Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Μονή Αγίου Γεωργίου ΄΄καρύπη΄΄

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Μονή Αγίου Γεωργίου ΄΄καρύπη΄΄"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Μονή Αγίου Γεωργίου ΄΄καρύπη΄΄
Τρελές Πατρικίες

2 Ετυμολογία <<Καρύπης>>
Η ετυμολογία της επωνυμίας «Καρύπης» προέρχεται από την αραβική λέξη «garip», που σημαίνει φτωχό ή πενιχρό και υποδηλώνει την απλότητα του μοναστηριού.

3 Ιστορία Η Μονή Αγίου Γεωργίου Καρύπη Αντιγόνης είναι ένα από τα 9 μοναστήρια το οποίο βρίσκεται υπό την προστασία της Αρχιεπισκοπής της Κωνσταντινούπολης. Η χρονολογία ίδρυσης της μονής δεν είναι εξακριβωμένη, κτίστηκε πιθανόν το 17ο αιώνα και ανακαινίστηκε ριζικά το Το μοναστήρι υπήρξε μετόχι της μονής Μεγάλου Σπηλαίου Καλαβρύτων. Η μονή γνώρισε καταστροφές, τόσο από φυσικά αίτια όσο και από τον ανθρώπινο παράγοντα. Ο ναός καταστράφηκε κατά το σεισμό του 1894 και ανοικοδομήθηκε το 1897 με τη χορηγία της οικογένειας Συμεών Σινιόσογλου, όπως πληροφορεί η κτιτορική επιγραφή. Λίγο μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, μεταξύ , τα κτίρια του μοναστηριακού συγκροτήματος προσέφεραν άσυλο στους «λευκούς» Ρώσους πρόσφυγες που μετά τη Ρωσική Επανάσταση κατέκλυσαν την Κωνσταντινούπολη και τις μονές των Πριγκηποννήσων

4 Τότε από αβλεψία κάηκε όλη η ανατολική πτέρυγα των πέτρινων κελιών
Τότε από αβλεψία κάηκε όλη η ανατολική πτέρυγα των πέτρινων κελιών. Ο ναός καταστράφηκε εκ νέου κατά το σεισμό του 1999, ανακαινίστηκε το 2004 και λειτουργεί κανονικά κατά τη θερινή περίοδο από τον Ιούνιο του 2005,όπου συγκεντρώνονται πλήθος προσκυνητές, όχι μόνο χριστιανοί αλλά και μουσουλμάνοι.

5 Πηγές


Κατέβασμα ppt "Μονή Αγίου Γεωργίου ΄΄καρύπη΄΄"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google