Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Θέμα: «ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΚΑΙ ΕΘΙΣΜΟΣ»

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Θέμα: «ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΚΑΙ ΕΘΙΣΜΟΣ»"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Θέμα: «ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΚΑΙ ΕΘΙΣΜΟΣ»
ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ: ΕΘΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΕΞΑΡΤΗΣΕΙΣ Θέμα: «ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΚΑΙ ΕΘΙΣΜΟΣ»

2 Προσδιορισμός του προβλήματος
Κάπνισμα ονομάζεται η πρακτική της εισπνοής καπνού προερχόμενου από την καύση φύλλων του φυτού καπνός. Η πρακτική αυτή ήταν συνήθεια των κατοίκων της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής, πριν ακόμα αυτές ανακαλυφθούν από τους Ευρωπαίους. Η συνήθεια μεταφέρθηκε στην Ευρώπη και την Ασία μετά το 1556. Η παγκόσμια κοινότητα αναγνώρισε ότι το κάπνισμα είναι βλαβερό για την υγεία μετά το 1950.

3 Στατιστικά στοιχεία

4 Στοιχεία του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιολογίας
Η Ελλάδα είναι μία από τις πρώτες χώρες στην Ευρώπη σε κατανάλωση τσιγάρων, με τους άνδρες να προηγούνται με 47,4% έναντι 39,6% των γυναικών. Το 33% των εφήβων, ηλικίας 12 έως 18 ετών, έχουν δοκιμάσει τσιγάρο και το 10% δηλώνουν καπνιστές.

5 Στοιχεία της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας
Οι καπνιστές στη χώρα μας αυξήθηκαν κατά 10% από το Το ίδιο, όμως, συνέβη και με τους θανάτους με καρκίνο του πνεύμονα. Ακόμη και από την ηλικία των 10 ετών, οι Έλληνες δοκιμάζουν το τσιγάρο. Μέχρι τα 14, σχεδόν οι μισοί έφηβοι έχουν δοκιμάσει τσιγάρο, ενώ στα 18 ο ένας στους δύο μαθητές έχει γίνει συστηματικός καπνιστής. Μόλις το 3% των μαθητών του γυμνασίου και το 11% των μαθητών του λυκείου καταφέρνουν να σταματήσουν το κάπνισμα μετά από συστηματική χρήση. Αυξάνονται όλο και περισσότερο οι νέες γυναίκες καπνίστριες. Δεν είναι τυχαίο, εξηγούν οι επιστήμονες, ότι η πιθανότητα για έμφραγμα αυξήθηκε κατά 50% τα τελευταία χρόνια στις γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες.

6 ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ

7 Η απαγόρευση του καπνίσματος στην Ελλάδα, επικεντρώνεται γύρω από την απαγόρευση σε δημόσιους χώρους και σε χώρους εργασίας για την προστασία της υγείας των καπνιστών και των μη καπνιστών, από τα αποτελέσματα του καπνίσματος. Το 2008 η Ελλάδα είχε τα υψηλότερα ποσοστά καπνιστών στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αφού ο προηγούμενος νόμος αποδείχτηκε πρακτικά ανεπαρκής, έγινε προσπάθεια αναθεώρησης του εγχειρήματος ο νέος Νόμος (με έναρξη ισχύος του την 1η Ιουλίου 2009 απαγορεύει το κάπνισμα σε όλους τους χώρους εργασίας, σταθμούς μεταφοράς, ταξί και επιβατικά πλοία όπως και σε όλους τους κλειστούς δημόσιους χώρους. Βέβαια ισχύουν και εξαιρέσεις κυρίως μετά από αίτηση και με σημαντικούς περιορισμούς. Το σχέδιο νόμου επίσης προβλέπει την απαγόρευση αγοράς προϊόντων καπνού από παιδιά καθώς και το να μην επιτρέπεται η είσοδός τους στις εξαιρέσεις χώρων καπνιστών ακόμα και σε ιδιωτικές εκδηλώσεις.

8 Οικονομικά συμφέροντα Ελλάδας από καπνό

9 Ο καπνός αποτελεί την πρώτη ύλη των εργοστασίων επεξεργασίας των φύλλων καθώς και των βιομηχανιών παραγωγής τσιγάρων. Δημιουργεί μεγάλη προστιθέμενη αξία στην οικονομία σε αντίθεση με αλλά γεωργικά προϊόντα. Η φορολόγηση επί της κατανάλωσης των προϊόντων καπνού αποτελεί σημαντικότατη πηγή εσόδων για το κράτος. Στην καπνοκαλλιέργεια απασχολείτε το 10% περίπου του αγροτικού πληθυσμού. Τελικά με το κύκλωμα του καπνού-τσιγάρου απασχολούνται το 5,6% του εργατικού δυναμικού της Ελλάδας και το 6,1% της δυναμικής απασχόλησης. Για όλους τους παραπάνω λόγους ο καπνός θεωρείται ένα από τα σπουδαιότερα εθνικά προϊόντα.

10 Εθισμός στο κάπνισμα

11 Η νικοτίνη είναι ένα εξαιρετικά εθιστικό ναρκωτικό
Η νικοτίνη είναι ένα εξαιρετικά εθιστικό ναρκωτικό. Ο καπνιστής μονίμως αγωνίζεται να διατηρήσει σταθερή την τροφοδοσία νικοτίνης στο αίμα του. Κάθε φορά που μειώνεται το επίπεδο νικοτίνης κάτω από το ελάχιστο όριο, νιώθει το σύνδρομο στέρησης. "Όταν εξετάστηκε η εθιστική δράση ορισμένων ψυχοδραστικών φαρμάκων, διαπιστώθηκε ότι η νικοτίνη είναι πιο εθιστική από την ηρωίνη [και] την κοκαΐνη". Σε αντίθεση με την ηρωίνη και την κοκαΐνη, η νικοτίνη δεν προξενεί μια κατάσταση ολοφάνερης, έντονης ευφορίας, και έτσι είναι εύκολο να υποτιμήσει κάποιος τη δύναμή της. H ήπια ευφορία που προξενεί κάνει τους περισσότερους ανθρώπους να εξακολουθούν να καπνίζουν προκειμένου να νιώθουν αυτό το αίσθημα συνεχώς.

12 Κάπνισμα και νέοι

13 Σύμφωνα με τον Αλλεργιολόγο Ιωάννη Μωυσίδη, κάθε μέρα σχεδόν 6
Σύμφωνα με τον Αλλεργιολόγο Ιωάννη Μωυσίδη, κάθε μέρα σχεδόν ανήλικα παιδιά αρχίζουν να καπνίζουν. Περίπου 90% των καπνιστών αρχίζει να καπνίζει πριν από την ηλικία των 21. Εάν το κάπνισμα τσιγάρων διατηρηθεί με τους σημερινούς ρυθμούς, ένας εκτιμώμενος αριθμός 6,4 εκατομμύρια παιδιών θα πεθάνουν πρώιμα από νοσήματα σχετιζόμενα με το κάπνισμα. Σύμφωνα με εθνική μελέτη, το 20% των τελειόφοιτων του λυκείου, και το 12% των τελειόφοιτων γυμνασίου στη χώρα μας καπνίζουν  καθημερινά.

14 Γυναίκα και κάπνισμα

15 Οι γυναίκες σπάνια κάπνιζαν μέχρι που έγιναν διαθέσιμα τα τσιγάρα στις αρχές του 20ου αι. Οι γυναίκες όλο και περισσότερο άρχισαν να καπνίζουν, ανταποκρινόμενες στην ανεξάρτητη εικόνα που τους έδινε το κάπνισμα. Σε παγκόσμιο επίπεδο έχει καταγραφεί τα τελευταία χρόνια μια ραγδαία αύξηση του αριθμού των γυναικών που καπνίζουν. Σύμφωνα με στοιχεία έρευνας που παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο για τη νικοτίνη και τον καπνό στην Αμερική, η διακοπή του καπνίσματος είναι δυσκολότερη στις γυναίκες από ότι στους άνδρες.

16 ΑΙΤΙΑ ΠΟΥ ΟΔΗΓΟΥΝ ΤΟ ΑΤΟΜΟ ΣΤΗΝ ΕΝΕΡΞΗ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ

17 κοινωνική αποδοχή για πλάκα/από περιέργεια να νιώσουνε άνδρες/απελευθερωμένες γυναίκες έτσι έτυχε, χωρίς λόγο δεν θέλουν να νιώθουν διαφορετικοί Πρότυπα πέφτουν θύματα καλοστημένων διαφημίσεων δεν υπάρχει επαρκής ενημέρωσή τους για τις συνέπειες του καπνίσματος στον άνθρωπο

18 Συνέπειες Καπνίσματος
Συνέπειες Καπνίσματος

19 Οι πιο σημαντικές συνέπειες
Καρκίνος του πνεύμονα  Καρκίνος της στοματικής κοιλότητας  Καρκίνος του λάρυγγα  Καρκίνος του οισοφάγου  Καρκίνος ουροδόχου κύστης Καρδιακές παθήσεις Μείωση της καλής χοληστερίνης με συνέπεια να αυξάνεται ο κίνδυνος αρτηριοσκλήρυνσης.  Εμφύσημα

20 Λιγότερο επικίνδυνες (αλλά πιο συχνά εμφανιζόμενες) συνέπειες του καπνίσματος (ως προς την υγεία)
Διατάραξη της όρασης Φαρυγγίτιδα Αλλοίωση της γεύσης, της ακοής και της όσφρησης Μείωση της αντοχής Τρεμούλιασμα των άκρων Ίλιγγος Νευραλγίες Εγκεφαλική υπεραιμία με βάρος και ζάλη Αυξάνει τους παλμούς Πόνους στομάχου και εντέρων – δυσκοιλιότητα Τοπικός ερεθισμός στα χείλη, στο στόμα και στη γλώσσα Πρόωρη γήρανση του δέρματος

21 ΜΕΤΡΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ

22 ΠΡΟΛΗΨΗ Το Υπουργείο Υγειάς έχει λάβει κάποια μετρά πρόληψης κατά του καπνίσματος ώστε να αποτρέψει τους νέους να το ξεκινήσουν και να πείσει τους μεγαλύτερους να σταματήσουν αυτή τη βλαβερή συνήθεια.

23 Η υψηλή φορολόγηση του καπνού, η απαγόρευση της αγοράς καπνού από άτομα νεαρής ηλικίας, η απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους χώρους εργασίας, η ενθάρρυνση ανάπτυξης αντικαπνιστικών χώρων ψυχαγωγίας και η απαγόρευση των καπνοπαραγωγικών εταιρειών να επιχορηγούν δραστηριότητες και προϊόντα που απευθύνονται στους νέους είναι κάποια από τα μέτρα.

24 ΕΤΙΚΕΤΕΣ ΠΑΝΩ ΣΤΑ ΠΑΚΕΤΑ

25 Οι ετικέτες πάνω στα πακέτα των τσιγάρων είναι άλλο ένα μέτρο του Υπουργείου Υγειάς. Προειδοποιούν τον αγοραστή για της συνέπιες του καπνίσματος. Παρόλα αυτά δεν έχει λειτουργήσει και τόσο πολύ μέχρι σήμερα!

26 ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ

27 Ο βελονισμός είναι μια γρήγορη μέθοδος να κόψει κάποιος το κάπνισμα
Ο βελονισμός είναι μια γρήγορη μέθοδος να κόψει κάποιος το κάπνισμα. Οι βελόνες, που είναι αποστειρωμένες και χρησιμοποιούνται μία μόνο φορά, παραμένουν στο σημείο βελονισμού για λεπτά και κατόπιν απομακρύνονται. Οι συνεδρίες επαναλαμβάνονται καθημερινά ή κάθε δύο ημέρες την πρώτη εβδομάδα. Τη δεύτερη και τρίτη εβδομάδα οι συνεδρίες επαναλαμβάνονται κάθε τρεις ημέρες.

28 ΜΑΣΤΙΧΑ ΔΙΑΚΟΠΗΣ ΚΑΜΠΙΣΜΑΤΟΣ

29 Η σύγχρονη φαρμακευτική προσέγγιση της διακοπής του καπνίσματος περιλαμβάνει τη χορήγηση νικοτίνης με τη μορφή μαστίχας. Είναι ένας γρήγορος και ευέλικτος τρόπος να αντιμετωπιστεί η ανάγκη για τσιγάρο. Δίνει τη δυνατότητα στον καπνιστή να καθορίζει αυτός πόση νικοτίνη θα λαμβάνει και πόσο συχνά. Η μάσηση εκτονώνει τη νευρικότητα και κρατά απασχολημένο το στόμα.

30 ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΤΣΙΓΑΡΟ

31 Το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι μια συσκευή που δουλεύει με επαναφορτιζόμενη μπαταρία και περιέχει ένα υγρό , του οποίου την ποσότητα σε νικοτίνη διαλέγει ο καπνιστής. Όσο περνάει ο καιρός η ποσότητα της νικοτίνης μειώνεται μέχρι ο οργανισμός να μην την χρειάζεται πλέων. Το υγρό που περιέχει, υστέρα από μια διαδικασία γίνεται ατμός έτσι ώστε να δίνει στον καπνιστή την αίσθηση του καπνού. ! ΠΡΟΣΟΧΗ ! Κρύβει πολλούς κινδύνους αν δεν είναι αυθεντικό. Μπορεί η μπαταρία να βραχυκυκλώσει και να σκάσει το τσιγάρο στα χεριά του καπνιστή. Επίσης το υγρό που περιέχει μπορεί να πάει στους πνεύμονες του χρηστή και να του δημιουργήσει προβλήματα στην αναπνοή!

32 Η ΕΡΕΥΝΑ ΜΑΣ Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην τρίτη τάξη του λυκείου μας είχε θέμα το κάπνισμα στην εφηβική ηλικία.

33 Η πλειοψηφία των καπνιστών (44%) έχει ξεκινήσει το κάπνισμα στην ηλικία 15-16 ετών.
Αυτή η ηλικία έναρξης θεωρείται φυσιολογική καθώς στην εφηβεία τα άτομα συνήθως δοκιμάζουν νέες συνήθειες και συμπεριφορές.

34 Οι περισσότεροι μαθητές (46%) ομολογούν ότι ξεκίνησαν το κάπνισμα από περιέργεια, και το υπόλοιπο (54%) επειδή καπνίζει η οικογένεια τους αλλά και οι φίλοι τους. Διαπιστώνουμε επομένως τη μεγάλη επίδραση που ασκεί η οικογένεια και οι φίλοι σαν πρότυπα μίμησης.

35 Ευχαριστούμε για το χρόνο σας
ΟΜΑΔΑ ΜΑΘΗΤΩΝ ΝΙΚΟΣ ΣΚΟΡΔΑΛΟΣ ΝΙΚΟΣ ΜΥΛΩΝΑΚΗΣ ΣΚΟΥΛΗΚΑ ΣΤΕΦΑΝΙΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΗ ΒΑΓΓΕΛΙΩ ΠΕΤΟΥΣΗ ΚΑΤΕΡΙΝΑ Υπεύθυνη καθηγήτρια: Αναστασία Δεικτάκη


Κατέβασμα ppt "Θέμα: «ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΚΑΙ ΕΘΙΣΜΟΣ»"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google