Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Λαφαζανίδη Αλεξάνδρα Πίτσαρη Αναστασία

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Λαφαζανίδη Αλεξάνδρα Πίτσαρη Αναστασία"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Λαφαζανίδη Αλεξάνδρα Πίτσαρη Αναστασία
ΚΡΙΣΙΜΟ ΣΥΜΒΑΝ Λαφαζανίδη Αλεξάνδρα Πίτσαρη Αναστασία

2 Περιγραφή κρίσιμου συμβάντος
Το κρίσιμο συμβάν που επιλέξαμε είναι από την δεύτερη διδασκαλία σε ένα τμήμα της Α΄ Γυμνασίου και αφορά τις παράλληλες ευθείες που τέμνονται από μια άλλη ευθεία. Το ερώτημα που τέθηκε ήταν εάν ισχύουν οι ονομασίες και οι ιδιότητες των γωνιών που σχηματίζονται μεταξύ των δύο παραλλήλων και την τομή τους από μια τρίτη ευθεία στην περίπτωση που έχουμε μη παράλληλες ευθείες . Οι απαντήσεις των μαθητών που λάβαμε ήταν αρνητικές.

3 Αιτιολόγηση Κρισιμότητας Συμβάντος
Όλοι οι μαθητές εξέφρασαν ανοιχτά την άποψή τους αλλά όχι με σιγουριά ότι δεν ισχύουν οι ιδιότητες των γωνιών αλλά ήταν πολύ διστακτικοί ως προς τους χαρακτηρισμούς των γωνιών . Υπήρχε μία γενική σύγχυση και ένας γενικός προβληματισμός. Το συμβάν θεωρείται κρίσιμο κατά την γνώμη μας διότι εκφράζει μια σημαντική αλλαγή γνώσης καθώς ανέτρεψε τις ήδη υπάρχουσες πεποιθήσεις τους για τις γωνίες. Οι μαθητές δηλαδή οδηγήθηκαν σε ένα διαισθητικό λάθος δηλ. θεώρησαν ότι αφού δεν ισχύουν οι ιδιότητες δεν θα ισχύουν ούτε οι ονομασίες τους

4 Πιθανή τροποποίηση Η πιθανή τροποποίησή μας αφορά τον τρόπο διδασκαλίας. Ειδικότερα θα βοηθούσε να χρησιμοποιούσαμε ένα διαδραστικό λογισμικό γεωμετρίας (Geogebra, Sketchpad) με σκοπό να ισχυροποιήσουμε την θεωρία ότι στην περίπτωση μη παράλληλων ευθειών που τέμνονται από μία τρίτη ευθεία δεν ισχύουν οι ιδιότητες των γωνιών που ισχύουν στην περίπτωση παραλληλίας. Οι μαθητές θα μπορούν να πειραματιστούν κουνώντας τη μία από τις δύο ευθείες έτσι ώστε να δουν ξεκάθαρα τι ισχύει σε κάθε περίπτωση.

5 Συμπεράσματα-Διδάγματα από τις τρεις διδασκαλίες
Ο σχεδιασμός - κατασκευή ενός φύλλου εργασίας είναι μία διαδικασία απαιτητική και χρονοβόρα καθώς πρέπει να τεθούν οι κατάλληλοι στόχοι και να υλοποιηθούν μέσα από ορθές δραστηριότητες –ασκήσεις Η οργάνωση της διδασκαλίας είναι μία σύνθετη διαδικασία καθώς απαιτεί: από πριν τη δημιουργία ενός πλάνου- σχεδίου που να συνδυάζει τις ικανότητες των μαθητών της τάξης και τις ανάγκες του εκάστοτε μαθήματος καθώς επίσης και τη σωστή διαχείριση του διδακτικού χρόνου. Κατά τη διάρκεια της διδασκαλίας χρειάζεται πλήρη συγκέντρωση διότι πρέπει και να δίνεται η απαραίτητη προσοχή σε όλους τους μαθητές έτσι ώστε να ενθαρρύνεται η συμμετοχή τους στο μάθημα αλλά και να μην ξεφεύγει ο καθηγητής από τους στόχους του μαθήματος.

6 ΤΕΛΟΣ


Κατέβασμα ppt "Λαφαζανίδη Αλεξάνδρα Πίτσαρη Αναστασία"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google