Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΓΕΛ.ΑΞΙΟΥ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ(project) Β’ ΛΥΚΕΙΟΥ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΓΕΛ.ΑΞΙΟΥ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ(project) Β’ ΛΥΚΕΙΟΥ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΓΕΛ.ΑΞΙΟΥ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ(project) Β’ ΛΥΚΕΙΟΥ
ΘΕΜΑ: Χουλιγκανισμός-βία και φανατισμός στα γήπεδα

2 A’ ΤΕΤΡΑΜΗΝΟ ΠΕΡΙΟΔΟΣ 2014-2015 ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΠΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΚΑΝ:
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΜΑΛΑΣ ΦΙΛΩΤΑΣ ΚΑΡΚΑΜΑΝΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΑΝΤΣΟΚΗΣ ΑΛΕΞΗΣ ΘΕΟΔΟΣΙΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΑ

3 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Κεφάλαιο 1 α)Ορισμός της βίας……….......σελ.4
β)Το φαινόμενο της βίας σελ.5 Κεφάλαιο 2 α)Αναδρομή στο παρελθόν..….σελ.6 Κεφάλαιο 3 α)Πώς «γίνεται» ένα άτομο χούλιγκαν………………………..σελ.7 α)Νόμοι κατά του χουλιγκανισμού Κεφάλαιο 4 α) Διοικητικά μέτρα κατά της βίας στα γήπεδα…………………………………………..σελ.10

4 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1ο Βία:Είναι η πίεση που ασκεί κάποιος επάνω σε κάποιον άλλον για να του επιβάλλει τη δική του θέληση. Η πρώτη χρήση του όρου είναι άγνωστη, αλλά η λέξη εμφανίστηκε για πρώτη φορά σε έντυπη μορφή στο Λονδίνο. Το 1894 αναφέρεται το όνομα μιας συμμορίας νεαρών στο Lambeth περιοχή του Λονδίνου-χούλιγκαν Boys, και αργότερα- οι Hooligan αγόρια.

5 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1.1 Το φαινόμενο της βίας στα γήπεδα σε οργανωμένο επίπεδο δεν είναι καθόλου πρόσφατο αφού η εμφάνιση του τοποθετείται στα τέλη του 19ου αιώνα, δηλαδή λίγο μετά την οργάνωση της σύγχρονης μορφής του ποδοσφαίρου στην Αγγλία και την εξάπλωσή της στα υπόλοιπα κράτη της Ευρώπης. Βέβαια, πρέπει να αναφερθεί ότι οι ιστορικές έρευνες σχετικά με την προέλευση και την προϊστορία του ποδοσφαίρου, το οποίο πρωτοεμφανίζεται τον 13ο αιώνα στην Αγγλία, καταδεικνύουν ότι, ήδη από τους μεσαιωνικούς χρόνους, ήταν συνδεδεμένο με βίαιες εκδηλώσεις, ακόμη και με θανατηφόρα επεισόδια οφειλόμενα σε τοπικισμό, σε χρήση αλκοόλ ή σε φανατισμούς - εχθρότητες εκτός γηπέδων.

6 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 Στη δεκαετία του 1970 καταγράφονται φαινόμενα χουλιγκανισμού και στην υπόλοιπη Ευρώπη πέραν της Αγγλίας. Το φαινόμενο οξύνεται από τις οργανώσεις των ούλτρας που εμφανίστηκαν στα τέλη της δεκαετίας του 1960 και πολλές φορές σχετίζονται με νεοναζιστική ιδεολογία. Σκοπός των οργανώσεων αυτών πέρα από την υποστήριξη των ομάδων είναι οι συγκρούσεις με οπαδούς αντίπαλων ομάδων.

7 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2.1 Στην Ολλανδία, το 1974, ξέσπασαν συγκρούσεις μεταξύ οπαδών της Φέγιενορντ και της Τότεναμ στον τελικό του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ. Από εκείνη την περίοδο και μετά ολοένα και περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες εμφανίζουν έντονα φαινόμενα χουλιγκανισμού. Μεταξύ τους η Ισπανία, η Τουρκία, η Νορβηγία, η Πολωνία, η Κροατία, η Ρωσία και η Ελλάδα.

8 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 Πώς «γίνεται» ένα άτομο χούλιγκαν;
 ο χουλιγκανισμός δεν είναι ένα μεμονωμένο φαινόμενο και επομένως δεν διαθέτει μια μεμονωμένη αιτία. Από την άποψη της οργανωμένης βίας μεταξύ «συμμοριών χούλιγκαν», μια αίσθηση της κοινότητας, ο φυλετισμός και η καθαρή απόλαυση να ασχολούνται με τη διαταραχή στο ποδόσφαιρο είναι προφανώς αποδεικτικά στοιχεία. Ο ποδοσφαιρικός χουλιγκανισμός ήταν ένα από τα πρώτα ζητήματα που προσέλκυσαν στη μελέτη του ποδοσφαίρου ακαδημαϊκούς, κοινωνιολόγους, ιστορικούς και ψυχολόγους στην ανάπτυξη υποθέσεων επεξήγησης των αιτίων συνέχισης ύπαρξης του χουλιγκανισμού. Οι παράγοντες που ωθούν κάποιον στον χουλιγκανισμό είναι : α.  Αγχώδης τρόπος ζωής, έλλειψη χώρου και χρόνου εκτόνωσης β.  Οικογένεια Γ. Χρήση οινοπνευματωδών

9 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3.1 Νόμοι που εισήχθησαν κατά του χουλιγκανισμού κυρίως μετά τα επεισόδια στο Euro 2000: Δανία: Όσοι μετέχουν σε επεισόδια δεν ξαναμπαίνουν στη χώρα. Αγγλία: Όσοι Άγγλοι έχουν καταδικαστεί για χουλιγκανισμό στο εσωτερικό ή στο εξωτερικό δεν μπορούν να βγουν από τη χώρα. Ισχύει από το 1999. Γαλλία: Από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 1998 επιτράπηκαν δια νόμου οι ομαδικές συλλήψεις οπαδών, αλλά δεν προβλέπονται περιοριστικά μέτρα. Γερμανία: Η πιο αυστηρή νομοθεσία της Ευρώπης «προσφέρει» μια μεγάλη σειρά ποινών στους δικαστές, ανάμεσα στις οποίες και η κατάσχεση διαβατηρίων και αστυνομικών ταυτοτήτων

10 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 Διοικητικά μέτρα κατά της βίας στα γήπεδα
O αρμόδιος για τον αθλητισμό υπουργός και ο υπουργός προστασίας του πολίτη για λόγους δημόσιας τάξης η δημοσίου συμφέροντος μπορούν να αποφασίζουν σε εξαιρετικές περιπτώσεις: • Tην απαγόρευση διάθεσης εισιτηρίων για οποιονδήποτε αγώνα η την χρονική μετάθεση οποιουδήποτε αγώνα. • Tην απαγόρευση μετακίνησης οπαδών στην έδρα αντίπαλης ομάδας • Tην αλλαγή του τόπου διεξαγωγής μιας αθλητικής συνάντησης. • Tην λήψη κάθε πρόσφορου προληπτικού μέτρου, αν αυτό απαιτείται για την αποτροπή επεισοδίων.

11 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4.1

12 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5 Προτάσεις για άμβλυνση του φαινομένου της βίας:
Αρχικά η στάση της πολιτείας οφείλει να είναι ασυμβίβαστη και αυστηρή έναντι των διοικήσεων και των παραγόντων που καλλιεργούν το φανατισμό. Οι ποινές, τα πρόστιμα, οι επιτηρήσεις κρίσιμων σημείων, η σωματική έρευνα, η χρησιμοποίηση ειδικά εκπαιδευμένων αστυνομικών, η μυστική αστυνομία,οι εκκλήσεις διάσημων ποδοσφαιριστών για αυτοσυγκράτηση είναι μερικά μονόμετρα για την απώθηση των ταραχοποιών από τους αθλητικούς χώρους.

13 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5.1


Κατέβασμα ppt "ΓΕΛ.ΑΞΙΟΥ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ(project) Β’ ΛΥΚΕΙΟΥ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google