Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΑΒΟΡΙΓΙΝΕΣ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΑΒΟΡΙΓΙΝΕΣ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΑΒΟΡΙΓΙΝΕΣ

2 ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ Οι ιθαγενείς Αβορίγινες ζουν στην Αυστραλία, ανήκουν στην αυστραλιανή φυλή που θεωρείται αυτόχθων και υπάρχει μόνο εκεί. Η Αυστραλία βρίσκεται στο νότιο τμήμα του ανατολικού ημισφαίριου και βρέχεται από θάλασσα. Από το βορρά βρέχεται από την Αραφούρα θάλασσα στην ανατολή από τον Ειρηνικό ωκεανό και στα δυτικά και νότια από τον Ινδικό ωκεανό Στις μέρες μας ελάχιστοι κάτοικοι ανήκουν σ' αυτήν τη φυλή. Το 2001 υπήρχαν

3 ΚΑΤΟΙΚΙΑ Πριν τον ερχομό των αποίκων ο πολιτισμός που επικρατούσε στην Αυστραλία, ήταν αυτός των ιθαγενών Αβοριγίνων.Οι Αβορίγινες ζούσαν σαν νομάδες γύρω από το βράχο Άιερς, γνωστό και ως Ουλούρου στη γλώσσα τους. Τα σπίτια τους είναι ξύλινες κατασκευές με αχυρένια στέγη.

4 ΠΑΡΑΔΟΣΗ Η παράδοσή τους λέει ότι στον Ιερό αυτό Βράχο μπορεί να διακρίνει κανείς τα χαρακτηριστικά από τη σύγκρουση τους με τους Κούνγια, δυο χαραμάδες είναι στο ίδιο σημείο εκεί όπου ένας πολεμιστής έκοψε με το δόρυ του το πόδι ενός εχθρού. Οι σπηλιές του βράχου συμβολίζουν τα ανοικτά στόματα των πολεμιστών που πεθαίνουν φωνάζοντας και βρίζοντας. Μια μεγάλη σπηλιά είναι το στόμα μιας θρηνούσα μητέρας που είδε το παιδί της να το σκοτώνουν μπροστά της, η εκδίκησή της ήρθε χτυπώντας το φονιά του γιου της με ένα ξύλο.

5 Το ανοιγμένο κεφάλι και η μύτη του είναι χαραγμένα για πάντα σε πέτρα, μαζί με τις τέσσερις τρύπες εκεί που κάποτε ήσαν τα μάτια του και τα ρουθούνια του. Οι Αβορίγινες σήμερα αντιτίθενται με τις επισκέψεις τουριστών στο Βράχο Ουλουρού γιατί πιστεύουν ότι μπορεί να ξυπνήσουν τους Κούνγια και να αρχίσει μια μακάβρια περίοδος, γεμάτη ταραχές, για όλες τις φυλές.

6 ΗΘΗ ΚΑΙ ΕΘΙΜΑ Στις τελετές τραγουδούν και χορεύουν με τη συνοδεία του didjeridoo. Το ντιτζεριντού είναι μια μακριά ξύλινη φλογέρα (από 1 έως 1,6 μέτρα) που έφτιαχναν από έναν κορμό ή ένα μεγάλο κλαδί ευκαλύπτου που το είχαν προηγούμενα σκάψει και αδειάσει οι τερμίτες. Το χρησιμοποιούν σε επίσημες γιορτές αλλά και στις καθημερινές, στα ηλιοβασιλέματα, στις κηδείες και σε άλλα πολλά.Οι ίδιοι υποστηρίζουν πως είναι το αρχαιότερο όργανο του κόσμου. Οι Αβορίγινες είναι οι εφευρέτες του μπούμερανγκ.

7 ΤΕΧΝΗ Η τέχνη των Αβορίγινων είναι πασίγνωστη από τα πρώτα χρόνια ύπαρξής τους. Η ζωγραφική σε βράχους με πολύχρωμα χρώματα είναι μοναδική. Ειδικό μουσείο που εκθέτει τα έργα τους κατασκευάστηκε στην Καμπέρα της Αυστραλίας και συγκεκριμένα το Εθνικό Μουσείο τους.

8 Το βίντεο του χορού ανέβηκε για πλάκα στο διαδίκτυο και προς έκπληξη όλων…έσκισε! Το παράξενο συρτάκι που χόρεψαν οι Αβορίγινες, τους έκανε διάσημους και οι προσκλήσεις για εμφανίσεις άρχισαν να πέφτουν βροχή! Ο Μίκης Θεοδωράκης, βλέποντας το βίντεο, όπως είπε ο διευθυντής του συγκροτήματος, κ. Φρανκ Ντζιτζιμπιμπιλγούϊ, του άρεσε το πρωτότυπο θέαμα και…τους προσκάλεσε να έρθουν στην Ελλάδα! Τα δε μέλη του συγκροτήματος, αντιμετωπίζονται πλέον από την φυλή τους, περίπου σαν ήρωες! Απολαύστε το βίντεο που συνοδεύει την εργασία αυτή!!!! Η εκδήλωση το «Γλέντι» που οργάνωσε η Ελληνική Κοινότητα του Ντάργουϊν, στη Βόρεια Αυστραλία το 2007, έγινε αιτία και οι Chooky Dancers, ένα συγκρότημα που απαρτίζεται από ιθαγενείς Αβορίγινες του άγνωστου νησιού Έλκο, έγιναν διάσημοι, αρχικά μέσα από το διαδίκτυο. Οι χορευτές του συγκροτήματος, βαμμένοι και ντυμένοι με τις παραδοσιακές τους φορεσιές, παραβρέθηκαν στην εκδήλωση και ξεσήκωσαν τα πλήθη, χορεύοντας τον «Ζορμπά» με έναν δικό τους τρόπο (και μάλλον αστείο).


Κατέβασμα ppt "ΑΒΟΡΙΓΙΝΕΣ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google