Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Δρ Φώτης Παπαδήμας, Επίκουρος Καθηγητής

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Δρ Φώτης Παπαδήμας, Επίκουρος Καθηγητής"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Δρ Φώτης Παπαδήμας, Επίκουρος Καθηγητής
Η επιστήμη στην υπηρεσία της κατοχύρωσης προϊόντων ποιότητας- η περίπτωση ‘Χαλίτζια Τηλλυρίας’ Δρ Φώτης Παπαδήμας, Επίκουρος Καθηγητής Εργαστήριο Επιστήμης και Τεχνολογίας Γάλακτος και Γαλακτοκομικών Προϊόντων Τμήμα Γεωπονικών Επιστημών, Βιοτεχνολογίας και Επιστήμης Τροφίμων ΠΑΓΚΥΠΡΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ «ΚΑΠ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ» 4 Δεκεμβρίου 2017, Λευκωσία

2

3 Τυλληρία (~180 km2)

4 Χαλίτζια Τυλληρίας

5 Χαλίτζια Τυλληριάς – Ένα ξεχασμένο τυρί σε μια «ξεχασμένη» περιοχή της Κύπρου;
“Στο πλαίσιο του επαναπροσανατολισμού της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), οι αγρότες έχουν τη δυνατότητα να στραφούν σε μορφές ολοκληρωμένης ανάπτυξης της υπαίθρου, μέσω της διαφοροποίησης της γεωργικής παραγωγής. Επιπλέον παρέχεται η δυνατότητα αφενός στους παραγωγούς (ιδίως των μειονεκτικών και απομακρυσμένων περιοχών) να προωθήσουν ευκολότερα προϊόντα τους που παρουσιάζουν εξειδικευμένα χαρακτηριστικά, πετυχαίνοντας καλύτερες τιμές στην αγορά και βελτιώνοντας έτσι το εισόδημά τους και αφ’ ετέρου στους καταναλωτές να αγοράζουν προϊόντα ποιοτικά, με εγγυήσεις για τη παραγωγή, επεξεργασία και τη γεωγραφική καταγωγή τους.”

6 Πιστοποίηση Παραδοσιακών Προϊόντων Ποιότητας, Γιατί;
Προστασία (Αποφυγή απομιμήσεων) Τυποποίηση (Καταγραφή μεθόδου παραγωγής) Αναγνώριση (Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και Ιστορικά Στοιχεία)

7 Χαρακτηρισμός/Προδιαγραφές του Προϊόντος
ΕΕ 1151/2012-Συστήματα ποιότητας των γεωργικών προϊόντων και τροφίμων Ιστορικά Στοιχεία Χαρακτηρισμός/Προδιαγραφές του Προϊόντος Για Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ) πρέπει να αποδειχθεί ο δεσμός της ‘Α ‘Ύλης με την γεωγραφικά οριοθετημένη περιοχή. Φυλές Ζώων Διατροφή (π.χ. ελεύθερη βόσκηση) Για Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη (ΠΓΕ) πρέπει να αποδειχθεί η φήμη ή ένα ποιοτικό χαρακτηριστικό με την γεωγραφική περιοχή.

8 Προδιαγραφές Τελικού Προϊόντος
Όνομα Προϊόντος Περιγραφή Προϊόντος Συστατικά (Α’ Ύλες)---Προδιαγραφές Τύπος/Υλικά Συσκευασίας Διατροφική Αξία Μικροβιολογικά χαρακτηριστικά Οργανοληπτικά χαρακτηριστικά π.χ. Υφή, Χρώμα, Μέγεθος, Σχήμα κτλ Χημικά χαρακτηριστικά π.χ. ενεργότητα νερού, pH/Οξύτητα κτλ Σήμανση (π.χ. Αρ Παρτίδας) Διάρκεια Ζωής Αποθήκευση Διανομή Οδηγίες Χρήσης προς τους καταναλωτές

9 Παραγωγική Διαδικασία

10 Πειραματική Διαδικασία

11 Αναλύσεις Οργανοληπτική Εξέταση Μέτρηση σε Αναλυτή υφής
Χώρος: Εργαστήριο ΤΠΚ Αρ. Συμμετεχόντων:15 Φοιτητές Τεστ: Αποδοχή (9 point hedonic scale) Μέτρηση σε Αναλυτή υφής Χώρος: Εργαστήριο ΤΠΚ Τεστ: Σκληρότητα και Ευθρυπτότητα τυριού

12 Οργανοληπτικά Χαρακτηριστικά - Χαλίτζια
Εμφάνιση – Μικρές τρύπες, χωρίς επιδερμίδα Σχήμα – «Χαλίκια» Υφή – Ημίσκληρο, σχετικά εύθρυπτο τυρί Χρώμα – Λευκό Γεύση – Υπόξινη, ελαφρώς αλμυρή, θυμίζει φέτα Οσμή – υπόξινη, χαρακτηριστική «φάρμας»

13 Βιβλιογραφική Αναφορά

14 Ρόλος Κρατικών Φορέων/Συνδέσμων Παραγωγών/Αναπτυξιακών Εταιρειών
Χάραξη Στρατηγικής Δημιουργία Προτύπων Παραγωγής Έλεγχος των πιο πάνω για την Διασφάλιση της Ποιότητας Δημιουργία Συμβόλων Ποιότητας – Εθνικών ή Τοπικών Συνεργασία με Ερευνητικά/Πανεπιστημιακά Ιδρύματα

15 Υποχρεώσεις Καταναλωτών
Απόκτηση γνώσης και κριτικής σκέψης για θέματα ποιότητας/προτύπων τροφίμων μέσω: Εκπαίδευσης/Κατάρτισης Πανεπιστήμια και άλλοι φορείς Ενημέρωσης και Ενασχόλησης Ημερίδες/Παρουσιάσεις/Συνέδρια Εργαστήρι Γευσιγνωσίας

16 Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας!


Κατέβασμα ppt "Δρ Φώτης Παπαδήμας, Επίκουρος Καθηγητής"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google