Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Παρουσίαση – Εργασία: Βαγγέλης - Φερενίκη

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Παρουσίαση – Εργασία: Βαγγέλης - Φερενίκη"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Παρουσίαση – Εργασία: Βαγγέλης - Φερενίκη
ΥΠΟΘΕΣΗ ΝΤΡΕΙΦΟΥΣ Παρουσίαση – Εργασία: Βαγγέλης - Φερενίκη

2 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Στις 22 Δεκεμβρίου του 1894, συνελήφθει ενώπιον της γαλλικής δικαιοσύνης ο αξιωματικός Alfred Dreyfus, με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας. Η «Υπόθεση Ντρέιφους» χαρακτηρίστηκε ως μία από τις μεγαλύτερες δικαστικές πλάνες ενώ αποτέλεσε σημείο αντιπαράθεσης, επί σειρά ετών.

3 . ΠΩΣ ΞΕΚΙΝΗΣΕ; Το διάσημο πολιτικό σκάνδαλο ξεκίνησε από έναν... κάδο απορριμμάτων, και συγκεκριμένα αυτόν του στρατιωτικού ακόλουθου της Γερμανικής πρεσβείας στο Παρίσι, Maximilian Von  

4 ΠΙΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ…. Ο Γερμανός πρέσβης στο Παρίσι Κόμης Münster είχε δώσει το λόγο του στην κυβέρνηση της χώρας ότι οι ακόλουθοί του δεν θα δέχονταν δωροδοκία από τους Γάλλους αξιωματούχους. Ένας νέος ακόλουθος όμως της πρεσβείας, ο συνταγματάρχης Von συνέχιζε την δωροδοκία προς κατασκόπους – κάτι που η Γαλλία γνώριζε και γι’ αυτό το λόγο τον είχε υπό παρακολούθηση, με τη βοήθεια της υπαλλήλου καθαριότητας μαντάμ Bastian, η οποία συνέλεγε όλα τα σκισμένα ή μεσοκομμένα έγγραφα που έβρισκε στα απορρίμματα του.

5 ΑΥΤΟ ΕΙΧΕ ΑΠΟΤΕΣΜΑ…. Να γίνει γνωστό ότι το 1892 τα γαλλικά κρατικά μυστικά που αφορούσαν την εθνική άμυνα της χώρας, είχαν διαρρεύσει προς τους Γερμανούς. Τα έγγραφα που πέταξε ο Von ανέφεραν έναν «κανάγια D;» ως αυτόν που παρέδωσε τα σχέδια ενός φρουρίου στη Νίκαια, ενώ σε άλλα έγγραφα ο Γερμανός ακόλουθος ανέφερε ότι είχε βρει πληροφοριοδότη που θα του έφερνε ντοκουμέντα που μόλις εξέδωσε το γαλλικό Γραφείο Πολέμου. Οι γαλλικές υπηρεσίες είχαν πλέον αποδείξεις ότι υπήρχε ένας προδότης ανάμεσά τους

6 ΝΤΡΕΙΦΟΥΣ Την εποχή του σκανδάλου, μόλις είχε πρώτο μπει στο στρατό.
Όλοι στον στρατό αναγνώριζαν την ευφυΐα , την εργατικότητα και την καλή μνήμη του. Δεν ήταν δημοφιλής, αλλά όλοι πίστευαν ότι θα κάνει λαμπρή καριέρα στον στρατό. Η περιουσία του, του επέτρεπε να ζει με άνεση. Σημαντικότερος λόγος για την κατηγορία του ήταν η εβραϊκή καταγωγή του.

7 ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΣΥΛΛΗΨΗΣ…. Ο Ντρέιφους συνθλιφθεί. Του έκαναν κάποιες γραφολογικές εξετάσεις, με βάση μία ανώνυμη επιστολή που είχαν βρει στον κάδο. Τον έβαλαν να γράψει σε διάφορες στάσεις. Όμως σε καμία περίπτωση ο γραφικός χαρακτήρας ήταν ίδιος. Ο γραφολόγος όμως υποστήριξε ότι ο ίδιος είχε πλαστογραφήσει τα γράμματά του.

8 Η ΤΙΜΩΡΙΑ….. Του αφαίρεσαν το στρατιωτικό του αξίωμα και τον εξόρισαν στο νησί του Διαβόλου. Εκεί ήταν κλεισμένος σε ένα κελί 3 μέτρων με μονάχα ένα μικρό παραθυράκι. Ήταν υπό 24ωρό έλεγχο. Ενώ το βράδυ ήταν αλυσοδεμένος στο κρεβάτι.

9 Η ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ…
Η ανακάλυψη της αλήθειας δυσκολεύτηκε από τότε που ο Τύπος έμαθε για την υπόθεση. Μια επιστολή βρέθηκε στα χέρια ενός δημοσιογράφου, με την υπογραφή Henry, όπου αναφερόταν το όνομα και η διεύθυνση του κατηγορούμενου

10 ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΑΛΛΗΘΕΙΑΣ…. To 1896, ο επικεφαλής της γαλλικής αντικατασκοπείας υποκλέπτει επιστολή του ταγματάρχη πεζικού Ferdinand Walsin Esterhazy προς τη γερμανική πρεσβεία, η οποία αποδεικνύει ότι αυτός είναι ο πραγματικός ένοχος. Η ηγεσία του γαλλικού στρατού ωστόσο προτιμά να συγκαλύψει την υπόθεση, παρά να παραδεχθεί το σφάλμα της και την κακοδικία εις βάρος του Dreyfus.

11 Η ΑΘΟΩΣΗ ΤΟΥ ΝΤΡΕΙΦΟΥΣ Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο της Γαλλίας ανέτρεψε τελικά την καταδίκη του Dreyfus το Η υπόθεση προκάλεσε διχασμό στη Γαλλία κατά τα 12 χρόνια που μεσολάβησαν από τη σύλληψη έως την αθώωση του Alfred Dreyfus, με πολλούς πολίτες και λογοτέχνες να λαμβάνουν θέση υπέρ του νεαρού λοχαγού, ζητώντας τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όπως τον επέβαλε η Γαλλική Επανάσταση.

12 ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΣΗ…. O Alfred Dreyfus, μετά την αποφυλάκισή του συνταξιοδοτήθηκε πρόωρα λόγω των προβλημάτων στην υγεία του εξαιτίας της κράτησής του στο Νησί του Διαβόλου. Κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο ξαναμπήκε στο Στρατό, όπου υπηρέτησε κυρίως στην οπισθοφυλακή ως αντισυνταγματάρχης. Πέθανε στο Παρίσι σε ηλικία 75 ετών, στις 12 Ιουλίου 1935, τη μέρα που συμπληρωνόταν ακριβώς 29 χρόνια από την επίσημη αθώωσή του.

13 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ……

14 ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ…! ΠΗΓΕΣ: ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ iefimerida.gr
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΖΕΡΒΟΥ ΦΕΡΕΝΙΚΗ ΒΕΡΓΕΡΑΚΗ ΒΑΓΓΕΛΙΩ


Κατέβασμα ppt "Παρουσίαση – Εργασία: Βαγγέλης - Φερενίκη"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google