Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Αθλητισμός Το θέμα που μας ανατέθηκε στο μάθημα του project ήταν ο αθλητισμός. Γι’ αυτό και εμείς πήραμε την απόφαση να σας παρουσιάσουμε τρία αθλήματα.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Αθλητισμός Το θέμα που μας ανατέθηκε στο μάθημα του project ήταν ο αθλητισμός. Γι’ αυτό και εμείς πήραμε την απόφαση να σας παρουσιάσουμε τρία αθλήματα."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Αθλητισμός Το θέμα που μας ανατέθηκε στο μάθημα του project ήταν ο αθλητισμός. Γι’ αυτό και εμείς πήραμε την απόφαση να σας παρουσιάσουμε τρία αθλήματα της αρεσκείας μας, για να σας παρουσιάσουμε εμείς σήμερα. Τα αθλήματα αυτά που θα σας παρουσιάσουμε είναι η ιππασία, η ιστιοπλοΐα και το χάντμπολ. Σκοπός της εργασίας μας είναι να σας παρουσιάσουμε και να σας πληροφορήσουμε για τα τρία αυτά αθλήματα

2 Ιππασία Η Ιππασία είναι ένα από τα αρχαιότερα αθλήματα. Η εφαρμογή ίδιων κανόνων αξιολόγησης και βαθμολόγησης ανδρών και γυναικών, καθώς επίσης και η επιβράβευση όχι μόνο του ιππέα ή της αμαζόνας αλλά και του αλόγου, καθιστούν την Ιππασία μοναδική ως άθλημα. Ο ιππέας ή η αμαζόνα και το άλογο θεωρούνται μια ομάδα. Απαιτούνται χρόνια συστηματικής προσπάθειας προκειμένου να μπορούν να εκτελούν ασκήσεις δεξιοτεχνίας, ταχύτητας, αντοχής και υπερπήδησης εμποδίων. Η ιππασία είναι ολυμπιακό άθλημα από το 1900.

3 Εξοπλισμός Εξοπλισμός Ιππέα
Ο βασικός εξοπλισμός του ιππέα ή της αμαζόνας για τα αγωνίσματα Υπερπήδησης εμποδίων και το Cross Country αποτελείται από το προστατευτικό καπέλο ιππασίας, παντελόνι ιππασίας, μπότες ιππασίας και σακάκι. Οι ιππείς φορούν πουκάμισο και γραβάτα ενώ οι αμαζόνες φορούν πουκάμισο με κολαρίνα.

4 Κράνος ιππασίας

5 Στολές ιππασίας

6 Εξοπλισμός Ίππου Σέλα: η σέλα σχεδιάστηκε για να βοηθά τον ιππέα να διατηρεί την ισορροπία και το κάθισμά του στον ίππο. Η σέλα είναι σχεδιασμένη έτσι ώστε να ταιριάζει στον ίππο και να συμβάλλει στη δουλειά για την οποία αποσκοπεί. Γι αυτό το λόγο υπάρχουν διαφορετικοί τύποι σέλας για τα διαφορετικά ιππικά αθλήματα. Η πιο κοινή σέλα είναι η σέλα εμποδίων η οποία χρησιμοποιείται τόσο στο Ιππικό τρίαθλο όσο και στην Υπερπήδηση εμποδίων. Η σέλα αυτή είναι σχεδιασμένη έτσι ώστε το βάρος του ιππέα να είναι προς τα εμπρός ενώ ο κορμός είναι σχεδιασμένος για πιο βαθύ κάθισμα. Η σέλα της Ιππικής δεξιοτεχνίας είναι φτιαγμένη έτσι ώστε να δίνει κάθισμα πιο πίσω από το συνηθισμένο, βοηθώντας τον ιππέα να χρησιμοποιεί το βάρος του.

7 Υπάρχουν τέσσερα βασικά εξαρτήματα της σέλας:
Το Έποχο, το οποίο κρατάει τη σέλα στη θέση της και έχει χρήση ανάλογης της ζώνης. Οι Αρτάνες, οι οποίες είναι φτιαγμένες από δέρμα, προσαρμόζονται σε μία ειδική υποδοχή της σέλας κάτω από τον κορμό και στο πάνω μέρος των παραπλεύρων της σέλας και στηρίζουν τους αναβολείς. Οι Αναβολείς, οι οποίοι είναι συνήθως φτιαγμένοι από ατσάλι έχοντας επένδυση από καουτσούκ, αποτελούν το στήριγμα του ποδιού του ιππέα. Το Υπόσαγμα, το οποίο τοποθετείται κάτω από τη σέλα τόσο για να απορροφά τον ιδρώτα όσο και για να προστατεύει τη πλάτη του αλόγου.

8 Ηνία: Είναι σχεδιασμένα έτσι ώστε να κρατάνε τη στομίδα στο στόμα του ίππου. Υπάρχουν διαφόρων ειδών ηνία για να ταιριάζουν σε κάθε τύπο ίππου καθώς επίσης και διαφορετικών ειδών στομίδες. Οι στομίδες: Αποτελούν το συνδετικό κρίκο της επαφής του ίππου με του ιππέα. Ο τύπος της στομίδας ανταποκρίνεται και στον έλεγχο που επιθυμεί να έχει ο ιππέας επί του ίππου του. Μπότες ίππων (περικνημίδες τριβής), καμπάνες, επίδεσμοι: Οι περικνημίδες αποτελούν προστατευτικά των ποδιών και των οπλών των ίππων. Χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια της προπόνησης ή του αγώνα και αποτελούν βασικό εξάρτημα για τη καλύτερη προστασία και αποφυγή τραυμάτων στο βασικότερο και ουσιαστικότερο μέρος του ίππου. Οι επίδεσμοι, οι οποίοι είναι φτιαγμένοι συνήθως από ελαστικό ή μάλλινο ύφασμα, χρησιμοποιούνται τόσο στην προπόνηση όσο και στο στάβλο και συμβάλλουν στη ανακούφιση των ποδιών του ίππου.

9 Εξοπλισμός ίππου

10 Ιστορία της ιππασίας Οι πρώτες αθλητικές συναντήσεις ιππέων έλαβαν χώρα για πρώτη φορά το 680 π.Χ. στην αρχαία Ελλάδα με τις αρματοδρομίες, ενώ από το 648 π.Χ. οι ιπποδρομίες αποτελούσαν τα δύο από τα δέκα αγωνίσματα των Ολυμπιακών Αγώνων.  Με τα χρόνια η ιππασία έγινε ένα από το δημοφιλέστερα και πιο ιδιαίτερα αθλήματα, αφού όχι μόνο εφαρμόζει τους ίδιους κανόνες για τους άνδρες και τις γυναίκες ιππείς, αλλά επιβραβεύει την καλή εμφάνιση τόσο των ιππέων όσο και του αλόγου, που κάνει άλλωστε και όλη τη σκληρή «δουλειά». Ο ιππέας και το άλογο στον αγώνα γίνονται ένα, και μετά από χρόνια συστηματικής προπόνησης καταφέρνουν να εκτελέσουν εντυπωσιακές ασκήσεις. 

11 Αν και στα πρώτα ελληνικά μ. Χ
Αν και στα πρώτα ελληνικά μ.Χ. χρόνια η ιππασία ως άθλημα περιορίστηκε αρκετά, έκανε πάλι την εμφάνισή της λίγο πριν τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, και με πρωτοβουλία μιας ομάδας ανώτερων αξιωματικών του στρατού ιδρύθηκε ο Ελληνικός Ιππικός Όμιλος στις εγκαταστάσεις ενός κτήματος στο Χολαργό. Αυτός έγινε και ο πρώτος επίσημος Ιππικός Όμιλος στην Ελλάδα, ο οποίος επαναδραστηριοποιήθηκε πλέον μεταπολεμικά. Η Ιππασία ως άθλημα, είναι γνωστή από την αρχαιότητα. Η χρήση του αλόγου ως μέσο μεταφοράς, ως βοηθός στις αγροτικές εργασίες ή στον πόλεμο, χάνεται στα βάθη των αιώνων.

12 Η χρήση, όμως, του αλόγου σε αθλητικές συναντήσεις εμφανίζεται για πρώτη φορά στην αρχαία Ελλάδα, όπου από το 680 π.Χ. οι αρματοδρομίες και από το 684 π.Χ. οι ιπποδρομίες αποτελούσαν τα δύο από τα δέκα αγωνίσματα των Ολυμπιακών Αγώνων. Με την αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων, στα τέλη του προηγούμενου αιώνα, η ιππασία ξανακερδίζει την παλιά της αίγλη. Εκτός από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, κάθε χρόνο, πραγματοποιούνται σε όλο τον κόσμο, ιππικές διοργανώσεις διεθνούς ακτινοβολίας, οι οποίες συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον χιλιάδων θεατών. Η ιππασία είναι ένα πολύ ενδιαφέρον άθλημα όχι βέβαια και τόσο φτηνό αλλά απολαυστικό.  Κάνοντας  ιππασία  μαθαίνοντας να ελέγχεις ένα άλογο θα το χαρακτήριζε κανείς ως εμπειρία ζωής. Ο ιππέας ή η αμαζόνα και το άλογο θεωρούνται μια ομάδα. Απαιτούνται χρόνια συστηματικής προσπάθειας προκειμένου να μπορούν να εκτελούν ασκήσεις δεξιοτεχνίας, ταχύτητας, αντοχής και υπερπήδησης εμποδίων.

13 Ιστιοπλοΐα Η ιστιοπλοΐα είναι η τέχνη του αρμενίσματος στο νερό (σε θάλασσα ή σε λίμνη) χρησιμοποιώντας ως αποκλειστική ή κύρια πηγή ενέργειας τον άνεμο. Το όνομά της είναι σύνθετο από το ιστίο + πλους, δηλαδή πλεύση με το πανί που τα παλιά χρόνια χρησιμοποιούσαν τα σκάφη για να ταξιδεύουν. Τα πανιά δένονταν στα κατάρτια (ιστούς), και με τη βοήθεια του αέρα τα σκάφη που ονομάζονταν ιστιοφόρα αρμένιζαν στις θάλασσες όλου του κόσμου. Και σήμερα ακόμη υπάρχουν πολλά τέτοια σκάφη, που όμως διατηρούν τις μηχανές ως βοηθητικές, σε περίπτωση που επικρατεί άπνοια, δηλαδή δεν φυσάει αέρας. Στη σημερινή εποχή, όταν γίνεται λόγος για ιστιοπλοΐα, γίνεται για το άθλημα που είναι συναρπαστικό και ένα από τα ωραιότερα που υπάρχουν, γιατί συνδυάζει τη γοητεία της θάλασσας με τις ικανότητες των αθλητών, που πρέπει να είναι πολύ καλά γυμνασμένοι, ειδικά στα πόδια και τη μέση.

14 Η εξάπλωση του αθλήματος της ιστιοπλοΐας στις τελευταίες δεκαετίες είναι τρομακτική, γι' αυτό και οι ειδικοί έχουν φτιάξει πολλές κατηγορίες σκαφών. Σκαφών μεγάλων που είναι για αγώνες ανοικτής θάλασσας και σκαφών που είναι για αγώνες τριγώνου. Τα σκάφη ανοικτής θάλασσας είναι τριών κατηγοριών, που δεν έχουν «στάνταρ» (σταθερά) χαρακτηριστικά, αφού το κάθε εργοστάσιο έχει τη δική του ναυπηγική τεχνική ("πατέντα"). Αντίθετα, τα λεγόμενα σκάφη τριγώνου έχουν τα ίδια τεχνικά χαρακτηριστικά και με αυτά ασχολούνται περισσότεροι αθλητές, αφού είναι για ένα, δύο ή τρεις το πολύ αθλητές. Στα σκάφη ανοικτής θάλασσας επιβαίνουν πολλοί αθλητές, που μπορεί να συμμετέχουν 9, αλλά και 15. Η ιστιοπλοΐα είναι το τρίτο κυρίαρχο άθλημα, μετά την κολύμβηση και την κωπηλασία στον λεγόμενο ναυταθλητισμό, η οποία και περιλαμβάνεται στους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες.

15 Σκάφος ιστιοπλοΐας

16 ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΑΣ
Στην αρχαιότητα η ιστιοπλοΐα χρησιμοποιούταν ως μέσο μεταφοράς ,αλλά σε κάποιες αναφορές γίνεται λόγος και για αγώνες ιστιοπλοΐας. Ο ιστορικός Παυσανίας αναφέρει στα « Κορινθιακά » ότι κατά τον 2ον π. Χ . αιώνα στην Ερμιόνη στο ναό της Αφροδίτης γίνονταν κολυμβητικοί και ιστιοπλοϊκοί αγώνες προς τιμή του Διονύσου Μελαναίγιδος. Ωστόσο σαν αγώνισμα οι απαρχές της βρίσκονται στα μέσα του 17ου αιώνα. Η εμφάνιση του αθλήματος έγινε την εποχή εκείνη στην Ολλανδία, αλλά άρχισε να αναπτύσσεται στην Αγγλία. Ο βασιλιάς Κάρολος ο δεύτερος ήταν εξόριστος στην Ολλανδία ,όταν ήρθε σε επαφή με το άθλημα το οποίο λάτρεψε. Αμέσως το μετέφερε στην πατρίδα του και άρχισε να διαδίδεται στον κόσμο με την ονομασία γιότινγκ (yaghting)

17

18 Τελειώνοντας την παρουσίασή μας θα θέλαμε να σας πούμε τις εμπειρίες που είχαμε όλοι μας καθώς φτιάχναμε την εργασία μας. Σίγουρα ήταν μία κουραστική περίοδο για εμάς τους τρεις, όπου χρειαζόταν ο καθένας μας να διαθέσει χρόνο από τη ρουτίνα του και το πρόγραμμά του και να κάτσει να δουλέψει για να καταφέρει τον κοινό μας στόχο. Ελπίζουμε πως η εργασία μας να σας πληροφόρησε και σας έκανε να μάθετε κάτι περισσότερο για το θέμα που σας μιλήσαμε σήμερα. Ευχαριστούμε για το χρόνο σας. Πηγές : wikipedia.com,filenades.gr


Κατέβασμα ppt "Αθλητισμός Το θέμα που μας ανατέθηκε στο μάθημα του project ήταν ο αθλητισμός. Γι’ αυτό και εμείς πήραμε την απόφαση να σας παρουσιάσουμε τρία αθλήματα."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google