Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

«Προηγμένη ηλεκτρονική υπογραφή» ή «ψηφιακή υπογραφή»

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "«Προηγμένη ηλεκτρονική υπογραφή» ή «ψηφιακή υπογραφή»"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 «Προηγμένη ηλεκτρονική υπογραφή» ή «ψηφιακή υπογραφή»
Δημήτριος Τσορομώκος Ηλεκτρονικός Μηχανικός ΤΕ, MSc, MSc, PhD Προϊστάμενος Τμήματος Τεχνικού & ΒΙΤ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ»

2 Η προώθηση της ασφαλούς επικοινωνίας και των ηλεκτρονικών συναλλαγών μεταξύ των Φορέων του Δημοσίου μέσω εφαρμογών διαδικτύου, αλλά και μεταξύ των πολιτών/επιχειρήσεων και των Φορεών του Δημοσίου, απαιτεί τη χρήση ψηφιακών υπογραφών. Η επικρατέστερη τεχνολογία η οποία παρέχει την απαραίτητη υποδομή για την εφαρμογή και χρήση των ψηφιακών υπογραφών φέρει την ονομασία Υποδομή Δημόσιου Κλειδιού (Public Key Infrastructure - ΡΚΙ) και χρησιμοποιείται από: Υπουργείο Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης Αρχή Πιστοποίησης του Ελληνικού Δημοσίου (ΑΠΕΔ)

3 Η οργανωτική δομή και διάρθρωση του διοικητικού μηχανισμού για την υποστήριξη της Υποδομής Δημοσίου Κλειδιού ορίζεται ως εξής: 1. Ως «Αρχή Πιστοποίησης του Ελληνικού Δημοσίου» (ΑΠΕΔ), δηλαδή ως «Πρωτεύουσα Αρχή Πιστοποίησης» (ΠΑΠ), ορίστηκε η Υπηρεσία Ανάπτυξης Πληροφορικής (ΥΑΠ) του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. 2. Ως «Υποκείμενη Αρχή Πιστοποίησης» (ΥπΑΠ) του Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης ορίζεται το Τμήμα Επεξεργασίας και Διαρκούς Απογραφής της Διεύθυνσης Προγραμματισμού και Εφαρμογών της ΥΑΠ του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. Η ΥπΑΠ είναι αρμόδια για την έκδοση και την εν γένει διαχείριση των πιστοποιητικών των τελικών χρηστών, καθώς και για την εποπτεία και τον έλεγχο της ορθής και σύννομης λειτουργίας της υπηρεσίας PKI.

4 3. Ως «Αρχή Εγγραφής» ορίζεται ο Τομέας Υλοποίησης και Παραγωγικής Λειτουργίας Έργων και Συστημάτων της «Κοινωνίας της Πληροφορίας ΑΕ», το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος και ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών. Οι Αρχές Εγγραφής (ΑΕ), είναι αρμόδιες για τον έλεγχο των αιτημάτων και των εγγραφών των Τελικών Χρηστών, και για την επιβεβαίωση των στοιχείων της ταυτότητας των Τελικών Χρηστών. 4. Ως «Εντεταλμένα Γραφεία» (ΕΓ) της ΑΠΕΔ ορίζονται τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) σε ολόκληρη την χώρα, τα κατά τόπους περιφερειακά τμήματα του Τ.Ε.Ε. και ο Δ.Σ.Α., όπως και το Τμήμα Γραμματειακής Υποστήριξης της ΥΑΠ του Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης στην περίπτωση της ταχυδρομικής αποστολής των αιτήσεων.

5 Τα Εντεταλμένα Γραφεία είναι αρμόδια για την παραλαβή των αιτημάτων και την ταυτοποίηση των στοιχείων φυσικών προσώπων με σκοπό την έκδοση, ανάκληση, ανάκτηση ή ανανέωση των ψηφιακών Σε κάθε Αρχή Εγγραφή απευθύνεται ένας αριθμός Εντεταλμένων Γραφείων τα στελέχη των οποίων είναι αρμόδια για την επιβεβαίωση – επαλήθευση των στοιχείων ταυτότητας των Τελικών Χρηστών καθώς και την παραλαβή των αιτημάτων για έκδοση, ανανέωση, ανάκληση και ανάκτηση Πιστοποιητικών ή άλλες υποστηριζόμενες λειτουργίες του κύκλου ζωής Πιστοποιητικών Τελικών Χρηστών (π.χ. αναστολή) και αναφέρονται στην προϊσταμένη Αρχή (ή Αρχές) Εγγραφής.

6 Οι υπηρεσίες οι οποίες προσφέρονται από την εν λόγω υποδομή, δίνουν τη δυνατότητα στα στελέχη του Δημοσίου και τους πολίτες, με τη χρήση Ασφαλών Διατάξεων Δημιουργίας Υπογραφής (ΑΔΔΥ), να υπογράφουν ψηφιακά τις μεταξύ τους ηλεκτρονικές επικοινωνίες και συναλλαγές. Η ψηφιακή αυτή υπογραφή, σύμφωνα με το Π.Δ. 150/2001 (ΦΕΚ 125/Α΄/2001), επέχει θέση ιδιόχειρης υπογραφής τόσο στο ουσιαστικό όσο και στο δικονομικό δίκαιο.

7 Βήμα 1: Προμήθεια ΑΔΔΥ Η ΑΔΔΥ (Ασφαλής Διάταξη Δημιουργίας Υπογραφής)  που απαιτείται δεν είναι ένα απλό αποθηκευτικό μέσο.​ Είναι είτε ειδική συσκευή (σε μορφή έξυπνης κάρτας ή usb token) ή κεντρική διάταξη εξ αποστάσεως δημιουργίας ψηφιακής υπογραφής. Χρησιμοποιείται μόνο για την δημιουργία ψηφιακής υπογραφής και πρέπει να τηρεί τις παρακάτω προδιαγραφές: Πιστοποίηση ασφάλειας να είναι µεγαλύτερη ή ίση FIPS level 2, CC EAL 4+ Υποστήριξη PKCS #11 εφαρμογής διαχείρισης (v2.01) Συµβατότητα µε Υποδοµή ∆ηµοσίου Κλειδιού ΕΡΜΗ (VSP Verisign), π.χ. SafeNet eToken Pro Συµβατό µε USB 1.1/2.0 και πιο συγκεκριμένα να υποστηρίζει τα ακόλουθα:

8 Βήμα 1: Προμήθεια ΑΔΔΥ Ψηφιακές υπογραφές RSA µε µήκος κλείδας µέχρι 2048 bits ∆ηµιουργία ζευγών κλειδιών RSA µήκους µέχρι 2048 (µέγιστος αποδεκτός χρόνος δηµιουργίας 30 sec) µε γεννήτορα πραγµατικών τυχαίων αριθµών Κρυπτογράφηση/ αποκρυπτογράφηση µε τον αλγόριθµο 3DES Υποστήριξη του αλγορίθµου SHA-1 Συµµετρική κρυπτογραφία DES and Triple DES (56, 112 and 168 bit key length) ∆ηµιουργία κλειδιού, υπογραφή δεδοµένων, κρυπτογράφηση στην κάρτα RSA, στην κάρτα DES ή ΑΕS EEPROM µεγαλύτερη ίση των 64 Kbytes Το λογισµικό και η εφαρµογή διαχείρισης να υποστηρίζεται σε λειτουργικό MS-Windows, Linux / Unix και MAC-OS 

9 Βήμα 1: Προμήθεια ΑΔΔΥ Ενδεικτική Λίστα με τις Ασφαλείς Διατάξεις Δημιουργίας Υπογραφής (ΑΔΔΥ) που έχουν ελεγχθεί ότι λειτουργούν σωστά με την Υποδομή Δημοσίου Κλειδιού της Πύλης ΕΡΜΗΣ (

10 Βήμα 2: Ηλεκτρονική αίτηση μέσω της Πύλης ΕΡΜΗΣ
1. Σύνδεση στην Πύλη ΕΡΜΗΣ Η Πύλη ΕΡΜΗΣ  τις ένα σύστημα το οποίο επιτρέπει στους πολίτες οι οποίοι έχουν ήδη κωδικούς πρόσβασης στο TAXISnet, να αποκτούν χωρίς πρόσθετες διαδικασίες πρόσβαση στην Εθνική Πύλη  ΕΡΜΗΣ. Οι παλιοί χρήστες που διαθέτουν ήδη κωδικούς πρόσβασης που έχουν εκδοθεί από την Πύλη ΕΡΜΗΣ μπορούν να συνεχίσουν να συνδέονται στην Πύλη με τους κωδικούς αυτούς. Ενναλακτικά, μπορούν να επιλέξουν να συνδεθούν μέσω TAXISnet δημιουργώντας όμως νέο λογαριασμό χρήστη.

11 Βήμα 2: Ηλεκτρονική αίτηση μέσω της Πύλης ΕΡΜΗΣ
2. Αίτηση απόκτησης Ψηφιακών Πιστοποιητικών Αφού έχετε συνδεθεί στην Πύλη ΕΡΜΗΣ με το Όνομα Χρήστη και τον Κωδικό Πρόσβασης που επιλέξατε κατά την εγγραφή σας: Επιλέξτε "Πίνακας Ελέγχου" και στην συνέχεια "Διαχείριση Προσωπικών Ψηφιακών Πιστοποιητικών" Επιλέξτε "Υποβολή"

12

13

14

15

16

17

18

19

20 Βήμα 3: Μετάβαση σε ΚΕΠ Θα πρέπει να μεταβείτε σε οποιοδήποτε Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών, όπου θα ταυτοποιηθείτε φυσικά επιδεικνύοντας κάποιο έγγραφο ταυτοποίησης (για παράδειγμα ταυτότητα ή διαβατήριο). Απαραίτητα έγγραφα είναι τα εξής: α) Φωτοτυπία του εγγράφου ταυτοποίησης (Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας ή Διαβατήριο) β) Συμπληρωμένη και υπογεγραμμένη Αίτηση - Υπεύθυνη Δήλωση για την έκδοση των πιστοποιητικών

21

22 Βήμα 4: Προετοιμασία Υπολογιστή
Σε κάθε υπολογιστή που θα χρησιμοποιηθεί για έκδοση ή χρήση ψηφιακών πιστοποιητικών θα πρέπει να πραγματοποιηθούν ρυθμίσεις.  Οι Ρυθμίσεις αφορούν: A. Την εγκατάσταση των ψηφιακών πιστοποιητικών των Αρχών Πιστοποίησης και Χρονοσήμανσης Β. Τον περιηγητή Internet Explorer.  Σημειώνεται ότι για λόγους διασφάλισης της ομαλότητας εγκατάστασης των πιστοποιητικών στην ΑΔΔΥ θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί ο Internet Explorer έκδοσης 8 έως 10, στη διαδικασία έκδοσης των πιστοποιητικών (και μόνον για την διαδικασία έκδοσης αυτών). 

23 Βήμα 4: Προετοιμασία Υπολογιστή
Α. Εγκατάσταση των ψηφιακών πιστοποιητικών των Αρχών Πιστοποίησης και Χρονοσήμανσης Συγκεκριμένα θα πρέπει να εγκατασταθούν τα Ψηφιακά Πιστοποιητικά των παρακάτω Αρχών: Αρχής Πιστοποίησης Ελληνικού Δημοσίου Υποκείμενης Αρχής Πιστοποίησης Αρχής Χρονοσήμανσης B. Ρυθμίσεις Internet Explorer Οι ρυθμίσεις αποτελούνται από 3 διακριτά βήματα: Προσθήκη στη λίστα αξιόπιστων τοποθεσιών των  Ρυθμίσεις στοιχείων ελέγχου ActiveX  Εγκατάσταση πακέτου MSI (Microsoft Windows Installer) 

24 Βήμα 5: Εγκατάσταση απαραίτητων προγραμμάτων
Θα πρέπει να γίνει εγκατάσταση των οδηγών (drivers) της ΑΔΔΥ που έχει προμηθευτεί ο τελικός χρήστης. Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί: στην έκδοση του λειτουργικού συστήματος του τελικού χρήστη και τον τύπο ΑΔΔΥ που έχει προμηθευτεί Tα βήματα που απαιτούνται συνοδεύουν υποχρεωτικά την ΑΔΔΥ (usb token, έξυπνη κάρτα) κατά την αγορά του.  Η διαδικασία θα πρέπει να γίνει μία φορά. Σε περίπτωση που οι οδηγοί της ΑΔΔΥ έχουν εγκατασταθεί στο παρελθόν και είναι λειτουργικοί, δεν απαιτείται να γίνει εκ νέου η εγκατάσταση. Απαιτείται όμως να γίνει η εγκατάσταση σε όλους τους υπολογιστές από τους οποίους επιθυμούμε να υπογράφουμε.

25 Βήμα 6: Έκδοση ψηφιακού πιστοποιητικού
Συνδεθεί στην Πύλη ΕΡΜΗΣ με το Όνομα Χρήστη και τον Κωδικό Πρόσβασης που επιλέξατε κατά την εγγραφή σας Επιλέξτε "Πίνακας Ελέγχου" και στην συνέχεια "Διαχείρηση Προσωπικών Ψηφιακών Πιστοποιητικών" Σημειώστε για μελλοντική χρήση τον 8ψήφιο "Προσωπικό Κωδικό Έκδοσης Πιστοποιητικού" Δείτε πρώτα τις συχνές ερωτήσεις-απαντήσεις σχετικά με τεχνικά προβλήματα ή μηνύματα που μπορούν να παρουσιαστούν κατά την έκδοση των ψηφιακών πιστοποιητικών Επιλέξτε "Έκδοση Πιστοποιητικών" Προσοχή: Η έκδοση ψηφιακών πιστοποιητικών είναι δυνατή μόνο με τη χρήση Internet Explorer 8-10.

26

27 Υπηρεσία χρονοσήμανσης
Η Εθνική Πύλη ΕΡΜΗΣ υποστηρίζει την λήψη κι έλεγχο εγκυρότητας της αίτησης χρονοσήμανσης, την ανάκτησης ασφαλούς χρόνου, την παραγωγή και επαλήθευσης χρονοσφραγίδων.  Η λειτουργικότητα της χρονοσήμανσης που παρέχεται από την Εθνική Πύλη, διασφαλίζει τις παρακάτω ιδιότητες των υπογραφόμενων ψηφιακών δεδομένων: Την ακεραιότητα τους με τη χρήση ψηφιακών υπογραφών, Την ύπαρξη των ψηφιακών δεδομένων σε μια συγκεκριμένη μορφή κατά ή πριν από μια χρονική στιγμή, Τον ιδιοκτήτη των δεδομένων κατά τη στιγμή της επικύρωσης με τη χρήση ψηφιακών πιστοποιητικών, Την ορθότητα του περιεχομένου ως προς τη νομική εγκυρότητα, τα πνευματικά δικαιώματα και ως προς το αληθές των ισχυρισμών που πιθανώς περιέχει. 

28 Υπηρεσία χρονοσήμανσης
Η εισαγωγή της χρονοσήμανσης μπορεί να γίνει με δύο τρόπους. Είτε το ίδιο έγγραφο να χρονοσημανθεί, είτε να παραχθεί διαφορετικό αρχείο (κατάληξη .tst). Στην πρώτη περίπτωση χρονοσήμανσης του εγγράφου, θα πρέπει να παραμετροποιηθεί η κατάλληλη εφαρμογή με την υπηρεσία χρονοσήμανσης: α) είτε από την Εθνική Πύλη ΕΡΜΗΣ, όπου θα πρέπει να παραμετροποιηθεί η εφαρμογή και συγκεκριμένα στο πεδίο TSA url, θα πρέπει να συμπληρωθεί το: TSA url:  Επιπλέον στο πεδίο OID Policy θα πρέπει να συμπληρωθεί το εξής (χωρίς κενά): OID:     β) είτε από το Ελληνικό Ινστιτούτο Μετρολογίας, οπότε θα πρέπει να παρεμετροποιηθεί η εφαρμογή αντίστοιχα με το:  Στη δεύτερη περίπτωση χρονοσήμανσης με την δημιουργία διαφορετικού αρχείου, θα πρέπει να χρησιμοπιοιηθούν οι εξής υπηρεσίες: Υπηρεσία χρονοσφραγίδας Υπηρεσία επαλήθευσης της χρονοσφραγίδας 

29

30 Μορφή LibreOffice Επιλέξτε Αρχείο - Ψηφιακές υπογραφές.
Επιλέξτε Αρχείο - Ψηφιακές υπογραφές. Ένα πεδίο μηνύματος σας συμβουλεύει να αποθηκεύσετε το έγγραφο. Κάντε κλικ στην επιλογή Ναι για να αποθηκεύσετε το αρχείο. Αφού αποθηκεύσετε, θα δείτε το παράθυρο διαλόγου Ψηφιακές υπογραφές. Κάντε κλικ στην επιλογή Προσθήκη για να προσθέσετε την υπογραφή σας στο έγγραφο. Στο παράθυρο διαλόγου Επιλογή πιστοποιητικού, επιλέξτε το πιστοποιητικό σας και κάντε κλικ στο OK.  Κάντε κλικ στο OK για να προσθέσετε την ψηφιακή σας υπογραφή στο  αρχείο.

31 Μορφή LibreOffice

32 Μορφή Word Microsoft Word 2003
Στο μενού Εργαλεία, κάνουμε κλικ στην εντολή Επιλογές και επιλέγουμε την καρτέλα Ασφάλεια Κάνουμε κλικ στο κουμπί Ψηφιακές Υπογραφές και ακολούθως στο κουμπί Προσθήκη Αφού μας ζητηθεί, αποθηκεύουμε το αρχείο μας σε έκδοση 2003 Εν συνεχεία, επιλέγουμε το Πιστοποιητικό που θέλουμε να προσθέσουμε και στη συνέχεια κάνουμε κλικ στο κουμπί OK Εισάγουμε το PIN της κάρτας ή του usb token και πατάμε ΟΚ

33 Μορφή Word Microsoft Word 2007
Κάνουμε κλικ αριστερά στο κουμπί του Microsoft Office, τοποθετούμε το δείκτη του ποντικιού στην επιλογή Προετοιμασία και στη συνέχεια, κάνουμε κλικ στην εντολή Προσθήκη Ψηφιακής Υπογραφής Αφού μας ζητηθεί, αποθηκεύουμε το αρχείο μας σε έκδοση 2003 Αν θέλουμε να αναφέρουμε το σκοπό της υπογραφής του εγγράφου, πληκτρολογούμε τις πληροφορίες στο πλαίσιο Σκοπός της υπογραφής του εγγράφου, στο παράθυρο διαλόγου Υπογραφή Κάνουμε κλικ στην επιλογή Υπογραφή Εισάγουμε το PIN της κάρτας ή του usb token και πατάμε ΟΚ

34 Μορφή Word Microsoft Word 2010
Κάνουμε κλικ στην καρτέλα Αρχείο Κάνουμε κλικ στην επιλογή Πληροφορίες Στην ενότητα ∆ικαιώματα, επιλέγουμε Προστασία εγγράφου Από το μενού, επιλέγουμε Προσθήκη ψηφιακής υπογραφής Αφού μας ζητηθεί, αποθηκεύουμε το αρχείο μας σε έκδοση 2003 ∆ιαβάζουμε το μήνυμα του Microsoft Word και επιλέγουμε OK Στο παράθυρο διαλόγου Υπογραφή, στο πλαίσιο Σκοπός της υπογραφής του εγγράφου, πληκτρολογούμε το σκοπό Κάνουμε κλικ στην επιλογή Υπογραφή Εισάγουμε το PIN της κάρτας ή του usb token και πατάμε ΟΚ

35 μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email)
Microsoft Outlook 2003 Για να υπογράψουμε ψηφιακά ένα ηλεκτρονικό μήνυμα ( ) στο Outlook με έκδοση 2003, ακολουθούμε τα βήματα: Στο ηλεκτρονικό μήνυμα, κάνουμε κλικ στο κουμπί Επιλογές και ακολούθως στο κουμπί Ρυθμίσεις ασφαλείας Ενεργοποιούμε το πλαίσιο ελέγχου Προσθήκη ψηφιακής υπογραφής σε αυτό το μήνυμα Για να επιβεβαιώσουμε ότι το μήνυμα παραλήφθηκε με την ψηφιακή μας υπογραφή και χωρίς αλλοιώσεις, καθώς και ειδοποίηση με πληροφορίες για το ποιος άνοιξε το μήνυμα και πότε, επιλέγουμε το πλαίσιο ελέγχου Αίτηση αποδεικτικού S/MIME για όλα τα υπογεγραμμένα μηνύματα S/MIME. Στην περίπτωση αυτή, οι πληροφορίες επικύρωσης θα επιστρέφονται ως μήνυμα στο φάκελο Εισερχόμενα Κάνουμε κλικ στο κουμπί OK καθώς και στα επόμενα παράθυρα διαλόγου Για να υπογράφουμε ψηφιακά κάθε ηλεκτρονικό μήνυμα ( ) στο Outlook με έκδοση 2003, ακολουθούμε τα βήματα: Στο κύριο παράθυρο του Microsoft Outlook, στο μενού Εργαλεία, κάνουμε κλικ στην εντολή Επιλογές και στη συνέχεια κλικ στην καρτέλα Ασφάλεια Ενεργοποιούμε το πλαίσιο ελέγχου Προσθήκη ψηφιακής υπογραφής σε εξερχόμενα μηνύματα

36 μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email)
Microsoft Outlook 2007 Για να υπογράψουμε ψηφιακά ένα ηλεκτρονικό μήνυμα ( ) στο Outlook με έκδοση 2007, ακολουθούμε τα βήματα: Στο μήνυμα, στην καρτέλα Μήνυμα, στην ομάδα Επιλογές κάνουμε κλικ στο κουμπί Ψηφιακή υπογραφή μηνύματος Συντάσσουμε το μήνυμά μας και το στέλνουμε Για να υπογράφουμε ψηφιακά κάθε ηλεκτρονικό μήνυμα ( ) στο Outlook με έκδοση 2007, ακολουθούμε τα βήματα: Από το μενού Εργαλεία, κάνουμε κλικ στην εντολή Κέντρο αξιοπιστίας και στη συνέχεια, κλικ στην εντολή Ασφάλεια ηλεκτρονικού ταχυδρομείου Στην περιοχή Κρυπτογραφημένο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, επιλέγουμε το πλαίσιο ελέγχου Προσθήκη ψηφιακής υπογραφής σε εξερχόμενα μηνύματα Για να επιβεβαιώσουμε ότι το μήνυμα παραλήφθηκε με την ψηφιακή μας υπογραφή και χωρίς αλλοιώσεις, καθώς και ειδοποίηση με πληροφορίες για το ποιος άνοιξε το μήνυμα και πότε, επιλέγουμε το πλαίσιο ελέγχου Αίτηση αποδεικτικού S/MIME για όλα τα υπογεγραμμένα μηνύματα S/MIME. Στην περίπτωση αυτή, οι πληροφορίες επικύρωσης θα επιστρέφονται ως μήνυμα στο φάκελο Εισερχόμενα Κάνουμε κλικ στο κουμπί OK καθώς και στα επόμενα παράθυρα διαλόγου

37 μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email)
Microsoft Outlook 2010 Για να υπογράψουμε ψηφιακά ένα ηλεκτρονικό μήνυμα ( ) στο Outlook με έκδοση 2010, ακολουθούμε τα βήματα: Στο μήνυμα, στην καρτέλα Επιλογές, στην ομάδα Δικαίωμα, κάνουμε κλικ στο στοιχείο Υπογραφή μηνύματος. Στην περίπτωση που δεν φαίνεται το κουμπί Υπογραφή μηνύματος: Στο μήνυμα, στην καρτέλα Επιλογές, στην ομάδα Περισσότερες επιλογές κάνουμε κλικ στο κουμπί Εκκίνηση παραθύρου διαλόγου ‘Επιλογές’ στην κάτω γωνία Κάνουμε κλικ στο κουμπί Ρυθμίσεις ασφαλείας και στη συνέχεια, επιλέγουμε το πλαίσιο ελέγχου Προσθήκη ψηφιακής υπογραφής σε αυτό το μήνυμα Κάνουμε κλικ στο κουμπί OK και μετά κλικ στο κουμπί Κλείσιμο Συντάσσουμε το μήνυμά μας και το στέλνουμε Για να υπογράφουμε ψηφιακά κάθε ηλεκτρονικό μήνυμα ( ) στο Outlook με έκδοση 2010, ακολουθούμε τα βήματα: Κάνουμε κλικ στην καρτέλα Αρχείο και στη συνέχεια, κλικ στην ενότητα Επιλογές Στην καρτέλα Κέντρο αξιοπιστίας, κάνουμε κλικ στην επιλογή Ρυθμίσεις κέντρου αξιοπιστίας Ακολούθως, στην καρτέλα Ασφάλεια ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, στην περιοχή Κρυπτογραφημένο μήνυμα, επιλέγουμε το πλαίσιο ελέγχου Προσθήκη ψηφιακής υπογραφής σε εξερχόμενα μηνύματα. Για να επιβεβαιώσουμε ότι το μήνυμα παραλήφθηκε με την ψηφιακή μας υπογραφή και χωρίς αλλοιώσεις, καθώς και ειδοποίηση με πληροφορίες για το ποιος άνοιξε το μήνυμα και πότε, επιλέγουμε το πλαίσιο ελέγχου Αίτηση αποδεικτικού S/MIME για όλα τα υπογεγραμμένα μηνύματα S/MIME. Στην περίπτωση αυτή, οι πληροφορίες επικύρωσης θα επιστρέφονται ως μήνυμα στο φάκελο Εισερχόμενα Κάνουμε κλικ στο κουμπί OK καθώς και στα επόμενα παράθυρα διαλόγου

38 Μορφή PDF Για να υπογράψουμε ψηφιακά ένα PDF αρχείο, δεν απαιτείται η αγορά κάποιου λογισμικού. Η υπογραφή σε ένα αρχείο pdf μπορεί να εισαχθεί μεταξύ άλλων και με τα παρακάτω λογισμικά (που διατίθενται δωρεάν): Adobe Reader (Version XI) Xolido®Sign JSignPdf

39 Εγκατάσταση εργαλείου JSignPdf
Το πρώτο βήμα είναι να εισέλθετε στην ιστοσελίδα της ΥΑΠ όπου βρίσκονται τα χρήσιμα εργαλεία, Ακολούθως πρέπει να πατήσετε πάνω στο σύνδεσμο JSignPDF (Win XP,Vista, 7-en/el). Με αυτό τον τρόπο μεταφέρεστε στην ιστοσελίδα από όπου θα γίνει το κατέβασμα του προγράμματος στον υπολογιστή σας. Εκεί περιμένετε 10’’ και μετά κατεβαίνει αυτομάτως .

40 Εγκατάσταση εργαλείου JSignPdf

41 Εγκατάσταση εργαλείου JSignPdf

42 Εγκατάσταση εργαλείου JSignPdf

43 Εγκατάσταση εργαλείου JSignPdf

44 Παραμετροποίηση Στο πεδίο Τύπος χώρου αποθήκευσης κλειδιών επιλέξτε WINDOWS-MY 2. Επιλέξτε Προχωρημένη Προβολή 3. Έχοντας τοποθετήσει την έξυπνη κάρτα ή το USB-token πατήστε το κουμπί Φόρτωση πιστοποιητικών. 4. Πατήστε το κουμπί Αναζήτηση προκειμένου να εισάγετε το προς υπογραφή pdf αρχείο. 5. Σε περίπτωση που επιθυμείτε ένα συγκεκριμένο όνομα για το υπογεγραμμένο αρχείο. (_signed ) 6. Σε περίπτωση που υπάρχουν ήδη ψηφιακές υπογραφές στο έγγραφο, τότε μπορείτε να επιλέξετε την Προσθήκη υπογραφής στις υπάρχουσες. Αλλιώς όλες οι Ψ.Υ.που έχουν ήδη τοποθετηθεί, θα χαθούν.

45 Χρονοσήμανση Προκειμένου να εισαχθεί η ασφαλής χρονοσήμανση (ήτοι η λήψη ημερομηνίας και ώρας από έναν ασφαλή εξυπηρετητή και όχι από το ρολόι του συγκεκριμένου υπολογιστή) θα πρέπει να εισαχθούν μερικές παράμετροι στην εφαρμογή. Πιο συγκριμένα, πατήσετε το κουμπί TSA/OCSP/CRL Επιλέξτε την επιλογή Χρησιμοποίησε ασφαλή χρονοσήμανση. Στο πεδίο TSA URL βάζετε την τιμή ενώ στο πεδίο TSA Αυθεντικοποίηση επιλέγετε Χωρίς αυθεντικοποίηση και TSA Πολιτική βάζετε την τιμή Όσον αφορά τις Ρυθμίσεις Διακομιστή, θα πρέπει να συμπληρωθούν με βάση τις ρυθμίσεις που έχουν γίνει στο φορέα σχετικά με την είσοδο στο Διαδίκτυο. Τέλος πατήστε το κουμπί ΟΚ προκειμένου να κλείσει το παράθυρο.

46 Χρονοσήμανση

47 Ρυθμίσεις Ορατής Υπογραφής
Σε περίπτωση που θέλετε και φαίνεται και η χειρόγραφη υπογραφή, σαν ένα εικονίδιο ή επιθυμείτε να γράψετε και ένα σχόλιο κατά την υπογραφή σας, επιλέξτε από το κυρίως παράθυρο, την επιλογή Ορατή υπογραφή και πατήστε το κουμπί Ρυθμίσεις ορατής υπογραφής . Οι βασικές επιλογές είναι : Θέση υπογραφής, όπου πατώντας το κουμπί Προεπισκόπηση & Επιλογή Θέσης μπορείτε να καθορίσετε το σημείο στο οποίο θα παρουσιάζεται η ορατή υπογραφή ή το κείμενο Κείμενο υπογραφής, σε αυτό το πεδίο μπορείτε να γράψετε κάποιο σχόλιο, παρατήρηση ή αμφιβολία που σχετίζεται με το προς υπογραφή κείμενο. Εικόνα-Εικόνα υποβάθρου, όπου τοποθετείτε το αρχείο εικόνας που περιέχει τη σκαναρισμένη φυσική υπογραφή του χρήστη. Η διαφορά έγκειται στο γεγονός ότι σε περίπτωση που το αρχείο τοποθετηθεί στην Εικόνα υποβάθρου τότε το οποιοδήποτε κείμενο θα εμφανίζεται πάνω στην φυσική υπογραφή.

48 Ρυθμίσεις Ορατής Υπογραφής

49 Παράδειγμα

50 Παράδειγμα

51 Παράδειγμα

52 Παράδειγμα - η μορφή ενός πιστοποιητικού (δημόσιου) τομέα.

53 Μπορώ να ανακαλέσω τα ψηφιακά πιστοποιητικά;
Η διαδικασία ανάκλησης των προσωπικών ψηφιακών πιστοποιητικών του τελικού χρήστη πραγματοποιείται στις εξής περιπτώσεις: Απώλεια της ΑΔΔΥ ή των μυστικών αριθμών (PIN - PUK) Αδυναμία χρήσης έστω ενός ή και των δύο εκ των πιστοποιητικών (υπογραφής ή κρυπτογράφησης) για τεχνικούς λόγους  Ύπαρξη ενδείξεων για πιθανή έκθεση σε κίνδυνο του ιδιωτικού κλειδιού του τελικού χρήστη

54 Μπορώ να ανακαλέσω τα ψηφιακά πιστοποιητικά;
1) Διαδικασία ανάκλησης από τον τελικό χρήστη Η διαδικασία ανάκλησης των προσωπικών ψηφιακών πιστοποιητικών μπορεί να γίνει από τον τελικό χρήστη οποιαδήποτε στιγμή. Ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να συνδεθεί στην πύλη ΕΡΜΗΣ και να ανακαλέσει (ακυρώσει) τα ψηφιακά του πιστοποιητικά. Για την ανάκληση (ακύρωση) των ψηφιακών του πιστοποιητικών θα του ζητηθεί ο προσωπικός μυστικός κωδικός (8-ψήφιος αριθμός) που παρουσιάστηκε κατά την διάρκεια της έκδοσης των ψηφιακών του πιστοποιητικών στον λογαριασμό του στον ΕΡΜΗ (μέσω του Πίνακα ελέγχου και στην συνέχεια Διαχείριση αιτημάτων προσωπικών ψηφιακών πιστοποιητικών).

55 Μπορώ να ανακαλέσω τα ψηφιακά πιστοποιητικά;
2) Διαδικασία ανάκλησης από τα ΚΕΠ Στην περίπτωση αδυναμίας ανάκλησης των ψηφιακών του πιστοποιητικών (π.χ. δεν θυμάται τον 8-ψήφιο προσωπικό μυστικό κωδικό αριθμό), ο τελικός χρήστης θα πρέπει να προσέλθει σε ένα εντεταλμένο γραφείο (φυσική παρουσία) της επιλογής του και να υποβάλει σχετικό αίτημα ανάκλησης των ψηφιακών του πιστοποιητικών. Η διαδικασία είναι η εξής: Επιβεβαίωση της ταυτοπροσωπίας του τελικού χρήστη η οποία διενεργείται σύμφωνα με τα προβλεπόμενα του Κώδικα της Διοικητικής Διαδικασίας, με την επίδειξη αποδεικτικού ταυτοπροσωπείας (π.χ. ΑΔΤ) Παραλαβή από τον υπάλληλο του εντεταλμένου γραφείου των απαιτούμενων δικαιολογητικών τα οποία είναι: α) Φωτοαντίγραφο του εγγράφου ταυτοποίησης του τελικού χρήστη  β) Να συμπληρωθεί σχετική αίτηση - υπεύθυνη δήλωση ανάκλησης των ψηφιακών πιστοποιητικών, την οποία θα πρέπει να καταθέσει στο ΚΕΠ.

56 Μπορώ να ανανεώσω τα ψηφιακά πιστοποιητικά; (Μετά από πέντε (5) έτη)
Διαδικασία ανανέωσης ψηφιακών πιστοποιητικών 1. Μετάβαση στα ΚΕΠ, ταυτοποίησή του χρήστη και κατάθεση της συμπληρωμένης Αίτησης - Υπεύθυνη Δήλωσης ανάκτησης ή ανανέωσης του ΨΠ 2. Έγκριση του αιτήματος από τον υπάλληλο του ΚΕΠ ύστερα από την επιβεβαίωση ότι έχουν εκδοθεί τα ΨΠ σύμφωνα με το ονοματεπώνυμο και το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο του χρήστη 3-4. Έκδοση των νέων ΨΠ στην ΑΔΔΥ μέσω της πύλης ΕΡΜΗΣ. Προσοχή στον νέο προσωπικό μυστικό κωδικό!

57

58 http://www.yap.gov.gr/ & http://aped.gov.gr/

59 Σας ευχαριστώ πολύ Δημήτριος Τσορομώκος


Κατέβασμα ppt "«Προηγμένη ηλεκτρονική υπογραφή» ή «ψηφιακή υπογραφή»"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google