Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΟΠΙΟΥΧΕΣ ΟΥΣΙΕΣ Οι οπιούχες ουσίες περιέχουν το όπιο, την ρητίνη που

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΟΠΙΟΥΧΕΣ ΟΥΣΙΕΣ Οι οπιούχες ουσίες περιέχουν το όπιο, την ρητίνη που"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΟΠΙΟΥΧΕΣ ΟΥΣΙΕΣ Οι οπιούχες ουσίες περιέχουν το όπιο, την ρητίνη που
λαμβάνεται από το περικάρπιο της παπαρούνας,τη μορφίνη, την ηρωίνη και την κωδεΐνη. Παράγονται όλα από το ακατέργαστο όπιο μέσω μιας αρκετά απλής χημικής επεξεργασίας. Τα συνθετικά αναλγητικά παρασκευάζονται υπό μορφή σκόνης, ταμπλέτων ή υγρού.

2 Πιο συγκεκριμένα η ηρωίνη είναι το πιο γνωστό
χρησιμοποιούμενο οπιούχο αναλγητικό. Η ηρωίνη είναι ένα ισχυρό παυσίπονο, το οποίο μειώνει τη λειτουργία του εγκεφάλου. Δημιουργεί ένα αίσθημα χαλάρωσης, ασφάλειας και ευεξίας. Η καθαρή ηρωίνη είναι μια άσπρη σκόνη με πικρή γεύση, η οποία παράγεται από την «παπαρούνα του οπίου».

3 Η παράνομα παραγόμενη ηρωίνη μπορεί να μην έχει το καθαρό άσπρο χρώμα λόγο τον νοθευτικών ουσιών που συμπληρώνονται κατά τη διαδικασία παρασκευής. Η σκόνη συνήθως διαλύεται σε νερό και έπειτα προσλαμβάνεται με ένεση, αν και μπορεί επίσης να καπνιστεί, ανακατεμένη με καπνό, ή να θερμανθεί σε αλουμινόχαρτο, για την εισπνοή των καπνών, ή να φαγωθεί τυλιγμένη σε χαρτί.

4 Η μορφίνη είναι ένα εξαιρετικά ισχυρό οπιούχο αναλγητικό
ψυχοδραστικό φάρμακο και θεωρείται ότι είναι το πρωτοτυπικό οπιοειδές. Στην κλινική ιατρική, η μορφίνη θεωρείται ως ο χρυσός κανόνας, ή αναφορά, των αναλγητικών που χρησιμοποιούνται για την ανακούφιση σοβαρού ή αγωνιώδους πόνου και ταλαιπωρίας. Η μορφίνη δρα άμεσα στο κεντρικό νευρικό σύστημα (ΚΝΣ) για να ανακουφίσει τον πόνο, μπορεί να δημιουργήσει εξάρτηση σε έναν ασθενή που θα την πάρει και η ψυχολογική εξάρτηση σε αυτήν αναπτύσσεται γρήγορα.

5 Η μεθαδόνη αποτελεί συνθετικό φάρμακο
με ιδιότητες αμιγούς αγωνιστή των υποδοχέων οπιοειδών στο ΚΝΣ (κεντρικό νευρικό σύστημα) έχει αναλγητική δράση 2 φορές ισχυρότερη από την ηρωίνη και 4 φορές ισχυρότερη από τη μορφίνη. Χρησιμοποιείται σαν υποκατάστατο σε χρήστες που πάσχουν από το στερητικό σύνδρομο. Πλεονεκτήματά της είναι η δυνατότητα λήψης από του στόματος καθώς απορροφάται ισχυρά από τον εντερικό βλεννογόνο, η παρατεταμένη δράση και η σχετικά περιορισμένη ανάπτυξη αντοχής. Η δραστικότητα της διαρκεί πολύ περισσότερο από της ηρωίνης.

6 Μια δόση της ωστόσο είναι αποτελεσματική για τουλάχιστον 24 ώρες σε σχέση με την ηρωίνη που διαρκεί λίγες μόνο ώρες. Η ημερήσια δοσολογία της κυμαίνεται συνήθως από 60 ως 120 mg σε πρώτη φάση αντιμετώπισης της εξάρτησης. Η δόση αυτή μπορεί να μειώνεται σταδιακά με αργό ρυθμό χωρίς τον κίνδυνο εμφάνισης στερητικών φαινομένων. Η μεθαδόνη στην κατάλληλη δοσολογία μειώνει τα συμπτώματα στέρησης και μειώνει την επιθυμία του ατόμου να κάνει χρήση ηρωίνης. Ακόμα επαναφέρει στο φυσιολογικό κάποιες λειτουργίες του οργανισμού όπου έχουν διαταραχθεί

7 Παρόλα αυτά, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι η μεθαδόνη δεν αρκεί ν' αλλάξει τη ζωή ενός ατόμου καθώς είναι απαραίτητη η ψυχολογική υποστήριξη αλλά και η ιατρική παρακολούθηση. Ακόμη, όπως όλα τα φάρμακα η μεθαδόνη μπορεί να μη προκαλεί αισθήματα ευφορίας αλλά μπορεί να υπάρξουν παρενέργειες και μπορεί ακόμα να αποδειχτεί μοιραία αν δεν υπάρξει και σωστή δοσολογία. Tέλος, ας μη λησμονείται ότι όσο διάστημα χρησιμοποιεί κανείς μεθαδόνη διατηρεί τη σωματική του εξάρτηση στα οπιοειδή.

8

9 Η ομάδα εργασίας είναι:
Αλέξανδρος Θεόκτιστος Γεωργία Μπανούτσου Γεωργία Μπάτζιου Κατερίνα Χριστοδούλου Μαρία Καμάτσια


Κατέβασμα ppt "ΟΠΙΟΥΧΕΣ ΟΥΣΙΕΣ Οι οπιούχες ουσίες περιέχουν το όπιο, την ρητίνη που"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google