Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΤΗΣ ΕΙΚΟΝΟΜΑΧΙΑΣ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Η ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΤΗΣ ΕΙΚΟΝΟΜΑΧΙΑΣ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Η ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΤΗΣ ΕΙΚΟΝΟΜΑΧΙΑΣ
726 – 843

2 Θεοφάνης, Χρονογραφία Ο …………………. πούλησε όλα τα μοναστήρια, ανδρικά και γυναικεία, και όλα τα ιερά σκεύη και τα βιβλία και τα κτήνη και όλα τα υποστατικά τους και την τιμή τους (όσα εισέπραξε) πήγε στο βασιλιά. Όσα επίσης βιβλία μοναχικά και πατερικά βρήκε τα’ καψε στη φωτιά. Κι αν κάπου ανακάλυπτε να έχει κάποιος στη φύλαξή του λείψανο αγίου, κι αυτό το’ ριχνε στη φωτιά και τον κάτοχο τον τιμωρούσε ως ασεβή… .

3 Θεοφάνης, Χρονογραφία Ο στρατηγός των Θρακησίων Μιχαήλ Λαχανοδράκων πούλησε όλα τα μοναστήρια, ανδρικά και γυναικεία, και όλα τα ιερά σκεύη και τα βιβλία και τα κτήνη και όλα τα υποστατικά τους και την τιμή τους (όσα εισέπραξε) πήγε στο βασιλιά. Όσα επίσης βιβλία μοναχικά και πατερικά βρήκε τα’ καψε στη φωτιά. Κι αν κάπου ανακάλυπτε να έχει κάποιος στη φύλαξή του λείψανο αγίου, κι αυτό το’ ριχνε στη φωτιά και τον κάτοχο τον τιμωρούσε ως ασεβή… τελικά δεν άφησε σ’ όλο το θέμα του ούτε έναν άνθρωπο με το σχήμα του μοναχού.

4 Εικονομαχία Είναι σύμφωνη με τις παραδόσεις της Ορθοδοξίας ή όχι η λατρεία των εικόνων;

5 Πρέπει να απεικονίζεται το θείο; Αρχαία Ελλάδα Άραβες
Πρέπει να απεικονίζεται το θείο; Αρχαία Ελλάδα Άραβες

6 Η ορθόδοξη θέση για τη λατρεία ειδώλων
Η ορθόδοξη θέση για τη λατρεία ειδώλων οὐ ποιήσεις σεαυτῷ εἴδωλον, οὐδὲ παντός ὁμοίωμα, ὅσα ἐν τῷ οὐρανῷ ἄνω καὶ ὅσα ἐν τῇ γῇ κάτω καὶ ὅσα ἐν τοῖς ὕδασιν ὑποκάτω τῆς γῆς. Οὐ προσκυνήσεις αὐτοῖς, οὐδέ μὴ λατρεύσῃς αὐτοῖς. (Παλαιά Διαθήκη) Οὐκ εἰσίν θεοί οἱ διά χειρῶν γινόμενοι (Παύλος, Πράξεις των Αποστόλων)

7 Και οι άμεσες συνέπειές της μετά την επικράτηση του χριστιανισμού

8 Η τάση αποδοχής των απεικονίσεων (σύμβολα, αλληγορίες)
Η τάση αποδοχής των απεικονίσεων (σύμβολα, αλληγορίες)

9 Η αποδοχή της απεικόνισης

10 Απεικόνιση και αιρέσεις: μονοφυσιτισμός
Η Δ' Οικουμενική Σύνοδος του 451 καταδίκασε το μονοφυσιτισμό, δόγμα που υποστηρίζει ότι η θεία φύση του Χριστού υπερισχύει της ανθρώπινης και για το λόγο αυτό δεν είναι δυνατή η αποτύπωση από τα ανθρώπινα μέσα της θείας υπόστασης. © copyrights  Ιερά Κοινότητα Αγίου Όρους, ¶θως

11 ΑΙΤΙΑ ΤΗΣ ΕΙΚΟΝΟΜΑΧΙΑΣ

12 ΆΛΛΑ ΑΙΤΙΑ ΤΗΣ ΕΙΚΟΝΟΜΑΧΙΑΣ
Οι δεισιδαιμονίες και υπερβολές στη λατρεία των εικόνων. Η επιθυμία των Ισαύρων να περιορίσουν τη δύναμη των μοναχών. Η απόδοση των στρατιωτικών αποτυχιών των Βυζαντινών στη δίκαιη οργή του Θεού.

13 Η «εικονολατρική» άποψη στις πηγές
Η «εικονολατρική» άποψη στις πηγές

14 Η ένταση της διαμάχης

15

16

17 Ζ΄ Οικουμενική Σύνοδος (787) αποκατάσταση των εικόνων από την Ειρήνη την Αθηναία

18 Η οριστική αναστήλωση των εικόνων, 843 [Κυριακή της Ορθοδοξίας]
Η οριστική αναστήλωση των εικόνων, 843 [Κυριακή της Ορθοδοξίας]

19 Η Εικονομαχία στην τέχνη

20 Συνέπειες της επικράτησης των εικονολατρών
Συνέπειες της επικράτησης των εικονολατρών Νίκη της ελληνικής πνευματικής παράδοσης. Τερματισμός των θρησκευτικών συγκρούσεων. Έναρξη μιας περιόδου γόνιμης συνεργασίας του κράτους με την εκκλησία. Πολλαπλασιασμός και πλουτισμός των μοναστηριών. Περιορισμός των υπερβολών στη λατρεία των εικόνων και των λειψάνων.


Κατέβασμα ppt "Η ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΤΗΣ ΕΙΚΟΝΟΜΑΧΙΑΣ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google