Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Πύραυλοι εως και τον 2ο παγκόσμιο πολέμο.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Πύραυλοι εως και τον 2ο παγκόσμιο πολέμο."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Πύραυλοι εως και τον 2ο παγκόσμιο πολέμο.
1η ομαδα Πύραυλοι εως και τον 2ο παγκόσμιο πολέμο.

2 ΣΦΕΝΤΟΝΕΣ ,ΚΑΤΑΠΕΛΤΕς, ΒΕΛΗ ΚΑΙ ΑΚΟΝΤΙΑ

3

4 Η ιστορια των σφεντονων
Η σφενδόνη είναι ένα αρχαίο όπλο, αποτελούμενο από ένα λουρί σχοίνινο, δερμάτινο ή υφασμάτινο, με μια φαρδύτερη κοιλότητα στη μέση. Ο σφενδονήτης βάζει στην κοιλότητα μια πέτρα ή ένα μολυβένιο βαρίδι και πιάνοντας τις δύο άκρες του λουριού το στριφογυρίζει δυο-τρεις φορές και αφήνει τη μια άκρη, ώστε το βλήμα να φύγει ("εκσφενδονιστεί") με μεγάλη ταχύτητα. Στην αρχαιότητα χρησιμοποιούνταν στο κυνήγι αλλά και στον πόλεμο, πρωτοχρησιμοποιήθηκε δε από τον άνθρωπο ήδη από την 7η χιλιετία π.Χ[1]. Γνωστότατο περιστατικό χρήσης σφενδόνης είναι η εξιστορούμενη στη Βίβλο μονομαχία μεταξύ του νεαρού βοσκού Δαβίδ και του γιγαντόσωμου πολεμιστή Γολιάθ.

5 Σφεντόνα λαστιχέρα Η λέξη επιζεί στη δημοτική ως "σφεντόνα", που σήμερα όμως σημαίνει συνήθως μια διχάλα με δυο λάστιχα κι ένα πετσάκι στη μέση, που χρησιμοποιείται κυρίως από παιδιά για κυνήγι πουλιών και άλλες σκανταλιές. Το παιδικό αυτό παιχνίδι, που λέγεται και "λάστιχο", δεν πρέπει να συγχέεται με το αρχαίο φονικό όπλο.

6 Ιστορική αναδρομη Τα βέλη είναι από τα αρχαιότερα όπλα. Το χρησιμοποιούσε ο άνθρωπος πριν ακόμη την λίθινη εποχή και η χρήση τους συνεχίστηκε και στους μεταγενέστερους αιώνες. Από τον Όμηρο αναφέρονται ως τα "πτερόεντα" (φτερωτά) βέλη του Ηρακλή. Στους ιστορικούς χρόνους, όλοι οι λαοί (Έλληνες, Πέρσες, Ρωμαίοι κ.α) αποδεδειγμένα χρησιμοποιούσαν βέλη, ενώ η χρήση τους ήταν κοινή μέχρι το τέλος του μεσαίωνα. Από γλυπτά που σώζονται γνωρίζουμε ότι κατά την κλασσική εποχή τα τόξα των Ελλήνων αλλά και των Ρωμαίων είχαν φτερά και ήταν εφοδιασμένα με χάλκινη ακίδα. Το μέγεθος τους δεν ξεπερνούσε τα 60 εκ. Κατά τον Μεσαίωνα πολλά και διάφορα βέλη ήταν σε χρήση, και ανάλογα με τον τύπο και τον σκοπό τους έφεραν και διαφορετική ονομασία. Στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, βέλη 12 εκ. από ατσάλι αφήνονταν να πέσουν από αεροπλάνα σε συγκεντρωμένα τμήματα στρατού. Τα βέλη αυτά επειδή έπεφταν από μεγάλο ύψος, αποκτούσαν μεγάλη ταχύτητα και κατά την πρόσκρουση προκαλούσαν σοβαρούς τραυματισμούς, ακόμη και θανάτους.

7 Ο Καταπέλτης Ο Καταπέλτης υπήρξε περίφημη αρχαία πολεμική μηχανή με την οποία εκσφενδονίζονταν, αρχικώς, βέλη και, αργότερα, ακόντια και λίθοι. Εφευρέθηκε στη Σικελία περί το 399 π.Χ. και κυριάρχησε ως πολεμικό μέσο πολλών λαών μέχρι την ανακάλυψη της πυρίτιδας, αλλά και ακόμα νεότερα.

8 Ηawker Typhoon Το Hawker Hurricane ήταν βρετανικό μονοθέσιο μαχητικό αεροσκάφος το οποίο είχε σχεδιαστεί και κατασκευαστεί κυρίως από την Hawker Aircraft Ltd για τις ανάγκες της Βασιλικής Αεροπορίας της Βρετανίας. Το αεροσκάφος αυτό έγινε διάσημο κατά τη Μάχη της Αγγλίας, καθώς κατάφερε το 60% των νικών της Βρετανίας στον αέρα, ενώ υπηρέτησε αργότερα και σε όλα τα κύρια θέατρα του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.[1][2][3] Ο αρχικός σχεδιασμός του τη δεκαετία του 1930 πέρασε σε πολλές εκδόσεις και προσαρμογές, με αποτέλεσμα τη δημιουργία μιας σειράς από αεροσκάφη που ενήργησαν είτε ως αναχαιτιστικά-μαχητικά, είτε ως μαχητικά-βομβαρδιστικά, είτε ως αεροσκάφη υποστήριξης εδάφους. Περαιτέρω τροποποιήσεις, όπως αυτή του Sea Hurricane, επέτρεψαν τη λειτουργία τους και από τα πλοία. Κατασκευάστηκαν περίπου αεροσκάφη όλων των εκδόσεων.[4]

9

10 Wernher von Braun Ο Βέρνερ φον Μπράουν (Wernher Magnus Maximilian Freiherr von Braun, 23 Μαρτίου – 16 Ιουνίου 1977) ήταν Γερμανός φυσικός και μηχανικός με σημαντική συμβολή στη δημιουργία βαλλιστικών πυραύλων και πυραύλων που μετέφεραν τους αστροναύτες στη Σελήνη. Θεωρήθηκε ως ένας από τους σημαντικότερους επιστήμονες ειδικούς σε προβλήματα σχετικά με τα διαστημικά ταξίδια.

11

12

13 k.goddard Ο Δρ Robert Hutchings Goddard ( ) θεωρείται ο πατέρας της σύγχρονης πρόωσης πυραύλων. Ένας φυσικός μεγάλης διορατικότητας, Goddard είχε επίσης μια μοναδική ιδιοφυΐα για εφεύρεση. Είναι στη μνήμη αυτού του λαμπρού επιστήμονα που το Goddard Space Flight Center της NASA στο Greenbelt, Maryland, ιδρύθηκε την 1η Μαΐου 1959.

14

15

16 Wan hu O πρώτος που επιχείρησε να ταξιδέψει στη Σελήνη ήταν ένας Κινέζος με μια ψάθινη πολυθρόνα στην οποία έδεσε 47 ρουκέτες. Άναψαν ταυτόχρονα και ταξίδεψε "μακριά" από αυτόν τον κόσμο... Γύρω στα μ.Χ., ένας Κινέζος αξιωματούχος που ονομαζόταν Γουάν Χου ονειρεύτηκε να πετάξει μέχρι τη Σελήνη χρησιμοποιώντας 47 ρουκέτες δεμένες σε μια ψάθινη πολυθρόνα. Την καθορισμένη ημέρα για την πρώτη “διαστημική πτήση”, ο Γουάν κάθισε στην πολυθρόνα, ντυμένος περίλαμπρα για να τιμήσει το γεγονός, και έδωσε διαταγή σε 47 υπηρέτες να ανάψουν ταυτόχρονα τα φιτίλια των πυραύλων-και αναμφίβολα, να το βάλουν γρήγορα στα πόδια. Τα φιτίλια κάηκαν και ακολούθησε μια τρομακτική έκρηξη. Όταν καθάρισε ο καπνός, ο Γουάν είχε εξαφανιστεί. Σε μια εκδοχή της ιστορίας, δεν βρέθηκε ίχνος από τον επίδοξο αστροναύτη ή την πολυθρόνα του και ο συγγραφέας φαντάστηκε ότι θα έπρεπε να έζησε από εκεί και πέρα στη Σελήνη....

17

18 τελοσ


Κατέβασμα ppt "Πύραυλοι εως και τον 2ο παγκόσμιο πολέμο."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google