Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Λεβεντούλα Καματάκη 1ο ΠΔΣ Θεσσαλονίκης Στ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Λεβεντούλα Καματάκη 1ο ΠΔΣ Θεσσαλονίκης Στ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Λεβεντούλα Καματάκη 1ο ΠΔΣ Θεσσαλονίκης Στ2 2015-2016
Οδός των Εξοχών Λεβεντούλα Καματάκη 1ο ΠΔΣ Θεσσαλονίκης Στ2

2 Οι βίλες της Θεσσαλονίκης
Η κατοικία του Ιωσήφ Μοδιάνο Η βίλα Λεβή Μοδιάνο Η βίλα Μοδιάνο Η βίλα Χαφίζ Μπέη Η βίλα Αχμέτ Καπαντζή Η βίλα Καπαντζή Η Casa Bianka H βίλα Χατζηλαζάρου Η βίλα Μορντώχ H βίλα Αλατίνη Η βίλα Τζεμποργά Η βίλα Χιρς Ο πύργος της Ευτυχίας

3 Η κατοικία του Ιωσήφ Μοδιάνο
Κάνοντας μία νοερή περιήγηση προς τα ανατολικά, η πρώτη βίλα που συναντάμε είναι η κατοικία του Ιωσήφ Μοδιάνο. Πρόσφατα ολοκληρώθηκαν οι εργασίες αποκατάστασής της, καθώς από τους σεισμούς του 1978 και έπειτα το κτίριο είχε μείνει ακατοίκητο. Ήδη από το 1960 είχε παραχωρηθεί κατά χρήση στο Υπουργείο Παιδείας, ως παράρτημα του Α’ Γυμνασίου.

4 Η βίλα Λεβή Μοδιάνο Στο νούμερο 18 αντικρίζουμε τη βίλα Λεβή Μοδιάνο που κατοικούταν μέχρι το 1990 και πλέον έχει νοικιαστεί και ανακαινιστεί από τράπεζα.

5 Η βίλα Μοδιάνο Στον αριθμό 68 ξεχωρίζει η βίλα Μοδιάνο, γνωστή και ως «Παλαιό Κυβερνείο», όπου στεγάζεται από το 1970 το Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης. Ως κατοικία των Μοδιάνο, το κτίριο χρησιμοποιήθηκε ελάχιστα. Το 1913, αμέσως μετά την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, αγοράστηκε από το ελληνικό Δημόσιο και παραχωρήθηκε στη βασιλική οικογένεια. Κατόπιν δόθηκε στον Γενικό Διοικητή Μακεδονίας, για να ξαναγίνει ανάκτορο για τον Γεώργιο Β’. Το 1947 εγκαταστάθηκε στο κτίριο η Στρατιωτική Ιατρική Σχολή και στις αρχές του 1960 η Ιερατική Σχολή με λειτουργία Δημοτικού Σχολείου. Στα μέσα της ίδιας δεκαετίας το κτήριο παραχωρήθηκε για να χρησιμοποιηθεί ως κατοικία του Υπουργού Βορείου Ελλάδος.

6 Η βίλα Χαφίζ Μπέη Στον αριθμό 32 συναντάμε τη βίλα Χαφίζ Μπέη, που από το 1948 βρίσκεται στην κατοχή της Σχολής Τυφλών, στο πρώην Ορφανοτροφείο Μέλισσα, στεγάζεται το Κέντρο Βυζαντινών Ερευνών. Το ορφανοτροφείο, που φιλοξένησε και παιδιά της μικρασιατικής καταστροφής, λειτουργούσε στη Βασιλίσσης Όλγας μέχρι τον σεισμό του 1978, οι ζημιές όμως που προκλήθηκαν έκριναν τη μεταφορά του απαραίτητη. Η αποκατάσταση του κτιρίου πραγματοποιήθηκε το 1998.

7 Η βίλα Αχμέτ Καπαντζή Στον αριθμό 105 συναντάμε την πανέμορφη βίλα Αχμέτ Καπαντζή, γνωστή και ως κτίριο του ΝΑΤΟ, που έχει περάσει στην ιδιοκτησία του Ιβάν Σαββίδη.

8 Η βίλα Καπαντζή Στον αριθμό 108 στη βίλα Καπαντζή, στεγάζεται το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης Θεσσαλονίκης. Το κτίριο στο παρελθόν χρησιμοποιήθηκε ως κατοικία του πρίγκιπα Νικολάου, ενώ το 1916 εκεί είχε φιλοξενηθεί και ο Ε. Βενιζέλος

9 Casa Bianka Casa Bianca ή αλλιώς βίλα Φερνάντεζ, ένα κτίριο στενά συνδεδεμένο με μία ερωτική ιστορία που είχε συγκλονίσει την πόλη. Πρωταγωνιστές ήταν η κόρη του εβραίου επιχειρηματία Ντίνο Φερνάντεζ, η Αλίν, και ένας αξιωματικός του ελληνικού στρατού, ο Σπύρος Αλιμπέρτης. Οι δύο νεαροί που γνωρίστηκαν στα χρόνια της Απελευθέρωσης ερωτεύτηκαν, και κόντρα στα ήθη της εποχής που απαγόρευαν γάμο μεταξύ Εβραίων και χριστιανών, αποφάσισαν να κλεφτούν και να παντρευτούν. Η Αλίν αλλαξοπίστησε και έγινε χριστιανή, ο πατέρας της την αποκλήρωσε, και τα σαλόνια και οι εφημερίδες της εποχής βούιζαν από το πρωτοφανές σκάνδαλο.

10 H βίλα Χατζηλαζάρου Στον αριθμό 131 και στην ιδιοκτησία της οικογένειας Σάγια βρίσκεται η πρώην βίλα Χατζηλαζάρου. Χτισμένη σε σχέδια του Ξεν. Παιονίδη, αναφέρθηκε στον Τύπο της εποχής ως προξενείο της Αμερικής, ενώ φιλοξενήθηκαν σε αυτήν μέλη της βασιλικής οικογένειας. Παρά τις επεμβάσεις που έχουν γίνει στο εσωτερικό του, το κτίριο διατηρεί ανέπαφο τον αρχικό του διάκοσμο.

11 Η βίλα Μορντώχ Η Βίλα Μορντώχ κτίστηκε για τον Τούρκο μέραρχο Σεϊφουλάχ πασά, σε σχέδια του γνωστού αρχιτέκτονα Ξ. Παιονίδη, το Αποτελεί αντιπροσωπευτικό δείγμα της εκλεκτικιστικής αρχιτεκτονικής, που χαρακτήριζε τους "πύργους" της οδού Βασ. Όλγας. Το 1923 πέρασε στην ιδιοκτησία του Σαμουήλ Μορντώχ - στον οποίο οφείλει το όνομά της. Κατοικήθηκε από την οικογένεια Μορντώχ μέχρι το Αργότερα χρησιμοποιήθηκε από το ΙΚΑ και, μέχρι πρόσφατα, λειτούργησε ως Δημοτική Πινακοθήκη της Θεσσαλονίκης. Από τις αρχές του 2013 στεγάζει τις υπηρεσίες του Ε' διαμερίσματος Θεσσαλονίκης και του Οργανισμού Ρυθμιστικού Θεσσαλονίκης.

12 Η βίλα Αλατίνη Καταλήγοντας στο Ντεπώ συναντάμε τη τριώροφη νεοκλασική βίλα Αλλατίνι. Το είχε στεγάσει για ένα έτος τη Φιλοσοφική Σχολή, μοναδικό τμήμα του νεοσύστατου τότε Πανεπιστήμιου της Θεσσαλονίκης, ενώ από το στο κτίριο έδρευε η Νομαρχία Θεσσαλονίκης. Πλέον αποτελεί την έδρα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

13 Η βίλα Τζεμποργά Η βίλα Τζεμποργά, ή αλλιώς Σαλέμ, βρίσκεται στο νούμερο 20 της οδού Βασιλίσσης Όλγας και στο παρελθόν στέγαζε το Ιταλικό Προξενείο. Το εμφανίστηκε στην ταινία του Θόδωρου Αγγελόπουλου “Μια αιωνιότητα και μια μέρα”, ενώ το 2013 κατά κάποιο τρόπο πρωταγωνίστησε και στη δημοφιλή σειρά American Horror Story, όχι όμως με απόφαση των υπευθύνων της σειράς, αλλά με πρωτοβουλία των τηλεθεατών της.

14 Η βίλα Χιρς Η Βίλα Χιρς, γνωστή και ως Βίλα Μπενί Φερνάντεζ. Κατασκευάστηκε το 1900 σε σχέδια του Π. Αριγκόνι. Το κτίριο αυτό το συνοδεύει μια ιστορία δυσάρεστων αναμνήσεων και θλιβερών γεγονότων. Κι αυτό οφείλεται στο γεγονός πως κατά τη διάρκεια της Κατοχής, στεγάστηκε εκεί η Γκεστάπο. Την εποχή του Εμφύλιου πολέμου, στο κτίριο στεγάστηκε το Α’ Αστυνομικό Τμήμα της Ανατολικής Θεσσαλονίκης. Είναι το μοναδικό κτίριο της Θεσσαλονίκης.

15 Ο πύργος της Ευτυχίας Ο Πύργος της Ευτυχίας μου ή αλλιώς οι Κόκκινοι Πύργοι που συναντάμε στον αριθμό 110. Η χρυσή επιγραφή στην είσοδο λέγεται πως αναφέρεται στη σύζυγο ενός από τους αρχικούς ιδιοκτήτες, του Ιωαννίδη - Τσακιρντέκη, με το όνομα Ευτυχία. Σήμερα ανήκει στο Ιωαννίδειο Ίδρυμα και σε διάφορους άλλους ιδιώτες. Στέγασε κατά καιρούς το οικοτροφείο της σχολής Α. Σχινά, προσφυγικές οικογένειες και μία βάση προσκόπων. Με εμφανή την καθαίρεση του τελευταίου τμήματος του πυργίσκου από το διώροφο τμήμα του, το κτίριο κηρύχθηκε το διατηρητέο μνημείο, έκτοτε όμως βρίσκεται όμως σε πλήρη εγκατάλειψη και αχρηστία.

16 Πηγές http://news247.gr/ http://www.enet.gr/

17 Λεβεντούλα Καματάκη 1ο ΠΔΣ Θεσσαλονίκης Στ2 2015-2016
Οδός των Εξοχών Λεβεντούλα Καματάκη 1ο ΠΔΣ Θεσσαλονίκης Στ2


Κατέβασμα ppt "Λεβεντούλα Καματάκη 1ο ΠΔΣ Θεσσαλονίκης Στ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google