Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Κων/νος Καλέμης, Μαρία Αγγελική Καλέμη, Άννα Κωσταρέλου

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Κων/νος Καλέμης, Μαρία Αγγελική Καλέμη, Άννα Κωσταρέλου"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Κων/νος Καλέμης, Μαρία Αγγελική Καλέμη, Άννα Κωσταρέλου
1ο Μετεκπαιδευτικό Συνέδριο Ταξιδιωτικής, Γεωγραφικής & Τροπικής Ιατρικής Αθήνα Μαΐου 2015, Divani Caravel ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΑΠΟ ΕΠΙΔΗΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗΣ ΚΛΙΜΑΚΑΣ: Η ΕΚΡΗΞΗ ΤΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ ΚΑΙ Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΜΕΤΑΔΟΤΙΚΩΝ ΑΣΘΕΝΕΙΩΝ Κων/νος Καλέμης, Μαρία Αγγελική Καλέμη, Άννα Κωσταρέλου

2 Εισαγωγή – Σκοπός Υλικά και Μέθοδοι
Οι λοιμώδεις ή µεταδοτικές ασθένειες οφείλονται στην προσβολή του οργανισμού από κάποιο παθογόνο παράγοντα (παθογόνο ιό, βακτήριο, µύκητα ή παράσιτο – µονοκύτταρο ή πολυκύτταρο – ή µολυσµατική πρωτεΐνη. Στις περισσότερες περιπτώσεις, εκτός από τον ασθενή, και ο φορέας µπορεί να µεταδώσει την ασθένεια σε άλλα άτοµα. Υλικά και Μέθοδοι Στην παρούσα εισήγησή μας, το ενδιαφέρον µας περιορίζεται στις µεταδοτικές ασθένειες, καθώς εδώ εντοπίζονται οι ιδιαιτερότητες της εφαρµογής της αυτονοµίας του προσώπου στην ιατρική πράξη, όταν η αυτονοµία του έρχεται σε σύγκρουση µε το δηµόσιο συµφέρον, δηλαδή την προστασία των υγιών από τη µετάδοση παθογόνων από ασθενείς ή φορείς. Ο όρος «επιδηµία» δεν χαρακτηρίζει πλέον µόνο µεταδοτικές ασθένειες. Μέτρα προστασίας από λοιµώδη νοσήµατα λαµβάνονται από τις αρµόδιες υγειονοµικές υπηρεσίες, είτε το νόσηµα εµφανίζει έξαρση είτε όχι.

3 Η επιδημική κατάσταση : τα πιθανά αίτια
Ο χαρακτηρισµός µιας ασθένειας ως επιδηµικής ή πανδηµικής οδηγεί οπωσδήποτε σε λήψη έκτακτων µέτρων από την Πολιτεία. Ένας τέτοιος παράγοντας είναι η ιδιαίτερα αυξημένη εισροή στη χώρα μας μεταναστών και προσφύγων, από χώρες με ελλιπή ή και ανύπαρκτη ιατρική υποδομή. Η επικινδυνότητα µιας επιδηµίας θα εξαρτηθεί από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ασθένειας, όπως η σοβαρότητα των συµπτωµάτων και η θνησιµότητα που προκαλεί, καθώς και η µεταδοτικότητά της. Insert a picture of one of the geographic features of your country.

4 Συμπέρασμα Τόσο η νοσηρότητα, όσο και η θνησιμότητα των λοιμωδών νοσημάτων, μειώθηκαν σημαντικά τα τελευταία πενήντα χρόνια. Παρά τη γενικότερη βελτίωση των κοινωνικοοικονομικών συνθηκών, την εφαρμογή προγραμμάτων εμβολιασμού και τη χρήση εξελιγμένων αντιβιοτικών και άλλων φαρμάκων, παλαιές μορφές λοιμωδών νοσημάτων που αναδύονται ξανά, αλλά και νεοεμφανιζόμενα νοσήματα, εξακολουθούν να αποτελούν σημαντική αιτία νοσηρότητας και θνησιμότητας στις ανεπτυγμένες χώρες.

5 Add key points in the history of your country to the timeline.
Κων/νος Καλέμης 1,2, Μαρία Αγγελική Καλέμη 3 , Άννα Κωσταρέλου4 1 Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Σχολή Θετικών Επιστημών, Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος, Διονύσου 14, Νέα Μάκρη 19005, Τηλ: , 2 Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, ΙΝ.ΕΠ 3 Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας, Πορφυρίου Δικαίου 14, Εγκωμη Λευκωσία, Κύπρος, Τηλ: , 4 Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης,


Κατέβασμα ppt "Κων/νος Καλέμης, Μαρία Αγγελική Καλέμη, Άννα Κωσταρέλου"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google