Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

διαχείριση της τάξης: ΓΟΘΕ Δρ. Νικολέττα Ταλιαδώρου

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "διαχείριση της τάξης: ΓΟΘΕ Δρ. Νικολέττα Ταλιαδώρου"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 διαχείριση της τάξης: ΓΟΘΕ Δρ. Νικολέττα Ταλιαδώρου
17ο Ετήσιο Συνέδριο Εκπαιδευτικός Όμιλος Κύπρου Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου Λευκωσία 3 Φεβρουαρίου 2018 Το κοκτέιλ για τη σωστή διαχείριση της τάξης: ΓΟΘΕ Δρ. Νικολέττα Ταλιαδώρου

2 Σωστή Διαχείριση της Τάξης
Θετική Επικοινωνία Γνώση Οργάνωση

3 Ο τρόπος με τον οποίο ο δάσκαλος χειρίζεται ανάρμοστες συμπεριφορές, όταν αυτές έχουν ήδη εκδηλωθεί, δεν αποτελεί και τη λύση για μια επιτυχημένη διαχείριση της τάξης. Αντί αυτού, η δημιουργία συνθηκών που αποτρέπουν την εμφάνιση τέτοιων συμπεριφορών αποτελεί και την εγγύηση για μια σωστή διαχείριση της τάξης.

4 ΚΑΘΟΔΗΓΑΣ ΚΑΙ ΝΟΙΑΖΕΣΑΙ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΑΞΗΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΑΓΙΚΑ ΚΟΛΠΑ -ΑΛΛΑ Ο ΤΡΟΠΟΣ ΠΟΥ- ΣΥΣΧΕΤΙΖΕΣΑΙ, ΜΙΛΑΣ ΕΝΘΑΡΡΥΝΕΙΣ, ΚΑΘΟΔΗΓΑΣ ΚΑΙ ΝΟΙΑΖΕΣΑΙ

5 Δεν είναι το να έχεις τους σωστούς
Διαχείριση Τάξης Δεν είναι το να έχεις τους σωστούς ΚΑΝΟΝΕΣ ΑΛΛΑ….. το να έχεις αναπτύξει… τις ΣΩΣΤΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

6 Για να διαχειριστούμε κάτι πρέπει πρώτα να το γνωρίσουμε!
Γνώση Μαθησιακή Ετοιμότητα Κοινωνική Πραγματικότητα Οικογενειακό Περιβάλλον Συναισθηματική Μοναδικότητα

7 Μαθησιακή Ετοιμότητα Αρχική Διαγνωστική Αξιολόγηση Γνώσεις Δεξιότητες

8

9

10

11 Μετά την Αρχική Διαγνωστική Αξιολόγηση
Προγραμματίζουμε ατομικές συναντήσεις με τους γονείς, για να ενημερωθούν και να θέσουμε από κοινού τους εκπαιδευτικούς στόχους για το πρώτο τρίμηνο. Ακολούθως συζητάμε με τον μαθητή, για να βρούμε μαζί τα σημεία που χρειάζονται βελτίωση και τους τρόπους βελτίωσης τους.

12 Κοινωνική Πραγματικότητα Συναισθηματική Μοναδικότητα
Μαθητής Μαθητής Οικογενειακό Περιβάλλον

13 Περιπτώσεις παιδιών Περιπτώσεις Συναισθηματικά Μαθησιακά Προσοχής
Συγκεκριμένη Μαθ. Δυσκολία Υπερκινητικότητα Προσοχή - υπερκινητικότητα Συγκεκριμένη Μαθ. Δυσκολία Τριτογενές Δευτερογενές Πρωτογενές Πρόβλημα

14

15 Γνώση Εξατομίκευση-Διαφοροποίηση της διδασκαλίας
Γνώση Εξατομίκευση-Διαφοροποίηση της διδασκαλίας Επιλέγουμε κάποιες δραστηριότητες που να ανταποκρίνονται στα ενδιαφέροντα και το μαθησιακό προφίλ του μαθητή, ώστε να εξασφαλίσουμε την ενεργητική συμμετοχή του. -Συστηματικότητα -Διακριτικότητα

16

17 Συμβόλαια ενδεχομένων (contingency contracting)
Τεχνική διαχείρισης συμπεριφοράς, η οποία βασίζεται στην σύναψη ενός «συμβολαίου» μεταξύ του δασκάλου και του μαθητή. Το «συμβόλαιο» αυτό καθορίζει τις επιθυμητές συμπεριφορές που περιμένει ο δάσκαλος μέσα στην τάξη, καθώς και τις «αμοιβές» που επέρχονται ως συνέπεια της εφαρμογής των συμπεριφορών αυτών εκ μέρους του παιδιού.

18

19

20 Η αξία της Συνέπειας Στόχος της εφαρμογής των συνεπειών είναι να καταστήσει τους μαθητές υπεύθυνους για τις επιλογές τους. Από τη στιγμή που εκπαιδευτικός χάνει την ψυχραιμία του είναι μια χαμένη μάχη, διότι οι μαθητές αντιλαμβάνονται την απόγνωσή του και την εκμεταλλεύονται.

21 Η αξία της Συνέπειας 1ο Βήμα
Ο εκπαιδευτικός προειδοποιεί τον μαθητή, χωρίς να διακοπεί η ροή του μαθήματος. Η προειδοποίηση δίνει τη δυνατότητα στο μαθητή να αναλάβουν την ευθύνη της συμπεριφοράς τους και γίνονται υπεύθυνοι για τις επιλογές τους.

22 Η αξία της Συνέπειας 2ο Βήμα
Οι συνέπειες πρέπει να είναι διαβαθμισμένες και να κλιμακώνονται ανάλογα με τη συμπεριφορά. 3ο Βήμα Οι συνέπειες πρέπει να είναι λογικές και ανάλογες της συμπεριφοράς. 4ο Βήμα Οι συνέπειες δίνονται χρησιμοποιώντας το κατάλληλο λεξιλόγιο. Δημιουργούμε την εικόνα του στοργικού και δίκαιου εκπαιδευτικού.

23 Η αξία της Συνέπειας Αφήστε τις συνέπειες να κάνουν τη δουλεία τους….
Όταν οι συνέπειες δίνονται και εφαρμόζονται σωστά, τότε είναι αποτελεσματικές. Παραμείνετε ψύχραιμοι και δώστε τους την επιλογή να βελτιώσουν την συμπεριφορά τους ή να υποστούν τις συνέπειες. Είναι υπεύθυνοι για τις επιλογές τους.

24 Πέντε Τεχνικές Για να επαναφέρεις τους μαθητές στην εργασία τους
Το κλειδί για την αποτελεσματική διαχείριση της τάξης είναι όταν ο εκπαιδευτικός είναι ένα βήμα πριν την εκδήλωση οποιασδήποτε συμπεριφοράς.

25 Πέντε Τεχνικές Για να επαναφέρεις τους μαθητές στην εργασία τους
Ο τρόπος παρέμβασης του εκπαιδευτικού θα πρέπει να είναι λιγότερο ενοχλητικός από την ανεπιθύμητη συμπεριφορά.

26 Πέντε τεχνικές Για να επαναφέρεις τους μαθητές στην εργασία τους
1η Τεχνική: Μη λεκτική επικοινωνία-Νεύματα Τα προσυμφωνημένα νεύματα παίζουν καθοριστικό ρόλο στο χτίσιμο μιας καλής σχέσης με τον μαθητή.

27 Πέντε βήματα Για να επαναφέρεις τους μαθητές στην εργασία τους
2η Τεχνική: Κινούμαστε μέσα στην τάξη Η παρουσία και μόνο του εκπαιδευτικού είναι αρκετή για να επαναφέρει τους μαθητές.

28 Πέντε βήματα Για να επαναφέρεις τους μαθητές στην εργασία τους
3η Τεχνική: Επιβράβευση θετικών συμπεριφορών Επικεντρωνόμαστε και ενισχύουμε τις θετικές συμπεριφορές που θα θέλαμε να παρουσιάζουν όλοι οι μαθητές

29 Πέντε βήματα Για να επαναφέρεις τους μαθητές στην εργασία τους
4η Τεχνική: Υποστηρικτικό ύφος Υιοθετούμε ένα υποστηρικτικό ύφος ξεκαθαρίζοντας στους μαθητές τι αναμένουμε από αυτούς και τους δίνουμε μία μικρή ελευθερία, στην επιλογή του τρόπου που θα λειτουργήσουν. Ενισχύουμε το αίσθημα της υπευθυνότητας.

30 Πέντε βήματα Για να επαναφέρεις τους μαθητές στην εργασία τους
5η Τεχνική: Γνωστοποιούμε στους μαθητές την πορεία του μαθήματος και τον στόχο τους

31 Brain Breaks Αίνιγμα 2 Αν και θρόνος μου ταιριάζει, θέση μου είναι το περβάζι. Τι είναι;

32 Πέντε βήματα Για να επαναφέρεις τους μαθητές στην εργασία τους
Η πρόληψη και η αναστολή εκδήλωσης μιας ανεπιθύμητης συμπεριφοράς, είναι το κλειδί για την αποτελεσματική διαχείριση.

33 Σωστή διαχείριση δύσκολων μαθητών
Το κλειδί για την αποτελεσματική διαχείριση της τάξης είναι να διατηρούμε τον αυτοσεβασμό μας. Η αποτελεσματική διαχείριση της τάξης ξεκινάει πρώτα έξω από την τάξη.

34 Σωστή διαχείριση δύσκολων μαθητών
Η αποτελεσματική διαχείριση της τάξης ξεκινάει πρώτα έξω από την τάξη. Έξω από την τάξη κτίζονται οι σχέσεις με τους μαθητές μας.

35 Σωστή διαχείριση δύσκολων μαθητών
Στην είσοδο της τάξης: - Παίρνουμε τον έλεγχο. - Κάνουμε αισθητή τη δύναμη που μας δίνει η θέση μας ως εκπαιδευτικοί της τάξης. Καθορίζουμε το διδακτικό μας στυλ. Οι μαθητές εισέρχονται με τους δικούς μας όρους και κανόνες.

36 Σωστή διαχείριση δύσκολων μαθητών
Στην είσοδο της τάξης: - Αποφεύγουμε τις φωνές και τις παρατηρήσεις. Σταδιακά θα πρέπει να τους οδηγήσουμε σε μια συναισθηματική κατάσταση, που να μπορούν να ακούσουν και να ακολουθήσουν τις οδηγίες μας.

37 Σωστή διαχείριση δύσκολων μαθητών
1η Συμβουλή: Μη επικριτική γλώσσα Ενίσχυση θετικών συμπεριφορών

38 Σωστή διαχείριση δύσκολων μαθητών
2η Συμβουλή: Φιλική κουβέντα Μέσα από τη δημιουργία ισχυρών δεσμών είναι πιο πιθανό να ανταποκριθούν σε αυτό που ζητάμε.

39 Μείωση ανεπιθύμητου θορύβου κατά τη μετακίνηση
Έξω από την τάξη υιοθετούμε ένα πιο φιλικό ύφος. Μέσα στην τάξη απαιτούμε σοβαρότητα και υπευθυνότητα, διότι είναι ώρα για δουλεία.

40 Μείωση ανεπιθύμητου θορύβου κατά τη μετακίνηση
Π.χ. Line up Βήμα 1 Ξεκάθαρες οδηγίες Λάθος οδηγία: «Μπείτε στη γραμμή ήσυχα» Σωστή οδηγία: «Μπείτε στη γραμμή χωρίς καμία ομιλία»

41 Μείωση ανεπιθύμητου θορύβου κατά τη μετακίνηση
Βήμα 2 Επιβράβευση μαθητών που υπάκουσαν στις οδηγίες, εισέρχονται πρώτοι στην αίθουσα. Επαναλαμβάνω τη θετική συμπεριφορά που επέδειξαν. ΠΡΟΣΧΟΧΗ: Θα πρέπει να έχω ήδη προετοιμάσει την αίθουσα, τις θέσεις, τα υλικά και τις δραστηριότητες

42 Μείωση ανεπιθύμητου θορύβου κατά τη μετακίνηση
Βήμα 3 Καλούμε σε συμφωνία τους μαθητές που δεν επέδειξαν σωστή συμπεριφορά. Το πρόβλημα αντιμετωπίζεται έξω από την τάξη. Ξεκαθαρίζουμε τη θέση μας. Δεν τους επικρίνουμε ή να τους απειλούμε. Τους καλούμε σε συμφωνία. Θα εισέλθουν στην αίθουσα μόνο σεβόμενοι τους κανόνες της τάξης.

43 Ολοκληρώνοντας…. Η αποτελεσματική διαχείριση της τάξης δεν είναι μαγικά κόλπα, αλλά ο τρόπος που συσχετίζεσαι, μιλάς, ενθαρρύνεις, καθοδηγείς και νοιάζεσαι για τους μαθητές σου….και αυτό προϋποθέτει Γνώση Οργάνωση και Θετική Επικοινωνία ΓΟΘΕ

44 διαχείριση της τάξης: ΓΟΘΕ Δρ. Νικολέττα Ταλιαδώρου
17ο Ετήσιο Συνέδριο Εκπαιδευτικός Όμιλος Κύπρου Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου Λευκωσία 3 Φεβρουαρίου 2018 Το κοκτέιλ για τη σωστή διαχείριση της τάξης: ΓΟΘΕ Δρ. Νικολέττα Ταλιαδώρου ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ


Κατέβασμα ppt "διαχείριση της τάξης: ΓΟΘΕ Δρ. Νικολέττα Ταλιαδώρου"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google