Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

130 ΧΡΟΝΙΑ 2ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΟΡΤΑΡΙΑΣ-ΑΛΛΗΣ ΜΕΡΙΑΣ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "130 ΧΡΟΝΙΑ 2ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΟΡΤΑΡΙΑΣ-ΑΛΛΗΣ ΜΕΡΙΑΣ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 130 ΧΡΟΝΙΑ 2ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΟΡΤΑΡΙΑΣ-ΑΛΛΗΣ ΜΕΡΙΑΣ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΨΙΛΙΩΤΗΣ

2 ΙΣΤΟΡΙΑ Τα πρώτα σχολεία ήταν χωριστά αρρένων και θηλέων. Το ίδιο έγινε και στην Άλλη Μεριά. Η αλήθεια είναι ότι στο χωριό λειτουργούσε πολύ πιο πριν σχολείο. Ήταν αλληλοδιδακτικό και με δασκάλους τους οποίους προσλάμβανε και πλήρωνε η κοινότητα.

3 Τα αλληλοδιδακτικά σχολεία ήταν σε μεγάλη χρήση κατά-και λίγο μετά-την εποχή της Τουρκοκρατίας. Στα σχολεία αυτά οι μεγαλύτεροι και καλύτεροι μαθητές ήταν βοηθοί του δασκάλου. Δίδασκαν και επέβλεπαν τους μικρότερους μαθητές. Φυσικά, τη γνωστή εποπτεία του σχολείου την είχε ο δάσκαλος, ο οποίος δίδασκε στις μεγάλες τάξεις, αλλά και βοηθούσε τους μαθητές στο διδακτικό τους έργο. Το θέμα της πληρωμής των δασκάλων ήταν απ’ τα σπουδαιότερα. Φαίνεται ότι οι παλιοί Αλλημερίτες δεν έβαζαν εύκολα το χέρι στην ‘’παραδοσακούλα’’, έστω και για σπουδαία θέματα, όπως ήταν η μόρφωση των παιδιών τους. Στα αλληλοδιδακτικά σχολεία οι προαγωγικές εξετάσεις γίνονταν από εξεταστική επιτροπή των κατοίκων,οι οποίοι έκαναν και σχετικές ερωτήσεις πάνω στην ύλη των μαθημάτων που διδάσκονταν. Αυτή η εξέταση ήταν κριτήριο για την απόδοση του δασκάλου.Αν η επιτροπή έμενε ευχαριστημένη από την απόδοση των μαθητών,ανανέωνε και την θητεία του δασκάλου για τον επόμενο χρόνο.

4 Το διδακτήριο του σχολείου αυτού σωζόταν μέχρι το 1970
Το διδακτήριο του σχολείου αυτού σωζόταν μέχρι το Ήταν διώροφο και βρισκόταν δίπλα ακριβώς και Β.Α. απ’ το ναό της Αγίας Τριάδας. Δυστυχώς, χωρίς περίσκεψη, κατεδαφίστηκε από την κοινότητα. Στο Ελληνικό Σχολείο Άνω Βόλου (Ε.Σ.Α.Β), φοιτούσαν μαθητές από τις συνοικίες του Άνω Βόλου, Ανακασιάς, Αγίου Ονουφρίου, Άλλης Μεριάς και Άνω Μαχαλά. Εφόσον οι μαθητές κρίνονταν άξιοι αποφοιτήσεως, έπαιρναν απολυτήριο, του οποίου το άριστα ήταν όχι το δέκα, αλλά το έξι. Με το απολυτήριο, οι μαθητές μπορούσαν να φοιτήσουν στο ελληνικό σχολείο.

5 Μέχρι το σχολικό έτος , τα δημοτικά σχολεία, ήταν τετραθέσια, δηλαδή με τέσσερις τάξεις. Από το σχολικό έτος τα σχολεία ήταν μικτά. Κατά το σχολικό έτος γράφτηκαν στην πρώτη τάξη του Δημοτικού Σχολείο Αρρένων, επιπλέον 25 αγόρια από Έλληνες πρόσφυγες της περιοχής Νικομήδειας, που φιλοξενήθηκαν στο χωριό μετά την Μικρασιατική καταστροφή για δύο περίπου χρόνια.

6 ΔΙΔΑΚΤΗΡΙΑ Το Δημοτικό Σχολείο Άλλης Μεριάς, μέχρι το έτος 1927, δεν είχε διδακτήριο. Λειτουργούσε σε διάφορα σπίτια του χωριού. Ανάμεσα σε αυτά, ήταν και τα σπίτια Δήμου και Γεραλή, που βρίσκονταν ακριβώς κάτω από το νεοκλασικό κτίριο Χατζηαργύρη, τώρα Ξενώνα Αρχιτεκτόνων Αθηνών. Το πρώτο διδακτήριο κτίστηκε στη θέση που είναι και το παλιό [ ], σε οικόπεδο που προσφέρθηκε από το εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Αγίου Αθανασίου, το έτος 1927. Ήταν πετρόκτιστο, καλοχτισμένο, με πολλά και μεγάλα παράθυρα, που χάριζαν άπλετο φως, με δύο ευρύχωρες αίθουσες, γραφείο και υπόγειο, που χρησιμοποιούνταν για αποθήκη. Το 1955, μετά τους καταστρεπτικούς σεισμούς, το διδακτήριο έπαθε μεγάλες ζημιές , χαρακτηρίστηκε ετοιμόρροπο και τέλος κατεδαφίστηκε. Στην ίδια θέση αναγέρθηκε το παλιό αντισεισμικό διδακτήριο, με δύο αίθουσες , γραφείο και κατοικία δασκάλου στη δυτική πλευρά. Το παλιό διδακτήριο χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το σχολικό έτος

7 Μέχρι το σχολικό έτος το σχολείο ήταν διτάξιο [με δύο δασκάλους]. Κατά το σχολικό έτος προηγήθηκε σε τριθέσιο, λόγω αυξήσεως του αριθμού των μαθητών. Η προαγωγή του σχολείου προϋπέθετε και ύπαρξη τρίτης αίθουσας διδασκαλίας. Η αίθουσα αυτή κτίστηκε το 1989, στη δυτική πλευρά του διδακτηρίου, αφού κατεδαφίστηκε το σπίτι δασκάλου. Η παλιά αίθουσα ήταν πολύ άνετη και με μεγάλο υπόγειο, το οποίο διαμορφώθηκε σε χώρο εκθέσεων και άλλων εκδηλώσεων. Το σχολείο παλιά ήταν εφοδιασμένο με πολλά και αξιόλογα εποπτικά μέσα, όπως επίσης κεντρική θέρμανση και άλλα χρειώδη. Το νηπιαγωγείο στεγαζόταν σε ένα αντισεισμικό κτίσμα , που βρισκόταν κάτω από την πλατεία και ήταν ιδιοκτησία της Κοινότητας. Ήταν άνετο, άρτια εξοπλισμένο και είχε δύο αίθουσες. Τώρα στεγάζεται σε ένα κτίριο που φτιάχτηκε στα μέσα της δεκαετίας του 2000. Τον Δεκέμβριο του 2013, μετακόμισε σε ένα νέο κτίριο που φτιάχτηκε πρόσφατα έναντι του κτιρίου του Νηπιαγωγείου. Εγκαινιάστηκε στις 20 Δεκεμβρίου 2013.

8 ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ ΣΗΜΕΡΑ Το 2ο Ολοήμερο Δημ. Σχολείο Πορταριάς – Άλλης Μεριάς στεγάζεται σε ένα ολοκαίνουριο σύγχρονο εξοπλισμένο κτίριο! Είναι ένα 6/θέσιο Σχολείο το οποίο έχει σημειώσει αλματώδη ανάπτυξη στο μαθητικό του πληθυσμό τα τελευταία χρόνια. Συγκεκριμένα, το 2004 αριθμούσε 37 μαθητές, ενώ σήμερα αριθμεί 124 και το σχολικό έτος λειτουργεί ως 7/θέσιο. Στο Σχολείο υπάρχουν 8 οργανικές θέσεις δασκάλων καθώς επίσης Γυμναστικής & Αγγλικών. Επίσης, διδάσκεται Μουσική σε όλες τις τάξεις και Γαλλικά στις Ε΄ & Στ΄. Κάθε χρόνο πραγματοποιούνται διάφορες εκδηλώσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα Περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, Αγωγής Υγείας και Πολιτιστικών Θεμάτων. Πραγματοποιούνται επίσης συχνά εκπαιδευτικές επισκέψεις εντός νομού για να γνωρίσουν τα παιδιά τον πολιτισμό του τόπου τους και να έρθουν σε επαφή με όλα όσα η πόλη τους προσφέρει. Σ” αυτό το πλαίσιο, γίνεται προσπάθεια να παρακολουθούν τα παιδιά θεατρικές παραστάσεις και κινηματογραφικές προβολές με παιδαγωγικό υπόβαθρο. Το σχολείο συμμετέχει σε συνεργατικές δραστηριότητες με άλλα σχολεία εντός και εκτός νομού (Φεστιβάλ χορωδιών δημοτικών σχολείων Κατερίνης, Ναυτική Εβδομάδα σε συνεργασία με τη Μαγνητών Κιβωτό, και άλλα). Έχει συνεργαστεί με συλλόγους και οργανισμούς σε διάφορες δράσεις του, φιλανθρωπικές και ενημερωτικές. 

9 Το Δημοτικό Σχολείο Άλλης Μεριάς ιδρύθηκε το 1887.
Εκπαιδευτικοί του σχολείου έχουν συμμετάσχει σε επιμορφωτικές ημερίδες ως επιμορφωτές αλλά και έχουν παρουσιάσει υλικό και δουλειά τους σε άλλα σχολεία με σκοπό την ενημέρωση των συναδέλφων. Τέλος, εδώ και τρία χρόνια, οι τελειόφοιτοι μαθητές συμμετέχουν στις εξετάσεις γλωσσομάθειας του Κρατικού Πιστοποιητικού για το επίπεδο Α1-Α2 στα Αγγλικά, με 100% ως τώρα επιτυχία. Στο Ολοήμερο φοιτούν πάνω από 60 παιδιά, τα οποία προέρχονται απ” όλες τις τάξεις του πρωινού σχολείου. Στο τμήμα αυτό γίνεται προετοιμασία των μαθημάτων της επομένης. Επιπλέον, προσφέρονται αντικείμενα επιλογής, όπως Αγγλικά, Γυμναστική, Χορός και Μουσική. Το Δημοτικό Σχολείο Άλλης Μεριάς ιδρύθηκε το 1887.

10 Ραβδόγραμμα του σχολείου μας

11 Ρ2

12 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

32

33

34

35

36

37


Κατέβασμα ppt "130 ΧΡΟΝΙΑ 2ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΟΡΤΑΡΙΑΣ-ΑΛΛΗΣ ΜΕΡΙΑΣ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google