Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Α’ Τετράμηνο ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ (PROJECT) Α’ ΛΥΚΕΙΟΥ ΝΕΟΥ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΟΥ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Α’ Τετράμηνο ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ (PROJECT) Α’ ΛΥΚΕΙΟΥ ΝΕΟΥ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΟΥ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Α’ Τετράμηνο ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ (PROJECT) Α’ ΛΥΚΕΙΟΥ ΝΕΟΥ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΟΥ

2 Με βάση το πρόγραμμα «Νέο Λύκειο» και την εισαγωγή του μαθήματος «Project» αλλά και με την βοήθεια των καθηγητών, οι μαθητές της Α΄ Λυκείου Ν. Μοναστηρίου αποφάσισαν να ασχοληθούν με το θέμα:

3 “ ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΜΟΛΥΝΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ”
ΚΥΡΙΟ ΘΕΜΑ: “ ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΜΟΛΥΝΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ”

4 Υστερα αποφΑσισαν και τους εξΗς τΙτλους:
ΓΕΝΙΚΟΣ ΤΙΤΛΟΣ PROJECT: ‘‘Η ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΑΡΑΚΕΙΜΕΝΕΣ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ’’ ΥΠΟΤΙΤΛΟΣ PROJECT: ‘‘ΕΠΙΡΡΟΗ ΤΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΣΤΟ ΝΕΡΟ ΠΟΥ ΠΙΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ ΠΟΥ ΑΝΑΠΝΕΟΥΜΕ’’

5 Μετά από αυτό χωριστήκαμε σε ομάδες και τις ονομάσαμε:
ΟΜΑΔΕΣ ΟΜΑΔΑ Α’ με όνομα <<Χωρικοί>> ΟΜΑΔΑ Β’ με όνομα <<Οικολόγοι Πράσινοι>> ΟΜΑΔΑ Γ’ με όνομα <<Γεωργοί>>

6 Χωριστηκαμε σε 3 ομαδες απο 4 μελη η καθεμια και προεκυψαν:
«Χωρικοί» Σέγκα Μαχμούται, Αντωνία Οικονόμου, Έφη Βέττα, Τάσος Βασιλακάκος, Νίκος Χύμας «Οικολόγοι Πράσινοι» Βασίλης Ρίζος, Ανδρέας Ζητούδης, Αντώνης Μπρέγκου , Χρήστος Μανωλούδης «Γεωργοί» Στέργιος Μπουντουρούδης, Σταύρος Γούσιος, Κών/νος Ζέρβας, Χρήστος Γκανίδης

7 Έπειτα, η κάθε υποομάδα όρισε τους κανόνες με βάση τους οποίους θα λειτουργεί, καταγράφοντάς τους στο συμβόλαιο της. Στη συνέχεια, συντάχθηκε ένα ίδιο συμβόλαιο που προέκυψε από τη σύσταση των επιμέρους συμβολαίων των υποομάδων. Έτσι προέκυψαν τα εξής συμβόλαια:

8 ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΥΠΟΟΜΑΔΑΣ ΧΩΡΙΚΟΙ
Ελευθερία έκφρασης- σύνθεση απόψεων Τήρηση χρονοδιαγράμματος και δίκαιος καταμερισμός εργασίας Αποδοχή της διαφορετικότητας του καθενός

9 ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΥΠΟΟΜΑΔΑΣ ΟΙΚΟΛΟΓOI ΠΡΑΣΙΝΟΙ Κανόνες δημοκρατίας για την επίτευξη του στόχου(ισότητα μελών) Ομαδικότητα, συνεργασία και αλληλεγγύη(καταμερισμός εργασίας) Υπευθυνότητα

10 ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΥΠΟΟΜΑΔΑΣ ΓΕΩΡΓΟΙ
Σεβασμός στα μέλη της ομάδας Συνεργασία και τήρηση χρονοδιαγράμματος Ελευθερία έκφρασης και σύνθεση απόψεων

11 ΜΟΝΙΜΟ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑΣ
Ύπαρξη ενεργής συμμετοχής και αρμονικής συνεργασίας των μελών . Ύπαρξη σεβασμού μεταξύ των μελών χωρίς διακρίσεις. Τήρηση χρονοδιαγράμματος.

12 Στη συνέχεια, μετά από σύσκεψη της ολομέλειας και με την εφαρμογή της εκπαιδευτικής μεθόδου «καταιγισμός ιδεών», καθορίστηκαν οι επιμέρους κατηγορίες και τα υποθέματα, τα οποία επιλέχθηκαν από την κάθε ομάδα σύμφωνα με τα ενδιαφέροντα και τις δυνατότητες της καθεμιάς. Έτσι προέκυψαν τα εξής:

13 ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ – ΥΠΟΘΕΜΑΤΑ
ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ – ΥΠΟΘΕΜΑΤΑ Επιρροή της μόλυνσης στον άνθρωπο και στην φύση. Τρόποι προστασίας από τα απόβλητα-οικονομική δραστηριότητα στις γύρω περιοχές. Σύσταση αποβλήτων και οι μορφές τους.

14 Ερευνητικά ερωτήματα των ομάδων
1)Ποια είναι η κατάσταση της μόλυνσης του περιβάλλοντος στην Στερεά Ελλάδα; Η ρύπανση του περιβάλλοντος είναι ένα θέμα που απασχολεί όλο και περισσότερο λόγω των επικίνδυνων διαστάσεων που έχει πάρει. Η ανθρώπινη παρέμβαση επιβαρύνει μαζικά το περιβάλλον εδώ και χιλιάδες χρόνια. Η ρύπανση προέρχεται κυρίως από την ανθρώπινη δραστηριότητα που κάθε άλλο παρά φιλική είναι προς το περιβάλλον. Τα εργοστάσια προσφέρουν στους ανθρώπους πολλά οφέλη αλλά προκαλούν και πολλά προβλήματα Τα εργοστάσια είναι ο κυριότερος παράγοντας στη μόλυνση του περιβάλλοντος. Το "νέφος" του εργοστασίου πνίγει καθημερινά τον κάμπο της Λαμίας, ενώ η δυσοσμία είναι έντονη στην ευρύτερη περιοχή των Θερμοπυλών

15 . Θυμίζουμε ότι το Δεκέμβριο του 2012 ο Αντιπεριφεριεάρχης Θωμάς Στάικος είχε βγάλει απόφαση για την αναστολή λειτουργίας του εργοστασίου, η οποία όμως ήταν «για όσο χρονικό διάστημα και όταν υφίσταται το φαινόμενο της θερμοκρασιακής αναστροφής στην περιοχή που εδρεύει η ανωτέρω βιομηχανία». Η ανεξέλεγκτη εναπόθεση τοξικών στην επιφάνεια του εδάφους, έχει μεγάλες περιβαλλοντικές επιπτώσεις στο έδαφος, στα υπόγεια νερά, στα επιφανειακά νερά και στην ατμόσφαιρα.

16 2) Πώς επηρεάζεται ο άνθρωπος από την μόλυνση των τροφών και των ζώων;
Ζωή χωρίς νερό δεν μπορεί να υπάρξει. Η ποσότητα και η ποιότητα των υδάτων είναι οι απαραίτητοι παράμετροι για τον άνθρωπο και το περιβάλλον του. Η ρύπανση έχει βλαβερή επίδραση στους οργανισμούς, είναι επικίνδυνη για την ανθρώπινη υγεία, αλλοιώνει την ποιότητα του νερού και υποβαθμίζει τις δυνατότητες χρήσης του Συγκεκριμένα, η προοδευτική συσσώρευση ποικίλων φυσικών και χημικών ρύπων στο περιβάλλον μας έχει καταστροφικές συνέπειες για την ανθρώπινη υγεία. Τρώμε, πίνουμε και αναπνέουμε χιλιάδες τοξικές ουσίες ενώ παράλληλα πυρηνικά ατυχήματα, πειράματα και δοκιμές φορτίζουν το περιβάλλον με απίστευτες ποσότητες ραδιενεργών καταλοίπων. Μέχρι σήμερα έχει περιγραφεί ένας σημαντικός αριθμός παθήσεων που είναι απότοκες τοξικών δράσεων γνωστών αλλά και αγνώστων ουσιών. Οι παθήσεις για τις οποίες έχει αναφερθεί ότι παρουσιάζουν έξαρση συνεπεία της μόλυνσης του περιβάλλοντος τις τελευταίες δεκαετίες είναι: δερματολογικές και ασθένειες του νευρικού, αναπνευστικού, γαστρεντερικού, ουροποιητικού και γεννητικού συστήματος.

17 Β’ ΟΜΑΔΑ 1)Πώς μπορούν να μειώσουν τα εργοστάσια της περιοχής μας τα απόβλητά τους; Ορίζονται τα ακόλουθα κριτήρια για τον καθορισμό βέλτιστων διαθέσιμων τεχνικών: Η χρησιμοποίηση τεχνικών που παράγουν λίγα απόβλητα. Η χρησιμοποίηση λιγότερο επικίνδυνων ουσιών. Η εξέλιξη των τεχνικών ανάκτησης και ανακύκλωσης των ουσιών που σχηματίζονται και χρησιμοποιούνται κατά τη διεργασία και, ενδεχομένως, των αποβλήτων. Οι συγκρίσιμες διεργασίες, εξοπλισμοί ή τρόποι λειτουργίας που έχουν δοκιμαστεί επιτυχώς σε βιομηχανική κλίμακα. Η τεχνολογική πρόοδος και η εξέλιξη των επιστημονικών γνώσεων. Το είδος, οι επιπτώσεις και ο όγκος των συγκεκριμένων εκπομπών. Οι ημερομηνίες έναρξης λειτουργίας των νέων ή υφιστάμενων εγκαταστάσεων.

18 Ο χρόνος που απαιτεί η υιοθέτηση μιας βέλτιστης διαθέσιμης τεχνικής.
Η κατανάλωση και το είδος των πρώτων υλών (συμπεριλαμβανομένου του νερού) που χρησιμοποιούνται κατά τη διεργασία και η ενεργειακή απόδοση. Η ανάγκη πρόληψης ή μείωσης στο ελάχιστο των συνολικών επιπτώσεων των εκπομπών και των κινδύνων για το περιβάλλον. Η ανάγκη πρόληψης των ατυχημάτων και ελαχιστοποίησης των επιπτώσεών τους στο περιβάλλον. Οι πληροφορίες που δημοσιεύουν δημόσιοι διεθνείς οργανισμοί.

19 2) Έχει αναπτυχθεί η οικονομική δραστηριότητα γύρω από τα εργοστάσια της περιοχής μας;
Στην περιοχή μας έχει αναπτυχθεί οικονομική δραστηριότητα γύρω από τα εργοστάσια, κυρίως από την επεξεργασία βάμβακος και ντομάτας. Παρόλα αυτά η οικονομία γύρω από τα εργοστάσια έχει μείνει στάσιμη καθώς δεν γίνεται επεξεργασία άλλων αγροτικών προιόντων.

20 Γ’ ΟΜΑΔΑ 1)Ποια η χημική σύσταση των στερεών και αέριων αποβλήτων της περιοχής μας; Τα απόβλητα των εργοστασίων της περιοχής μας είναι κυρίως αέριας μορφής. Τα απόβλητα αυτά είναι κυρίως καυσαέρια από καυστήρες που χρησιμοποιούνται για θέρμανση του βαμβακιού. Καυσαέρια ,όμως, δημιουργούνται και από διάφορες καύσεις που γίνονται καθώς οι σπόροι και τα φύλλα που περισσεύουν από το διαχωρισμό του βαμβακιού από αυτά καίγονται και αποβάλλονται.

21 2)Με ποιες μορφές αποβάλλονται τα απόβλητα των εργοστασίων;
Τα εργοστάσια της περιοχής μας, εκκοκκιστήρια και εργοστάσια κλωστοϋφαντουργίας, αποβάλλουν μικρές ποσότητες απόβλητων. Τα απόβλητα που αποβάλλονται δεν είναι χημικά. Η κυριότερη μορφή απόβλητων είναι η αέρια. Σπανιότερα αποβάλλονται και απόβλητα στερεάς μορφής.


Κατέβασμα ppt "Α’ Τετράμηνο ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ (PROJECT) Α’ ΛΥΚΕΙΟΥ ΝΕΟΥ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΟΥ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google