Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΑΛΚΟΟΛ: ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΕΣ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΑΛΚΟΟΛ: ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΕΣ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΑΛΚΟΟΛ: ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΕΣ
Α1 Λυκείου Γαλατά

2

3 Το αλκοόλ και οι επιπτώσεις στη ζωή μας
Η ομάδα μας πραγματεύτηκε θέματα που σχετίζονται με τον εθισμό, τον αλκοολισμό και την ψυχοσωματική κατάσταση του ατόμου που έχει καταναλώσει αλκοόλ.

4 Η ιστορία του αλκοόλ 7.000 π. Χ. εμφάνιση αλκοόλ στην Κίνα.
π. Χ. ποτό ‘’σούρα’’ στην Ινδία. Αρχαία Ελλάδα (κλασική εποχή): κατανάλωση κρασιού άνω των 18 ετών. 16ο αιώνας: χρήση αλκοόλ (οινόπνευμα) για ιατρικούς σκοπούς. 18ο αιώνας: κατανάλωση αλκοόλ στην Βρετανία.

5 ΠΟΤΑ: ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΕ ΑΛΚΟΟΛ
Τσίπουρο -> vol Ούζο -> 20 vol Κονιάκ -> vol Ουίσκι -> 40 vol Βότκα -> 40 vol Τεκίλα-> 47,5 vol Τζίν -> 40 vol Ρούμι-> 40 vol Κρασί (ποικιλία βερμούτ) -> vol Μπύρα (μαύρη, ξανθιά) -> 4-10 vol Σαμπάνια ->13 vol Σάκε (ιαπωνικό ποτό από κόκκους ρυζιού) ->20 vol

6 Ο ορισμός του αλκοολισμού
Δίψα για αλκοόλ: μια δυνατή επιθυμία ή εμμονή κατανάλωσης αλκοόλ.  Απώλεια ελέγχου: η ανικανότητα να περιορίσει κάποιος το ποτό σε οποιαδήποτε περίσταση. Σωματική εξάρτηση: όταν διακοπεί η χρήση του αλκοόλ μετά από μια περίοδο μεγάλης κατανάλωσης εμφανίζονται συμπτώματα στέρησης, όπως η ναυτία, η εφίδρωση, τα ρίγη και η νευρικότητα.

7 Κατάσταση του αλκοολικού

8 Σωματική κατάσταση Το αλκοόλ έχει πολλές επιπτώσεις στο σώμα μας.
Το αλκοόλ έχει πολλές επιπτώσεις στο σώμα μας. Στο έντερο (ερεθίζει και προκαλεί ναυτία, διάρροια , κοιλιακούς πόνους, κράμπες). Στα μάτια ( διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία των ματιών και θολώνει την όραση). Στο συκώτι (καίγοντας κύτταρα του οργάνου) Υπερβολικός ύπνος Προβλήματα στην ομιλία και το περπάτημα Έλλειψη ισορροπίας, τρέμουλο

9 Ψυχική κατάσταση Το αλκοόλ επηρεάζει πολύ τον εσωτερικό κόσμο ενός ανθρώπου και προκαλεί ψυχολογική εξάρτηση. Ο αλκοολικός έχει αδύναμο χαρακτήρα και χαρακτηρίζεται από: Χαμηλό επίπεδο ανοχής της στέρησης-Εξάρτηση Μοναχικότητα Ευθραυστότητα Παρορμητικότητα Ψευδαίσθηση της παντοδυναμίας Μειωμένη ικανότητα εκτίμησης της πραγματικότητας Τάση φυγής από τις δυσκολίες

10 ΑΠΟΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΛΚΟΟΛ Από όλα τα αμαρτήματα, το πιοτό είναι το πιο ασύμβατο με τη μεγαλοσύνη. SirWalterScott,  , Σκωτσέζος συγγραφέας Το κρασί αυξάνει την επιθυμία αλλά μειώνει το αποτέλεσμα. Γουίλιαμ Σαίξπηρ,  , Άγγλος συγγραφέας

11 Να πίνεις επειδή είσαι ευτυχισμένος, αλλά ποτέ επειδή είσαι δυστυχισμένος.
G. K. Chesterton, 1874–1936, Άγγλος συγγραφέας & κριτικός Υπάρχει από ένας διάβολος σε κάθε ρώγα σταφυλιού. από το Κοράνι

12 Από τα παραπάνω αποφθέγματα καταλήξαμε στο ότι γνωστοί συγγραφείς είχαν αρνητική στάση απέναντι στο αλκοόλ. Επίσης, σύμφωνα με το Κοράνι, η μουσουλμανική θρησκεία απαγορεύει τη χρήση αλκοόλ.

13 Στατιστικά Στοιχεία ‘ʻΠρωταθλητές’’ στην κατανάλωση αλκοόλ είναι οι Λευκορώσοι. Τη μικρότερη ποσότητα καταναλώνουν οι χώρες της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής.

14 Στατιστικά Στοιχεία (Ελλάδα)
Στην Ελλάδα ανά κεφαλή πίνουμε 14 λίτρα αλκοόλ ετησίως. Οι άντρες πίνουν περίπου 20 λίτρα και οι γυναίκες στη χώρα μας 8. Στην Ελλάδα σύμφωνα με έρευνες το 15% των εφήβων ηλικίας ετών καταναλώνει αλκοόλ στο διάστημα μιας εβδομάδας. Το ποσοστό καθημερινής κατανάλωσης αλκοόλ στους άνδρες φτάνει το 42,5% ενώ στις γυναίκες το 13,6 %.

15

16 ΑΙΤΙΑ ΤΟΥ ΑΛΚΟΟΛΙΣΜΟΥ

17 Δυσκολίες προσαρμογής στο εξωτερικό περιβάλλον. Δυσαρέσκεια. Μοναξιά.
Ψυχολογικά αίτια Δυσκολίες προσαρμογής στο εξωτερικό περιβάλλον. Δυσαρέσκεια. Μοναξιά. Έλλειψη κατανόησης. Κόπωση. Αίσθηση ότι το άτομο μειονεκτεί σε κάτι. Οικογενειακά προβλήματα.

18 Γενετικοί παράγοντες Παιδιά αλκοολικών γονέων έχουν 4 φορές περισσότερες πιθανότητες, σε σχέση με άλλα παιδιά, να γίνουν αλκοολικά λόγω της κληρονομικότητας. Η πρώτη επαφή με το ποτό αυξάνει τις πιθανότητες αλκοολισμού.

19 Κοινωνικά αίτια Αίσθηση της ενηλικίωσης. Μίμηση των ενηλίκων.
Ανάγκη αποδοχής από τους συνομήλικους. Προβλήματα στις σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων. «Κακά» παραδείγματα από τους γονείς.

20 Διαφήμιση Στις διαφημίσεις ποτών προβάλλεται ένας φανταστικός κόσμος που οι νέοι θα ήθελαν να υπήρχε, έτσι καταφεύγουν στο αλκοόλ επιδιώκοντας να υπάρξει αυτός ο γαλήνιος αλλά εξωπραγματικός κόσμος.

21 Η διαφήμιση προβάλλει δηλαδή μόνο τα θετικά αποτελέσματα του αλκοόλ, υποσχόμενη στον καταναλωτή μια αίσθηση ευφορίας και γαλήνης. Επίσης φαίνεται ότι η έξοδος σχετίζεται με την κατανάλωση αλκοόλ.

22 ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΑΛΚΟΟΛ

23 Οι επιπτώσεις στον οργανισμό

24 Στο κεντρικό νευρικό σύστημα:
Επιδρά ως καταπραϋντικό , ηρεμιστικό. Επιβραδύνει τον κινητικό συντονισμό και τον χρόνο αντίδρασης. Μειώνει την ικανότητα κρίσης και τον αυτοέλεγχο. Προκαλεί διαταραχές στην μνήμη και στον ύπνο. Επηρεάζει την ικανότητα παραγωγής λογικών σκέψεων και πράξεων.

25 Στο αναπνευστικό σύστημα:
Κρίσεις άπνοιας κατά τον ύπνο. Χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια. Πνευμονία. Καρκίνος του λάρυγγα και των πνευμόνων.

26 Επιδράσεις στο έμβρυο κατά την κύηση:
Αυτόματη αποβολή. Χαμηλό βάρος γέννησης. Συγγενείς ανωμαλίες. Νευρολογικές αναπηρίες. Διανοητική καθυστέρηση. Ηπατικές βλάβες.

27 Επιδράσεις στην κυκλοφορία του αίματος και στην καρδιά:
Αύξηση των καρδιακών παλμών και της πίεσης του αίματος (Υπέρταση, Αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια) Σημαντικές βλάβες στη λειτουργία της καρδιάς (Μυοκαρδιοπάθεια). Επιδράσεις στα νεφρά: Λειτουργία για πολλή ώρα. Ερεθισμός.

28 Επιδράσεις στην όραση:
Διαστολή αιμοφόρων αγγείων. Κόκκινα και «ματωμένα» μάτια. Θόλωση. Δυσκολία κρίσης αποστάσεων.

29 Επιδράσεις στην εξωτερική εμφάνιση:
Αφυδάτωση δέρματος και σώματος. Κοκκινίσματα στη μύτη και στα μάγουλα. Επιδράσεις στα οστά: Οστεοπόρωση Λέπτυνση των οστών

30 Ο τρόπος που το αλκοόλ επηρεάζει τη συμπεριφορά μας:
Κάνει το άτομο πιο χαλαρό και εκδηλωτικό. Περιορίζει την ικανότητα συντονισμού. Μειωμένος αυτοέλεγχος. Ακραίες αντιδράσεις.

31 Επιπτώσεις στην κοινωνία:
Διατάραξη συζυγικών και οικογενειακών σχέσεων. Εργασιακά προβλήματα. Επιδείνωση της οικονομικής κατάσταση. Κοινωνικός στιγματισμός. Πρόκληση τραυματισμών. Εγκληματικές πράξεις. Δηλητηριάσεις.

32 Επώνυμοι Αλκοολικοί

33 Gerard Depardieu: Όταν βαριέμαι, πίνω. Αλλά όταν ξεκινήσω να πίνω, δεν το κάνω σαν κανονικός άνθρωπος. Μπορώ να καταναλώσω 12, 13, 14 μπουκάλια την ημέρα

34 Anthony Hopkins: Η τεκίλα ήταν το ποτό μου. Αυτό παραλίγο να με ξεκάνει, να με τρελάνει, γι’ αυτό σταμάτησα. Τον παλιό καιρό έπινα ό,τι έβρισκα… Οτιδήποτε δεν μπορούσα να φάω - οτιδήποτε δεν μπορούσα να μασήσω – έπινα.

35 Γιώργος Μαργαρίτης: Όλα είναι στο μυαλό. Το τσιγάρο και το ποτό με έπιασαν και μένα "κότσο", όπως τόσους άλλους. Έπινα ένα μπουκάλι πότο για να βγω στη πίστα να τραγουδήσω. Σιγά σιγά, το μείωσα μόνος μου.

36 Έιμι Ουάινχαουζ: Είχε καταναλώσει τόσο μεγάλη δόση αλκοόλ, είχε 416 χιλιοστά του γραμμαρίου ανά δέκατο λίτρου αίματος, τυχαία συνέπεια του οποίου, σε ένα τέτοιο επίπεδο, ήταν να προκληθεί ο αιφνίδιος και τυχαίος θάνατός της.

37 Έρευνα ερωτηματολογίων

38 Παιδιά ηλικίας ετών: 150 άτομα- Ίσος αριθμός αγοριών και κοριτσιών. Οι περισσότεροι πίνουν σπάνια ή ποτέ είτε επειδή δεν συμφωνούν είτε γιατί δεν τους αρέσει. Η συντριπτική πλειοψηφία δεν έχει μεθύσει ποτέ. Κατά την γνώμη των περισσότερων τα σημερινά πρότυπα παίζουν ρόλο στην χρήση των αλκοολούχων ποτών. Οι περισσότεροι είναι ενημερωμένοι σχετικά με τις επιπτώσεις που έχει μακροπρόθεσμα το αλκοόλ στον οργανισμό. Ο μεγαλύτερος αριθμός υποστηρίζει ότι οι νέοι δεν θέτουν όρια στην κατανάλωση αλκοόλ διότι θέλουν να κάνουν εντύπωση στους άλλους ή είναι απλώς δική τους επιλογή.

39 Παιδιά ηλικίας 16-18 ετών 65 ατομα-42 κορίτσια 23 αγόρια
Τα περισσότερα κορίτσια δεν καταναλώνουν αλκοόλ γιατί δεν τους αρέσει, ενώ ένας ίσος αριθμός κοριτσιών και αγοριών πίνει γιατί πίνει και η παρέα του. Οι περισσότεροι στις εξόδους τους πίνουν 2 ποτήρια και επιλέγουν ποτά υψηλής περιεκτικότητας (vodka, τεκίλα, ουίσκι). Και τα 2 φύλα πίνουν 1-2 φορές την εβδομάδα, μερικά κορίτσια πίνουν σπάνια. 8 παιδιά πίνουν καθημερινά. Το αλκοόλ στους περισσότερους δημιουργεί την αίσθηση της ευχαρίστησης. Οι περισσότεροι θεωρούν ότι τα πρότυπα τους αλλά και οι διαφημίσεις παίζουν σημαντικό ρόλο στην κατανάλωση και στις επιλογές τους για το αλκοόλ. Όλοι γνωρίζουν τις μακροχρόνιες επιπτώσεις που προκαλεί το αλκοόλ. Οι περισσότεροι δηλώνουν πως οι νέοι δεν θέτουν όρια στην κατανάλωση αλκοόλ διότι ή θέλουν να κάνουν εντύπωση στους άλλους ή είναι δική τους επιλογή ή απλώς έχουν συνηθίσει να πίνουν σε κάθε έξοδό τους.

40

41 Η Ελληνική Δημοκρατία έχει πάρει και αυτή τα μέτρα της απέναντι στην προστασία ανηλίκων/ενηλίκων από τα αλκοολούχα ποτά.

42 Σύμφωνα με τον νόμο 3730/2008-ΦΕΚ 262/Α΄ που αποφασίστηκε στις 23/12/2008 απαγορεύεται σε ανηλίκους:
η είσοδος και παραμονή η οποιασδήποτε μορφής απασχόληση σε κέντρα διασκεδάσεως και αμιγή μπαρ, καθώς και η κατανάλωση αλκοολούχων ποτών σε όλα τα δημόσια κέντρα, εξαιρουμένων των περιπτώσεων ιδιωτικών εκδηλώσεων.

43 Αλκοτέστ Εάν κατά τη διάρκεια της αιμοληψίας εμφανιστούν ποσότητες αλκοόλ στο αίμα που ξεπερνούν τα 0,50-0,80 gr/l τότε το άτομο θα δεχτεί κάποιες ποινές, σύμφωνα με τον νόμο.Συγκεκριμένα το άτομο θα μπορούσε να δεχτεί τις εξής: 1. Πρόστιμο 200€ 2.Ακινητοποίηση & Φύλαξη Οχήματος (μέχρι να εξασφαλιστούν οι αναγκαίες προϋποθέσεις ασφαλούς κίνησης του οχήματος) 3. Επί τόπου αφαίρεση άδειας οδήγησης για 3 ή 6 μήνες 4. Φυλάκιση τουλάχιστον δύο (2) μηνών

44

45 Η λογική χρήση του αλκοόλ θεωρείται μια κοινωνικά αποδεκτή συμπεριφορά
Η λογική χρήση του αλκοόλ θεωρείται μια κοινωνικά αποδεκτή συμπεριφορά. Από την άλλη όμως είναι δεδομένο ότι η κατάχρηση των οινοπνευματώδη ουσιών δημιουργεί σοβαρά προβλήματα.

46 Η διακοπή από το αλκοόλ είναι η μόνη οδός για να σταματήσουν τα προβλήματα που αυτό προκαλεί στην ζωή μας. Το πρώτο και το κυριότερο βήμα είναι η συνειδητοποίηση του ατόμου ότι έχει τον έλεγχο της ζωής του και με βάση αυτό θα συνεχίσει στα υπόλοιπα βήματα .

47 Σύμφωνα με έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στο πανεπιστήμιο της Θεσσαλίας, η σωματική άσκηση θα μπορούσε να παίξει σημαντικό συμπληρωματικό ρόλο στην αποφυγή επανάληψης λανθασμένων πρακτικών από την πλευρά των εξαρτημένων από το αλκοόλ ατόμων.

48 Κ.Ε.Θ.Ε.Α. Ανώνυμοι Αλκοολικοί Mη Κυβερνητική οργάνωση “Νηφάλιοι” Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων Ψυχιατρική κλινική του Πανεπιστήμιου Αθηνών κλαμπ οικογενειών με προβλήματα από το αλκοόλ

49 Η Αμερικανίδα τραγουδίστρια, Λίντσεϊ Λόχαν.
Ο Άγγλος ηθοποιός, Daniel Radcliffe. Ο πρώην άσος του ΝΒΑ o Denis Rodman.

50 Ο τραγουδιστής, Γιώργος Μαζωνάκης
Ο ηθοποιός Θοδωρής Αθερίδης Ο Έλληνας Σεφ Δημήτρης Σκαρμούτσος

51

52 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ Το αλκοόλ αποτελεί έναν από τους χειρότερους κινδύνους για την σωματική και ψυχολογική μας υγεία.Γι αυτόν το λόγο θα πρέπει όλοι μας, ανεξαρτήτως ηλικίας, να αποφεύγουμε την συχνή κατανάλωση του αλλά και την προώθησή του.

53


Κατέβασμα ppt "ΑΛΚΟΟΛ: ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΕΣ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google