Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Αρχές Χρηματοοικονομικής Διοίκησης

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Αρχές Χρηματοοικονομικής Διοίκησης"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Αρχές Χρηματοοικονομικής Διοίκησης
Κεφάλαιο 1: Εισαγωγή Γαλανού Αικατερίνη, Επικ. Καθηγήτρια Σημειώσεις από το βιβλίο: Χρηματοοικονομική διοίκηση: θεωρία και πρακτική, 2008, εκδόσεις Ρossili, Δ. Βασιλείου και Ν. Ηρειωτης

2 ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
Βασιλείου, Δ. και Ηρειώτης, Ν. (2008) «Χρηματοοικονομική Διοίκηση: Θεωρία και Πρακτική», Rosili. Π. Κιοχος, Β. Πανάγου, (2015) «Χρηματοοικονομική Διοίκηση», (εκδότ. Ελένη Κιοχου) Σημειώσεις και ασκήσεις του μαθήματος.

3 ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΥΛΗΣ 1. Εισαγωγή στη Χρηματοοικονομική Ανάλυση
2. Διαχρονική αξία του χρήματος - Εξισώσεις Αξίας 3. Ανάλυση Χρηματοοικονομικών Δεικτών 4. Ανάλυση Ταμειακών Ροών 5. Κόστος Κεφαλαίου 6. Ανάλυση Κεφαλαιακής Διάρθρωσης 7. Πολιτική Μερίσματος 8. Πρόβλεψη Χρηματοδοτικών Αναγκών 9. Διοίκηση Κεφαλαίου Κίνησης 10.Διοίκηση Διαθεσίμων, Χρεογράφων, Απαιτήσεων, Αποθεμάτων 11. Πρόβλεψη Χρηματοδοτικών Αναγκών

4 Περιγραφή του μαθήματος
Το μάθημα αυτό έχει σκοπό να εισαγάγει τους φοιτητές στη θεωρία και εφαρμογή της χρηματοοικονομικής ανάλυσης. Ταυτόχρονα, θα προσφέρει τις απαραίτητες γνώσεις και τα εργαλεία για την επίλυση συγκεκριμένων πρακτικών προβλημάτων της χρηματοοικονομικής επιστήμης όπως η αξιολόγηση των επενδύσεων, η ανάλυση των ταμειακών ροών, το κόστος χρηματοδότησης κτλ.

5 ΒΑΣΙΚΕΣ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ
Η Χρηματοοικονομική Διοίκηση ασχολείται με τρεις βασικές κατηγορίες αποφάσεων τις οποίες θα πρέπει να πάρει μια επιχείρηση: Την απόφαση επένδυσης Την απόφαση χρηματοδότησης και Την απόφαση που σχετίζεται με το μέρισμα που θα διανείμει.

6 ΕΠΕΝΥΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ Η απόφαση επένδυσης συνδέεται με την εύρεση, αξιολόγηση και επιλογή των διαφόρων επενδυτικών προγραμμάτων μιας επιχείρησης από τον οικονομικό της διευθυντή.

7 ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ
ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ Η Επένδυση είναι μια σειρά μελλοντικών Καθαρών Ταμειακών Ροών (ΚΤΡ). ΚΤΡ = Ταμειακή Εισροή – Ταμειακή Εκροή. Ταμειακές Εισροές: Πωλήσεις, Εξοικονόμηση Πρώτων Υλών και Κόστους Εργασίας, και Εξοικονόμηση Φόρων. Ταμειακές Εκροές: Κεφάλαια για την Αγορά Περιουσιακών Στοιχείων, Κεφάλαια Κίνησης, Λειτουργικό Κόστος, Φόροι κ.λ.π.

8 ΕΠΕΝΥΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ -Κο +ΚΤΡ1 +ΚΤΡ2.................. +ΚΤΡν Όπου
ΕΠΕΝΥΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ Οι Επιχειρήσεις, για την παραγωγή αγαθών, χρειάζονται πραγματικά (φυσικά) περιουσιακά στοιχεία (κτίρια, μηχανήματα, εργοστάσια, συστήματα μεταφοράς αγαθών και ανθρώπων, αποθέματα κ.λ.π. και κεφάλαια για τη χρηματοδότηση των φυσικών επενδύσεων). Φυσική Επένδυση σε Χρονοδιάγραμμα: Το Τ Τ Τν -Κο +ΚΤΡ1 +ΚΤΡ ΚΤΡν Όπου Κο = κεφάλαια για την αγορά των επενδυτικών στοιχείων. ΚΤΡ = Καθαρές Ταμειακές Ροές Το = η παρούσα χρονική στιγμή Τ1 = ένα δεύτερο χρονικό σημείο Τν = η λήξη της επένδυσης.

9 ΕΠΕΝΥΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ Δύο Σημαντικές Διαστάσεις των Επενδύσεων.
ΕΠΕΝΥΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ Δύο Σημαντικές Διαστάσεις των Επενδύσεων. α) Η διάρκεια της επένδυσης και η διάρθρωση των ΚΤΡ διαχρονικά κατά τη διάρκεια της επένδυσης. Τούτο σημαίνει ότι οι ΚΤΡ που προκύπτουν σε διαφορετικά σημεία δεν είναι συγκρίσιμα. Πρέπει λοιπόν, να αναπτύξουμε μεθόδους για την σύγκριση αυτών των ανόμοιων αγαθών. β) Κίνδυνος των ΚΤΡ. Με τον όρο κίνδυνο εννοούμε τη μεταβλητότητα των μελλοντικών ΚΤΡ. Επενδύσεις με σίγουρες μελλοντικές ΚΤΡ ορίζονται ως βέβαιες (ή χωρίς κίνδυνο επενδύσεις). Ας εξετάσουμε τις παρακάτω επενδύσεις Α και Β. Α Β Το Το -100 Τ Τ1 55 ή 165 Μπορούμε να πούμε ποια από τις δύο επενδύσεις θα επιλέξει ένας επενδυτής; Ο σκοπός μας θα είναι να αναπτύξουμε μεθόδους για την αξιολόγηση επενδύσεων με κίνδυνο.

10 ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕΩΝ
Η απόφαση χρηματοδότησης συνδέεται με τον καθορισμό της άριστης κεφαλαιακής διάρθρωσης μιας επιχείρησης. Άριστη κεφαλαιακή διάρθρωση είναι η πιθανή ύπαρξη ενός συνδυασμού μακροπρόθεσμων πηγών χρηματοδότησης μιας εταιρείας, που μεγιστοποιεί την τιμή της κοινής μετοχής της εταιρείας ή εναλλακτικά ελαχιστοποιεί το συνολικό κόστος κεφαλαίου της.

11 ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕΩΝ
Παρακρατηθέντα Κέρδη, Νέο Μετοχικό Κεφάλαιο ή Ομολογιακά (τραπεζικά) δάνεια. Παρουσίαση Δανείου στο Χρονοδιάγραμμα (για μια επιχείρηση) Το Τ Τ Τν Κο ΚΤΡ ΚΤΡ ΚΤΡν Κο = Αντλούμενα Κεφάλαια ΚΤΡ = Εξυπηρέτηση Δανείων (Αποπληρωμή και Τόκοι) Παρουσίαση Δανείου για μια Τράπεζα Το Τ Τ Τν -Κο +ΚΤΡ ΚΤΡ ΚΤΡν

12 Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ Η πολιτική μερίσματος αναφέρεται στην απόφαση της επιχείρησης να διανείμει τα κέρδη της ως μέρισμα ή να τα παρακρατήσει και να τα επενδύσει σε διάφορα επενδυτικά προγράμματα. Η μερισματική πολιτική είναι ιδιαίτερα σημαντική διότι είναι πιθανό να επιδρά στη χρηματιστηριακή τιμή της μετοχής της εταιρείας και επομένως στην τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας.

13 ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟΣ ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ
ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟΣ ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ είναι η μεγιστοποίηση του πλούτου των μετόχων της. Σε περίπτωση που η επιχείρηση είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο, τότε η μεγιστοποίηση του πλούτου των μετόχων επιτυγχάνεται όταν μεγιστοποιείται η χρηματιστηριακή αξία της μετοχής της. Η διοίκηση της επιχείρησης πρέπει να αποφασίζει όπως θα αποφάσιζαν οι ίδιοι οι μέτοχοι αν ασκούσαν διοίκηση. Σκοπός της επιχείρησης είναι η επιλογή επενδύσεων που αξίζουν περισσότερο από όσο κοστίζουν.

14 ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ
Η χρηματοοικονομική διοίκηση σχετίζεται με τον σχεδιασμό, την άντληση και την αποτελεσματική χρησιμοποίηση του χρηματοδοτικού κεφαλαίου με σκοπό τη μεγιστοποίηση της αξίας της επιχείρησης. Ως βασικό αντικείμενο έχει τη διαχείριση των χρηματικών ζητημάτων της επιχείρησης. Πιο συγκεκριμένα:

15 ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ
Οι βασικές λειτουργίες της χρηματοοικονομικής διοίκησης είναι οι εξής: 1. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ Σύνταξη του οικονομικού προϋπολογισμού, ο οποίος καταγράφει τις προβλέψεις για την εξέλιξη των οικονομικών μεγεθών της επιχείρησης το επόμενο οικονομικό έτος. Μπορεί να διαιρεθεί σε δυο επιμέρους τμήματά: Α. Τη διαμόρφωση του τακτικού προϋπολογισμού: Τα έσοδα και τα έξοδα που πρόκειται να προκύψουν κατά τη χρήση μιας οικονομικής περιόδου. Β. Τη διαμόρφωση του προϋπολογισμού επενδύσεων: Τις επενδύσεις που πρόκειται να γίνουν μακροπρόθεσμα ή μεσοπρόθεσμα. Κατά τη διάρκεια του οικονομικού έτους παρακολουθείται η καλή εκτέλεση των προϋπολογισμών και ενημερώνεται η διοίκηση για τα αποτελέσματα. Αν παρατηρηθούν αποκλίσεις, πραγματοποιούνται οι σχετικές διορθώσεις όπου κρίνεται απαραίτητο.

16 ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ
Οι βασικές λειτουργίες της χρηματοοικονομικής διοίκησης είναι οι εξής: 1. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ Σύνταξη του οικονομικού προϋπολογισμού, ο οποίος καταγράφει τις προβλέψεις για την εξέλιξη των οικονομικών μεγεθών της επιχείρησης το επόμενο οικονομικό έτος. Μπορεί να διαιρεθεί σε δυο επιμέρους τμήματά: Α. Τη διαμόρφωση του τακτικού προϋπολογισμού: Τα έσοδα και τα έξοδα που πρόκειται να προκύψουν κατά τη χρήση μιας οικονομικής περιόδου. Β. Τη διαμόρφωση του προϋπολογισμού επενδύσεων: Τις επενδύσεις που πρόκειται να γίνουν μακροπρόθεσμα ή μεσοπρόθεσμα. Κατά τη διάρκεια του οικονομικού έτους παρακολουθείται η καλή εκτέλεση των προϋπολογισμών και ενημερώνεται η διοίκηση για τα αποτελέσματα. Αν παρατηρηθούν αποκλίσεις, πραγματοποιούνται οι σχετικές διορθώσεις όπου κρίνεται απαραίτητο.

17 ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ
2. Η ΤΑΜΕΙΑΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ Έχει ως αντικείμενο τη διαχείριση του ταμείου. 3. Η ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ Έχει ως αντικείμενο, την πλήρη καταγραφή και την καταχώρηση στα λογιστικά βιβλία των οικονομικών πράξεων της επιχείρησης. Αυτό διασφαλίζει την ενημέρωση των ενδιαφερόμενων φορέων (κράτος, τράπεζες, μέτοχοι κλπ) σχετικά με την οικονομική κατάσταση της επιχείρησης.

18 ΧΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ
-Αποτελούν για την επιχείρηση έναν ουσιαστικό έλεγχο στις δραστηριότητες, στα έσοδα και στα έξοδά της. Αυτό διευκολύνει να εντοπίζονται οι διαθέσιμοι πόροι, οι πηγές και οι χρήσεις κεφαλαίων και η ποσότητά τους. -Παρουσιάζουν τη χρηματοοικονομική κατάσταση της επιχείρησης στα ενδιαφερόμενα μέρη δηλαδή στους μετόχους, στις τράπεζες, στους πιστωτές στις επαγγελματικές ενώσεις κτλ. -Ανταποκρίνονται στις νομικές υποχρεώσεις της επιχείρησης, στο κράτος, στους μετόχους κλπ γιατί υποχρεούνται να εμφανίζουν την οικονομική δραστηριότητα τους με χρηματοοικονομικούς όρους μια φορά το χρόνο. Με τον τρόπο αυτό η επιχείρηση υπόκειται σε εξωτερικό έλεγχο.

19

20 ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ
4. Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ Έχει ως αντικείμενο τη διαχείριση των διαθεσίμων κεφαλαίων της επιχείρησης τα οποία είναι απαραίτητα για την απόκτηση εισροών (πρώτες και βοηθητικές ύλες, εμπορευμάτων, ανταλλακτικών, πελατών) έτσι ώστε να διασφαλίζεται η ομαλή λειτουργία της. Σημαντικό έργο της χρηματοοικονομικής διοίκησης είναι η ανάλυση και μελέτη των επενδύσεων και του δανεισμού της επιχείρησης.

21 Εξηγήστε γιατί η λογιστική είναι η γλώσσα των επιχειρήσεων
Εξηγήστε γιατί η λογιστική είναι η γλώσσα των επιχειρήσεων Η λογιστική είναι ένα πληροφοριακό σύστημα  Μετράει τις δραστηριότητες της εταιρείας  Μετατρέπει τις πληροφορίες σε αναφορές  Επικοινωνεί τα αποτελέσματα στους αρμόδιους για τη λήψη αποφάσεων Τελικά  Είναι η «γλώσσα των επιχειρήσεων»

22 Εξηγήστε γιατί η λογιστική είναι η γλώσσα των επιχειρήσεων
Οι επιχειρήσεις αναφέρουν αποτελέσματα Λαμβάνονται αποφάσεις Πραγματοποιούνται συναλλαγές Η ροή της λογιστικής πληροφόρησης

23 Δύο είδη λογιστικής Χρηματοοικονομική Διοικητική
Χρηματοοικονομική Διοικητική Για όσους λαμβάνουν Πληροφορίες για τα αποφάσεις έξω από διευθυντικά στελέχη την οικονομική μονάδα  προϋπολογισμοί  επενδυτές  προβλέψεις  πιστωτές  κυβερνητικές υπηρεσίες  το κοινό

24 ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΑΣ !
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΑΣ !


Κατέβασμα ppt "Αρχές Χρηματοοικονομικής Διοίκησης"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google