Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Λίμνη Στυμφαλίας.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Λίμνη Στυμφαλίας."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Λίμνη Στυμφαλίας

2 Γενικά για την Στυμφαλία
Η Στυμφαλία είναι ελώδης λίμνη της ορεινής Κορινθίας. Βρίσκεται σε ένα οροπέδιο σε υψόμετρο 600 μέτρων ανάμεσα στα όρη Κυλλήνη και Ολίγυρτος. Διατηρεί νερό κυρίως τους χειμερινούς μήνες και η έκτασή της φτάνει τα 3,5 τ.χλμ. Το βάθος της Λίμνης στα σημεία οπού καλύπτεται μονίμως από νερό κυμαίνεται από 2 / 2,5 μέτρα την Άνοιξη και μισό (0,5) περίπου μέτρο στις αρχές του Φθινοπώρου. Κοντά στις όχθες της λίμνης ήταν χτισμένη η Αρκαδική πόλη Στύμφαλος. Στους Ρωμαϊκούς χρόνους ο αυτοκράτορας Αδριανός κατασκεύασε υδραγωγείο με το οποίο υδροδότησε την Κόρινθο με νερό από την λίμνη.

3 Τροφοδότηση και αποφόρτιση της λίμνης
 Η λίμνη της Στυμφαλίας τροφοδοτείται από: τα νερά του διπλανού κάμπου της Πελλήνης, από τα ρέματα Καστανιώτης, Λυκόρεμα, Αγ. Σωτήρα και τις πηγές της γύρω περιοχής (Κιόνια, Βελατσούρι, Κεφαλάρι, Μπούζι, Καστανιά). Αποφορτίζεται δε από: το αυλάκι, το Βοχαϊκό χάνδακα που, μέσω του Αδριάνειου υδραγωγείου, αρδεύει τον παραλιακό κάμπο της Βόχας, φυσικές καταβόθρες όπως η Γιδομάντρα και η Φόστα.

4 Φυσικά φαινόμενα, όπως η εποχική ξήρανση λόγω ανομβρίας. γ)
Κίνδυνοι για τη λίμνη Η Στυμφαλία απειλείται με μετεξέλιξη σε βάλτο -το πολύ μικρό βάθος της λίμνης ευνοεί την ανάπτυξη καλαμιών- από την αύξηση των καλαμώνων. Οι κύριοι κίνδυνοι οι οποίοι οφείλονται όχι μόνο σε φυσικά αίτια αλλά και σε ανθρώπινες δραστηριότητες οι οποίες αναφέρονται παρακάτω: α) Προσχώσεις, οι οποίες οφείλονται κυρίως στη διάβρωση λόγω χειμάρρων και την εκμηχάνιση της γεωργίας. β) Αγροτική εντατικοποίηση με αποτέλεσμα χημική λίπανση και, υπερβολική άντληση νερών για άρδευση. Φυσικά φαινόμενα, όπως η εποχική ξήρανση λόγω ανομβρίας.  γ) Απουσία διαχείρισης νερών, η μη αειφορική εκμετάλλευση.  Η διαχείριση των νερών της Στυμφαλίας, το λεγόμενο "στυμφαλιακό ζήτημα" έχει ιστορία ετών, από την εποχή του αυτοκράτορα Ανδριανού

5 πηγή: wikipaideia Θεόφιλος Τραγέλλης Γ΄4


Κατέβασμα ppt "Λίμνη Στυμφαλίας."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google