Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Legislative Framework for Energy Efficiency

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Legislative Framework for Energy Efficiency"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Legislative Framework for Energy Efficiency
Energy Efficiency in chemical sector Πάνος Σκαρλάτος Γεν. Διευθυντής ΣΕΧΒ, SUSTCHEM Engineering

2 EYΡΩΠΑΪΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ Energy Efficiency Directive (EED) 2012: θέτει σειρά δεσμευτικών μέτρων προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της ΕΕ επίτευξης 20% εξοικονόμησης ενέργειας μέσω βελτίωσης της ενεργειακή απόδοσης μέχρι το 2020. Τα κράτη μέλη έχουν δεσμευτεί να χρησιμοποιούν την ενέργεια πιο αποδοτικά σε όλα τα στάδια της ενεργειακής εφοδιαστικής αλυσίδας (από την παραγωγή μέχρι την τελική κατανάλωση). Στις 30/11/2016 η EC πρότεινε την αναθεώρηση της EED update to the Energy Efficiency Directive, που περιλαμβάνει έναν νέο στόχο για 30% ενεργειακής εξοικονόμησης μέχρι το 2030, καθώς και επιμέρους μέτρα για να διασφαλιστεί η επίτευξη του στόχου.

3 ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 27% ΜΕΡΙΔΙΟ ΤΩΝ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΩΝ ΠΗΓΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΙΣΟΖΥΓΙΟ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 40% ΜΕΙΩΣΗ ΕΚΠΟΜΠΩΝ ΑΕΡΙΩΝ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 27% ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΜΕΣΩ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ

4 Εθνική νομοθεσία: Ν4342/2015 Α) Άρθρο 9: Καθεστώς επιβολής της υποχρέωσης ενεργειακής απόδοσης των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην λιανική πώληση ενέργειας (μέσω ποσοτικοποιημένων σωρευτικών στόχων εξοικονόμησης ενέργειας για την περίοδο ). Οι στόχοι που τέθηκαν ισοδυναμούν με το 1,5% των κατ’ όγκο ετήσιων πωλήσεων ενέργειας όλων των διανομέων ενέργειας. Τα υπόχρεα μέρη καθορίζονται με Υπουργική Απόφαση. Κατά την τρέχουσα περίοδο τα υπόχρεα μέρη (εταιρείες εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας, υγρών καυσίμων, υγραερίου στην τελική κατανάλωση) έχουν καταθέσει τα ετήσια σχέδιά τους που εξετάζονται από το Διαχειριστή (ΚΑΠΕ) . Θα πρέπει να προβούν σε επικαιροποιήσεις μέχρι τα τέλη Οκτώβρη.

5 Εθνική νομοθεσία: Ν4342/2015 Α) Άρθρο 9: Καθεστώς επιβολής της υποχρέωσης ενεργειακής απόδοσης. Τα υπόχρεα μέρη θα επιτύχουν τους στόχους ενεργειακής απόδοσης μέσω συγκεκριμένων δράσεων και μέτρων: Οργανωτικών – «Συμπεριφορικών»: όπως η ενημέρωση των πελατών τους, τελικών καταναλωτών ενέργειας, για τρόπους εξοικονόμησης ενέργειας (διανομή ηλεκτρονικού και έντυπου υλικού σε συνδυασμό με Loyalty-συστήματα ανταπόδοσης, εκπαίδευση επαγγελματιών οδηγών στην οικονομική οδήγηση κ.α.) Τεχνικών: όπως η χρηματοδότηση παρεμβάσεων εξοικονόμησης ενέργειας στους τελικούς καταναλωτές π.χ. αντικατάσταση φωτισμού, μονώσεις, χρηματοδότηση διενέργειας ενεργειακών ελέγχων, χρηματοδότηση ενεργειακών επιθεωρήσεων ΠΕΑ, αντικατάσταση εξοπλισμού με αποδοτικότερα συστήματα κ.α.

6 Σημαντικοί παράγοντες επιτυχίας για τα υπόχρεα μέρη:
Εθνική νομοθεσία: Ν4342/2015 Α) Άρθρο 9: Καθεστώς επιβολής της υποχρέωσης ενεργειακής απόδοσης. Η πλειοψηφία των υπόχρεων επιχειρήσεων έχει επιτύχει τον ετήσιο συσσωρευτικό στόχο του 2017 (η πλειονότητα στο 100%) και σχεδιάζουν την στρατηγική τους για το επόμενο πιο απαιτητικό έτος. Σημαντικοί παράγοντες επιτυχίας για τα υπόχρεα μέρη: Συνεργασία μεταξύ στελεχών του marketing και τεχνικών στελεχών των υπόχρεων φορέων με πιστοποιημένες εταιρείες που παρέχουν ενεργειακές υπηρεσίες (ESCOs). Άμεση συσχέτιση μέτρων (π.χ. Καμπάνιες προώθησης καυσίμων με ειδικά πρόσθετα) με ποσότητες που διατέθηκαν στη λιανική. Ανάπτυξη ευρύτερης ενεργειακής πολιτικής και στρατηγικής (συνδυάζοντας και τις υποχρεώσεις του Άρθρου 10).

7 Εθνική νομοθεσία: Ν4342/2015 Β) Άρθρο 10: Υποχρεωτικοί ενεργειακοί έλεγχοι σε όλες τις Μεγάλες επιχειρήσεις. Οι Μεγάλες επιχειρήσεις (κύκλος εργασιών πάνω από 50 εκατ. € ή εργαζόμενοι > 250, συμπεριλαμβανομένου συνδεδεμένων και συνεργαζόμενων επιχειρήσεων) θα πρέπει να προβούν σε ενεργειακό έλεγχο από ενεργειακούς ελεγκτές (που είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο του ΥΠΕΝ) μέχρι τον Ιούλιο του 2018, ενώ ο έλεγχος θα πρέπει να επαναλαμβάνεται και να υποβάλλεται στο ΥΠΕΝ τουλάχιστον κάθε 4 έτη. Εξαίρεση από τις υποχρεώσεις του άρθρου 10 έχουν όσες επιχειρήσεις έχουν ενσωματώσει τη διενέργεια ενεργειακού ελέγχου στο σύστημα περιβαλλοντικής τους διαχείρισης (π.χ. κατά το πρότυπο ISO 14001), είτε έχουν αναπτύξει σύστημα ενεργειακής διαχείρισης (π.χ. κατά το πρότυπο ISO 50001). Οι επιχειρήσεις που δεν θα ανταποκριθούν βρίσκονται αντιμέτωπες με πρόστιμα που μέχρι και €.

8 Εθνική νομοθεσία: Ν4342/2015 Β) Άρθρο 10: Υποχρεωτικοί ενεργειακοί έλεγχοι σε όλες τις Μεγάλες επιχειρήσεις. Σε όλους τους τελικούς καταναλωτές παρέχεται η δυνατότητα ενεργειακών ελέγχων που διακρίνονται σε τρεις (3) κατηγορίες ως εξής: Κατηγορία Α': κτίρια κατοικιών, κτίρια γραφείων και εμπορικά καταστήματα έως και τ.μ. και επαγγελματικά εργαστήρια με εγκατεστημένη κινητήρια ισχύ που δεν υπερβαίνει τα 22 kW ή θερμική τα 50 kW. Κατηγορία Β’: κτίρια γραφείων και εμπορικά κτίρια άνω των τ.μ., υπόλοιπα κτίρια που στεγάζουν χρήσεις του τριτογενούς τομέα (όπως σχολικά κτίρια, ξενοδοχεία, νοσοκομεία, κ.α.) και βιομηχανικές και βιοτεχνικές εγκαταστάσεις με συνολική εγκατεστημένη ισχύ που δεν υπερβαίνει τα kW. Κατηγορία Γ': βιομηχανικές και βιοτεχνικές εγκαταστάσεις με συνολική εγκατεστημένη ισχύ άνω των kW.

9 Εξοικονόμηση ενέργειας στη χημική βιομηχανία.

10 ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΧΗΜΙΚΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ
Asia EU chemicals sales increase by nearly 60% in 20 years, while its world market share halves.

11 ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

12 ΚΑΛΛΙΤΕΡΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΠΟΔΟΣΗ
ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΚΑΛΛΙΤΕΡΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΠΟΔΟΣΗ

13 Εξοικονόμηση ενέργειας στη χημική βιομηχανία
Η ευρωπαϊκή χημική βιομηχανία , έχει ιστορικό σημαντικής εξοικονόμησης ενέργειας και συνεχίζει: SPICE3 (χρηματοδότηση από το Intelligent Energy Program): πλατφόρμα με καλές πρακτικές και μεθόδους εξοικονόμησης ενέργειας στον κλάδο των χημικών δίνοντας έμφαση στις ΜΜΕ, νομοθεσία κρατών μελών, εκπαίδευση στελεχών της βιομηχανίας (συνέδριο εξοικονόμησης ενέργειας της Χημικής Βιομηχανίας στη Ν.Α. Ευρώπη 2015 Θεσσαλονίκη). CARE+: Αναλυτικός οδηγός εξοικονόμησης ενέργειας στη χημική βιομηχανία 2012. Ενημέρωση μελών και εκπαίδευση στελεχών του κλάδου.

14

15 μπορεί να είναι ευκαιρία
Η απειλή μπορεί να είναι ευκαιρία Οι εξελίξεις μετά από αναμονή πλέον των 2 ετών είναι ραγδαίες , στη παρούσα φάση το διοικητικό και οικονομικό κόστος είναι αυξημένο. Μπορεί όμως οι επιχειρήσεις να ωφεληθούν μακροπρόθεσμα από την εξοικονόμηση ενέργειας και από την βελτίωση του περιβαλλοντικού τους αποτυπώματος. Μέσω των ενεργειακών ελέγχων και κυρίως μέσω της ανάπτυξης ολοκληρωμένης ενεργειακής στρατηγικής και πολιτικής, οι φορείς μπορούν να αποκομίσουν σημαντικά μακροπρόθεσμα οφέλη που σχετίζονται με την συνολική τους οικονομική και παραγωγική επίδοση και την θέση τους στις παγκόσμιες αγορές, ειδικά σε περιόδους που η ζήτηση ενέργειας θα βαίνει αυξανόμενη.

16 μπορεί να είναι ευκαιρία
Η απειλή μπορεί να είναι ευκαιρία Απαιτείται διάλογος μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων ώστε να εξετασθούν και οικονομικά οι επιπτώσεις εφαρμογής καθεστώτων επιβολής όπως εκάστοτε διαμορφώνονται. Απαιτείται δημιουργία σχημάτων συνεργασίας και μεταξύ διαφόρων κλάδων (παραγωγοί δομικών υλικών, παραγωγοί μονωτικών υλικών, κατασκευαστές, διανομείς ενέργειας, φορείς πιστοποίησης, τραπεζικά ιδρύματα, ενώσεις καταναλωτών, επιστημονικοί σύλλογοι, εταιρείες παροχής ενεργειακών υπηρεσιών) για να μειωθούν οι βραχυπρόθεσμες επιβαρύνσεις και να μεγιστοποιηθούν τα οφέλη από την εξοικονόμηση ενέργειας. Η Ελλάδα διαθέτει δυναμικό επιστημόνων να στηρίξει τις αυξημένες απαιτήσεις στο μέλλον.

17 ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ για την προσοχή σας


Κατέβασμα ppt "Legislative Framework for Energy Efficiency"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google