Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Μυκηναϊκός Πολιτισμός

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Μυκηναϊκός Πολιτισμός"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Μυκηναϊκός Πολιτισμός
Με τον όρο Μυκηναϊκός Πολιτισμός χαρακτηρίζεται ο προϊστορικός πολιτισμός της Ύστερης Εποχής του Χαλκού. Αναπτύχθηκε την περίοδο  π.Χ κυρίως στην κεντρική και νότια ηπειρωτική Ελλάδα.

2 Κατά την περίοδο ακμής του εξαπλώθηκε και στην Κρήτη, στα νησιά του Αιγαίου και στην Ανατολική Μεσόγειο. Ταξινομείται παραδοσιακά ως προϊστορικός, καθώς οι γνώσεις μας για αυτόν βασίζονται μέχρι σήμερα κυρίως σε αρχαιολογικά ευρήματα.

3 Από τη μυκηναϊκή αρχιτεκτονική είναι γνωστές οχυρές ακροπόλεις, που περιλαμβάνουν ανάκτορα, και ταφικά μνημεία.

4 Στην ταφική αρχιτεκτονική κυριαρχούν τρεις τύποι τάφων: ο λακκοειδής, ο λαξευτός θαλαμοειδής ή θαλαμωτός και ο θολωτός. ‘Τάφος στο Ντιπί’ Οι θολωτοί τάφοι συγκαταλέγονται χωρίς αμφιβολία στα πιο λαμπρά και εντυπωσιακά αρχιτεκτονήματα του Μυκηναϊκού Πολιτισμού.

5  Οι γυναίκες είναι ενδεδυμένες πολυτελώς, με το χαρακτηριστικό εφαρμοστό περικόρμιο το οποίο αφήνει ελεύθερο το πλούσιο στήθος, και τη μινωική μακριά φούστα, με φραμπαλάδες και κεντήματα.  Το πρόσωπο αποδίδεται κατά τομή, με λεπτό μαύρο περίγραμμα και ο αμυγδαλόσχημος οφθαλμός και το καλλίγραμμο φρύδι κατά μέτωπο. Το πρόσωπο αποδίδεται κατά τομή, με λεπτό μαύρο περίγραμμα και ο αμυγδαλόσχημος οφθαλμός και το καλλίγραμμο φρύδι κατά μέτωπο.

6 Από το ίδιο θρησκευτικό κέντρο είναι η Τοιχογραφία με τους «Δαίμονες»
Από το ίδιο θρησκευτικό κέντρο είναι η Τοιχογραφία με τους «Δαίμονες». Μορφές με ανθρώπινο σώμα και κεφάλι όνου, που φαίνεται να επιστρέφουν από το Ιερό Κυνήγι, κρατούν στέλεχος (ανάφορο), στο οποίο πιθανώς κρέμονταν νεκρά ζώα ή οι δορές τους.

7 Η μυκηναϊκή κοινωνία θυμίζει μια πυραμίδα, στην κορυφή της βρίσκεται ο άναξ. Ακολουθούσαν στην ιεραρχία οι διάφοροι αυλικοί και το ιερατείο. Μετά, ήταν οι δήμοι οι οποίοι ήταν πολυάριθμοι, οργανωμένοι σε χωριά, γύρω από το διοικητικό κέντρο, το ανάκτορο. Στην κατώτερη κοινωνική βαθμίδα βρίσκονται οι δούλοι.

8 Στην Κνωσό οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ένα πλήθος από πήλινες επιγραφές γραμμένες σε Γραμμική γραφή Β, οι οποίες χρονολογήθηκαν μετά το 1400 π.χ. Τότε διαπιστώθηκε ότι η γλώσσα των πινακίδων ήταν ελληνική. 

9 Μετά την κυριαρχία τους στην Κρήτη (1450 π. Χ
Μετά την κυριαρχία τους στην Κρήτη (1450 π.Χ.), οι Μυκηναίοι γίνονται θαλασσοκράτορες. Σε ολόκληρο το χώρο του Αιγαίου και στα μικρασιατικά παράλια ιδρύουν αποικίες και εμπορικούς σταθμούς. Αποικίζουν συστηματικά την Κύπρο και έρχονται σε επαφή με το κράτος των Χετταίων.

10 Περίπου το 1200 π.Χ παρατηρείται μια αιφνίδια κάμψη της μυκηναϊκής ισχύος. Ανάκτορα, ακροπόλεις και οικισμοί καταστρέφονται. Συγχρόνως εξαφανίζεται η Γραμμική γραφή Β . Τα ελληνικά δε θα εμφανισθούν ως γραφή παρά τον 8ο αιώνα π.Χ

11 Οι Μυκηναίοι δεν έχτιζαν μεγάλους ναούς και, όπως και οι Μινωίτες, λάτρευαν τους θεούς τους σε μικρά ιερά. Το ιερατείο, άνδρες και γυναίκες, αποτελούσε ιδιαίτερη κοινωνική τάξη και διαχειριζόταν την περιουσία των ιερών.

12 Η μυκηναϊκή τέχνη αναπτύχθηκε στην ύστερη εποχή της Χαλκοκρατίας ( π.Χ) στα κέντρα της ηπειρωτικής Ελλάδας (Μυκήνες, Τίρυνθα, Πύλο, Θήβα κ.α.) και μαρτυρεί έντονη μινωική επίδραση.

13 Ανάκτορα.1

14 Ανάκτορα.2


Κατέβασμα ppt "Μυκηναϊκός Πολιτισμός"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google