Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΚΑΙ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΚΑΙ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΚΑΙ
ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΙ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ : ΑναγκεΣ ηλικιωμενων οσον αφορα στη νοσηλευτικη φροντιδα Συγχρονη κατασταση – τι πραγματικα συμβαινει Ευθυνη νοσηλευτη – τι μπορει να κανει το νοσηλευτικο προσωπικο για τη βελτιωση τηΣ καταστασηΣ

2 ΑΝΑΓΚΕΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΣΤΗ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ
Αρχικά, συχνά ο ηλικιωμένος βιώνει αισθήματα μοναξιάς και εγκατάλειψης καθώς νιώθει παραγκωνισμένος από τα νεότερα μέλη της οικογένειας του και της κοινωνίας γενικότερα. Παράλληλα, με το πέρασμα των χρόνων και με την ξαφνική εμφάνιση μιας επικίνδυνης ασθένειας, γίνεται πιο έντονος ο φόβος του θανάτου και τα άτομα αυτά περνούν σε μια ψυχική κατάσταση απελπισίας αφού αισθάνονται πλήρως αβοήθητα από τους φορείς δημόσιας υγείας. Εύκολα συνάγεται λοιπόν από τα παραπάνω πως οι ηλικιωμένοι συχνά οδηγούνται σε περιπτώσεις κατάθλιψης και έντονης συναισθηματικής φόρτισης. Εκεί οφείλει ο ευσυνείδητος νοσηλευτής να βελτιώσει την κατάσταση με τη στάση του και την προθυμία του για βοήθεια και κατανόηση.

3 ΕΠΙΠΡΟΣΘΕΤΑ: Πολλές φορές ο ηλικιωμένος ασθενής χρειάζεται μια καθοδήγηση ως προς το πως να φροντίσει τον εαυτό του σωματικά και ψυχικά μετά τη νοσηλεία του. Ο νοσηλευτής μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην εκπόνηση αυτού του έργου. Παράλληλα, ένα άτομο τρίτης ηλικίας έχει ανάγκη από προσωπικό το οποίο βρίσκεται σε ετοιμότητα 24 ώρες το 24ωρο και έχει εκπαιδευθεί έτσι, ώστε να εργάζεται αποτελεσματικά με ηλικιωμένους.

4 ΤΕΛΟΣ, είναι άκρως σημαντικές οι κοινωνικές συναναστροφές για αυτά τα άτομα. Με αυτόν τον τρόπο καταφέρνουν να μην χάνουν την ελπίδα τους και να κρατιούνται σε επαφή με οικεία πρόσωπα ή ακόμα και να κάνουν καινούριες γνωριμίες με ομοιοπαθείς. Ο νοσηλευτής οφείλει να διευκολύνει τις ανάγκες του ηλικιωμένου για κοινωνικοποίηση όσο περνάει απ’ το χέρι του διαμορφώνοντας ένα ευχάριστο και οικείο περιβάλλον.

5 ΤΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ
ΣΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΜΑΣ Αν και οι ηλικιωμένοι, όπως προαναφέρθηκε, χρήζουν ιδιαίτερης νοσηλευτικής φροντίδας, στις μέρες μας η αντιμετώπιση τους στο τομέα της υγείας είναι απελπιστική. Τα άτομα της τρίτης ηλικίας παραγκωνίζονται διαρκώς από πληθώρα δημόσιων φορέων με αποκορύφωμα αυτόν της υγείας.

6 ΤΩΝ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ:
ΑΥΤΟ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΛΟΓΩ ΤΩΝ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ: Η έλλειψη γηριατρικών νοσοκομείων ή γηριατρικών μονάδων στα γενικά νοσοκομεία έχει ως αποτέλεσμα την εξυπηρέτηση των ηλικιωμένων από γενικές νοσηλευτικές μονάδες που έχουν οργανωτική δομή σχεδιασμένη για την αντιμετώπιση οξέων περιστατικών και παραμελούν περιστατικά τα οποία εκ των πραγμάτων απαιτούν χρόνια νοσηλεία. Οι ασφάλειες που παρέχονται στους ηλικιωμένους, καλύπτουν άμεσες ιατρονοσηλευτικές ανάγκες και απέχουν σημαντικά από ένα πλήρες και σωστά οργανωμένο υγειονομικό σύστημα που να ανταποκρίνεται σε βάθος στις ανάγκες των ατόμων της τρίτης ηλικίας.

7 ΟΠΩΣ ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΙ… Η μειωμένη κατ’ οίκον νοσηλεία από κρατικούς φορείς καθιστά απαραίτητη πολλές φορές την εισαγωγή των ατόμων της τρίτης ηλικίας σε ιδρύματα. Εκεί η φροντίδα που τους παρέχεται δεν εστιάζει στις ανάγκες που παρουσιάζει κατά περίπτωση ο κάθε υπερήλικας. Παράλειψη αντιμετώπισης ψυχιατρικών νοσημάτων όπως η κατάθλιψη και η άνοια που δυσχεραίνουν ακόμα περισσότερο τη καθημερινότητα των ηλικιωμένων, καθώς αποδίδονται στη φυσιολογική πορεία του γήρατος. Τέλος, τα άτομα τις τρίτης ηλικίας αντιμετωπίζονται συχνά με απαξίωση στο χώρο του νοσοκομείου, καθώς η φροντίδα των νεότερων ατόμων θεωρείται πρωτεύον μέλημα του προσωπικού.

8 Καθίσταται πασιφανές λοιπόν ότι τα προαναφερθέντα προβλήματα είναι μείζονα και επηρεάζουν πληθώρα ατόμων της τρίτης ηλικίας, δυσχεραίνοντας την περίοδο νοσηλείας τους. Μολονότι κύριοι υπαίτιοι φαίνεται να είναι οι κρατικοί μηχανισμοί, η ελάχιστη σημασία που δίνεται στην παροχή δημόσιας υγείας στις μέρες μας και κάποιοι επιστήμονες υγείας με λανθασμένη αντιμετώπιση απέναντι στα άτομα της τρίτης ηλικίας, υπάρχει μια ομάδα ατόμων που μπορεί να προσφέρει πολύτιμη αρωγή στην άρση του προβλήματος…

9 ΣΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
ΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ ΝΟΣΗΛΕΥΤΗ ΣΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ Συνεργασία του νοσηλευτή με τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας υγείας με σκοπό τη διαμόρφωση ενός άρτιου κλίματος φροντίδας για τα άτομα της τρίτης ηλικίας. Διδασκαλία αγωγής υγείας στους ηλικιωμένους και στις οικογένειες τους ώστε και μετά την νοσηλεία οι πρώτοι να λάβουν τη μέγιστη δυνατή φροντίδα. Ενθάρρυνση για αυτοφροντίδα. Σεβασμός στην προσωπικότητα του ηλικιωμένου και άρση της νοοτροπίας παραγκωνισμού των ατόμων της τρίτης ηλικίας.

10 ΑΡΧΕΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΚΑΙ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΙ
Όπως σε όλους τους άλλους τομείς, έτσι και στη φροντίδα των ηλικιωμένων, σκοπός του νοσηλευτή είναι να βοηθήσει το άτομο να διεκπεραιώσει όλες εκείνες τις δραστηριότητες που συντελούν στη διατήρηση της υγείας, στην αποκατάσταση της σε περίπτωση αρρώστιας ή ακόμα και σε έναν ειρηνικό και ανώδυνο θάνατο. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω της διαμόρφωσης ενός οικείου περιβάλλοντος όπου ο νοσηλευτής είναι αυθεντικός και δείχνει πραγματικό και πηγαίο ενδιαφέρον για τους ηλικιωμένους ασθενείς.

11 Παράλληλα, ένας επιστήμονας υγείας οφείλει να ενημερώνει κατάλληλα τον ίδιο τον ασθενή αλλά και τα μέλη της οικογένειάς του για την φροντίδα που πρέπει να λάβει μετά τη νοσηλεία του, με σκοπό την όσο το δυνατόν ταχύτερη ανάρρωση.

12 Συμπεραίνοντας, είναι πασιφανές πως το νοσηλευτικό προσωπικό δημιουργεί στενά επαγγελματικές σχέσεις με τους ασθενείς που φροντίζει. Πράγματι, η θεραπευτική αυτή σχέση επιδρά θετικά στην ανάρρωση των ασθενών και ιδιαίτερα αυτών που βρίσκονται στα τελευταία στάδια της ζωής τους. Οι νοσηλευτές πρέπει να έχουν θέρμη, ζεστασιά και θετική στάση απέναντι στους ασθενείς τους. Αυτή η ζεστασιά μεταβιβάζεται στους ασθενείς και τους βοηθά να αντιμετωπίσουν τη νοσηλεία τους και την μετέπειτα ζωή τους με αξιοπρέπεια.

13 ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΠΗΓΕΣ: Μεταπτυχιακή εργασία Βρυώνη Αικατερίνης
Πτυχιακή εργασία : «Ποιότητα ζωής των ηλικιωμένων και νοσηλευτική φροντίδα – ο ρόλος του νοσηλευτή» ASSESSING SATISFACTION WITH THE NURSING CARE OF OLDER PATIENTS IN HOSPITAL: A DISCUSSION PAPER. D Theofanidis, A Fountouki - Interscientific Health / 2009 Καθοδήγηση στο λαβύρινθο της φροντίδας ηλικιωμένων /GOC Care AGED AND COMMUNITY CARE SERVICES

14 ΠΑΪΖΗ ΦΟΙΒΗ ΣΠΑΝΟΥ ΑΝΝΑ ΦΟΥΝΤΟΥΛΑΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΤΑΣΙΟΥ ΝΑΣΙΑ
ΠΑΪΖΗ ΦΟΙΒΗ ΣΠΑΝΟΥ ΑΝΝΑ ΦΟΥΝΤΟΥΛΑΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΤΑΣΙΟΥ ΝΑΣΙΑ


Κατέβασμα ppt "ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΚΑΙ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google