Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Οδός των Εξοχών 1ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης Π.Τ.Δ.Ε.-Α.Π.Θ. Σχολικό έτος 2015-16 Κατερίνα Γαλλιού ΣΤ’2.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Οδός των Εξοχών 1ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης Π.Τ.Δ.Ε.-Α.Π.Θ. Σχολικό έτος 2015-16 Κατερίνα Γαλλιού ΣΤ’2."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Οδός των Εξοχών 1ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης Π.Τ.Δ.Ε.-Α.Π.Θ. Σχολικό έτος Κατερίνα Γαλλιού ΣΤ’2

2 Βίλα Ιωσήφ Μοδιάνο

3 Βίλα Ιωσήφ Μοδιάνο Κάνοντας μία νοερή περιήγηση προς τα ανατολικά, η πρώτη βίλα που συναντάμε είναι η κατοικία του Ιωσήφ Μοδιάνο. Μόλις πριν έναν μήνα ολοκληρώθηκαν οι εργασίες αποκατάστασής της, καθώς από τους σεισμούς του 1978 και έπειτα το κτίριο είχε μείνει ακατοίκητο. Ήδη από το 1960 είχε παραχωρηθεί κατά χρήση στο Υπουργείο Παιδείας, ως παράρτημα της Α’ Γυμνασίου. 

4 Βίλα Θεόδωρου Χατζημήσεφ

5 Βίλα Θεόδωρου Χατζημήσεφ
Στο ίδιο οικόπεδο, στη Βασιλίσσης Όλγας 3-5, βρίσκεται και η βίλα Θόδωρου Χατζημήσεφ. Κτίστηκε το Το 1918 η Α΄ Γυμνασίου Αρρένων μεταφέρθηκε στη βίλα Χατζημήσεφ, όπου παρέμεινε μέχρι το σεισμό του 1978. Το 1979 το κτίριο και ο περιβάλλων χώρος με υπουργική απόφαση χαρακτηρίστηκαν "έργα τέχνης".

6 Βίλα Λέβη Μοδιάνο

7 Βίλα Λέβη Μοδιάνο Μια ακόμη εξαιρετικής αισθητικής έπαυλη που χτίστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα, το 1888. Αρχιτέκτονάς της, είναι ο Frederic Charnot. Ανήκει στις υπέροχες βίλες της περιοχής των Εξοχών και έχει έντονα αναγεννησιακά χαρακτηριστικά. Παραδόθηκε στην οικογένεια Μιχαηλίδη το 1926. Η βίλα Λέβη Μοδιάνο, κατοικούνταν μέχρι το 1990.

8 Βίλα Χαφίζ Μπέη

9 Βίλα Χαφίζ Μπέη Αρχιτεκτονικά, η βίλα συνδυάζει στοιχεία νεοκλασικισμού, ροκοκό, μπαρόκ και εκλεκτικισμού. Είναι κτίριο διώροφο, με ημιυπόγειο και εντυπωσιακό διάκοσμο. Ιδιαίτερο και χαρακτηριστικό γνώρισμά του είναι το αέτωμα στην πρόσοψή του. Αρχιτέκτονας και αυτού του κτιρίου είναι ο Ξενοφώντας Παιονίδης.

10 Ορφανοτροφείο Μέλισσα

11 Ορφανοτροφείο Μέλισσα
Στο πρώην Ορφανοτροφείο Μέλισσα, στεγάζεται το Κέντρο Βυζαντινών Ερευνών. Το ορφανοτροφείο, που φιλοξένησε και παιδιά της μικρασιατικής καταστροφής, λειτουργούσε στη Βασιλίσσης Όλγας μέχρι τον σεισμό του 1978, οι ζημιές όμως που προκλήθηκαν έκριναν τη μεταφορά του απαραίτητη. Η αποκατάσταση του κτιρίου πραγματοποιήθηκε το 1998.

12 Βίλα Μοδιάνο

13 Βίλα Μοδιάνο Στον αριθμό 68 ξεχωρίζει η βίλα Μοδιάνο, γνωστή και ως «Παλαιό Κυβερνείο», όπου στεγάζεται από το 1970 το Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης. Ως κατοικία των Μοδιάνο, το κτίριο χρησιμοποιήθηκε ελάχιστα. Το 1913, αμέσως μετά την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, αγοράστηκε από το ελληνικό Δημόσιο και παραχωρήθηκε στη βασιλική οικογένεια. Κατόπιν δόθηκε στον Γενικό Διοικητή Μακεδονίας, για να ξαναγίνει ανάκτορο για τον Γεώργιο Β’. Το 1947 εγκαταστάθηκε στο κτίριο η  Στρατιωτική Ιατρική Σχολή και στις αρχές του 1960 η Ιερατική Σχολή με λειτουργία Δημοτικού Σχολείου. Στα μέσα της ίδιας δεκαετίας το κτήριο παραχωρήθηκε για να χρησιμοποιηθεί ως κατοικία του Υπουργού Βορείου Ελλάδος.

14 Βίλα Αχμέτ Καπαντζή

15 Βίλα Αχμέτ Καπαντζή Η βίλα Αχμέτ και Γιουσούφ Καπαντζή, είναι ένα ακόμη  υπέροχο αρχοντικό στη Βασιλίσσης Όλγας 105, γνωστό και ως «κτίριο του ΝΑΤΟ» ή «Ερυθρός Σταυρός». Είναι ένα μεγαλοπρεπές κτίσμα με εκλεκτικιστικό ύφος και επιδράσεις art nouveau, σχεδιασμένο από τον αρχιτέκτονα Pierro Arrigoni. Εκτιμάται πως χτίστηκε μεταξύ του 1893 και 1895.

16 Βίλα Καπαντζή

17 Βίλα Καπαντζή Η Βίλα Καπαντζή, όπως και άλλες επαύλεις που χτίστηκαν στα τέλη του 19ου-αρχές 20ου αιώνα στη Θεσσαλονίκη, ακολουθεί το αρχιτεκτονικό ρεύμα του εκλεκτισμού. Η βίλα αποτελείται από το κυρίως κτίσμα και έναν πύργο, ο οποίος βρίσκεται στα δεξιά του κυρίως κτίσματος (κοιτώντας την έπαυλη από την οδό Βασιλίσσης Όλγας), με τον οποίο επικοινωνεί. Το κυρίως κτίσμα αποτελείται από ελαφρά βυθισμένο ισόγειο, τον πρώτο, δεύτερο όροφο και τη σοφίτα.

18 Βίλα Μορντώχ

19 Βίλα Μορντώχ Κατασκευάστηκε το 1905 και αρχικά αποτέλεσε κατοικία του Τούρκου μεράρχου Σεϊφουλάχ Πασά. Αργότερα πωλήθηκε στον Σαμουήλ Μορντώχ από τον οποίο και πήρε το όνομά της. Αφού άλλαξε πολλούς ιδιοκτήτες στέγασε για περίπου είκοσι χρόνια (από τις αρχές της δεκαετίας του 1950 μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1970) υπηρεσίες του ΙΚΑ. Αργότερα στη Βίλλα Μορντώχ στεγάστηκε η Δημοτική Πινακοθήκη της Θεσσαλονίκης. Από το 2013 στεγάζει υπηρεσίες του Ε' διαμερίσματος Θεσσαλονίκης και του Οργανισμού Ρυθμιστικού Θεσσαλονίκης.

20 Βίλα Casa Bianca

21 Βίλα Casa Bianca Η Casa Bianca, ή αλλιώς βίλλα Φερνάντεζ, είναι ένα κτίριο στενά συνδεδεμένο με μία ερωτική ιστορία που είχε συγκλονίσει την πόλη. Πρωταγωνιστές ήταν η κόρη του εβραίου επιχειρηματία Ντίνο Φερνάντεζ, η Αλίν, και ένας αξιωματικός του ελληνικού στρατού, ο Σπύρος Αλιμπέρτης. Οι δύο νεαροί γνωρίστηκαν στα χρόνια της Απελευθέρωσης ερωτεύτηκαν και παντρεύτηκαν, παρόλου που δεν επιτρεπόταν. Στις επιστολές που βρέθηκαν, παρουσιάζεται το σχέδιο της φυγής τους που τελικά είχε αίσιο τέλος, καθώς οι σχέσεις τους με την οικογένεια Φερνάντεζ αποκαταστάθηκαν και το ζευγάρι έμεινε μαζί μέχρι τον θάνατο.

22 Βίλα Χατζηλαζάρου

23 Βίλα Χατζηλαζάρου Στον αριθμό 131 και στην ιδιοκτησία της οικογένειας Σάγια βρίσκεται η πρώην βίλα Χατζηλαζάρου. Χτισμένη σε σχέδια του Ξενοφώντα Παιονίδη, αναφέρθηκε ως προξενείο της Αμερικής, ενώ φιλοξενήθηκαν σε αυτήν μέλη της βασιλικής οικογένειας. Παρά τις επεμβάσεις που έχουν γίνει στο εσωτερικό του, το κτίριο διατηρεί ανέπαφο τον αρχικό του διάκοσμο.

24 Βίλα Αλλατίνι

25 Βίλα Αλλατίνι Καταλήγοντας στο Ντεπώ συναντάμε τη τριώροφη νεοκλασική βίλα Αλλατίνι. Το 1926 είχε στεγάσει για ένα έτος τη Φιλοσοφική Σχολή, μοναδικό τμήμα του νεοσύστατου τότε Πανεπιστήμιου της Θεσσαλονίκης, ενώ από το 1979 στο κτίριο έδρευε η Νομαρχία Θεσσαλονίκης. Πλέον αποτελεί την έδρα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

26 Βίλα Τζεμποργά

27 Βίλα Τζεμποργά Η βίλα Τζεμποργά, ή αλλιώς Σαλέμ, βρίσκεται στο νούμερο 20 της οδού Βασιλίσσης Όλγας και στο παρελθόν στέγαζε το Ιταλικό Προξενείο. Το 1998 εμφανίστηκε στην ταινία του Θόδωρου Αγγελόπουλου “Μια αιωνιότητα και μια μέρα”, ενώ το 2013 κατά κάποιο τρόπο πρωταγωνίστησε και στη δημοφιλή σειρά American Horror Story, όχι όμως με απόφαση των υπευθύνων της σειράς, αλλά με πρωτοβουλία των τηλεθεατών της.

28 Ο Πύργος της Ευτυχίας μου

29 Ο Πύργος της Ευτυχίας μου
Ο Πύργος της Ευτυχίας μου, ή αλλιώς οι Κόκκινοι Πύργοι βρίσκεται στον αριθμό 110. Η χρυσή επιγραφή “Chateau mon Bonheur” στην είσοδο λέγεται πως αναφέρεται στη σύζυγο ενός από τους αρχικούς ιδιοκτήτες, του Ιωαννίδη - Τσακιρντέκη, με το όνομα Ευτυχία. Σήμερα ανήκει στο Ιωαννίδειο Ίδρυμα και σε διάφορους άλλους ιδιώτες. Στέγασε κατά καιρούς το οικοτροφείο της σχολής Α. Σχινά, προσφυγικές οικογένειες και μία βάση προσκόπων.

30 Βίλα Μπένι Φερνάντεζ

31 Βίλα Μπένι Φερνάντεζ Η βίλα Χιρ, ή αλλιώς βίλα Μπένι Φερνάντεζ, βρίσκεται στο 144 της Λεωφόρου. Κατά τη διάρκεια της Κατοχής στεγάστηκε εκεί η Γκεστάπο. Κατ’ επέκταση το κτίριο έχει συνδεθεί με τις συλλήψεις των αντιστασιακών καθώς και με τα απάνθρωπα βασανιστήρια. Την περίοδο του Εμφύλιου πολέμου στο κτίριο στεγάστηκε το Α’ Αστυνομικό Τμήμα της Ανατολικής Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια, μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1980, λειτουργούσε τα Χριστούγεννα ως κατάστημα παιχνιδιών και χριστουγεννιάτικων στολιδιών.

32 Πηγές http://news247.gr/ http://www.thessalonikiartsandculture.gr/

33 Οδός των Εξοχών 1ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης Π.Τ.Δ.Ε.-Α.Π.Θ. Σχολικό έτος Κατερίνα Γαλλιού ΣΤ’2


Κατέβασμα ppt "Οδός των Εξοχών 1ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης Π.Τ.Δ.Ε.-Α.Π.Θ. Σχολικό έτος 2015-16 Κατερίνα Γαλλιού ΣΤ’2."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google