Κατέβασμα παρουσίασης
Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε
1
Μετουσίωση πρωτεϊνών (ωολευκωματίνης)
7η εργαστηριακή άσκηση Β Λυκείου
2
Όργανα και υλικά για το πείραμα
Λύχνος Bunsen ή γκαζάκι Τρίποδο με πλέγμα Ποτήρι ζέσεως 100ml & 400ml 5 Δοκιμαστικοί σωλήνες Γυάλινη ράβδος Διάλυμα NaOH 4M Διάλυμα CuSO4 0,1M Αυγό, Γάλα HCl 2M, υδροχλωρικό οξύ ή ξύδι Οινόπνευμα Απιονισμένο νερό φίλτρο καφέ (προαιρετικά)
3
Πορεία του πειράματος Σε ποτήρι ζέσεως 100 ml
προσθέτουμε απιονισμένο νερό μέχρι την μέση του και αραιώνουμε όλο το ασπράδι του αυγού στο νερό
4
Ανακατεύουμε σιγά σιγά ώστε να ομογενοποιηθεί το μίγμα Μοιράζουμε το μίγμα μας σε 5 δοκιμαστικούς σωλήνες όπου τους γεμίζουμε μέχρι το μέσο τους
5
Στον δοκιμαστικό σωλήνα (1) ανιχνεύουμε την
πρωτεϊνική σύσταση Προσθέτουμε 5-6 σταγόνες διαλύματος NaOH 4M Προσθέτουμε λίγες σταγόνες διάλυμα CuSO4 0,1M ανακατεύουμε … μάρτυρας (σωλήνας με νερό) μάρτυρας (σωλήνας με νερό) και παρατηρούμε το χαρακτηριστικό μενεξεδί χρώμα, αντίδραση διουρίας (Biuret)
6
Στον δοκιμαστικό σωλήνα (2)
Στα σημεία επαφής των δυο διαλυμάτων σχηματίζεται μια λευκή ζώνη (μετουσιωμένη πρωτεΐνη) και σιγά σιγά σχηματίζεται ένα γαλακτώδες διάλυμα Προσθέτουμε στο διάλυμα σιγά-σιγά ΗCl 2M, ή υδροχλωρικό οξύ
7
τον δοκιμαστικό σωλήνα (3)
παρατηρούμε ένα γαλακτώδες διάλυμα που είναι η μετουσιωμένη πρωτεΐνη Τον τοποθετούμε στο υδατόλουτρο … και *Μπορούμε να τον θερμάνουμε απευθείας στον Λύχνο. Δοκιμαστικός σωλήνας 5 (μάρτυρας, έχει μόνο το αραιωμένο ασπράδι)
8
Στον δοκιμαστικό σωλήνα (4)
Στα σημεία επαφής των δυο διαλυμάτων σχηματίζεται μια λευκή ζώνη (μετουσιωμένη πρωτεΐνη) και σιγά σιγά σχηματίζεται ένα γαλακτώδες διάλυμα Προσθέτουμε στο διάλυμα σιγά-σιγά το οινόπνευμα
9
Εναλλακτικά: μελέτη της μετουσίωσης πρωτεΐνης του γάλακτος
Σε δύο ύαλους ωρολογίου τοποθετούμε γάλα και στον ένα προσθέτουμε λίγο υδροχλωρικό οξύ Γάλα με υδροχλωρικό οξύ μετουσιωμένη πρωτεΐνη
Παρόμοιες παρουσιάσεις
© 2024 SlidePlayer.gr Inc.
All rights reserved.