Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Γ΄ γυμνασίου ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Γ΄ γυμνασίου ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Γ΄ γυμνασίου ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ και ΕΡΕΥΝΑ Γ΄ γυμνασίου ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ

2 ΜΕΤΑΒΛΗΤΕΣ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ (ΣΕΛ. 38 – 61)
Οι έρευνες Aναφέρονται σε μεταβλητές Περιγράφουν τη σχέση μεταξύ των μεταβλητών.

3 Βαθμός αυτοελέγχου, άγχος, εμπιστοσύνη, είδος διοίκησης.
Μεταβλητές Φυσικά χαρακτηριστικά που μπορούν να μετρηθούν Ύψος, βάρος, αριθμός εργαζομένων, απαιτούμενος χρόνος, το εμβαδόν ενός χώρου. Χαρακτηριστικά χωρίς φυσική υπόσταση – υποθετικές μεταβλητές – κατασκευασμένες μεταβλητές Βαθμός αυτοελέγχου, άγχος, εμπιστοσύνη, είδος διοίκησης. .

4 Μεταβλητές Αναφέρονται σε χαρακτηριστικά που έχουν διαφορετικές τιμές από άτομο σε άτομο. Γράψτε στο ντοσιέ σας (σε συνεργασία με το διπλανό σας) 2 παραδείγματα ποσοτικών μεταβλητών και 2 παραδείγματα υποθετικών μεταβλητών

5 Σταθερές Χαρακτηριστικά που δεν έχουν διαφορετικές τιμές από άτομο σε άτομο Υπηκοότητα όταν μελετάμε τους Έλληνες πολίτες (δημοσκόπηση για εκλογές στην Ελλάδα) Θρήσκευμα αν πάμε μια Κυριακή πρωί στην εκκλησία. Ηλικία μαθητών Γ γυμνασίου Αριθμός βιολογικών γονέων ενός ανθρώπου Γράψτε στο ντοσιέ σας παραδείγματα 2 σταθερών σε έρευνα .

6 Ένα χαρακτηριστικό μπορεί να είναι μεταβλητή σε μια έρευνα και σταθερά σε μια άλλη!
Τι εννοούμε με αυτό; Η υπηκοότητα είναι σταθερά για την περίπτωση των εκλογών αλλά μεταβλητή για οποιαδήποτε άλλη έρευνα (πχ αγοράς) .

7 Επίπεδα Μεταβλητών Είναι οι διαφορετικές τιμές που μπορεί να «πάρει» μια μεταβλητή. Μεταβλητή «Φύλο» (ποιοτική μεταβλητή) Επίπεδα: Αρσενικό – Θηλυκό. Μεταβλητή «εμβαδόν σχολικής αίθουσας» (ποσοτική μεταβλητή) Επίπεδα: ? Άπειρα.

8 Υπάρχει σχέση ανάμεσα στο ύψος και το βάρος ενός ανθρώπου;
Σχέσεις Μεταβλητών Σε μια έρευνα αν υπάρχουν 2 μεταβλητές μπορεί να ενδιαφέρει η ύπαρξη σχέσης μεταξύ τους. Υπάρχει σχέση ανάμεσα στο ύψος και το βάρος ενός ανθρώπου;

9 Σχέσεις Μεταβλητών Δηλαδή αν ξέρω το ύψος ενός ανθρώπου μπορώ να έχω μια άποψη για το βάρος του; Ένας ψηλός άνθρωπος θα έχει βάρος πάνω από το μέσο όρο. Ένας κοντός άνθρωπος θα έχει βάρος κάτω από το μέσο όρο. Άρα το ύψος επηρεάζει το βάρος. Συμβαίνει το αντίστροφο;

10 Σχέσεις Μεταβλητών Όσο πιο ψηλός είμαι τόσο μεγαλύτερο βάρος έχω. Σωστά; Σωστά ! Όσο πιο βαρύς είμαι τόσο μεγαλύτερο ύψος έχω. Σωστά; Λάθος ! το βάρος είναι η εξαρτημένη μεταβλητή και το ύψος η ανεξάρτητη μεταβλητή

11 Σχέσεις Μεταβλητών Οι ερευνητές αναζητούν τη σχέση Ψ=f(X) όπου
Ψ είναι η εξαρτημένη μεταβλητή και Χ η ανεξάρτητη μεταβλητή

12 Σχέσεις Μεταβλητών Αναφέρετε, και σημειώστε στο ντοσιέ σας, για μια έρευνα ποιες είναι οι Ψ είναι η εξαρτημένη μεταβλητή και Χ η ανεξάρτητη μεταβλητή Ποσότητα τροφής – Βάρος ανθρώπου Χ Ψ Το Χ είναι η αιτία των μεταβολών και το Ψ αυτό που μεταβάλλεται.

13 Το pH του εδάφους επιδρά στην ανάπτυξη των φυτών
Σχέσεις Μεταβλητών Για τις έρευνες που ακολουθούν ποια είναι η ανεξάρτητη και ποια η εξαρτημένη μεταβλητή; Οι μαθητές μαθαίνουν καλύτερα με τη χρήση Η/Υ παρά με το παραδοσιακό διάβασμα Το pH του εδάφους επιδρά στην ανάπτυξη των φυτών Οι παραγωγικές μονάδες αποδίδουν περισσότερο με σύστημα διοίκησης με στόχους παρά με γραμμικό σύστημα διοίκησης.

14 Πηγές Βούτσινος Γ., Ηλιάδης Ν., ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ για μαθητές Α γενικού λυκείου, ΟΕΔΒ, 2007.


Κατέβασμα ppt "Γ΄ γυμνασίου ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google