Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΤΑ ΟΜΑΔΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΤΑ ΟΜΑΔΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΤΑ ΟΜΑΔΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ
ΤΑ ΟΜΑΔΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ. ΜΙΚΡΟΙ ΤΑΞΙΔΙΩΤΕΣ ΤΡΑΓΟΥΔΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΛΗΜΕΡΑ! TEACHERS 4 EUROPE ΜΑΓΔΑΛΗΝΗ ΤΣΙΟΤΣΙΟΥ, Νηπιαγωγός ΠΕ60, 53Ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΠΑΤΡΑΣ 1Ο ΠΡΩΙΝΟ ΤΜΗΜΑ (20 ΝΗΠΙΑ & 5 ΠΡΟΝΗΠΙΑ) Επιβλέπων πρεσβευτής: Κος ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΝΑΡΙΩΤΗΣ, Σχολικός Σύμβουλος 4ης Εκπαιδευτικής Περιφέρειας Π.Ε. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

2 Στο πλαίσιο του προγράμματος Τ4Ε προσεγγίσαμε τις έννοιες
της ενότητας, της ομοιότητας και της πολυμορφίας μέσα από τα ομαδικά παιχνίδια των παιδιών της Ευρώπης.

3 Η επιλογή του θέματος, αρχικά…
 Η πρώτη αναφορά στις χώρες της Ευρώπης έγινε το Νοέμβριο 2016 και με καταιγισμό ιδεών από τα παιδιά, αναδείχθηκε το ενδιαφέρον τους για τα παιχνίδια που παίζουν τα παιδιά σε κάποιες χώρες της Ευρώπης. Επιλέξαμε να ερευνήσουμε για τα ομαδικά παιχνίδια (επιτραπέζια ή παιχνίδια της αυλής) που παίζουν τα μικρά παιδιά στις χώρες αυτές. Παράλληλα, ύστερα από επίσκεψη φοιτητριών από τη Γερμανία, και υλοποίηση από αυτές δραστηριοτήτων για το παιχνίδι, προέκυψε το ενδιαφέρον για ένα παιδικό τραγουδάκι, το «Α ράμ σαμ σαμ» το οποίο διασκευάσαμε με λόγια που παραπέμπουν στην ιδέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

4 ΓΕΝΙΚΟΙ ΣΚΟΠΟΙ Να γνωρίσουν τα παιδιά ομαδικά παιχνίδια των παιδιών της ηλικίας τους σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μέσα από τη γνωριμία αυτή να αντιληφθούν την έννοια της ευρωπαϊκής κοινότητας. Ιδιαίτερα, μέσα από ένα παραδοσιακό μαροκινό παιχνιδοτράγουδο, το «Α ράμ σαμ σαμ», η μουσική του οποίου είναι γνωστή σε όλες αυτές τις χώρες, να αντιληφθούν ότι όλα τα παιδιά παίζουν ίδια παιχνίδια και τραγουδούν ίδια τραγούδια ακόμα και αν μιλούν διαφορετική γλώσσα. Να καλλιεργήσουν την «ευρωπαϊκή ταυτότητα» διατηρώντας παράλληλα τη δική τους εθνική συνείδηση και πολιτιστική κληρονομιά. Να αποδεχτούν την έννοια της διαφορετικότητας και της πολυμορφίας στον κόσμο γύρω τους. Να γνωρίσουν στοιχεία στην ζωή των συνομηλίκων τους στις άλλες χώρες της Ε.Ε. που προάγουν την έννοια της ομοιότητας και της ενότητας.

5 ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΣΤΟΧΟΙ Να γνωρίσουν την Ευρώπη μέσα από τον χάρτη της και να αντιληφθούν ότι είναι ένα σύνολο πολλών χωρών. Να αναγνωρίσουν τις χώρες Ελλάδα, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία και Αγγλία, στον χάρτη της Ευρώπης. Να παίξουν και να τραγουδήσουν το ίδιο παιχνιδοτράγουδο («Αράμ σαμ σαμ») χρησιμοποιώντας κάθε φορά τις λέξεις (και συγκεκριμένα την λέξη «καλημέρα») της ευρωπαϊκής χώρας που γνωρίζουν. Να ακούσουν, να μιλήσουν και να ξεχωρίσουν λίγες λέξεις, ανάλογα με τη χώρα από όπου προέρχονται. Να αντιληφθούν την έννοια της συνεργασίας και να αποκτήσουν ευρωπαϊκή συνείδηση. Να γνωρίσουν διαφορετικά παιχνίδια από άλλες χώρες αλλά και παιχνίδια που είναι ίδια με τα δικά τους. Να ενεργοποιηθεί το ενδιαφέρον τους να γνωρίσουν παιδιά από τις χώρες της Ε.Ε. και να παίξουν μαζί τους. Να μάθουν μικρούς διαλόγους επικοινωνίας στα Αγγλικά, στα Γαλλικά, στα Ιταλικά και στα Γερμανικά. Να διαδώσουν το «Οστομάχιον» και να βρουν παρόμοια παιχνίδια παζλ στις χώρες που προαναφέρθηκαν.

6 ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ Θεωρητικό υπόβαθρο στην υλοποίηση αυτής της σειράς δραστηριοτήτων ήταν η θεωρία του Διδακτικού Συμβολαίου και η εφαρμογή των παραμέτρων του Διδακτικού Χρόνου στην μαθησιακή διαδικασία και την διασύνδεση των γνώσεων που αποκτιούνταν σε κάθε δραστηριότητα (Brousseau, G., et Centeno, J. (1992). Chevallard, Y. (1986). Σύμφωνα με τον Chevallard ο διδακτικός χρόνος είναι ένας χρόνος που κατασκευάζεται από τον δάσκαλο . Δεν αποτελεί το σύνολο της διδακτικής λειτουργίας αλλά είναι ο κατευθυντήριος άξονάς της. Ο δάσκαλος τον τροφοδοτεί εισάγοντας, ανάμεσα σε χρονικά διαστήματα, ένα νέο « αντικείμενο γνώσης». Η δημιουργία μιας ρουτίνας στην πρώτη φάση της εργασίας έγινε το σημείο αναφοράς για τα παιδιά ως προς την αναζήτηση συγκεκριμένων πληροφοριών για την ολοκλήρωση κάθε δραστηριότητας. Η ρουτίνα ήταν αρχικά η αναζήτηση της χώρας στον χάρτη, η αναγνώριση της σημαίας της, η περιήγηση με τη βοήθεια του διαδικτύου στα αξιοθέατα και τα φυσικά τοπία της, η εκμάθηση ενός τραγουδιού με θέμα «Καλημέρα» από την επιλεγμένη χώρα, η αναφορά σε φράσεις και λέξεις γνωριμίας στην γλώσσα της χώρας αυτής, η προετοιμασία για ένα φανταστικό ταξίδι.

7 Η προσέγγιση της γνώσης
Κατά την υλοποίηση των δραστηριοτήτων η γνώση για τα ομαδικά παιχνίδια προσεγγίστηκε (σύμφωνα με το ΔΕΠΠΣ) διαθεματικά, δόθηκε έμφαση στην ολιστική αντίληψη της γνώσης, στην βιωματική μάθηση, στην ενεργοποίηση του ενδιαφέροντος και των προηγούμενων εμπειριών των παιδιών, στην αναζήτηση γνώσεων με καταιγισμό ιδεών. Η διδασκαλία έγινε με τρόπο ομαδοσυνεργατικό, με χρήση των ΤΠΕ και με συζήτηση και αλληλεπίδραση στην ολομέλεια. Η μάθηση ήταν βιωματική, συνεργατική και στηρίχτηκε στην αλληλεπίδραση και στην ανάπτυξη της ενσυναίσθησης.

8 ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ Πρώτη φάση ενασχόλησης.
Στην πρώτη φάση, προετοιμάσαμε ένα φανταστικό ταξίδι στις 5 χώρες (Αγγλία, Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία, Ελλάδα). Με δραστηριότητες καταιγισμού ιδεών, ελεύθερης έκφρασης και βιωματικού χαρακτήρα και με αναζήτηση στο διαδίκτυο, οι μαθητές γνώρισαν περιοχές των 5 χωρών και άκουσαν τραγούδια με θέμα την «καλημέρα» στη γλώσσα κάθε χώρας. Δημιούργησαν πρωτότυπα ομαδικά έργα και διασκεύασαν το παραδοσιακό μαροκινό τραγούδι στο «Αραμ σαμ σαμ της Ευρωπαϊκής Ένωσης» με τη λέξη «καλημέρα» στις 5 γλώσσες.

9 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΝΝΟΙΑ ΤΗΣ Ε.Ε
1η ημέρα δραστηριοτήτων Παρουσιάστηκε ο χάρτης της Ευρώπης, αναζητήθηκαν από τα παιδιά οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αναγνωρίσαμε τις σημαίες κάθε χώρας, τις απαριθμήσαμε και μιλήσαμε για την σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη σημασία των αστεριών της. Η Ευρωπαϊκή Ένωση παρουσιάστηκε με τη μορφή χάρτινης κούκλας, η οποία μιλούσε στα παιδιά για κάθε χώρα ξεχωριστά. Με ομαδική εργασία τα παιδιά προετοίμασαν την βαλίτσα της και άρχισαν οι δράσεις με τους μικρούς ταξιδιώτες για ένα ταξίδι στην Ευρώπη. Τα παιδιά έγιναν μικροί ταξιδιώτες και θέσαμε το ζήτημα της λεκτικής επικοινωνίας με τα παιδιά στις χώρες που θα ταξιδέψουμε. «Τι θα πούμε όταν συναντήσουμε ένα παιδί στην Γαλλία;» Η λέξη «καλημέρα» μας φάνηκε πολύ ωραία για να ξεκινήσουμε τη συνομιλία μας… (Θεματικοί άξονες: Γλώσσα, Μαθηματικά, Περιβάλλον).

10 Ο Μύθος της Ευρώπης…. 2η ημέρα δραστηριοτήτων
Αρχικά, έγινε διασύνδεση με την προηγούμενη ημέρα και αναφορά στον μύθο της Ευρώπης. Τα παιδιά έμαθαν την προέλευση του ονόματος «Ευρώπη», άκουσαν τον μύθο και ζωγράφισαν τις εντυπώσεις τους. (Θεματικοί άξονες: Γλώσσα, Ελεύθερη έκφραση). Στο διαδίκτυο αναζητήσαμε χαρακτηριστικά αξιοθέατα και τα εκτυπώσαμε. (Χρήση ΤΠΕ)

11 …και η αρχή του ταξιδιού.
Το φανταστικό ταξίδι στην Αγγλία! Τα παιδιά έγιναν ταξιδιώτες και επισκέφτηκαν το Ηνωμένο Βασίλειο. Αναζήτησαν τη χώρα στον χάρτη. Αναγνώρισαν τη σημαία της. Διάλεξαν το Μπιγκ Μπεν και το ζωγράφισαν. Από το διαδίκτυο ακούσαμε ένα αγγλικό τραγουδάκι για την «καλημέρα» Με αφορμή τη συνάντηση με ένα παιδί της χώρας αυτής έμαθαν τις λέξεις: καλημέρα, γειά σου, τι κάνεις;, πως σε λένε;, καληνύχτα, αντίο στα αγγλικά. (Θεματικοί άξονες: Γλώσσα, Μαθηματικά, χρήση ΤΠΕ, Ελεύθερη έκφραση, Μελέτη Περιβάλλοντος).

12 Δεύτερη Φάση ενασχόλησης
Δεύτερη Φάση ενασχόλησης. Δημιουργία ρουτίνας - Υλοποίηση δραστηριοτήτων Το φανταστικό ταξίδι στη Γερμανία! 3η ημέρα δραστηριοτήτων Την 3η ημέρα υλοποιήσαμε τις δραστηριότητες για την δεύτερη χώρα επίσκεψης, την Γερμανία, με την ίδια σειρά που υλοποιήθηκαν για την Αγγλία. Αυτές αποτέλεσαν την ρουτίνα για την ενασχόληση και με τις επόμενες χώρες. (Θεματικοί άξονες: Γλώσσα, Μαθηματικά, χρήση ΤΠΕ, Ελεύθερη έκφραση, Μελέτη Περιβάλλοντος).

13 Το φανταστικό ταξίδι στη Γαλλία!
Το φανταστικό ταξίδι στη Γαλλία! 4η ημέρα δραστηριοτήτων Την 4η ημέρα γνωρίσαμε την Γαλλία, με δραστηριότητες όπως αυτές που αναφέρθηκαν πιο πάνω. (Θεματικοί άξονες: Γλώσσα, Μαθηματικά, χρήση ΤΠΕ, Ελεύθερη έκφραση, Μελέτη Περιβάλλοντος).

14 Το φανταστικό ταξίδι στην Ιταλία!
5η και 6η ημέρα δραστηριοτήτων Την 5η ημέρα γνωρίσαμε την Ιταλία, με δραστηριότητες όπως αυτές που αναφέρθηκαν πιο πάνω. Την 6η ημέρα γνωρίσαμε την Ελλάδα, με δραστηριότητες όπως αυτές που αναφέρθηκαν πιο πάνω. (Θεματικοί άξονες: Γλώσσα, Μαθηματικά, χρήση ΤΠΕ, Ελεύθερη έκφραση, Μελέτη Περιβάλλοντος).

15 Ώρα για την ομαδική μας εργασία…
7η ημέρα δραστηριοτήτων Με την επιστροφή στην Ελλάδα, αποφασίσαμε να ζωγραφίσουμε τις εντυπώσεις μας από τα ταξίδια στις χώρες που αναφέραμε. Τα παιδιά χωρίστηκαν σε ομάδες των τεσσάρων ή πέντε και ανέλαβαν αρχικά να «μελετήσουν» την κατασκευή του Παρθενώνα, του Πύργου του Άιφελ, του Πύργου της Πίζας , της Πύλης του Βρανδεμβούργου και του Μπιγκ Μπεν, ατομικά. Ζωγράφισαν τα δικά τους σχέδια, στα οποία πραγματικά αποτύπωσαν με μεγάλη ακρίβεια τα χαρακτηριστικά αυτών των μνημείων. Σε δεύτερη φάση κάθε ομάδα ζωγράφισε με πινέλα σε χαρτί κανσόν 50*70 το μνημείο που είχε επιλέξει. Τα έργα αυτά χρησίμευσαν σαν σκηνικό για μικρούς διαλόγους από τα παιδιά.. της Ελλάδας και τα παιδιά της χώρας ..επίσκεψης. Οι διάλογοι αυτοί επαναλήφθηκαν και άλλες ημέρες όπου τα παιδιά είχαν ετοιμάσει και τα διαβατήριά τους (υλικό που μας παρείχε το πρόγραμμα Τ4Ε). (Θεματικοί άξονες: Γλώσσα, Νέες Τεχνολογίες, Περιβάλλον, Ελεύθερη έκφραση).

16 Μικροί ταξιδιώτες στην Αγγλία…
Το Μπιγκ Μπεν.

17 Μικροί ταξιδιώτες στην Γερμανία…
«Η Πύλη του Βρανδεμβούργου»

18 Μικροί ταξιδιώτες στη Γαλλία…
Ο Πύργος του Άιφελ.

19 Μικροί ταξιδιώτες στην Ιταλία…
Ο Πύργος της Πίζας.

20 Επιστροφή στην Ελλάδα…
Γνωριστήκαμε με παιδιά που επισκέφθηκαν την Ελλάδα. Ο Παρθενώνας.

21 Το Α ραμ σαμ σαμ της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
8η ημέρα δραστηριοτήτων Αφού ολοκληρώσαμε τα ακούσματα των λέξεων και τη ζωγραφική εικόνων από κάθε χώρα, θυμηθήκαμε το τραγούδι «Αράμ σαμ σαμ». Υπενθυμίσαμε στα παιδιά ότι το τραγούδησαν και με τις γερμανίδες φοιτήτριες, με τις οποίες έπαιξαν και ομαδικά παιχνίδια από τη Γερμανία. Με αναζήτηση στο διαδίκτυο ανακαλύψαμε ότι το γνωρίζουν και τα παιδιά στις άλλες χώρες. Τα τραγουδάκι αυτό είναι μαροκινής προέλευσης και παγκόσμιας εμβέλειας. Είναι ένα παιχνιδοτράγουδο, χωρίς κάποιο συγκεκριμένο κείμενο, το οποίο αρέσει σε όλα τα παιδιά. Με αφορμή λοιπόν αυτό το τραγούδι δημιουργήσαμε το «Αράμ σαμ σαμ της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

22 Η επίσκεψη φοιτητριών από τη Γερμανία (Νοέμβριος 2016)

23 Αυτή είναι η διασκευή μας!
Αραμ σαμ σαμ, αραμ σαμ σαμ Λέμε καλημέρα στα γαλλικά Κουντι κουντι κουντι κουντι Bonjour, Bonjour, Κουντι ραμ σαμ σαμ. Λέμε καλημέρα στα γαλλικά! Καλημέρα, καλημέρα Λέμε καλημέρα στα ιταλικά Buongiorno, buongiorno Λέμε καλημέρα στα ιταλικά! Λέμε καλημέρα στα ελληνικά Καλημέρα, καλημέρα, Λέμε καλημέρα στα ελληνικά! Λεμε καλημέρα στα αγγλικά Good morning, good morning, Λέμε καλημέρα στα αγγλικά! Συνεχίζουμε στις επαναλήψεις … και είμαστε όλοι φίλοι, Λέμε καλημέρα στα γερμανικά ….και συνεργαζόμαστε, Guten Tag, Guten Tag, …και έχουμε ειρήνη, Λέμε καλημέρα στα γερμανικά! …και είμαστε ενωμένοι, ... όλοι μαζί μια οικογένεια ευρωπαϊκή!

24 Μαθαίνουμε ομαδικά παιχνίδια κοινά και διαφορετικά!
9η ημέρα δραστηριοτήτων Την ημέρα αυτή μάθαμε στα παιδιά δύο ομαδικά παιχνίδια που παίζουν τα παιδιά της ηλικίας τους στην Γαλλία. 1ο Παιχνίδι « Η τυφλή γάτα» Τα παιδιά είναι καθισμένα σε κύκλο. Σηκώνεται ένα παιδί και κοιτάζει προσεκτικά ώστε να δει που κάθεται κάθε παιδί. Του δένουμε τα μάτια με ένα μαντήλι και τα υπόλοιπα παιδιά αθόρυβα αλλάζουν θέσεις μεταξύ τους. Το παιδί με το μαντήλι πλησιάζει ένα παιδί τυχαία και προσπαθεί να μαντέψει ποιος είναι.

25 2ο παιχνίδι «Un, deux, trois, soleil!»
Είναι το ελληνικό «ένα, δύο, τρία, στοπ!». Ένα παιδί με γυρισμένη την πλάτη φωνάζει «ένα, δύο, τρία, στοπ!» ενώ τα υπόλοιπα βρίσκονται πίσω του και προσπαθούν να το ακουμπήσουν πρώτοι. Όποιο φτάσει πρώτος και το ακουμπήσει παίρνει τη θέση του. Το παιχνίδι αυτό το παίξαμε και με τα παιδιά του άλλου τμήματος του νηπιαγωγείου (μοίρασμα και διάχυση των γνώσεων).

26 «Το Δακτυλίδι» 10η ημέρα δραστηριοτήτων
Μάθαμε ένα ομαδικό παιχνίδι από την Γερμανία, το οποίο προς μεγάλη μας έκπληξη είναι το ελληνικό «Δακτυλίδι» (βλ. δικτυογραφία). Με την ευκαιρία αυτή μιλήσαμε για το πόσα κοινά μπορούν να υπάρχουν στις χώρες της Ευρώπης, και ότι αυτό ισχύει τελικά και στα παιχνίδια των παιδιών!

27 Παραμύθι από την Ιταλία…
11η ημέρα δραστηριοτήτων Καθώς δεν είχαμε τη δυνατότητα της γνώσης της ιταλικής γλώσσας, ζητήσαμε από τον πατέρα ενός μαθητή μας, που κατάγεται από την Φλωρεντία, να μας μιλήσει για τον τόπο καταγωγής του και να μας πει λέξεις στα Ιταλικά. Επιλέξαμε να κεντρίσουμε το ενδιαφέρον των παιδιών και με μια άλλη δραστηριότητα χρήσης της γλώσσας. Από το διαδίκτυο είδαμε και ακούσαμε το «Παραμύθι του Ήλιου και της Σελήνης» στα Ιταλικά. Ζητήσαμε από τα παιδιά να προσπαθήσουν να πουν τι κατάλαβαν χωρίς κάποια άλλη βοήθεια. Αναδείχθηκε γρήγορα η σημασία της γνώσης της γλώσσας, γιατί όταν ο πατέρας του μαθητή μας, μετέφρασε το παραμύθι, υπήρχαν πληροφορίες που μόνο με τις εικόνες δεν μεταφέρονταν….

28 …και το «παιχνίδι της Χήνας».
Μάθαμε ένα αγαπημένο επιτραπέζιο παιχνίδι των παιδιών στην Ιταλία. Είναι το «παιχνίδι της Χήνας». Το εκτυπώσαμε και τα παιδιά διασκέδασαν πολύ με αυτό.

29 Και άλλα παραμύθια… στα Αγγλικά, στα Γαλλικά, στα Γερμανικά και στα Ιαπωνικά.
12η ημέρα δραστηριοτήτων Με αφορμή το παραμύθι στα Ιταλικά, οργανώσαμε μια δραστηριότητα για την ευαισθητοποίηση των νηπίων στη διαφορετικότητα του ακούσματος και της γραφής της γλώσσας. Διαβάσαμε παραμύθια στα Γαλλικά, στα Γερμανικά και στα Αγγλικά (η εκπαιδευτικός της τάξης έχει επάρκεια γλώσσας στις δύο πρώτες γλώσσες και άριστη γνώση στην τρίτη), τα παιδιά άκουσαν τη μετάφρασή τους και αναζήτησαν τις διαφορές στην γραφή στο σημείο που αυτό ήταν δυνατό.

30 Τα μαθηματικά μας παιχνίδια…
13η ημέρα δραστηριοτήτων Κατά τη διάρκεια της χρονιάς είχαμε ήδη μιλήσει στα παιδιά για το αρχαιότερο παζλ σαν το τάνγκραμ , το οποίο λέγεται «οστομάχιον» και είναι ελληνικό. Αναζητήσαμε στο διαδίκτυο και βρήκαμε παιχνίδια που μοιάζουν στο «οστομάχιον» και ανακαλύψαμε κάποιες πολύ ενδιαφέρουσες παραλλαγές τους. Ένα είδος τάνγκραμ σε σχήμα καρδιάς ή ωοειδές, αρχικά, από το οποίο στη συνέχεια σχηματίζονται άλλες εικόνες. Τα συγκεκριμένα παραδείγματα είναι σχεδιασμένα για παιδιά νηπιαγωγείου (βλ. δικτυογραφία). (Θεματικός άξονας: Μαθηματικά).

31 Το «Οστομάχιον» Με αφορμή μια ανταλλαγή «παιχνιδιών» που είχαμε τον Οκτώβριο – Νοέμβριο 2016, με ένα Νηπιαγωγείο στην Μόσχα (Ρωσία), ετοιμάσαμε το δικό μας παιχνίδι από την Ελλάδα, το «Οστομάχιον» που παρέδωσε ο Αρχιμήδης. Είναι το παιχνίδι που διαλέξαμε για να εκπροσωπήσει την Ελλάδα!

32 ΤΡΙΤΗ ΦΑΣΗ: ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΧΥΣΗ ΤΩΝ ΓΝΩΣΕΩΝ
14η ημέρα δραστηριοτήτων Τα παιδιά παρουσίασαν στα παιδιά του διπλανού τμήματος τα παιχνίδια που έμαθαν και έπαιξαν όλοι μαζί (μοίρασμα και διάχυση των γνώσεων).

33 15η ημέρα δραστηριοτήτων
Παρουσιάσαμε στα παιδιά ένα επιτραπέζιο παιχνίδι για την Ε. Ε. με κάρτες ερωτήσεων σχετικά με πληροφορίες για τις χώρες. Εμείς απλοποιήσαμε τις ερωτήσεις ώστε να μπορούν να απαντηθούν από τα παιδιά και τελικά το αποτέλεσμα ήταν πολύ ικανοποιητικό. Το επιτραπέζιο είναι εποπτικό υλικό που μας παρείχε το πρόγραμμα Τ4Ε.

34 16η ημέρα δραστηριοτήτων
Διαβάσαμε το παραμύθι «Μια παρέα με… καρδιά» της Λήδας Βαρβαρούση, ένα παραμύθι για την Ε.Ε. Τα παιδιά ζωγράφισαν τις εντυπώσεις τους. Ζωγράφισαν το βιβλίο με εικόνες από τις χώρες της Ε.Ε. (και τα δύο βιβλία μας τα παρείχε το πρόγραμμα Τ4Ε) (Θεματικός άξονας: Ελεύθερη έκφραση, γλώσσα, περιβάλλον.)

35 17η ημέρα δραστηριοτήτων
Με αφορμή μια οργανωμένη επικοινωνία μέσω SKYPE με ένα νηπιαγωγείο στην Ρωσία (Μόσχα), τα παιδιά χρησιμοποίησαν αυθόρμητα αγγλικές λέξεις στην προσπάθειά τους να επικοινωνήσουν με τα παιδιά στη Μόσχα. Ανταλλάξαμε βέβαια ελληνικές και ρωσικές λέξεις (καλημέρα, γειά, πως σε λένε;) αλλά είναι αξιοσημείωτος ο ενθουσιασμός που έδειξαν με αυτή τη γνωριμία. Με βιωματικό τρόπο διεύρυναν τις γνώσεις για τη ζωή των παιδιών σε μια άλλη χώρα. Να θυμίσουμε ότι και στην αρχή του σχολικού έτους είχαν παρακολουθήσει παιχνίδια από την Γερμανία με φοιτήτριες νηπιαγωγούς και είχαν εξοικειωθεί με το άκουσμα μιας άλλης γλώσσας και την επικοινωνία με ανθρώπους μιας άλλης χώρας.

36 18η ημέρα δραστηριοτήτων
Ηχογραφήσαμε το διασκευασμένο παιχνιδοτράγουδο «Αράμ σαμ σαμ» και αποφασίσαμε να το κοινοποιήσουμε στους γονείς και στο διαδίκτυο, όπου θα δημιουργηθεί ένα βίντεο με εικόνες που διασφαλίζουν τα προσωπικά δεδομένα των παιδιών και ακούγεται μόνο η φωνή τους.

37 Αξιολόγηση …. Το πρόγραμμα Τ4Ε μας έδωσε το κίνητρο να επικεντρωθούμε σε αγαπημένα θέματα των παιδιών από την οπτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το πλαίσιο που πρόσφερε η θεματολογία γύρω από την Ευρώπη, τους κατοίκους της, τα παιδιά της και τα παιχνίδια τους, βοήθησε με αποτελεσματικό τρόπο στην ευαισθητοποίηση των παιδιών στις έννοιες της ενότητας, της ομοιότητας και της πολυμορφίας αλλά και τα βοήθησε να κοινωνικοποιηθούν και να αναπτύξουν νέες παρέες φίλων. Τα παιδιά διασκέδασαν με τα τραγουδάκια και τα παιχνίδια, έπαιξαν με τους φίλους τους και ενημέρωναν τους γονείς τους για τις ξένες λέξεις που μάθαιναν αλλά και όποια καινούρια γνώση αποκτούσαν σχετικά με την Ευρώπη. Δημιουργήθηκε ένα θετικό κλίμα στο να γνωρίζουν νέους τόπους και άλλους ανθρώπους μέσα από τις ιδιαιτερότητες αλλά και τις ομοιότητες της Ελλάδας με τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

38 … και αποτελέσματα Επικοινωνήσαμε με ανθρώπους από άλλες χώρες. (Ρωσία, Γερμανία, Ιταλία) Χρησιμοποιήσαμε ΤΠΕ και μάθαμε με βιωματικό τρόπο (παιχνίδια, παραμύθι, τραγούδια) Εργαστήκαμε σε ομάδες και αναπαραστήσαμε σημαντικά αξιοθέατα σε κάθε χώρα. Μάθαμε μικρούς διαλόγους και με ελεύθερη δραματοποίηση υποδυθήκαμε μικρούς ταξιδιώτες. Μάθαμε παιχνίδια ομαδικά και τα παίξαμε και με τους φίλους μας στην διπλανή τάξη. Διασκευάσαμε το τραγουδάκι Α ραμ σαμ σαμ και δημιουργήσαμε το «Α ραμ σαμ σαμ της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Συμπερασματικά, προωθήσαμε τις αξίες και τους στόχους της Ε.Ε. και δείξαμε στους φίλους μας όσα μάθαμε για την Ευρώπη.

39 Η Κυρία Ευρωπαϊκή Ένωση…
λίγο πιο ανανεωμένη μετά το τέλος του προγράμματος!

40 Η παρουσίαση του πόστερ και των παιχνιδιών στην Ημερίδα των Τ4Ε,
Τρίτη, 9 Μαίου 2017 Η παρουσίαση του πόστερ και των παιχνιδιών στην Ημερίδα των Τ4Ε, «Η Ευρώπη μια γειτονιά, μια αγκαλιά».

41 «Τα ομαδικά παιχνίδια των παιδιών της Ευρώπης
«Τα ομαδικά παιχνίδια των παιδιών της Ευρώπης. Μικροί ταξιδιώτες τραγουδούν την Καλημέρα» Βίντεο

42 ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ Λήδα Βαρβαρούση, «Μια παρέα… με καρδιά», Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα. Λήδα Βαρβαρούση, «Τα αστέρια της Ευρώπης», Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα. «Η Ευρώπη κι εσύ», Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα. ΔΕΠΠΣ για το Νηπιαγωγείο, ΦΕΚ1376/ Brousseau, G., et Centeno, J. (1992). Rôle de la mémoire didactique de l’ enseignant. Recherches en Didactique des Mathématiques. 11, 2-3, Chevallard, Y. (1986). Sur la notion du temps didactique. Cours, Recueil tes textes etcomptes rendus de la IVe École d’ été de didactique des mathématiques, 69-93,Paris, IREM et Université Paris 7. «Ο Μύθος της Ευρώπης», Εκδόσεις Ελληνικής Αρχαιολογικής Υπηρεσίας

43 ΔΙΚΤΥΟΓΡΑΦΙΑ Guten tag lied Bonjour Buongiorno a te Good morning


Κατέβασμα ppt "ΤΑ ΟΜΑΔΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google