Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΟΜΑΔΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΟΜΑΔΑ: ΑΡΓΟΝΑΥΤΕΣ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΟΜΑΔΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΟΜΑΔΑ: ΑΡΓΟΝΑΥΤΕΣ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΟΜΑΔΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΟΜΑΔΑ: ΑΡΓΟΝΑΥΤΕΣ
ΜΕΛΗ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΦΛΩΡΑΚΗΣ, ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ, ΣΥΡΙΑΝΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ, ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΣΤΑΥΡΙΝΟΥ, ΣΚΡΕΚΑ ΔΗΜΗΤΡΑ Α ΜΑΘΗΜΑ:ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ Θ.Ε.:3 ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ 8

2 ΚΕΙΜΕΝΟ 8 Στα ανάκτορα του Παλατίνου λόφου της Ρώμης, σε θάλαμο που οι αρχαιολόγοι χαρακτηρίζουν ως στρατώνα της ανακτορικής φρουράς ή σχολείο- λύκειο, όπου φοιτούσαν έφηβοι ευγενών οικογενειών, βρέθηκε ακιδογράφημα πάνω σε τοίχο που χρονολογείται λίγο μετά το 200 μ.Χ. Παριστάνει έναν σταυρωμένο ιπποκέφαλο άντρα με συνοδευτική επιγραφή. Σε διπλανό μάλιστα θάλαμο βρίσκεται χαραγμένη μια άλλη επιγραφή στα λατινικά: ALEXAMENOS FIDELIS (= Αλεξάμενος πιστός). Προφανώς ο Αλεξάμενος είναι χριστιανός Ρωμαίος στρατιώτης ή φοιτητής ελληνικής καταγωγής, καθώς το όνομα Αλεξάμενος είναι μακεδονικό. Αυτός δε που χάραξε την επιγραφή ήθελε να γελοιοποιήσει τον Αλεξάμενο σαν λάτρη θεού θανατοποινίτη, αξιοκαταφρόνητου και κατ αγέλαστου. Με το κεφάλι αλόγου υπαινίσσεται μάλλον το ότι ο Χριστός γεννήθηκε σε στάβλο.

3 Η ΕΠΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΜΕΝΟΥ
Η ΕΠΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΜΕΝΟΥ Η επιγραφή του Αλεξάμενου, επίσης γνωστό ως το βλάσφημο γκραφίτι, είναι εγχάρακτη παράσταση η οποία βρέθηκε σε ένα τοίχο δωματίου στον Παλατίνο λόφο της Ρώμης, η οποία μεταφέρθηκε και φυλάσσεται στο μουσείο του παλατινού λόφου. Αποτελεί πιθανώς την αρχαιότερη απεικόνιση της Σταύρωσης του Ιησού μαζί με την χάραξη σε ένα πολύτιμο λίθο της ίδιας περιόδου. 

4 Η ΕΠΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΜΕΝΟΥ
Το σχέδιο απεικονίζει ένα νεαρό άνδρα να λατρεύει μια σταυρωμένη μορφή με κεφαλή γαϊδάρου. Το κείμενο της επιγραφής είναι στα ελληνικά και αναγράφει ΑΛΕΞΑΜΕΝΟC CΕΒΕΤΕ ΘΕΟΝ. Η επιγραφή θεωρείται πως αποτελεί χλευασμό προς κάποιον Χριστιανό με το όνομα Αλεξάμενος ο οποίος τελεί την λατρευτική του τελετή. Κατά την εποχή εκείνη δεν ήταν ασυνήθιστο οι Χριστιανοί να διαπομπεύονται για το γεγονός ότι λάτρευαν κάποιον ο οποίος είχε σταυρωθεί, ενώ ο συνδυασμός της κεφαλής του γαϊδάρου και της σταύρωσης εκτιμάται πως θα θεωρούνταν προσβλητικός κατά τα ήθη της Ρωμαϊκής κοινωνίας της συγκεκριμένης περιόδου.

5 Η ΕΡΜΗΝΕΙΑ Φαίνεται πως υπήρχε μια κοινή πεποίθηση κατά τους πρώιμους χριστιανικούς χρόνους πως οι Χριστιανοί τελούσαν ονολατρεία -λατρεία των γαϊδουριών-, μια πεποίθηση η οποία πιθανώς βασίζεται στην παρανόηση πως οι Εβραίοι λάτρευαν τον θεό τους με τη μορφή γαϊδουριού, με την πηγή της συγκεκριμένης προκατάληψης να είναι αβέβαιη.

6

7 ΑΝΑΚΤΟΡΟ ΠΑΛΑΤΙΝΟΥ ΛΟΦΟΥ ΤΗΣ ΡΩΜΗΣ

8 ΕΥΧΑΡΙΣΟΤΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΑΣ


Κατέβασμα ppt "ΟΜΑΔΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΟΜΑΔΑ: ΑΡΓΟΝΑΥΤΕΣ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google