Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η ΡΩΜΑΪΚΗ ΑΓΟΡΑ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Η ΡΩΜΑΪΚΗ ΑΓΟΡΑ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Η ΡΩΜΑΪΚΗ ΑΓΟΡΑ

2 Περιεχόμενα Ρωμαϊκής Αγοράς
Η Ρωμαϊκή Αγορά Το Ωρολόγιο του Ανδρόνικου Κυρρήστου Η Πύλη του Αδριανού Η στοά του Αττάλου Η βιβλιοθήκη του Αδριανού Το Ηρώδειο Οι στύλοι του ολυμπίου Διός

3 Η ρωμαϊκή αγορά Η Ρωμαϊκή Αγορά είναι αρχαιολογικός χώρος στο κέντρο της Αθήνας. Ήταν η κεντρική αγορά στην αρχαία Αθήνα στους Ρωμαϊκούς χρόνους. Η αρχαία αγορά συνδέθηκε με τη Ρωμαϊκή αγορά μέσα από ένα δρόμο. Η αγάπη των Ρωμαίων για την πολυτέλεια και την σπατάλη χαρακτηρίζει άλλωστε πολλά από τα έργα τους. Η αγορά ήταν ένα μεγάλο τετράγωνο αίθριο που περιβαλλόταν από κίονες Ιωνικού ρυθμού. Η αγορά κατασκευάστηκε με τη χρηματοδότηση του Καίσαρα κάτι που είναι γνωστό από μια άλλη επιγραφή που βρέθηκε στο Πρόπυλο.

4 Ωρολόγιο του Ανδρόνικου Κυρρήστου
Κτίσθηκε από τον αστρονόμο Ανδρόνικο από την Κύρρο της Μακεδονίας στο πρώτο μισό του 1ου αιώνα π.Χ Στο πάνω μέρος κάθε πλευράς εικονίζονται ανάγλυφα οι άνεμοι με τα σύμβολά τους και τα ονόματά τους χαραγμένα. Εξωτερικά υπήρχαν ηλιακά ρολόγια, ενώ εσωτερικά λειτουργούσε υδραυλικό ρολόι. 

5 Πύλη του Αδριανού Η Πύλη του Αδριανού είναι θριαμβική αψίδα που έχτισαν οι Αθηναίοι το 131 μ.Χ. σε έναν αρχαίο δρόμο που οδηγούσε από την παλαιά πόλη στην αδριάνεια προέκτασή της, για να τιμήσουν τον ευεργέτη αυτοκράτορα Αδριανό. Το επιστύλιο φέρει δύο επιγραφές. Μία από την πλευρά της Ακρόπολης: "Εδώ είναι η Αθήνα, η αρχαία πόλη του Θησέα" και μία, δεύτερη, από την αντίθετη: "Αυτή είναι η πόλη του Αδριανού και όχι του Θησέα". Η Πύλη είναι κατασκευασμένη από πεντελικό μάρμαρο. ΄Εχει κεντρικό τοξωτό άνοιγμα που στηρίζεται σε παραστάδες με κορινθιακά επίκρανα. Όμοιες παραστάδες και στις δύο πλευρές.

6 Στοά του Αττάλου Η στοά πήρε το όνομά της από τον Βασιλιά της Περγάμου τον Άτταλο τον Β΄, επειδή αποτελεί χορηγία του ίδιου στην τότε Πόλη-Κράτος Αθήνα. Η οικοδόμηση της στοάς ξεκίνησε το 159 και ολοκληρώθηκε το 138 π.Χ. Το 267 μ.Χ. η στοά καταστράφηκε από την επιδρομή των Ερούλων και αργότερα, έρημη Ο Αδριανός ήταν ένθερμος φιλέλληνας και γι' αυτό επισκεπτόταν συχνά την Αθήνα κατά την διάρκεια της εξουσίας του από το 117 ως το 138. Εκτός από την βιβλιοθήκη ίδρυσε ακόμη πολλά άλλα κτίρια, διεύρυνε τη Ρωμαϊκή Αγορά, αποπεράτωσε το Ναό του Ολυμπίου Διός, και έκτισε την Πύλη του Αδριανού.

7 Η Βιβλιοθήκη του Αδριανού
Η Βιβλιοθήκη του Αδριανού Η Βιβλιοθήκη του Αδριανού ήταν μεγάλη βιβλιοθήκη στην αρχαία Αθήνα. Ονομάστηκε έτσι επειδή την ίδρυσε ο Ρωμαίος Αυτοκράτορας Αδριανός. Η βιβλιοθήκη ονομαζόταν και Πανεπιστήμιο Αθηνών.

8 Ηρώδειο Χτίστηκε με ταχύτατο ρυθμό με δαπάνες του Ηρώδη του Αττικού κατά τον 2ο αιώνα μ.Χ., Ο χώρος που προοριζόταν για το κοινό είχε 32 σειρές από μαρμάρινες κερκίδες και η χωρητικότητά του ήταν της τάξης των 5000 περίπου θεατών. Όπως και στα θέατρα της ρωμαϊκής εποχής, η ορχήστρα είχε ημικυκλικό σχήμα. Το σκηνικό οικοδόμημα βρισκόταν υπερυψωμένο στο βάθος της σκηνής και είχε τρεις ορόφους, δύο εκ των οποίων διατηρούνται μέχρι σήμερα σε ύψος 28 μέτρων. Το ωδείο ήταν στεγασμένο με ξύλινη οροφή από ξύλο κέδρου προς τιμήν της συζύγου του Ασπασίας Ανίας Ρηγίλλης, η οποία πέθανε το 160 μ.Χ

9 Ναός του Ολυμπίου Διός Ο ναός του Ολυμπίου Διός ή Ολυμπείο ή οι Στύλοι του Ολυμπίου Διός είναι ένας σημαντικός αρχαίος ναός στο κέντρο της Αθήνας. Παρότι η κατασκευή του ξεκίνησε τον 6ο αιώνα π.Χ. δεν ολοκληρώθηκε παρά επί του Ρωμαίου αυτοκράτορα Αδριανού τον 2ο αιώνα μ.Χ. Αποτέλεσε τον μεγαλύτερο ναό της Ελλάδας κατά τους Ελληνιστικούς και Ρωμαϊκούς χρόνους.

10 Από τους μαθητές Χαρίκλεια, Αλέξανδρος, Δανάη.
Ε΄2 Οι πηγές που σας παρουσιάσαμε τις βρήκαμε στην wikipedia.gr


Κατέβασμα ppt "Η ΡΩΜΑΪΚΗ ΑΓΟΡΑ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google