Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Γέροντας Πορφύριος Επιμέλεια: Όλγα Κλάδη – Μόρφη Γ2

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Γέροντας Πορφύριος Επιμέλεια: Όλγα Κλάδη – Μόρφη Γ2"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Γέροντας Πορφύριος Επιμέλεια: Όλγα Κλάδη – Μόρφη Γ2
Πρότυπο Γυμνάσιο Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης Θρησκευτικά

2 Λίγα βιογραφικά για τον Άγιο Πορφύριο (1)
Ο Γέροντας Πορφύριος γεννήθηκε το 1906 στο μικρό χωριό Άγιος Ιωάννης της Εύβοιας. Πήγε στο δημοτικό σχολείο για 2 χρόνια μόνο. Μικρό παιδί διάβασε τον βίο του Αγίου Ιωάννου του Καλυβίτου και θέλησε να τον μιμηθεί. Έτσι, σε ηλικία 12 ετών, έφυγε για το Άγιο Όρος και έγινε υποτακτικός σε δύο αδελφούς που ασκήτευαν στα Καυσοκαλύβια. Έκανε σε αυτούς άκρα και χαρούμενη υπακοή και σε ηλικία 16 ετών εκάρει μοναχός με το όνομα Νικήτας. Αγάπησε πολύ τον Χριστό και τους γέροντές του και έλαβε από πολύ νωρίς το χάρισμα της διοράσεως. 18 ετών, αρρώστησε βαριά και οι γέροντές του τον έστειλαν σε μοναστήρι εκτός του Αγίου Όρους για να υποβληθεί ευκολότερα σε θεραπεία.

3 Λίγα βιογραφικά για τον Άγιο Πορφύριο (2)
Πήγε στον Ι.Ν. Αγίου Χαραλάμπους Αυλωναρίου. Τον Οκτώβριο του 1940 διορίστηκε Εφημέριος στην Πολυκλινική Αθηνών Μετά την συνταξιοδότησή του εγκαταστάθηκε στα Καλλίσια Πεντέλης και το 1979, εγκαταστάθηκε σε αγρόκτημα στο Μηλλέσι Αττικής όπου έκτισε το Ιερό Ησυχαστήριο η Μεταμόρφωση του Σωτήρος. Στο Μηλλέσι τον επισκέπτονταν πολλοί χριστιανοί για να πάρουν την ευλογία και τις συμβουλές του. Όταν προείδε το τέλος τις επίγειας ζωής του επέστρεψε στο κελί των Καυσοκαλυβίων όπου είχε γίνει μοναχός. Εκοιμήθει στις 2 Δεκεμβρίου 1991. Η Αγιοκατάταξη του Γέροντος θα τελεσθεί την Κυριακή, 1 Δεκεμβρίου στο Ιερόν Γυναικείον Ησυχαστήριον “Η Μεταμόρφωσις του Σωτήρος”.

4 Η κοίμηση του Αγίου Πορφυρίου

5 Χαρακτηριστική αποφθεγματική φράση του Γέροντα
Όταν ζούμε ενωμένοι εν Χριστώ, δηλαδή όταν ζούμε την ενότητα μέσα στην Εκκλησία Του με το αίσθημα του ενός. Αυτό είναι το μεγαλύτερο βάθος, η μεγαλύτερη έννοια που έχει η Εκκλησία. Εκεί βρίσκεται το μυστήριο· να ενωθούν όλοι σαν ένας άνθρωπος εν Θεώ…

6 Σχολιασμός Στη ρήση του αυτή , ο Όσιος Πορφύριος τονίζει την σύνδεση της έννοιας «ενότητα» με αυτήν της Εκκλησίας. Πιο συγκεκριμένα, θεωρεί πως οι άνθρωποι πρέπει να είναι ενωμένοι και μονιασμένοι και τα στοιχεία που θα τους καθιστούν «ένα» είναι η εκκλησία και η πίστη τους στον Θεό γενικότερα. Κατά την προσωπική μου άποψη, ο Άγιος Πορφύριος έχει δίκαιο. Οι άνθρωποι θα πρέπει να ζουν ενωμένοι και να μην δημιουργούν αντιπαλότητες και έχθρες με μοναδικό γνώμονα το ατομικό τους συμφέρον και όφελος. Αντίθετα, θα πρέπει να επιδιώκουν την ομόνοια και τη ενότητα. Με την τακτική αυτή είναι σίγουρο πως θα επιτευχθεί η ευημερία και η ευμάρεια.

7 Πηγές… http://3.bp.blogspot.com/-
caGnY3cIWMg/UsXe7oBBAvI/AAAAAAAADHQ/14Ubg6ASzes/s1600/54.jpg ΜΑΘΗΤΕΙΑ ΣΤΟΝ ΓΕΡΟΝΤΑ ΠΟΡΦΥΡΙΟ, ΠΟΡΦΥΡΙΑΣ ΜΟΝΑΧΗΣ

8


Κατέβασμα ppt "Γέροντας Πορφύριος Επιμέλεια: Όλγα Κλάδη – Μόρφη Γ2"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google