Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

H γυναικεία ενδυμασία κατά την εποχή του χαλκού

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "H γυναικεία ενδυμασία κατά την εποχή του χαλκού"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 H γυναικεία ενδυμασία κατά την εποχή του χαλκού

2 Μινωική Γυναικεία Ενδυμασία
Χαρακτηριστικά της μινωικής γυναικείας ενδυμασίας ήταν το στενό κοντομάνικο – με στενά ή φουσκωτά μανίκια- πουκάμισο ή περικόρμιο, που άφηνε ακάλυπτο το στήθος ή ήταν διαφανές και συγκρατιόταν στο σώμα συχνά με κορδόνια στο ανώτερο μέρος του.

3 Συχνές ήταν οι μακριές και φαρδιές φούστες με πιέτες και φραμπαλάδες , η κωδωνόσχημη ποδιά με βολάν που φοριόταν συχνά πάνω από τη φούστα και η σφικτή ζώνη, φουσκωτή ή επίπεδη , που τόνιζε τη μέση.

4 Το γυναικείο μινωικό ένδυμα, όπως παρουσιάζεται στις εικονιστικές παραστάσεις, φαίνεται ότι αποτελούνταν από τρία τμήματα : ένα στενό περικόρμιο με κοντά μανίκια, μια μακριά φούστα σχηματισμένη από ανεξάρτητα υφασμένες ταινίες και μια διακοσμητική ποδιά . Τα ενδύματα κοσμούνταν με επίρραπτες ταινίες στους φιόγκους, λεπτόταπα πέπλα και κοσμήματα από μέταλλο, πέτρα ή κόκαλο που ράβονταν πάνω τους.

5 ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΗ ΜΙΝΩΙΚΗ
ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΕΝΔΥΜΑΣΙΑ

6 Εντυπωσιακά ήταν τα ενδύματα και εν γένει η εμφάνιση των γυναικών της Μινωικής εποχής,  αλλά και η ίδια η θέση τους στην κοινωνία, που θεωρείται ότι ήταν ισότιμη με του άνδρα. Νεαρές κοπέλες συμμετείχαν για παράδειγμα σε ένα εξαιρετικά δύσκολο αγώνισμα, τα ταυροκαθάψια  ντυμένες σαν άνδρες, δηλαδή μόνο με ζώμα. Ακόμη σχεδόν αποκλειστικά ελάμβαναν την εξέχουσα θέση της ιέρειας των μεγάλων θεαινών της μινωικής Κρήτης. Οι περισσότερες απεικονίσεις γυναικών αφορούν τη συμμετοχή τους σε τελετουργίες είτε ως άμεσα εμπλεκόμενα με αυτές πρόσωπα, είτε ως θεατές.

7 ΜΥΚΗΝΑΪΚΗ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΕΝΔΥΜΑΣΙΑ
Η ενδυμασία των γυναικών κατά τη μυκηναϊκή εποχή παρουσιάζεται έντονα επηρεασμένη από τη μινωική ενδυμασία, συχνά μάλιστα την αντιγράφει.

8 Η μυκηναϊκή υφαντική ήταν, όπως άλλωστε και οι τύποι της ενδυμασίας, φανερά επηρεασμένη από τα μινωικά υφαντά. Στις απεικονίσεις των μυκηναϊκών ενδυμάτων αναγνωρίζεται εύκολα η διάθεση των Μινωιτών για μια εντυπωσιακή εμφάνιση, στην οποία επικρατούσε η πολυπλοκότητα των σχεδίων και η πολυχρωμία. Γρήγορα όμως η ηπειρωτική Ελλάδα ανέπτυξε στον τομέα αυτό το δικό της χαρακτήρα. Η διακόσμηση των μυκηναϊκών υφαντών ήταν γενικά απλούστερη από εκείνη των μινωικών. Στις τοιχογραφίες εμφανίζονται πολύ συχνά μονόχρωμα υφάσματα διακοσμημένα μόνο με επίρραπτες υφαντές τρέσες. Ακόμη, όμως, και τα σχέδια αυτών των ταινιών ήταν απλούστερα από τα μινωικά.

9

10 ΤΙΡΥΝΘΑ - ΤΟΙΧΟΓΡΑΦΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑΣ


Κατέβασμα ppt "H γυναικεία ενδυμασία κατά την εποχή του χαλκού"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google