Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Διαδίκτυο ΤΜΗΜΑ Β4 ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΡΑΦΗΝΑΣ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Διαδίκτυο ΤΜΗΜΑ Β4 ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΡΑΦΗΝΑΣ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Διαδίκτυο ΤΜΗΜΑ Β4 ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΡΑΦΗΝΑΣ

2 Τι είναι διαδίκτυο Η λέξη Διαδίκτυο προέρχεται από τις λέξεις Διασύνδεση Δικτύων και αναφέρεται σε ένα σύνολο υπολογιστών και δικτύων που συνδέονται μεταξύ τους σε ένα παγκόσμιο δίκτυο έτσι ώστε να μπορούν να επικοινωνούν και να μοιράζονται πληροφορίες Το διαδίκτυο παρομοιάζεται με «υπερλεωφόρο πληροφοριών». Καθημερινά διακινούνται πλήθος δεδομένων με οποιαδήποτε μορφή – κείμενα , εικόνες , ήχοι, μουσική, βίντεο – φέρνοντας στην οθόνη του υπολογιστή μας ένα τεράστιο αριθμό ψηφιακών πηγών πληροφόρησης. Σε αυτή όμως την παγκόσμια Κοινωνία της Πληροφορίας είναι πολύ δύσκολο έως ακατόρθωτο να υπάρχει ένα είδος ελέγχου της ποιότητας, της εγκυρότητας και της καταλληλότητας των πληροφοριών που φτάνουν στον υπολογιστή μας.

3 Δυο βασικά χαρακτηριστικά του διαδικτύου
Ένα βασικό χαρακτηριστικό του Internet είναι ότι μπορεί να συνδέει υπολογιστές διαφορετικού τύπου, δηλ. υπολογιστές που μπορεί να διαφέρουν όσον αφορά την αρχιτεκτονική του υλικού , το λειτουργικό σύστημα που χρησιμοποιούν και το πρωτόκολλο δικτύωσης που εφαρμόζεται στο τοπικό τους δίκτυο. Ακριβώς εξαιτίας αυτής της ευελιξίας του, εξαπλώθηκε σε ολόκληρο τον πλανήτη κατα τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών. Ένα άλλο ενδιαφέρον χαρακτηριστικό του Internet είναι ότι είναι αποκεντρωμένο και αυτοδιαχειριζόμενο. Δεν υπάρχει δηλαδή κάποιος κεντρικός οργανισμός που να το διευθύνει και να παίρνει συνολικά αποφάσεις σχετικά με το είδος των πληροφοριών που διακινούνται, τις υπηρεσίες που παρέχονται από τους διάφορους υπολογιστές του ή τη διαχείρισή του. Καθένα από τα μικρότερα δίκτυα που το αποτελούν διατηρεί την αυτονομία του και είναι το ίδιο υπεύθυνο για το είδος των πληροφοριών που διακινεί, τις υπηρεσίες που προσφέρουν οι υπολογιστές του και τη διαχείρισή του.

4 Τι μας προσφέρει το διαδίκτυο
Μπορούμε να θεωρήσουμε το διαδίκτυο σαν μια τεράστια αποθήκη πληροφορίας, μια παγκόσμια βιβλιοθήκη. Στους υπολογιστές του, βρίσκονται αποθηκευμένα χιλιάδες Gigabytes πληροφορίας, αρκετά από τα οποία διατίθενται ελεύθερα στους χρήστες του. Έτσι λοιπόν έχουμε τη δυνατότητα να χρησιμοποιούμε απομακρυσμένες βάσεις δεδομένων, να ανακτάμε αρχεία με προγράμματα, εικόνες, κείμενα, κλπ., να έχουμε πρόσβαση σε βιβλιοθήκες, να διαβάζουμε ηλεκτρονικές εφημερίδες και περιοδικά, ακόμη και να παρακολουθούμε ραδιοφωνικά προγράμματα. Το Internet είναι επίσης ένα μέσο που μας επιτρέπει να ερχόμαστε σε επαφή με άλλους ανθρώπους γρήγορα και εύκολα. Μπορούμε λοιπόν να ανταλλάξουμε ηλεκτρονικά μηνύματα ή να μιλήσουμε “ζωντανά” με έναν φίλο μας που βρίσκεται π.χ. στις ΗΠΑ, στην Κίνα ή σε κάποιο άλλο μέρος του κόσμου, να γνωρίσουμε καινούργιους ανθρώπους, να εγγραφούμε σε λίστες συζητήσεων εάν μας ενδιαφέρουν οι απόψεις των άλλων γύρω από κάποιο θέμα ή ακόμη να παίξουμε μια σειρά από παιχνίδια με πολλούς αντιπάλους ταυτόχρονα που μπορεί να βρίσκονται διασκορπισμένοι σε διάφορα μέρη της γης.

5 Υπηρεσίες διαδικτύου Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο: Χρησιμοποιώντας αυτή την υπηρεσία μπορούμε να στείλουμε από τον υπολογιστή μας ένα ηλεκτρονικό γράμμα για να φτάσει στην άλλη άκρη της γης, αρκεί οι δυο υπολογιστές που επικοινωνούν να είναι συνδεδεμένοι στο Διαδίκτυο και να γνωρίζουμε το του παραλήπτη. Συνομιλία:Η υπηρεσία αυτή ξεπερνά το εμπόδιο της απόστασης και μας φέρνει σε επαφή γρήγορα και άμεσα με φίλους μας σε όποιο μέρος του πλανήτη και αν βρίσκονται χωρίς να μετακινηθούμε. Αρκεί να συνδέσουμε τον υπολογιστή μας σε υπολογιστή Διαδικτύου που μας παρέχει αυτή την υπηρεσία. Τηλεδιάσκεψη:Η υπηρεσία αυτή μοιάζει με τηλεφωνική συνομιλία με ταυτόχρονη μετάδοση της εικόνας μας. Αρκεί να έιμαστε συνδεδεμένοι στο Διαδίκτυο και να διαθέτουμε το κατάλληλο λογισμικό, κάμερα, ηχεία και μικρόφωνο. Ομάδα Συζήτησης: Κάνουμε εγγραφή σε μία ομάδα συζητήσεων και μας αποστέλλονται ηλετρονικά μηνύματα για το θέμα που μας ενδιαφέρει και στέλνουμε και εμείς την αποψή μας. Πρωτόκολλο Μεταφοράς Αρχείων: Η υπηρεσία για ανταλλαγή προγραμμάτων και δεδομένων μεταξύ υπολογιστών. Συνδεόμαστε με έναν υπολογιστή του Διαδικτύου που προσφέρει έναν κατάλογο από προγράμματα , παιχνίδια,ταινίες DVD, τραγούδια επιλέγουμε αυτό που μας ενδιαφέρει και το μεταφέρουμε στον υπολογιστή μας

6 Ποιοί, πόσοι, και πως χρησιμοποιούν το διαδίκτυο στην Ελλάδα
  H έρευνα που διεξήχθη το διάστημα Ιανουαρίου - Μαρτίου 2015, πραγματοποιήθηκε σε δείγμα ατόμων ηλικίας ετών στα μεγάλα αστικά κέντα της ηπειρωτικής Ελλάδας, κι έδειξε ότι το 70,9% των πολιτών χρησιμοποιεί το Διαδίκτυο με το ποσοστό των ανδρών να είναι μεγαλύτερο από εκείνο των γυναικών 74,5% έναντι 67,3%. Ποσοστό που στις νεαρές ηλικίες αγγίζει το 90%.     Το 62,2% των χρηστών σερφάρει καθημερινά στο internet, ενώ η Θεσσαλονίκη έχει υψηλότερο ποσοστό διείσδυσης (78,5%) σε σχέση με την Αθήνα 76,6%. Ο μέσος Έλληνας περνάει στο internet 141 λεπτά την ημέρα, δηλαδή 6 λεπτά περισσότερο σε σχέση με τα 135 λεπτά κατά το διάστημα Οκτωβρίου - Δεκεμβρίου 2014, ενώ οι χρήστες ετών είναι online 187 λεπτά ημερησίως.

7 Το διαδίκτυο στην ζωή μας
Σήμερα ο άνθρωπος χρησιμοποιεί το διαδίκτυο για πολλόυς λόγους. Από το να ψάχνει για πληροφορίες μέχρι να παίζει βιντεοπαιχνίδια. Αλλά το διαδίκτυο κρύβει πολλούς κινδύνους τους οποίους πρέπει να προσέχουμε. Παράλληλα όμως το διαδίκτυο μας χρισιμεύει πολύ.

8 Οι ιστοσελίδες γνώσεων
Στο ίντερνετ μπορείς να βρείς πολλά και διάφορα πράγματα όπως πληροφορίες. Η Wikipedia (Βικιπαίδεια) είναι ένα ‘’κέντρο γνώσεων’’ οπου ο καθένας μπορεί να γράψει ο,τι πληροφορία θεωρεί χρήσιμη. Αυτήν την πληροφορία μπορεί να την δει ο καθένας. Συνήθως, εμείς οι μαθητές επισκεπτόμαστε αυτήν την ιστοσελίδα για να κάνουμε εργασίες που μας αναθέτουν στο σχολείο.

9 Ενημέρωση Επίσης ανοίγονται νέοι δρόμοι σε όσους πολίτες θέλουν να ενημερωθούν για να έρθουν σε αντίθεση με την πολιτική και μέσα από το διαδίκτυο εκφράζονται πιο ελεύθερα και δημιουργούν συλλογικότητες και ομάδες.

10 Online shopping Στην εποχή μας ο καθένας τώρα μπορεί να αγοράζει ο,τι θέλει μέσω του διαδικτύου. Αμα είσαι άρρωστος ή απλώς βαριέσαι να βγείς έξω μπορείς να κάνεις τα ψώνια σου online. Μέχρι και απο σούπερ μάρκετ μπορεις να αγοράσεις από την άνεση του σπιτιού σου! Η πιό δημοφιλής ιστοσελίδα online shopping είναι τα eBay οπού πουλάει σχεδόν τα πάντα online.

11 Επικοινωνία από απόσταση
Το διαδίκτυο μας δίνει την δυνατότητα να μπορούμε να επικοινονούμε με συγγενείς, φίλους και γνωστούς μέσω εφαρμογές (μπορουμε να επικοινωνήσουμε όπου και αν είμαστε).Κάποιες εφαρμογές που μας βοηθάνε στην επικοινωνία είναι το skype και το discord (το discord χρησιμοποιείται για συνεργασία σε παιχνίδια κυρίως ενώ το skype για επικοινωνια με μακρινούς συγγενείς).

12 Videogames Όλοι οι χρήστες υπολογιστή ασχολούνται με βιντεοπαινίδια (videogames). Τα βιντεοπαιχνίδια παρέχουν χαρά στους ανθρώπους αλλά πρέπει να προσέχουμε επειδη κάποια μπορεί να είναι πορωτικά. Ενώ άλλα έχουν φτιαχτεί για εκπαιδευτικούς λόγους.

13 Διαδίκτυο για μικρότερα παιδιά (δημοτικού ή νηπιαγωγείου)
Οι διαδικτυακοί κίνδυνοι παραμονεύουν -όπως ακριβώς και στην πραγματική ζωή- γι' αυτό είναι χρέος κάθε σύγχρονου γονιού-αδερφού να μάθει, να συζητήσει και, εν τέλει, να τηρήσει μερικούς βασικούς κανόνες ασφάλειας στη χρήση του διαδικτύου από τα μικρότερα παιδιά.

14 Διαδίκτυο για μεγαλύτερα παιδία (γυμνασίου ή λυκείου+)
Σε αυτές τις ηλικίες, πλέον, το διαδίκτυο έχει μπει κυριολεκτικά στις ζωές των παιδιών. Τα παιδιά παρουσιάζουν πολύ έντονα το φαινόμενο του εθισμού, κάτι που είναι πολύ βλαβερό για την ζωή ενός ατόμου. Αλλά το διαδίκτυο είναι και πολύ χρήσιμο σε αυτή την ηλικία καθώς μπορείς να το χρησιμοποιήσεις για να αντλήσεις χρήσιμες πληροφορίες είτε για τον εαυτό σου είτε για μια σχολική εργασία ή παρουσίαση. Σε αυτήν την περίπτωση το διαδίκτυο είναι απαραίτητο να βρίσκεται μέσα στην ζωή σου.

15 Εκπαίδευση Εξ’αποστάσεως
Τα πλεονκτήματα της μακρινής εκπαίδευσης 1.Αρχικά μεγάλο πλεονέκτημα είναι ότι αυτή η μορφή εκπαίδευσης δεν απαιτεί τη φυσική παρουσία του μαθητή, του φοιτητή, του εκπαιδευόμενου, σε συγκεκριμένο χώρο και προκαθορισμένο χρόνο. 2. Ως θετικό πρέπει να θεωρηθεί -ειδικά στους χαλεπούς καιρούς που ζούμε- και το πολύ μικρότερο κόστος σε σχέση με την παραδοσιακή φοίτηση και εκπαίδευση.

16 Συμπέρασμα Απο τις παραπάνω διαφάνειες καταλλαβαίνουμε οτι το διαδίκτυο μας προσφέρει πολλές υπηρεσίες. Ο καθένας μπορεί να βρεί οτι θέλει, η μόνη διαδικασία που χρειάζεται να εκτελήσει κάποιος είνα ένα απλό κλίκ του ποντικιού.Αλλά πρέπει και να προσεχουμε επιδή οπως αναφέραμε στην αρχη το διαδύκτιο κρυβει πολλούς κινδύνους.

17 ΤΕΛΟΣ


Κατέβασμα ppt "Διαδίκτυο ΤΜΗΜΑ Β4 ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΡΑΦΗΝΑΣ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google