορεί να αποτελέσει έναν μακροχρόνιο και βασανιστικό αγώνα. Αν και οι ομοφυλόφιλοι έχουν το ίδιο επίπεδο αυτοεκτίμησης με έναν ετεροφυλόφιλο, κυριεύονται μερικές φορές από το αίσθημα του άγχους ή και από κατάθλιψη ,διότι φοβούνται την απόρριψη από την οικογένεια τους ή τους φίλους τους και επίσης φοβούνται την σωματική και ψυχολογική κακοποίηση από τους συνομιλήκους τους. Πολλοί άνθρωποι θα αναρωτιούνται πως γίνεται ένας έφηβος ομοφυλόφιλος ή ετεροφυλόφιλος. Για να βρούμε μια πιθανή λύση σε αυ τό το ερώτημα, θα εξετάσουμε την θεωρία του John Money, που τονίζει ότι ο σεξουαλικός προσανατολισμός δεν είναι μια επιλογή που κάνουμε, αλλά αντίθετα κάτι που μας συμβαίνει, λόγω της φύσης. Η Diana Baumrid αναφέρει, πως αμφισεξουαλικά 'η ομοφυλοφιλικά άτομα μπορεί να επιλέξουν να υιοθετήσουν μια ετεροφυλοφιλική ταυτότητα. Έτσι,διαπιστώνουμε πως ορισμένα ομοφυλοφιλικά άτομα δεν ήταν προορισμένα να γίνουν ομοφυλόφιλα και πως είχαν κάποιο βαθμό επιλογής στο θέμα αυτό. Τέλος,μια άλλη πιθανή απάντηση,σε αυτό το ερώτημα μας την δίνει ο Michael Bailey , ο οποίος με τους συνεργάτες του διαπίστωσαν ότι το DNA ευθύνεται για την σεξουαλική ταυτότητα ενός ατόμου.

13 Σεξουαλική Νοοτροπία Οι σημερινοί νέοι έχουν αλλάξει σε αρκετά σημεία τη στάση τους απέναντι στο σεξ ,ενώ εξακολουθούν να έχουν σε άλλα σημεία τις ίδιες απόψεις που είχαν οι γονείς και οι παππούδες τους.Η πρώτη σημαντική αλλαγή στη στάση των νέων απέναντι στο σεξ, είναι πως οι έφηβοι θεωρούν οι προγαμιαίες σεξουαλικές σχέσεις αγάπης είναι αποδεκτές. Η δεύτερη σημαντική αλλαγή είναι η εγκατάλειψη του διπλού προτύπου, δηλαδή, της ιδέας ότι ορισμένες σεξουαλικές πρακτίκες που θεωρούνται σωστές για τους άνδρες, δεν είναι τόσο σωστές για τις γυναίκες. Τέλος, η τρίτη αλλαγή είναι πως υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία σεξουαλικών νοοτροπιών σήμερα, η οποία μοιάζει να αντανακλά μια μεγάλη σύγχυση σχετικά με τα σεξουαλικά πρότυπα.

14 Σεξουαλική Συμπεριφορά
Με την πάροδο του χρόνου η σεξουαλική συμπεριφορά έχει αλλάξει σε μεγάλο βαθμό κατά την διάρκεια του 20ου αιώνα, τόσο που η ανάπτυξη κάποιου βαθμού σεξουαλικών σχέσεων αποτελεί πλέον μέρος της εμπειρίας του μέσου εφήβου.

15 Προσωπικές και Κοινωνικές Συνέπειες της Εφηβικής Σεξουαλικής Δραστηριότητας
Οι νέοι που έχουν σεξουαλική επαφή πολύ νωρίς, προέρχονται από οικογένειες με χαμηλό εισόδημα, έχουν δυσκολίες στο σχολείο και κάνουν χρήση αλκοόλ και άλλων ουσιών. Δυστυχώς, πολλοί από τους σεξουαλικά ενεργούς εφήβους δεν χρησιμοποιούν τα σωστά μέτρα προφύλαξης και αντισύλληψης κυρίως λόγω: Την έλλειψη πληροφόρησης σχετικά με τα ζητήματα αναπαραγωγής. Ανωριμότητας που τους κάνει να μην παίρνουν στα σοβαρά την πιθανότητα να έχει η συμπεριφορά τους σοβαρές συνέπειες μακροπρόθεσμα. Ανησυχίας μήπως δώσουν κακή εντύπωση στους άλλους, αν φανούν προετοιμασμένοι για την σεξουαλική επαφή.

16 Σεξουαλικά Μεταδιδόμενα Νοσήματα
Τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα είναι: η σύφιλη, γονόρροια, χλαμύδια, έρπη των γεννετικών οργάνων και τέλος το AIDS που μπορεί να προκαλέσει θάνατο.

17 Εγκυμοσύνη και Απόκτηση Παιδιού στην Εφηβεία
Οι Συνέπειες για τις έφηβες μητέρες: Πραγματοποιήται διακοπή των σπουδών της και έχει απώλεια έπαφης με τον κοινωνικό περίγυρό της και αν ανήκει στο 50% των περιπτώσεων που εγκαταλείπουν το σχολείο,τότε θα υπάρξουν μελλοντικές οικονομικές δυσεχέριες λόγω χαμηλά αμειβόμενης εργασίας ή ανεργίας. Οι Συνέπειες για τα μωρά των έφηβων μητέρων: Εξαιτίας, την χρήση ουσιών και την μη επαρκή πληροφόρηση των έφηβων μητέρων υπάρχουν επιπλοκές κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης και του τοκετού, με αποτέλεσμα να γεννιούνται πρόωρα ή λιποβαρή μωρά.Επίσης, η φροντίδα του παιδιού τους δημιουργεί περισσότερο στρες και δείχνουν λιγότερη ευαισθησία και στοργή για τα μωρά τους. Τέλος, τα παιδιά των εφήβων συχνά παρουσιάζουν σοβαρές νοητικές και συναισθηματικές διαταραχές κατά την προσχολική τους ηλικία, χαμηλότερες επιδώσεις στο σχολείο, δυσκολίες στις σχέσεις τους με τους συνιμηλίκους τους και έχουν τάσεις εγκληματικότητας καθώς μεγαλώνουν.

18 Αντιμετώπιση του Προβλήματος
Το ιδιωτικά χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα Teen Outreach, έχει ως σκοπό οι έφηβοι που συμμετέχουν στο πρόγραμμα αυτό να αναλαμβάνουν εθελοντικές δραστηριότητες, όπως εθελοντική εργασία, διδασκαλία συνομηλίκων και νοσοκομειακή εργασία. Όπως φαίνεται, οι έφηβες που εργάζονται δημιουργηκά και έχουν λόγους να αισιοδοξούν για το μέλλον και τις ικανότητες τους και που θέλουν να τα καταφέρουν στις προσωπικές τους σχέσεις είναι λιγότερο πιθανό να μείνουν έγκυες.Επιπλέον, η σεξουαλική διαπεδαγώγηση

19 Παράγοντες που επηρεάζουν την ανάπτυξη των παιδιών
Διατροφή Ασθένειες Ποιότητα φροντίδας που τους παρέχετε

20 ΕΛΙΠΤΗΚΗ (προκαλεί προβλήματα)
ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΩΣΤΗ ΕΛΙΠΤΗΚΗ (προκαλεί προβλήματα) Υποσιτισμός Μαρασμός Κwashiorkor

21 ΔΙΑΤΡΟΦΗ Υποσιτισμός μόνο αν διαρκεί πολύ προκαλεί προβλήματα και κυρίως στα αρχικά χρόνια ζωής. Μαρασμός στα βρέφη λόγο έλλειψης πρωτεϊνών-ζαρωμένο δέρμα-ιστοί αρχίζουν να αδυνατίζουν. Κwashiorkor αρκετές θερμίδες ελάχιστες πρωτεΐνες-πρήξιμο του σώματος-πέσιμο μαλλιών

22 ΔΙΑΤΡΟΦΗ Έλλειψη σιδήρου προκαλεί σιδηρική αναιμία
δυσκολία συγκέντρωσης καθυστέρηση ρυθμού ανάπτυξης

23 ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗ προβλήματα υπερσιτισμού  παχύσαρκα παιδιά
-συνηθίζουν σε μια καθιστική ζωή -αποξενώνονται Παράγοντες?  μόνο η διατροφή (όλα τα αλλά είναι δικαιολογίες) Πολλές φορές οι γονείς εφαρμόζουν εξαντλητικές δίαιτες  αναποτελεσματικές Μόνο καλά σχεδιασμένες δίαιτες είναι επιτυχημένες

24 ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ Συνηθισμένες δεν επηρεάζουν τα παιδία. Π.χ. Ιλαρά,ανεμοβλογιά Σοβαρές -επηρεάζουν τα παιδιά –επηρεάζουν για ένα μικρό διάστημα την ανάπτυξη σε μεγάλο βαθμό

25 ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΦΡΟΝΙΔΑΣ έλλειψη στοργής πίεση κακομεταχείριση Προβλήματα
-μη οργανική αδυναμία ανάπτυξης: σταματάει την ανάπτυξη των παιδιών -νανισμός: προκαλείται από την έλλειψη συναισθηματικής φροντίδας και εμποδίζει την ανάπτυξη των παιδιών


Κατέβασμα ppt "Εργασια στη αναπτυξιακη ψυχολογια"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google