Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση θα γίνει από την Άννα Στεργιανούδη της ΣΤ τάξης.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Η παρουσίαση θα γίνει από την Άννα Στεργιανούδη της ΣΤ τάξης."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Η παρουσίαση θα γίνει από την Άννα Στεργιανούδη της ΣΤ τάξης.
Ναός Αθηνάς Νίκης Η παρουσίαση θα γίνει από την Άννα Στεργιανούδη της ΣΤ τάξης.

2 Η άλλη ονομασία της Αθηνάς Νίκης
Ο ναός της Αθηνάς Νίκης ή αλλιώς της Απτέρου Νίκης.

3 Ιστορία Στη ίδια θέση προϋπήρχε αρχαϊκός ναός της Αθηνάς, πιθανώς από την εποχή των Πεισιστρατιδών ( π.Χ.). Υπολείμματα αυτού του ναού διατηρήθηκαν στον προμαχώνα, κλασσικής εποχής, ο οποίος στηρίζει τον ναό. Κάτω από τον κλασσικό ναό, βρέθηκαν δύο βωμοί και μικρό ιερό όπου φυλαγόταν, πάνω σε πέτρινη βάση, το ξόανο της θεάς. Το ιερό αυτό καταστράφηκε, μαζί με την υπόλοιπη Ακρόπολη, από τους Πέρσες το 480 π.Χ. αλλά ξαναχτίστηκε αμέσως μετά. Το ξόανο διέφυγε την καταστροφή γιατί οι Αθηναίοι είχαν προλάβει να το μεταφέρουν στη Σαλαμίνα.

4 Συνέχεια… Επιγραφές αναφέρουν ότι ο αρχιτέκτονας Καλλικράτης σχεδίασε την είσοδο οπότε θεωρείται πιθανό πως ο ίδιος σχεδίασε και τον ναό, το 437 π.Χ. Ακολούθησε, τα επόμενα χρόνια, η κατασκευή του. Επί ρωμαϊκής εποχής, οι ασβεστολιθικοί δόμοι της επένδυσης του προμαχώνα καλύφθηκαν με λεπτές πλάκες μαρμάρου, όπως φαίνεται από τις οπές των ξύλινων πείρων που τις συγκρατούσαν.

5 Συνέχεια… Ο ναός γκρεμίστηκε από τους Τούρκους το 1676, και τα υλικά του τα χρησιμοποίησαν για την κατασκευή προμαχώνα. Το 1836, γερμανοί αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τα υλικά, που είχαν διατηρηθεί σε καλή κατάσταση και αναστύλωσαν τον ναό. Τα γλυπτά των παραστάσεων λείπουν, αφού τα πήρε ο Σκώτος Έλγιν και εκτίθενται σήμερα στο Βρετανικό Μουσείο. Ο ναός αναστηλώθηκε από τον Νικόλαο Μπαλάνο.

6 Πηγές Ιωάννα Φωκά, Πάνος Βαλαβάνης (1994) [1994]. Περίπατοι στην Αθήνα και την Αττική. Αθήνα: Κέδρος. Ν. Περφέτος (1958). Αρχαία Αγορά και Ακρόπολις των Αθηνών. Αθήνα. Ανακτήθηκε την 7 Φεβρουαρίου 2011. Hans Rupprecht Goette (2001) [2001] (στα αγγλικά). Athens, Attica and the Megarid - An Archaeological Guide. Λονδίνο: Routledge.

7 Τέλος!


Κατέβασμα ppt "Η παρουσίαση θα γίνει από την Άννα Στεργιανούδη της ΣΤ τάξης."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google