Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

4ο γ. λυκειο ηρακλειου αττικησ project 1ου τετραμηνου α’ ταξη Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΕΝΤΟΜΩΝ ΣΤΑ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΑ, Η ΣΧΕΣΗ ΤΟΥΣ ΜΕ ΤΗ ΓΕΩΡΓΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΤΙΣ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "4ο γ. λυκειο ηρακλειου αττικησ project 1ου τετραμηνου α’ ταξη Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΕΝΤΟΜΩΝ ΣΤΑ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΑ, Η ΣΧΕΣΗ ΤΟΥΣ ΜΕ ΤΗ ΓΕΩΡΓΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΤΙΣ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 4ο γ. λυκειο ηρακλειου αττικησ project 1ου τετραμηνου α’ ταξη Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΕΝΤΟΜΩΝ ΣΤΑ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΑ, Η ΣΧΕΣΗ ΤΟΥΣ ΜΕ ΤΗ ΓΕΩΡΓΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΠΟΥ ΜΕΤΑΔΙΔΟΥΝ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ.

2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ: 1Ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΑ ΕΝΤΟΜΑ
ΟΜΑΔΕΣ:1η (Μακρυγιάννη, Γυφτογιάννη, Γαρδίκη, Πετρολέκα, Προμπονά) 2η (Σίνα, Κούτρου, Καράμπαμπα, Φουρνάρου, Ντάση, Ριμική) 3η (Πανταζοπούλου, Μαυρομμάτη, Κεφαλλωνίτη, Κυριαζή, Κωνσταντοπούλου) 4η ( Ζαμπετάκης, Καραγιάννη, Ηλιάδη, Δημοπούλου, Καμπακίδου) Επιβλέπων καθηγητής: Ουζιέλ Μπερνάρ Γεωπόνος ΠΕ14 04 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ: 1Ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΑ ΕΝΤΟΜΑ Τι είναι έντομα (1η ομάδα)…….……………………………………………………………..3 Ανατομία των εντόμων (1η ομάδα)………………………………………………………....4 Πως τρέφονται τα έντομα (2η ομάδα)………………………………………………………8 Μεταμόρφωση των εντόμων (1η ομάδα)……………………………………………… Αναπαραγωγή των εντόμων (1η ομάδα).……………………………………………….....9  2Ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ: Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΕΝΤΟΜΩΝ ΣΤΑ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΓΕΩΡΓΙΑ Πως λειτουργούν τα έντομα στα οικοσυστήματα (2η ομάδα)…………………………..10 Ο ρόλος των εντόμων στην γεωργική παραγωγή (2η ομάδα)………………………....13  ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ 2ΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ Ωφέλιμα έντομα για τον άνθρωπο και την γεωργία (2η, 3η ομάδα)..…………………..14 Επιβλαβή έντομα για την γεωργία (2η, 3η ομάδα).……………… Επικονίαση των φυτών μέσω των εντόμων (1η ομάδα)………………………………...18 Ορισμός και κατηγορίες φυτοφαρμάκων (3ηομάδα)……………………………………..19 Δυσμενής επιδράσεις των φυτοφαρμάκων στο περιβάλλον (3η ομάδα)……………...20 Συνέπειες των φυτοφαρμάκων στην υγεία (3η ομάδα)………………………….……....21  3Ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ: ΜΕΤΑΔΩΣΗ ΤΩΝ ΣΟΒΑΡOΤΕΡΩΝ ΑΣΘΕΝΙΩΝ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΕΝΤΟΜΩΝ ΚΑΙ Ο ΤΡΟΠΟΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΟΥΣ Έντομα που μεταδίδουν ασθένειες (4η ομάδα)…………...……………………………..22 Η μετάδοση των ασθενειών μέσω των εντόμων (4η ομάδα)…………………………..25 Η αντιμετώπιση των ασθενειών που προκαλούν τα έντομα (4η ομάδα)………………26 ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ…………………………………………………………………………...27

3 1Ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΑ ΕΝΤΟΜΑ
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΝΤΟΜΑ Τα έντομα –insects είναι η πολυπληθέστερη ομοταξία των αρθροπόδων αλλά και ολόκληρων των ειδών του ζωικού βασιλείου, με ένα εκατομμύριο καταγεγραμμένα είδη.

4 Α. Κεφαλή Β. Θώρακας C. Κοιλία
ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΤΩΝ ΕΝΤΟΜΩΝ Α. Κεφαλή Β. Θώρακας C. Κοιλία 1. κεραία, 2. απλός οφθαλμός, 4. σύνθετος οφθαλμός, 5 .εγκέφαλος, 11.α ζευγάρι πτερύγων, β ζευγάρι πτερύγων, 14. καρδιά, 15. ωοθήκη 18. κόλπος, νευρικό σύστημα, 32. στοματικά μόρια Μορφολογία και Ανατομία τέλειου θηλυκού εντόμου.

5 ΚΥΡΙΑ ΑΝΑΤΟΜΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΩΝ ΕΝΤΟΜΩΝ
ΣΩΜΑΤΙΚΟ ΤΟΙΧΩΜΑ ΕΝΤΟΜΩΝ: αποτελείται από πλάκες, τα σκληρήτια, είναι απεσκληρυµένα. ΠΟΔΙΑ ΕΝΤΟΜΩΝ :Τα πόδια αποτελούνται από 5 μέρη. ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΜΟΡΦΗ ΕΝΤΟΜΩΝ ΕΞΩΣΚΕΛΕΤΟΣ: αποτελείται από τρία κύρια στρώµατα, τη δερµίδα, την υποδερµίδα και τη βασική µεμβράνη. Ο ίδιος ο εξωσκελετός είναι άκαμπτος. Τύποι ποδιών εντόμων. Από αριστερά: πηδητικός, βαδιστικός, ορυκτικός, συλληπτικός, συλλεκτικός. C ισχίον T κνήμη Tr τροχαντήρ Ts ταρσός F μηρός ΚΟΙΛΙΑ ΕΝΤΟΜΩΝ :Στην άκρη της φέρει τα γεννητικά όργανα.

6 Α=υπόγναθος Β=πρόγναθος
ΚΕΦΑΛΗ ΤΩΝ ΕΝΤΟΜΩΝ Τύποι κεφαλής : Ο πρόγναθος Ο υπόγναθος Ο οπισθόγναθος ΟΙ ΚΕΡΑΙΕΣ ΤΩΝ ΕΝΤΟΜΩΝ: A Νηματοειδής B Τριχοειδής ή σμηριγγοειδής C Πριονοειδής D Κομβολογιοειδής E Αμφικτενοειδής F Πτεροειδής G Ξιφοειδής H Ραβδοειδής I Ελασματοειδής G Κεφαλοειδής K Ροπαλοειδής Τύποι κεφαλής: Α=υπόγναθος Β=πρόγναθος Γ=οπισθόγναθος

7 ΤA ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΝΤΟΜΩΝ
Το ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ: εκτελούν τη μεταφορά των μορίων που είναι ουσιαστική για τη λειτουργία του οργανισμού. Το ΠΕΠΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ: αποτελείται από τον πεπτικό σωλήνα ο οποίος έχει τρία τμήματα: το προσθέντερο, το μεσέντερο και το οπισθέντερο. Το ΝΕΥΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ: αποτελείται από το σύνολο των νευρώνων. Οι νευρώνες συνθέτουν άμεσα ή έμμεσα τα αισθητήρια κύτταρα με κάποιο μυϊκό ή αδενικό κύτταρο. Το ΜΥΪΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ: Οι μύες των εντόμων είναι γραμμωτοί και αποτελούνται από πολύ ισχυρές γραμμωτές μυϊκές ίνες. Διακρίνονται σε σκελετικούς και σπλαχνικούς μύες. Το ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ :βρίσκεται στην κοιλία των εντόμων και τα περισσότερα από τα μέρη του έχουν αμφίπλευρη συμμετρία. (Β) Άρρενος ο όρχεις ες εκσμερματοφόρος σωλήνας σκ σπερματοδόχοι κύστεις βα βοηθητικός αδένας εα εκσπερματικός αγωγός (Α) Θήλεος ω ωοθήκες ζω ζυγός ωαγωγός κ κάλυξ BC Bursa copulatrix σ σπερματοθήκη αω άζυγος ωαγωγός κα κολλητικός

8 ΠΩΣ ΤΡΕΦΟΝΤΑΙ ΤΑ ΕΝΤΟΜΑ
Τα έντομα τρέφονται από τα στοματικά εξαρτήματα. Αποτελούνται από άνω και κάτω χείλος, ένα ζεύγος άνω και κάτω γνάθων και έναν υποφάρυγγα που μοιάζει με γλώσσα. Τα μυζητικά στοματικά εξαρτήματα σχηματίζουν ένα σωλήνα που μπορούν να τρυπήσουν τους ιστούς των φυτών ή των ζώων. ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΩΝ ΕΝΤΟΜΩΝ Τα στάδια που μπορούν να πάρουν τα έντομα των διάφορων ταξινομικών ομάδων στη διάρκεια της ανάπτυξης τους είναι: α)Προνύμφη, β)Νύμφη, γ)Ναϊάς. Στάδια ενός αμετάβολου εντόμου Αυγό Προνύμφη 1η και 2η Νύμφη 1η και 2η Ναϊάς

9 ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΝΤΟΜΩΝ
Στο αρσενικό γένος οι αγωγοί από τους δύο όρχεις και οι βοηθητικοί αδένες καταλήγουν στο κοινό εκσπερματικό αγωγό, που εκβάλλει στο φαλλό. Στο θηλυκό οι δυο ωοθήκες με τους βοηθητικούς αδένες καταλήγουν στον κόλπο. Από τον κόλπο ξεκινάει η σπερματοθήκη, όπου μετά τη σύζευξη αποθηκεύεται το αρσενικό σπέρμα. Ο κόλπος καταλήγει στο γονοπόρο κάτω από τον ωοθέτη. Τα αρσενικά αποθέτουν το σπέρμα τους στον κόλπο του θηλυκού. Σε μερικές τάξεις το σπέρμα αφήνεται σε σπερματοφόρα για να παραληφθούν από το θηλυκό. Τα περισσότερα έντομα γεννούν πάρα πολλά αυγά.

10 ΦΥΤΑ ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΤΑ ΕΝΤΟΜΑ ΣΕ ΕΝΑ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑ ΦΥΤΟΦΑΓΑ
2Ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ: Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΕΝΤΟΜΩΝ ΣΤΑ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΤΑ ΕΝΤΟΜΑ ΣΕ ΕΝΑ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ 3ης ΤΑΞΗΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ 2ης ΤΑΞΗΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ 1ης ΤΑΞΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΣΑΡΚΟΦΑΓΑ ΕΝΤΟΜΑ ΦΥΤΟΦΑΓΑ ΦΥΤΑ Παρατηρούμε ότι τα έντομα συμμετέχουν σε όλα τα επίπεδα καταναλωτών. Συγκεκριμένα: Τα έντομα σε ένα οικοσύστημα είναι κατανεμημένα ως: Φυτοφάγα έντομα (καταναλωτές 1ης τάξης) που τρώνε φυτά (παραγωγοί). Σαρκοφάγα έντομα (καταναλωτές 2ης τάξης) που τρώνε τα φυτοφάγα έντομα (καταναλωτές 1ης τάξης). Σαρκοφάγα έντομα (καταναλωτές 3ης τάξης) που τρώνε τα σαρκοφάγα έντομα (καταναλωτές 2ης τάξης) .

11 ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΡΟΦΙΚΗΣ ΑΛΥΣΙΔΑΣ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΕΝΤΟΜΑ:
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΡΟΦΙΚΗΣ ΑΛΥΣΙΔΑΣ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΕΝΤΟΜΑ: λεμονιά(παραγωγός) → μελίγκρα (καταναλωτής 1ης τάξης) → πασχαλίτσα (καταναλωτής 2ης τάξης) → σφήκα (καταναλωτής 3ης τάξης)

12 ΤΑ ΕΝΤΟΜΑ ΣΕ ΥΔΑΤΙΝΑ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΑ
Υδάτινο οικοσύστημα: ονομάζεται το σύνολο των περιοχών της γης που καλύπτονται από νερό μέσα στις οποίες υπάρχουν ζωντανοί οργανισμοί. Τα υδρόβια έντομα επιβιώνουν σε ποικίλα υδάτινα οικοσυστήματα Η παρουσία εντόμων σε υφάλμυρα ή αλμυρά νερά είναι λιγότερο συχνή, ενώ μόνο ένα γένος(Halobates sp.) έχει αναφερθεί σε ανοιχτές θάλασσες. ΓΥΜΝΟΣΑΛΙΑΓΚΕΣ HALOBATES

13 Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΕΝΤΟΜΩΝ ΣΤΗΝ ΓΕΩΡΓΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ Υπάρχει βλαβερή και ωφέλιμη δράση των εντόμων στις συστηματικές καλλιέργειες. Βλαβερά έντομα: τα ονομάζουμε παράσιτα των φυτών, γιατί καταστρέφουν μέρος της γεωργικής παραγωγής ή όλη την παραγωγή. Ωφέλιμα έντομα: αποτελούν φυσικούς εχθρούς βλαβερών ειδών, επικονιαστές καλλιεργουμένων φυτών ή παράγουν πολύτιμα υλικά, όπως το μέλι και το μετάξι.

14 ΧΡΥΣΩΠΑΣ ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ 2ΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ
ΩΦΕΛΙΜΑ ΕΝΤΟΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΓΕΩΡΓΙΑ α) ΩΦΕΛΙΜΑ ΕΝΤΟΜΑ ΠΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΩΣ ΑΡΠΑΚΤΙΚΑ ΕΠΙΒΛΑΒΩΝ ΕΝΤΟΜΩΝ Δυο έντομα τα οποία λειτουργούν ως αρπακτικά επιβλαβών εντόμων σε καλλιέργειες είναι η πασχαλίτσα και ο χρύσωπας. ΠΑΣΧΑΛΙΤΣΑ ΧΡΥΣΩΠΑΣ

15 β) ΩΦΕΛΙΜΑ ΕΝΤΟΜΑ ΠΟΥ ΠΑΡΑΓΟΥΝ ΧΡΗΣΙΜΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ 1)ΑΓΡΙΑ ΜΕΛΙΣΣΑ Με την μείωση των άγριων μελισσών τα ανθοφόρα φυτά δέχονται λιγότερες επισκέψεις τους με αποτέλεσμα να περιορίζεται η παραγωγή σημαντικών καλλιεργειών όπως είναι οι ντομάτες, ο καφές και το πεπόνι κ.α. 2) ΕΝΤΟΜΑ ΠΟΥ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΠΗΓΗ ΤΡΟΦΗΣ ΚΑΙ ΠΡΩΤΕΪΝΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ Υπάρχουν χώρες που χρησιμοποιούν τα έντομα στα φαγητά τους. Τα έντομα αυτά είναι οι γρύλλοι, τα μυρμήγκια, οι αράχνες, οι νύμφες πεταλούδων, διάφορα ειδή σκουληκιών και ακρίδες.

16 ΜΕΤΑΞΟΣΚΩΛΗΚΕΣ ΠΑΝΩ ΣΕ ΦΥΛΛΑ ΜΟΥΡΙΑΣ
3) Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΟΥ ΜΕΤΑΞΟΣΚΩΛΗΚΑ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ Το μετάξι που παράγει ο μεταξοσκώληκας χρησιμοποιείται στην κατασκευή ενδυμάτων καλής ποιότητας όπως μπλούζες, πουκάμισα, γραβάτες, σεντόνια κ. λ. π. 4) Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ Οι μέλισσες παράγουν το μέλι και το δηλητήριο που χρησιμοποιείται στην διατροφή και στη φαρμακοβιομηχανία. Πολύ μεγάλη είναι η προσφορά των μελισσών στην επικονίαση των λουλουδιών. ΜΕΤΑΞΟΣΚΩΛΗΚΕΣ ΠΑΝΩ ΣΕ ΦΥΛΛΑ ΜΟΥΡΙΑΣ Ο ΜΕΤΑΞΟΣΚΩΛΗΚΑΣ ΠΛΕΚΕΙ ΤΟ ΚΟΥΚΟΥΛΙ

17 ΕΠΙΒΛΑΒΗ ΕΝΤΟΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΩΡΓΙΑ Ένα επιβλαβές έντομο για την γεωργία είναι η μελίγκρα, η οποία ρουφά τους χυμούς των φυτών και προκαλεί μεγάλες ζημιές σε μικρό χρονικό διάστημα. Τα επιβλαβή έντομα που μπορούν να αντιμετωπιστούν με βιολογικά μέσα (π.χ. απελευθέρωση αρπακτικών εντόμων) είναι ο Αλευρώδης, οι Αφίδες, οι Λιριόμυζες, οι Θρίπες, τα Λεπιδόπτερα και ο Τετράνυχος. ΜΕΛΙΓΚΡΑ

18 ΕΠΙΚΟΝΙΑΣΗ ΤΩΝ ΦΥΤΩΝ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΕΝΤΟΜΩΝ
Η επικονίαση αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της αναπαραγωγικής δραστηριότητας, επιβίωσης και εξέλιξης των φυτικών ειδών. Οι κυριότεροι τρόποι επικονίασης γίνονται με τη βοήθεια του ανέμου (ανεμογαμία), του νερού (υδρογαμία) και ορισμένων ζώων (ζωογαμία).Ο κυριότερος όμως τρόπος επικονίασης είναι η Εντομογαμία. Σε κάθε περίπτωση η γύρη έχει προσαρμοστεί εξελικτικά με βάση τον τρόπο με τον οποίο μεταφέρεται. Για παράδειγμα, στην περίπτωση που τα φυτά επικονιάζονται με έντομα, η γύρη τους είναι βαριά και κολλώδης, κατάλληλη να προσκολληθεί πάνω στις τρίχες των εντόμων.

19 ΟΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΦΥΤΟΦΑΡΜΑΚΩΝ ΚΥΡΙΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΦΥΤΟΦΑΡΜΑΚΩΝ
Φυτοφάρμακα λέγονται: οι χημικές ουσίες που παράγονται και χρησιμοποιούνται για την αποτελεσματική καταπολέμηση των εχθρών των φυτών. ΚΥΡΙΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΦΥΤΟΦΑΡΜΑΚΩΝ εντομοκτόνα : που καταστρέφουν τα έντομα που τρέφονται από τα διάφορα μέρη των φυτών. παρασιτοκτόνα ή μυκητοκτόνα : που καταστρέφουν τα φυτικά παράσιτα που ζουν εις βάρος των φυτών. ζιζανιοκτόνα : που καταστρέφουν τα ζιζάνια που ανταγωνίζονται τα φυτά.

20 ΔΥΣΜΕΝΕΙΣ ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΦΥΤΟΦΑΡΜΑΚΩΝ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Επηρεάζουν αρνητικά τις καλλιέργειες είτε άμεσα είτε έμμεσα. Τα εντομοκτόνα δεν καταπολεμούν μόνο βλαβερά έντομα αλλά μειώνουν και τους πληθυσμούς των ωφέλιμων. Τα εντομοκτόνα υπό μορφή κόκκων είναι επικίνδυνα για τα πτηνά. Τα φυτοφάρμακα περιέχουν βλαβερές ουσίες που καταστρέφουν τη χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής όπου χρησιμοποιούνται. Ένα μέρος των δραστικών ουσιών που περιέχουν, καταλήγει στο υπέδαφος και στα υπόγεια νερά τα οποία ρυπαίνονται. Ο ψεκασμός με φυτοφάρμακα μολύνει την ατμόσφαιρα, επηρεάζοντας αρνητικά τις τροφικές αλυσίδες των οικοσυστημάτων και τον άνθρωπο. Πηγή εικόνας: ΦΥΤΟΦΑΡΜΑΚΑ

21 ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΩΝ ΦΥΤΟΦΑΡΜΑΚΩΝ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΑΝΩΤΕΡΩΝ ΘΗΛΑΣΤΙΚΩΝ
ΑΜΕΣΕΣ Προέρχονται από δηλητηριάσεις με φυτοφάρμακα λόγω κακής χρήσης ή άγνοιας των μέτρων προστασίας και επιφέρουν το θάνατο ή προκαλούν ανεπανόρθωτες βλάβες στην υγεία. ΕΜΜΕΣΕΣ Ορισμένα φυτοφάρμακα εισχωρούν στον οργανισμό μέσω της κατανάλωσης γεωργικών προϊόντων, συσσωρεύονται στους ιστούς των κορυφαίων καταναλωτών και προκαλούν δηλητηρίαση (φαινόμενο βιοσυσσώρευσης).

22 ΕΝΤΟΜΑ ΠΟΥ ΜΕΤΑΔΙΔΟΥΝ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΟΙΚΙΑΚΗ ΜΥΓΑ
 3Ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ: ΜΕΤΑΔΩΣΗ ΣΟΒΑΡΩΝ ΑΣΘΕΝΕΙΩΝ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΕΝΤΟΜΩΝ ΚΑΙ Ο ΤΡΟΠΟΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΟΥΣ ΕΝΤΟΜΑ ΠΟΥ ΜΕΤΑΔΙΔΟΥΝ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΟΙΚΙΑΚΗ ΜΥΓΑ Η οικιακή μύγα έρχεται σε επαφή με παθογόνα μικρόβια και μολυσματικές ουσίες και στη συνέχεια μολύνει τρόφιμα, το νερό και τα μαγειρικά σκεύη. Είναι υπεύθυνες για την μεταφορά διαφόρων ασθενειών όπως για τον τύφο, τη χολέρα, τη σαλμονέλα κ.α. ΜΥΓΑ ΠΡΟΝΥΜΦΗ ΜΥΓΑΣ ΜΥΓΕΣ ΕΠΙ ΤΟ ΕΡΓΟΝ ΜΥΓΑ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ ΣΕ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΕΝΗΛΙΚΗ ΜΥΓΑ

23 Τρόπος απομύζησης του αίματος από το κουνούπι.
ΚΟΥΝΟΥΠΙ Τα κουνούπια τρέφονται με την γύρη που βρίσκουν στη φύση. Υπάρχουν 3 διαδεδομένα γένη: το ανωφελές, το κοινό κουνούπι, το γένος Aedes. Τα κουνούπια του γένους Anopheles είναι τα πιο επικίνδυνα για την Ελλάδα ως ενδιάμεσοι ξενιστές της ελονοσίας και της ασθένειας της εγκεφαλίτιδας. Κουνούπι την ώρα που τρέφεται. Διακρίνεται η κοιλότητα εναπόθεσης του αίματος. Τρόπος απομύζησης του αίματος από το κουνούπι. Κουνούπι του γένους Αedes.

24 ΚΑΤΣΑΡΙΔΑ ΦΛΕΒΟΤΟΜΟΣ ΦΛΕΒΟΤΟΜΟΙ ΣΚΝΙΠΕΣ
ΦΛΕΒΟΤΟΜΟΙ:Οι φλεβοτόμοι είναι μικρές αιμομυζητικές σκνίπες. Είναι έντομα νυκτόβια. Κατά τη διάρκεια της ημέρας βρίσκονται σε προστατευμένους χώρους. Οι φλεβοτόμοι σκνίπες μεταφέρουν κυρίως την ασθένεια του καλααζάρ. ΚΑΤΣΑΡΙΔΕΣ:Τροφές, νερό και μαγειρικά σκεύη μολύνονται από κατσαρίδες που μεταφέρουν παθογόνους μικροοργανισμούς. Θεωρούνται υπεύθυνες για τροφικές δηλητηριάσεις, δυσεντερία, διάρροια και γαστρεντερίτιδα. ΨΕΙΡΕΣ: Είναι μικρά άπτερα έντομα. Στον άνθρωπο παρασιτεί η ψείρα της κεφαλής, του σώματος και των γεννητικών οργάνων. ΦΛΕΒΟΤΟΜΟΣ ΦΛΕΒΟΤΟΜΟΙ ΣΚΝΙΠΕΣ ΚΑΤΣΑΡΙΔΑ ΕΙΔΗ ΨΕΙΡΑΣ

25 Η ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΕΙΩΝ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΕΝΤΟΜΩΝ
ΠΑΝΩΛΗ:Είναι το νόσημα που έχει προκαλέσει τους περισσότερους ανθρώπινους θανάτους. Μεταδίδεται μέσω των ποντικών και των μολυσμένων ψύλλων και αντιμετωπίζεται με αντιβιοτικά. ΧΟΛΕΡΑ:Είναι λοιμώδες επιδημικό νόσημα και μεταφέρεται και από την οικιακή μύγα. Έχει δημιουργήσει πανδημίες στον κόσμο. Τα θεραπευτικά μέτρα συνίστανται σε ταχεία και μεγάλη επανυδάτωση, κυρίως ενδοφλεβίως και με χορήγηση αντιβιοτικών. ΕΛΟΝΟΣΙΑ:Είναι η ασθένεια των τροπικών χωρών και ενδημεί σε όλη σχεδόν την Αφρική, την Ασία και τη Νότιο Αμερική. Η ελονοσία μεταδίδεται στον άνθρωπο μέσω των μολυσμένων ανωφελών κωνώπων. Ασθενής με βαριά αφυδάτωση λόγο της προσβολής του από την χολέρα. Παρατηρήστε τα μάτια του. Παιδί που έχει προσβληθεί από το πλασμώδιο της ελονοσίας.

26 Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΕΙΩΝ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΤΑ ΕΝΤΟΜΑ
Υπάρχουν τρεις βασικοί τρόποι αντιμετώπισης των ασθενειών που μεταδίδονται από τα έντομα: Μείωση του πληθυσμού των μολυσμένων εντόμων στο οικοσύστημα, είτε με γενική και συστηματική χρήση εντομοκτόνων, είτε με τη μείωση των πληθυσμών τους επεμβαίνοντας με φυτοφάρμακα και άλλα μέσα, επιλεκτικά, στους χώρους ανάπτυξης και αναπαραγωγής τους. Προληπτική ιατρική (εμβολιασμοί, ενημέρωση). Θεραπευτική ιατρική.

27 ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ: 2ης Ομάδας 4ης Ομάδας 1ης Ομάδας 3ης Ομάδας
" " " " " 2ης Ομάδας . 3ης Ομάδας 4ης Ομάδας 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12.

28 ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ! ΟΜΑΔΕΣ:
1η (Μαρίσσα Μακρυγιάννη, Έλλη Γυφτογιάννη, Μαρία Γαρδίκη, Αντωνία Πετρολέκα, Ειρήνη Προμπονά) 2η (Άντζελα Σίνα, Βάσια Κούτρου, Εύα Καράμπαμπα, Όλγα Φουρνάρου, , Αγγελική Ριμική, Άννα Ντάση) 3η (Ολίνα Πανταζοπούλου, Μαρία Μαυρομμάτη, Ξένια Κεφαλλωνίτη, Παναγιώτα Κυριαζή, Κατερίνα Κωνσταντοπούλου) 4η (Νικηφόρος Ζαμπετάκης, Κατερίνα Καραγιάννη, Δήμητρα Ηλιάδη, Δανάη Δημοπούλου, Ειρήνη Καμπακίδου) Ομάδα παρουσίασης (Άντζελα Σίνα, Αντωνία Πετρολέκα, Ολίνα Πανταζοπούλου, Ζαμπετάκης Νικηφόρος ) Επιβλέπων καθηγητής: Ουζιέλ Μπερνάρ Γεωπόνος ΠΕ14 04


Κατέβασμα ppt "4ο γ. λυκειο ηρακλειου αττικησ project 1ου τετραμηνου α’ ταξη Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΕΝΤΟΜΩΝ ΣΤΑ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΑ, Η ΣΧΕΣΗ ΤΟΥΣ ΜΕ ΤΗ ΓΕΩΡΓΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΤΙΣ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google