Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Επιβλέπουσα Καθηγήτρια: Νεκταρία Πετράκη Μαθητές: Α΄1, Α΄2, Α΄3

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Επιβλέπουσα Καθηγήτρια: Νεκταρία Πετράκη Μαθητές: Α΄1, Α΄2, Α΄3"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Επιβλέπουσα Καθηγήτρια: Νεκταρία Πετράκη Μαθητές: Α΄1, Α΄2, Α΄3
ΓΕΛ ΚΡΑΝΙΔΙΟΥ “Εθελοντισμός: Έκφραση Αλληλεγγύης και Πρόκληση σ' ένα κόσμο που αδικείται” Επιβλέπουσα Καθηγήτρια: Νεκταρία Πετράκη Μαθητές: Α΄1, Α΄2, Α΄3 Αποστόλου Ιωάννης, Βλαχόπουλος Κων/νος, Βλαχόπουλος Νίκος, Γεωργιάδης Δημήτρης, Καϊσόπουλος Δημήτρης, Καραμαδούκης Κοσμάς, Καρανικόλας Αντώνης, Καρρά Δήμητρα, Κουτσοποδιώτης Κοσμάς, Κυριακίδου Σταυρούλα, Κωστάλλας Διονύσης, Λάμπρου Ιάσων, Μέξη Αθηνά, Μορόγλου Ευσταθία, Μπάζος Τάσος -Ιωάννης, Μπάζος Κώστας. Μπουκούρης Ιωάννης, Ντουζένης Παναγιώτης, Ντουνέτας Κοσμάς, Σίδερης Βασίλειος, Φοίβα Χριστίνα, Φράγγου Θανάσης, Χάνι Άγγελος 26/1/2016

2 Στόχος της ερευνητικής εργασίας
Να γίνουν γνωστά: Η αξία του εθελοντισμού, Οι κοινωνικές προεκτάσεις του, Τα οφέλη που αποκομίζουμε σε προσωπικό ή κοινωνικό επίπεδο

3 Ερευνητικά Ερωτήματα:
Τί είναι Εθελοντισμός; Ποιά τα κίνητρα ενός εθελοντή και τί αποκομίζει από αυτόν; Ποιές είναι οι Μ.Κ.Ο που ασχολούνται με την Υγεία, την Κοινωνία και το Περιβάλλον; Διαφορές Εθελοντισμού και Ακτιβισμού; Η συμμετοχή σε εθελοντικές δράσεις συμβάλλει ώστε να γίνει κάποιος ενεργός πολίτης; Ερευνητικά Ερωτήματα:

4 Τα Κίνητρα των Εθελοντών
Πόθοι, προσδοκίες για ένα καλλίτερο κόσμο Ελπίδα αποφυγής συνεπειών από την καταστροφή του Ανάγκη για συντροφικότητα, διασκέδαση ή μάθηση Προσωπική, Κοινωνική Ανέλιξη Θρησκευτικοί λόγοι Ταξίδια, Δράση, Περιπέτεια Το μέτρο της δημιουργικής παρουσίας του ανθρώπου στη Γη

5 Η έννοια του εθελοντισμού
Συνδέεται με την αλληλεγγύη και την ανιδιοτελή προσφορά από μεμονωμένους πολίτες ή ανθρώπους που ανήκουν σε οργανώσεις μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με στόχο την παροχή βοήθειας σε συνανθρώπους μας για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα.

6 Εθελοντής είναι ο πολίτης που προσφέρει ανιδιοτελώς τον ελεύθερο χρόνο ή τη γνώση του σε χρήσιμες δράσεις προς όφελος άλλων χωρίς να περιμένει αντάλλαγμα. Ο εθελοντής προσφέρει εθελοντική εργασία σε άτομα που περνούν δύσκολα, αντιμετωπίζοντάς τα όχι με οίκτο, αλλά ισότιμα.

7 Οι δραστηριότητες ενός εθελοντή
Οι δραστηριότητες ενός εθελοντή Πυρόσβεση/Δασοπροστασία, Δενδροφύτευση Συντροφιά σε ηλικιωμένους Βοήθεια σε ΑΜεΑ ή άτομα χρήζοντα βοηθείας Οργάνωση αθλητικών αγώνων Αιμοδοσία Δωρητής οργάνων σώματος Συμμετοχή σε «Βικιεγχειρήματα» Εκπαίδευση και Έρευνα Θρησκεία Περιβάλλον Καθαρισμοί δημοσίων κτηρίων, παραλίας, πόλης Διεθνής Ανθρωπιστική Βοήθεια

8 Τα Οφέλη του Εθελοντισμού
Με τόν εθελοντισμό ο άνθρωπος Περιορίζει τον Ατομισμό και τον Εγωϊσμό του Μαθαίνει νέα πράγματα, όπως να συμβιώνει αρμονικά Καλλιεργεί την ηθική του, Κοινωνικοποιείται Ζη μοναδικές εμπειρίες Δημιουργεί φιλίες Έρχεται σε επαφή με τον Πολιτισμό Αποκτά νέες δεξιότητες/ικανότητες Νοιώθει Ηθική ικανοποίηση, Επιβράβευση, Ανιδιοτέλεια και Αναγνώριση.

9 Εθελοντισμός και ΜΚΟ Σύμφωνα με την Ελληνική Ομοσπονδία των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (Μ.Κ.Ο) “Εθελοντισμός είναι η πρόθυμη δέσμευση ενός ατόμου να εργασθεί χωρίς αμοιβή, για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα για το γενικό καλό της κοινωνίας.”

10 Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις
Είναι κάθε ανεξάρτητη, μη κομματική, μη κερδοσκοπική, εθελοντική οργάνωση, που ανήκει στην κοινωνία των πολιτών ή στον χώρο της κοινωνικής οικονομίας. Αναπτύσσει δράση με συναίνεση υπέρ του δημοσίου συμφέροντος, παρέχει υπηρεσίες: Πληροφόρησης Διεκδίκησης Κοινωνικής υποστήριξης Γνώσης με κοινωφελή χαρακτήρα

11 UNICEF Η λήξη του Β Παγκοσμίου Πολέμου, που έπληξε όλο τον κόσμο, γεννά το 1946 τη UNICEF καθώς η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ανταποκρίθηκε στις ανάγκες των παιδιών. Οι δράσεις της εκτείνονται κοντά σε 200 χώρες ή περιοχές και βοηθά στην επιβίωση και την προκοπή των παιδιών. Υποστηρίζει: Υγεία & Διατροφή, Παροχή καθαρού νερού & Υγιεινής, Ποιοτική Βασική Εκπαίδευση σε κορίτσια και αγόρια και την Προστασία τους από την Εκμετάλλευση, την Βία και το AIDS.

12 Μη κυβερνητικές οργανώσεις & Παιδί
UNICEF (παρέχει ανθρωπιστική Βοήθεια σε παιδιά και μητέρες σε αναπτυσσόμενες χώρες) Παιδικά χωριά SOS (φροντίδα και προστασία παιδιών που έχουν βρεθεί μακρυά από τις οικογένειές τους) Μαζί για το παιδί (παρέχει ψυχολογική και οικονομική υποστήριξη για θέματα σχετικά με το παιδί.) Κιβωτός του κόσμου (φροντίδα και μέριμνα παιδιών που έχουν βιώσει συνθήκες εγκατάλειψης) actionaid (παροχή υλικής βοήθειας, ειδών πρώτης ανάγκης κι εξασφάλιση εκπαίδευσης)

13 Μη κυβερνητικές οργανώσεις & Υγεία
Γιατροί χωρίς Σύνορα (Κάλυψη αναγκών σε είδη ρουχισμού, φαρμακευτικό υλικό) Σύλλογος Συνδρόμου Down (οικονομική και ψυχολογική υποστήριξη σε οικογένειες με σύνδρομο Down) Κέντρο Ζωής (ψυχολογική υποστήριξη οροθετικών ατόμων- οικονομική βοήθεια σε άπορα άτομα) Η καρδιά του παιδιού (κοινωνικοοικονομική υποστήριξη σε καρδιοπαθείς) Ηλιαχτίδα (βοήθεια σε άτομα με σύνδρομο Down) Ίδρυμα Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας (ενίσχυση και προβολή των σκοπών της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας)

14 Μη κυβερνητικές οργανώσεις & Υγεία
Εθνικός οργανισμός μεταμοσχεύσεων (ενίσχυση μεταμοσχεύσεων από το Υπουργείο Υγείας και την Κοινωνική Αλληλεγγύη) Διεθνής Εταιρεία Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας (ψυχοκοινωνική αποκατάσταση σε άτομα με ψυχικές διαταραχές Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός (προσφορά αγάπης και υπηρεσιών σε πάσχοντες συνανθρώπους.) Γιατροί του κόσμου (ανθρωπιστική βοήθεια πληθυσμών που βρίσκονται σε κίνδυνο) Σύνδεσμος Πηγής Ζωής (εθελοντική αιμοδοσία και οικονομική υποστήριξη ατόμων με Μεσογειακή Αναιμία ΠΟΣΕΑ (Συντονισμός Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών της χώρας δωρεάν παροχή αίματος)

15 Προσφορά ιστών & οργάνων
Η πράξη της δωρεάς ιστών και οργάνων θα μπορούσε να αποτελεί σημείο αναφοράς ατομικής και συλλογικής συνείδησης, δείγμα κοινωνικής ευαισθησίας και πόλο συσπείρωσης της κοινωνίας, την οποία τόσο ανάγκη έχει ο τόπος, στην προσπάθειά του να ανταποκριθεί στις προκλήσεις των καιρών. Όλοι οι κοινωνικοί θεσμοί, Πολιτεία, ΟΤΑ, Εκκλησία, Εκπαίδευση, ΜΜΕ είναι ανάγκη να παίξουν καθοριστικό ρόλο προς αυτήν την κατεύθυνση.

16 Το αίμα δεν αγοράζεται ούτε παρασκευάζεται μόνο χαρίζεται από άνθρωπο σε άνθρωπο.
Γι’ αυτό η αιμοδοσία είναι Μία εθελοντική πράξη Μία πράξη αγάπης Μία απόδειξη ευαισθησίας Μία κοινωνική προσφορά Μία πράξη πολιτισμού Αιμοδοσία μία πράξη ανθρωπισμού

17 Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις & Περιβάλλον
Greenpeace (αγωνίζεται για να προλάβει & να αντιμετωπίσει τα μεγαλύτερα περιβαλλοντικά προβλήματα) W.W.F (αγωνίζεται για την προστασία της ελληνικής Φύσης σε δάση, θάλασσες, υγροτόπους) Αρχέλων (σωματείο για τη μελέτη και προστασία των θαλάσσιων χελωνών) Αρκτούρος (προστασία πανίδας & περιβάλλοντος) Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία (προστασία αγρίων πουλιών και των βιοτόπων τους)

18 Χλωρίδα και Πανίδα: Επαπειλούμενα Είδη
είδη ζώων και φυτών απειλούνται με εξαφάνιση και έως το προβλέπεται ότι θα έχουν εξαφανισθεί 10 εκατομμύρια είδη. Στην Ευρώπη σύμφωνα με στοιχεία της Κόκκινης Λίστας τα απειλούμενα είδη πανίδας είναι: 43% των ενδημικών πουλιών 43% των πεταλούδων 30% των αμφίβιων 45% των ερπετών 52% των ψαριών

19 Κίνδυνοι Χλωρίδας και πανίδας
ΟΚΑΠίΑ Η Μετατροπή του πληθυσμού σε Αστικό Η Αποξήρανση των Υγροτόπων Η Ρύπανση του Αειφόρου Ορίζοντα, των Υδατίνων Πόρων: Πυρκαϊές, Λιπάσματα Φυτοφάρμακα Η Υποβάθμιση των φυσικών βιοτόπων & οικοσυστημάτων, Αλλά και Οι Ταχείς Οδικές Αρτηρίες,ακόμη και Η Υπερβολική Ανάπτυξη του Τουρισμού Έχουν ως αποτέλεσμα Τον περιορισμό ή την εξαφάνιση της πανίδας και χλωρίδας στον πλανήτη.

20 Προστασία χλωρίδας & πανίδας
Δημιουργήστε ένα φιλικό προς την άγρια ζωή περιβάλλον στο κατώφλι σας. Επιλέξτε ενδημικά φυτά που παρέχουν τροφή και καταφύγιο στα γηγενή αγρίμια για να περιορισθεί η ρύπανση. Ενισχύστε οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στην προστασία της άγριας χλωρίδας και πανίδας. Γίνετε μέλη μιάς ομάδος ή κοινότητας για τα άγρια ζώα ή ο,τιδήποτε αντιμετωπίζει την τοπική ρύπανση.

21 Αρκτούρος Ο Αρκτούρος είναι μία Μη Κυβερνητική, Μη Κερδοσκοπική Περιβαλλοντική Οργάνωση. Ιδρύθηκε το 1992 για την προστασία της άγριας ζωής και του φυσικού περιβάλλοντος. Βρίσκεται στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

22 Το Έργο του Εκπονεί προγράμματα που υποστηρίζονται από εθνικά και ευρωπαϊκά ταμεία (πχ LIFE) για την προστασία των μεγάλων σαρκοφάγων και των βιοτόπων τους. Παρατηρεί και καταγράφει τον αριθμό των ζώων, την ηλικία, την τροφή, τις προτιμήσεις, συνήθεις κινήσεις στην επικράτεια και τον βιότοπό τους, αλλά και άλλα είδη που ζουν στις ίδιες περιοχές. Υλοποιεί μελέτες για την προστασία των άγριων ζώων, Ασχολείται με την αντιμετώπιση προβλημάτων, απόρροια μεγάλων τεχνικών κατασκευαστικών έργων.

23 W.W.F Για πάνω από μισό αιώνα ή περισσότερο η οργάνωση WWF προωθεί υπεύθυνες λύσεις στα πιο κρίσιμα περιβαλλοντικά προβλήματα της Ελλάδος, αλλά και ολόκληρου του πλανήτη. Τούτο γίνεται εφικτό μέσα από μία ολοκληρωμένη προσέγγιση με πνεύμα συνεργασίας και απόλυτης διαφάνειας.


Κατέβασμα ppt "Επιβλέπουσα Καθηγήτρια: Νεκταρία Πετράκη Μαθητές: Α΄1, Α΄2, Α΄3"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google