Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΕΛΛΗΝΟΓΑΛΛΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΠΕΙΡΑΙΑ ΑΓΙΟΣ ΠΑΥΛΟΣ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΕΛΛΗΝΟΓΑΛΛΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΠΕΙΡΑΙΑ ΑΓΙΟΣ ΠΑΥΛΟΣ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΕΛΛΗΝΟΓΑΛΛΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΠΕΙΡΑΙΑ ΑΓΙΟΣ ΠΑΥΛΟΣ
ΕΛΛΗΝΟΓΑΛΛΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΠΕΙΡΑΙΑ ΑΓΙΟΣ ΠΑΥΛΟΣ Εργασία στο μάθημα της Τεχνολογίας Σχολικό έτος: Υπεύθυνη καθηγήτρια: Σταυρούλα Μαυροματάκη

2 Ελεάννα Δασκάλου θέμα: ραδιόφωνο
Α΄Γυνμασίου Α’Γυνμασίου Ελεάννα Δασκάλου θέμα: ραδιόφωνο

3 ΟΡΙΣΜΟΣ Το ραδιόφωνο είναι η συσκευή που λαμβάνει τις εκπομπές των ραδιοφωνικών σταθμών και τις μετατρέπει σε ήχο. Τα ραδιοφωνικά κύματα εκπέμπονται από τον πομπό και φτάνουν στον δέκτη. Τα κύματα αυτά αποκωδικοποιούνται από τη συσκευή και μετατρέπονται σε ηλεκτρικό ρεύμα και στην συνέχεια σε ήχο. Τέλος είναι ένα μέσο το οποίο χρησιμοποιεί ο άνθρωπος για την ψυχαγωγία του, την ενημέρωσή του και για την επικοινωνία με άλλους ανθρώπους.

4 ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ Γύρω στα 1873 ο Μαξουελ πρότεινε τη θεωρία του ηλεκτρομαγνητισμού, σύμφωνα με την οποία ένα ηλεκτρομαγνητικό κύμα μπορεί να μεταδοθεί χωρίς να μεσολαβεί κάποιο φυσικό μέσο. Το 1883 ο Hertz επαλήθευσε τη θεωρία του Μάξγουελ για τον ηλεκτρομαγνητισμό και ανακάλυψε τα ραδιοκύματα. Κάπου στα 1897 ο Marconi επαληθεύει τα πειράματα του Hertz και καταφέρνει να στείλει ασύρματο σήμα σε απόσταση 3km. Με τη συσκευή αυτή ο Ιταλός Μαρκόνι πηγαίνει στην Αγγλία- που ήταν η μεγαλύτερη ναυτική δύναμη της εποχής - και ιδρύει την εταιρεία 'Marconi Wireless telegraph', η οποία προσφέρει υπηρεσίες στη ναυσιπλοΐα.

5 ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ Τα ραδιοκύματά του δεν μετέδιδαν φωνή αλλά σήματα Μορς. Ήταν παραμονές των Χριστουγέννων του 1906 στην Νέα Υόρκη όταν ο Φέσεντεν μετέδωσε για πρώτη φορά φωνή και μουσική μέσω ραδιοκυμάτων. Αργότερα ήρθε ο ντε Φορέ για να εφεύρει την ηλεκτρονική λυχνία, η οποία ήταν η μόνη "μορφή" ραδιοφώνου για τα επόμενα χρόνια. Μέχρι τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο το ραδιόφωνο είναι ένα μέσο χρησιμοποιούμενο σε ερασιτεχνική βάση και δεν είναι καθόλου ανεπτυγμένο ούτε διαδεδομένο.

6 ΤΡΟΠΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ-ΒΑΣΙΚΑ ΜΕΡΗ
Οι παλιές συσκευές ραδιοφώνου αποτελούνταν κατά κύριο λόγο, από πηνία, μεταβλητούς πυκνωτές, λυχνίες και μετασχηματιστές. Όλα αυτά τα μέρη, συνέθεταν ένα ενιαίο σύνολο, το οποίο λάμβανε σήματα πολύ υψηλής συχνότητας. Τα σήματα αυτά, μάλιστα, ταξίδευαν από πολλά χιλιόμετρα μακριά και μόλις έφταναν στη συσκευή μετατρέπονταν σε ήχο που έφτανε στα αυτιά μας από το μεγάφωνο. Το σήμα που ταξιδεύει στο αέρα λέγεται φέρον, ακριβώς επειδή μεταφέρει επάνω του τον ήχο και τις πληροφορίες. Η διαδικασία φόρτωσης και μεταφοράς του ήχου και των πληροφοριών λέγεται διαμόρφωση.

7 ΤΡΟΠΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ-ΒΑΣΙΚΑ ΜΕΡΗ
Το φέρον σήμα είναι, γενικά, σήμα υψηλής συχνότητας, συχνά μεγαλύτερης από το σήμα εισόδου. Τα σήματα αυτά χρησιμοποιούνται για να μεταδίδονται πληροφορίες με τη μορφή ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων, μέσω ενός φυσικού μέσου μετάδοσης, όπως ο αέρας. Μάλιστα, ανάλογα με τη διαμόρφωση, το σήμα μπορεί να ταξιδέψει πολλά χιλιόμετρα μακριά. Γενικά, υπάρχουν αρκετοί διαφορετικοί τρόποι για την διαμόρφωση των σημάτων. Οι δύο πιο δημοφιλείς, που χρησιμοποιούνται κατά κύριο λόγο στο ραδιόφωνο είναι τα γνωστά μας FM και AM.

8 ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΠΡΟΕΚΤΑΣΕΙΣ
Το DAB ψηφιακό ραδιοφώνου (Digital Audio Broadcasting) δεν είναι καινούργια ανακάλυψη. Βρίσκεται σε εξέλιξη από το 1981 στο γερμανικό ερευνητικό κέντρο «Institut for undfunktechnik» και από το 1987 ως στοιχείο μελέτης του ευρωπαϊκού ερευνητικού προγράμματος. Το DAB παρέχει κρυστάλλινο καθαρό ήχο, παρόμοιο με αυτόν ενός CD και είναι σχεδόν ανεπηρέαστο από κάθε είδους παρεμβολή, συγκρινόμενο με το σημερινό συμβατικό ραδιόφωνο AM και FM.

9 ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΠΡΟΕΚΤΑΣΕΙΣ
Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και στους δυσκολότερους από θέμα κάλυψης, χώρους –όπως το κέντρο μιας πόλης με υπερυψωμένα κτίσματα και τετράγωνα γραφείων– το σήμα του DAB παραμένει σταθερό και ανεπηρέαστο από το φαινόμενο (multipath) πολλαπλών ανακλάσεων. Ένα ακόμη πλεονέκτημα του DAB είναι ότι χρησιμοποιεί λιγότερες συχνότητες εκπομπής. Ενδεικτικά αναφέρω ότι λόγω της ψηφιακής μετάδοσης του σήματος αλλά και της συμπίεσής του, επιτρέπει τη μετάδοση περισσοτέρων ραδιοφωνικών προγραμμάτων (περίπου 6-7 ανά συχνότητα εκπομπής).

10 ΤΕΛΟΣ!!! ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΑΣ!!


Κατέβασμα ppt "ΕΛΛΗΝΟΓΑΛΛΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΠΕΙΡΑΙΑ ΑΓΙΟΣ ΠΑΥΛΟΣ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google