Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΑΛΚΟΟΛ ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΤΥΧΕΡΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΜΕΣΑ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΑΛΚΟΟΛ ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΤΥΧΕΡΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΜΕΣΑ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΑΛΚΟΟΛ ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΤΥΧΕΡΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΜΕΣΑ
ΕΞΑΡΤΗΣΕΙΣ ΑΛΚΟΟΛ ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΤΥΧΕΡΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΜΕΣΑ

2 Σκοπός εργασίας Σκοπός αυτής της εργασίας είναι να μάθουμε, να διακρίνουμε και να κατατάξουμε τους λόγους για τους οποίους οδηγούνται τα άτομα στις εξαρτήσεις , αλλά και να χωρίσουμε τις υποκατηγορίες εξαρτήσεων , καθώς και τα χαρακτηριστικά τους. Έπειτα , να αναγνωρίσουμε τα συμπτώματα που εμφανίζουν τα άτομα αυτά, τα οποία διακατέχονται από παράλογες σκέψεις , αλλά και να περιγράψουμε την συμπεριφορά τους κατά την διάρκεια της εξάρτησης , να συνειδητοποιήσουμε τις τραγικές συνέπειες των εξαρτήσεων , τόσο σε ατομικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο. Τέλος , να προτείνουμε τους τρόπους αντιμετώπισης των εξαρτημένων ατόμων από το οικογενειακό και κοινωνικό περιβάλλον , για την απεξάρτηση του ατόμου ή ενός συνόλου ατόμων με διάφορους τρόπους έξυπνους και αποτελεσματικούς

3 Εισαγωγή Όλοι οι άνθρωποι, στη σύγχρονη κοινωνία της ιλιγγιώδους ταχύτητας, καλούνται καθημερινά να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που προκύπτουν με αποτέλεσμα να ενδίδουν κάποιες φορές σε διάφορες μορφές εξαρτήσεων, με την πεποίθηση πως απαγκιστρώνονται από τα προβλήματα τους. Η εφηβική ηλικία κρίνεται ως η πιο ευαίσθητη περίοδος της ζωής των ατόμων, καθώς τότε τα άτομα είναι πιο επιρρεπή στους κάθε είδους πειρασμούς. Επίσης η χαρακτηριστική τάση μιμητισμού των νέων μπορεί να αποτελέσει παράγοντα που τους ωθεί προς τον εθισμό. Έχοντας λοιπόν αυτά υπ’ όψιν προσπαθήσαμε να βρούμε λύσεις σε αυτό το καίριο πρόβλημα που μας αφορά.

4 ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΞΑΡΤΗΣΗ; Η εξάρτηση χαρακτηρίζεται από την έντονη προσήλωση ενός ατόμου προς ένα αντικείμενο ή άλλο άτομο. Ο εξαρτημένος δημιουργεί/επικεντρώνει τη ζωή του γύρω από το αντικείμενο της εξάρτησής του. Εξάρτηση από ουσίες είναι η κατάσταση απόλυτου εθισμού του ανθρώπου, κατά την οποία κυριαρχείται από την έντονη ανάγκη λήψης της ουσίας. Η σωματική εξάρτηση εμφανίζεται όταν το σώμα του ανθρώπου έχει προσαρμοστεί στην ουσία και αναπτύσσει συμπτώματα όταν σταματήσει τη χρήση (το ονομαζόμενο στερητικό σύνδρομο). Η ψυχολογική εξάρτηση εμφανίζεται όταν ο άνθρωπος έχει ανάγκη από τη χρήση της ουσίας για να νιώσει καλά, να διώξει το άγχος ή την ψυχική πίεση ή απλά για να νιώθει φυσιολογικός και να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις της καθημερινής ζωής. Η ψυχολογική εξάρτηση, σε σύγκριση με τη σωματική, είναι πιο σημαντική και είναι αυτή που απαιτεί πολύ περισσότερο χρόνο για να αντιμετωπιστεί. Δε δημιουργούν όλες οι ουσίες και τις δυο μορφές εξάρτησης.

5 ΛΟΓΟΙ ΠΟΥ ΟΔΗΓΟΥΝ ΣΕ ΕΞΑΡΤΗΣΗ
Οικογενειακό, κοινωνικό και πολιτιστικό περιβάλλον στο οποίο ζει το άτομο Οι βιολογικοί παράγοντες και η προσωπικότητα του ατόμου Ο κοινωνικός αποκλεισμός - Η έλλειψη υποστηρικτικών κοινωνικών δομών Η αποξένωση - Η μοναξιά - Η έλλειψη επικοινωνίας Ο καταναλωτικός τρόπος ζωής Η πίεση, το άγχος - η ανία, η πλήξη Η έλλειψη ευκαιριών επαγγελματικής απασχόλησης Η παρέα με εξαρτημένα άτομα Οι υπέρμετρες και μη ρεαλιστικές προσδοκίες Ο ψυχικός πόνος Η χαμηλή αυτοεκτίμηση Η έλλειψη ορίων - Η ασυγκράτητη παρορμητικότητα

6 ΑΛΚΟΟΛ Ο εθισμός στο αλκοόλ είναι από τις πιο ισχυρές εξαρτήσεις.
Η ψυχολογική εξάρτηση που προκαλεί το αλκοόλ είναι πολύ ισχυρή και συνήθως ενισχύεται από κοινωνικούς παράγοντες. Αλκοολικός θεωρείται κάθε άνθρωπος που κάνει υπερβολική χρήση αλκοόλ, τόσο σε ποσότητα όσο και σε συχνότητα, με αποτέλεσμα να παρουσιάζει προβλήματα υγείας και κοινωνικής συμπεριφοράς. Το είδος της εξάρτησης καθορίζει το είδος των συμπτωμάτων και των προβλημάτων υγείας.

7 ΚΑΠΝΙΣΜΑ Το κάπνισμα δεν σημαίνει άνοδο, γοητεία, πρόοδο, επιτυχία αλλ’’ είναι μια σκλαβιά με βλαβερές συνέπειες για την υγεία. Οι νέοι νομίζουν ότι το τσιγάρο καλμάρει τα νεύρα, τους κάνει να είναι αυτόνομοι, ώριμοι και ελεύθεροι, αισθάνονται γοητεία και ανδρισμό απελευθερωμένοι από γονεϊκές επικρίσεις. Οι κοπέλες πιστεύουν ότι αναπτύσσεται το εγώ τους, μία παρηγοριά σε στιγμές καταθλίψεως, μία γευστική και οσφρητική απόλαυση και τόσες άλλες δικαιολογίες για «ελευθερία». Οι άνθρωποι αρχίζουν το κάπνισμα από περιέργεια, συμβιβασμό με τις αξίες της ομάδας που ανήκουν, έκφραση επαναστικότητας, μίμηση της συμπεριφοράς ατόμων που θεωρούνται ότι έχουν μεγαλύτερο κύρος, επίδειξη «μοντερνισμού - προοδευτικότητας».

8 ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ Τα ναρκωτικά είναι τοξικές ουσίες φυτικές ή χημικές που προκαλούν στον οργανισμό διάφορες καταστάσεις: νάρκη, τάση για ύπνο, διέγερση, αίσθημα ευφορίας, αλλά φέρνουν και εξασθένιση φυσιολογικών λειτουργιών του νευρικού συστήματος και προκαλούν στους χρήστες εθισμό Τα ναρκωτικά είναι το καταφύγιο των αδυνάτων και των νικημένων. Προκαλούν σοβαρή διαστρέβλωση της προσωπικότητας και διαταράσσεται η ικανότητα της προσαρμογής και της κοινωνικής ενσωμάτωσης

9 ΤΥΧΕΡΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ O εθισμός στα τυχερά παιχνίδια, είναι ένας τύπος διαταραχής ελέγχου της παρόρμησης. Οι παίκτες δεν μπορούν να ελέγξουν την ώθηση για να παίξουν, ακόμα και όταν ξέρουν ότι το παιχνίδι βλάπτει εκείνους ή τους αγαπημένους τους. Ο εθισμός στα τυχερά παιχνίδια αναφέρεται μερικές φορές ως "κρυμμένη ασθένεια" επειδή δεν υπάρχει κανένα προφανές φυσικό σημάδι ή συμπτώματα. STOP

10 ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΜΕΣΑ Τα τελευταία χρόνια, τα ηλεκτρονικά παιχνίδια μονοπωλούν το ενδιαφέρον των νέων. Έτσι, από το να είναι μία ψυχαγωγία, τείνουν να γίνουν ένα νέο είδος εθισμού στον σημερινό τρόπο ζωής. Η εικόνα των παιδιών που επιστρέφουν ύστερα από τα υπαίθρια παιχνίδια τους, με λασπωμένα ρούχα και ματωμένα γόνατα, έχει αντικατασταθεί από την εικόνα των παιδιών με τα κουρασμένα μάτια, για ώρες κολλημένα μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή. Εντούτοις, η υπερβολική ενασχόληση με το νέο αυτό ελκυστικό κόσμο, συχνά, έχει δυσάρεστες συνέπειες. Οι ίδιοι οι χρήστες αποξενώνονται στον «ψηφιακό κόσμο», αγνοώντας ακόμη και τις στοιχειώδεις ανάγκες. Ένα σημαντικό ποσοστό της νεολαίας οδηγείται στον εθισμό, δημιουργώντας προβλήματα στους εαυτούς τους και στις οικογένειές τους. Παρά το γεγονός ότι ο εθισμός στο ηλεκτρονικό παιχνίδι δεν έχει αναγνωριστεί επίσημα ως ασθένεια, αντιμετωπίζεται ως τέτοια σε ειδικά διαμορφωμένα κέντρα θεραπείας.

11 Συμπεράσματα Ο εθισμός ,εν κατακλείδι , είναι υποδούλωση αν θέλουμε να χαλαρώνουμε και να ψυχαγωγούμαστε , μπορούμε να το κάνουμε με πράγματα που μας φέρνουν κοντά στη φύση , να διαβάζουμε βιβλία , να ερχόμαστε σε επαφή με ανθρώπους που θα μας ωφελήσουν πνευματικά . Να μην εξαρτόμαστε από ουσίες , αλλά να επισκεπτόμαστε ειδικούς , για να ξεπεράσουμε τα προβλήματα μας.


Κατέβασμα ppt "ΑΛΚΟΟΛ ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΤΥΧΕΡΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΜΕΣΑ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google