Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΕΘΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΥ, ΠΗΝΕΛΟΠΗ ΓΡΗΓΟΡΑΚΗ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΕΘΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΥ, ΠΗΝΕΛΟΠΗ ΓΡΗΓΟΡΑΚΗ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΕΘΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΥ, ΠΗΝΕΛΟΠΗ ΓΡΗΓΟΡΑΚΗ
ΣΜΑΡΩ ΓΙΩΣΑ ΕΛΕΝΗ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΕΛΛΙΔΟΥ

2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Τι είναι ο εθισμός στο διαδίκτυο; Αίτια εθισμού Συμπτώματα
Τρόποι αντιμετώπισης

3 ΟΡΙΣΜΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ
Eίναι η υπερβολική χρήση του Διαδικτύου που παρεμβαίνει στην προσωπική ζωή. Αν και ο όρος «εθισμός» στο Διαδίκτυο παραμένει αμφιλεγόμενος από την επιστημονική κοινότητα, ωστόσο έχουν αναφερθεί αρκετές περιπτώσεις παιδιών και εφήβων που δαπανούν υπερβολικά πολλές ώρες μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή παίζοντας ηλεκτρονικά-διαδικτυακά παιχνίδια, μιλώντας διαδικτυακά σε δωμάτια συνομιλιών ή σε σελίδες κοινωνικής δικτύωσης (π.χ. facebook), ενώ ξεχνούν ή παραμελούν άλλες σημαντικές δραστηριότητες, καθώς επίσης την οικογένεια και τους φίλους. Δηλαδή το διαδίκτυο αποκτά μεγαλύτερη σημασία και προτεραιότητα στην ζωή μας.

4 ΑΙΤΙΑ ΕΘΙΣΜΟΥ Το Διαδίκτυο έχει την ικανότητα να καλύψει συγκεκριμένες ψυχολογικές ανάγκες ενός ατόμου. Ο έφηβος μπορεί να ενσαρκώσει διαφορετικούς ρόλους, ή να υιοθετήσει διαφορετικές ταυτότητες ανάλογα με την διαδικτυακή εμπειρία, εξαιτίας της ανωνυμίας, που συνιστά κατεξοχήν χαρακτηριστικό του Διαδικτύου. Συνήθως, τα παιδιά που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα του εθισμού στο διαδίκτυο είναι αγόρια και μεγαλώνουν σε δύσκολες καταστάσεις (δυσλειτουργικές οικογένειες). Πρόσφατες έρευνες στην Ελλάδα κατέδειξαν τη σημασία της γονικής μέριμνας και φροντίδας στην ανάπτυξη του εθισμού στο Διαδίκτυο. Οι άνθρωποι με ψυχικές διαταραχές ή συμπτώματα, όπως κατάθλιψη, συναισθήματα απομόνωσης, άγχος, στρες, πιστεύουν πως "αυτοθεραπεύονται" με τη χρήση του Διαδικτύου.

5 ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΕΘΙΣΜΟΥ - Κατανάλωση υπερβολικού χρόνου ή και χρήματος σε δραστηριότητες σχετικές με το διαδίκτυο (λογισμικά, σκληροί δίσκοι κ.λ.π) - Έκπτωση λειτουργικότητας του ατόμου σε κοινωνικό, οικογενειακό αλλά και προσωπικό επίπεδο. - Μειωμένη επίδοση στο σχολείο λόγω των πολλών ωρών που περνάει ο έφηβος στο διαδίκτυο. - Σε προχωρημένες περιπτώσεις ο έφηβος δεν κοιμάται, παραμελεί την προσωπική του υγιεινή, μπορεί να σταματήσει ακόμα και το σχολείο. - Απομόνωση από την οικογένεια και τους φίλους του, γίνεται επιθετικός, μπορεί να κλέβει χρήματα από του γονείς για να παίζει. - Φτάνει σε σημείο να μην τρώει όσο πρέπει (απώλεια βάρους)  ή και το αντίθετο( να παχαίνει πολύ). - Συμπτώματα συνδρόμου απόσυρσης, όπως ψυχοκινητική διέγερση, εκούσια ή ακούσια κίνηση δακτυλογράφησης των δακτύλων του χεριού ,άγχος, έμμονη σκέψη για το διαδίκτυο και όνειρα για το διαδίκτυο.

6 ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΕΘΙΣΜΟΥ -Αίσθηση ευφορίας όση ώρα βρισκόμαστε στον υπολογιστή. -Είμαστε ανίκανοι να σταματήσουμε την δραστηριότητα. -Αποζητούμε όλο και περισσότερο χρόνο στον υπολογιστή. -Νιώθουμε κενοί, θλιμμένοι και οξύθυμοι όταν δεν βρισκόμαστε στον υπολογιστή. -Λέμε ψέματα στην οικογένεια και τους φίλους μας για τις δραστηριότητες μας. -Αντιμετωπίζουμε προβλήματα με τη δουλειά και το σχολείο. -Παραίτηση από σημαντικές κοινωνικές, επαγγελματικές ή δραστηριότητες αναψυχής -Συμπτώματα 'στέρησης' -Ανεπιτυχείς προσπάθειες να μειωθεί ή να ελεγχθεί η χρήση. -Συνέχιση της χρήσης παρά τη γνώση ότι υπάρχουν επίμονα ή επαναλαμβανόμενα βιολογικά ή ψυχολογικά προβλήματα τα οποία προκλήθηκαν ή επιδεινώθηκαν από τη χρήση.

7

8 ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ Η θεραπευτική αντιμετώπιση των διαγνωσμένων περιπτώσεων εθισμού στο διαδίκτυο γίνεται με : Συμβουλευτική παρέμβαση στον έφηβο και στην οικογένεια. Ειδικό πρόγραμμα περιορισμού της υπερβολικής χρήσης. Εκμάθησης ενός ορθολογικότερου τρόπου χρήσης των νέων τεχνολογιών από τον έφηβο. ψυχοθεραπευτική παρέμβαση. Φαρμακοθεραπεία. Και σε πολύ σοβαρές περιπτώσεις οπού μπορεί να υπάρξει αυτοκτονική τάση και καταθλιπτική διαταραχή, και συνεχόμενη πολυήμερη ενασχόληση με το διαδίκτυο (π.χ διαδικτυακά παιχνίδια) υπάρχει η δυνατότητα ενδονοσοκομειακής νοσηλείας στην παιδοψυχιατρική κλινική.

9 ΠΗΓΕΣ http://el.wikipedia.org


Κατέβασμα ppt "ΕΘΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΥ, ΠΗΝΕΛΟΠΗ ΓΡΗΓΟΡΑΚΗ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google