Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Οι Βίλες της Θεσσαλονίκης

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Οι Βίλες της Θεσσαλονίκης"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Οι Βίλες της Θεσσαλονίκης
Μαρία Αμπατζή, Στ’2 1ο Π.Δ.Σ. Θεσσαλονίκης

2 Περιεχόμενα Οι βίλες που αντέχουν στο χρόνο Οι εγκαταλελειμμένες βίλες
Πηγές

3 Οι βίλες που αντέχουν στο χρόνο
Η κατοικία του Ιωσήφ Μοδιάνο Η βίλα του Θεόδωρου Χατζημήσεφ Η βίλα Λεβή Μοδιάνο Η βίλα Χαφίζ Μπέη Το πρώην Ορφανοτροφείο Μέλισσα Η βίλα Μοδιάνο Η βίλα Αχμέτ Καπαντζή Η βίλα Καπαντζή Η βίλα Μορντώχ Η Casa Bianca (η βίλα Φερνάντεζ) Η πρώην βίλα Χατζηλαζάρου Η βίλα Αλλατίνι

4 Η κατοικία του Ιωσήφ Μοδιάνο
Η βίλα αυτή, από τους σεισμούς του 1978 και έπειτα είχε μείνει ακατοίκητη. Ήδη από το 1960 είχε παραχωρηθεί κατά χρήση στο Υπουργείο Παιδείας, ως παράρτημα του Α’ Γυμνασίου.

5 Η βίλα του Θεόδωρου Χατζημήσεφ
Η βίλα του Θεόδωρου Χατζημήσεφ που βρίσκεται στο ίδιο οικόπεδο με την προηγούμενη, στη Βασιλίσσης Όλγας 3-5, φιλοξενεί και τις κεντρικές εγκαταστάσεις του σχολείου.

6 Η βίλα Λεβή Μοδιάνο Βρίσκεται στο νούμερο 18, κατοικούνταν μέχρι το 1990 και πλέον έχει ενοικιαστεί και ανακαινιστεί από τράπεζα.

7 Η βίλα Χαφίζ Μπέη Υπάρχει λίγο παρακάτω, στον αριθμό 32 και από το 1948 είναι υπό την κατοχή της σημερινής σχολής Τυφλών.

8 Το πρώην Ορφανοτροφείο Μέλισσα
Βρίσκεται στον αριθμό 38 και εκεί στεγάζεται το κέντρο Βυζαντινών Ερευνών. Το ορφανοτροφείο φιλοξένησε παιδιά της μικρασιατικής καταστροφής και λειτουργούσε στη Βασιλίσσης Όλγας μέχρι τον σεισμό του 1978. Αποκαταστάθηκε το 1998.

9 Η βίλα Μοδιάνο Είναι στον αριθμό 68, γνωστή και ως «Παλαιό Κυβερνείο» όπου στεγάζεται απ’ το 1970 το Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης. Το 1913 το αγόρασε το Ελληνικό Δημόσιο και παραχωρήθηκε στη βασιλική οικογένεια. Το 1947 εγκαταστάθηκε στο κτίριο η Στρατιωτική Ιατρική Σχολή και στις αρχές του 1960 η Ιερατική Σχολή με λειτουργία Δημοτικού Σχολείου.

10 Η βίλα Αχμέτ Καπαντζή Βρίσκεται στον αριθμό 105, γνωστή και ως κτίριο του ΝΑΤΟ. Έχει περάσει στην ιδιοκτησία του Ιβάν Σαββίδη.

11 Η βίλα Καπαντζή Είναι στον αριθμό 108 και στεγάζει το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης Θεσσαλονίκης. Το κτίριο στο παρελθόν χρησιμοποιήθηκε ως κατοικία του πρίγκιπα Νικολάου, ενώ το 1916 εκεί είχε φιλοξενηθεί και ο Ελ. Βενιζέλος.

12 Η βίλα Μορντώχ Στη διώροφη αυτή βίλα στεγαζόταν η Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης. Πλέον φιλοξενεί τον Οργανισμό Ρυθμιστικού Σχεδίου.

13 Η Casa Bianca (η βίλα Φερνάντεζ)
Εκεί στεγάζεται η Πινακοθήκη, ενώ το κτίριο συνδέεται με ερωτική ιστορία που συγκλόνισε την πόλη. Η Εβραία Αλίν Φερνάντεζ κι ο αξιωματικός του ελληνικού στρατού Σπύρος Αλιμπέρτης, ερωτεύονται στα χρόνια της Απελευθέρωσης και παντρεύονται, παρά τα ήθη της εποχής.

14 Η βίλα Χατζηλαζάρου Βρίσκεται στον αριθμό 131 και είναι ιδιοκτησία της οικογένειας Σάγια. Χτισμένη σε σχέδια του Ξεν. Παιονίδη, αναφέρθηκε στον Τύπο της εποχής ως προξενείο της Αμερικής, ενώ φιλοξενήθηκαν σε αυτήν μέλη της βασιλικής οικογένειας. Το κτίριο διατηρεί ανέπαφο τον αρχικό του διάκοσμο.

15 Η βίλα Αλλατίνι Είναι τριώροφη νεοκλασική και το 1926 είχε στεγάσει για ένα έτος τη Φιλοσοφική Σχολή. Από το 1979 στο κτίριο έδρευε η Νομαρχία Θεσσαλονίκης. Τώρα είναι η έδρα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

16 Οι εγκαταλελειμμένες βίλες
Η βίλα Τζερμπογά (Σαλέμ) Ο Πύργος της Ευτυχίας μου Η βίλα Χιρς

17 Η βίλα Τζεμποργά (Σαλέμ)
Είναι στο νούμερο 20 και στο παρελθόν στέγαζε το Ιταλικό Προξενείο. Το 1998 εμφανίστηκε στην ταινία ‘‘Μια αιωνιότητα και μια μέρα’’ και το 2013 κατά κάποιον τρόπο πρωταγωνίστησε στη σειρά American Horror Story, με πρωτοβουλία των τηλεθεατών της.

18 Ο Πύργος της Ευτυχίας μου
Βρίσκεται στο νούμερο 110 και η χρυσή επιγραφή ‘‘Chateau mon Bonheur’’ στην είσοδο λέγεται πως αναφέρεται στη σύζυγο ενός απ’ τους αρχικούς ιδιοκτήτες, του Ιωαννίδη – Τσακιρντέκη, με το όνομα Ευτυχία. Σήμερα ανήκει στο Ιωαννίδειο Ίδρυμα. Στέγασε κατά καιρούς το οικοτροφείο της σχολής Α. Σχινά, οικογένειες προσφύγων και μια βάση προσκόπων. Το κτίριο κηρύχτηκε διατηρητέο το 1984.

19 Η βίλα Χιρς Υπάρχει στο 144 της Λεωφόρου και κατά την Κατοχή στεγάστηκε εκεί η Γκεστάπο. Την εποχή του Εμφύλιου πολέμου λειτούργησε στο κτίριο το Α’ Αστυνομικό Τμήμα της Ανατολικής Θεσσαλονίκης και μετά, μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1980 λειτουργούσε τα Χριστούγεννα ως κατάστημα παιχνιδιών και χριστουγεννιάτικων στολιδιών.

20 Πηγές Από το βιβλίο: Κολώνας, Β. Η Θεσσαλονίκη εντός των τειχών.

21 Οι Βίλες της Θεσσαλονίκης
Μαρία Αμπατζή, Στ’2 1ο Π.Δ.Σ. Θεσσαλονίκης


Κατέβασμα ppt "Οι Βίλες της Θεσσαλονίκης"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google