Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΔΟΜΗΝΙΚΟΣ ΘΕΟΤΟΚΟΠΟΥΛΟΣ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΔΟΜΗΝΙΚΟΣ ΘΕΟΤΟΚΟΠΟΥΛΟΣ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΔΟΜΗΝΙΚΟΣ ΘΕΟΤΟΚΟΠΟΥΛΟΣ
Η ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΖΩΓΡΑΦΟΥ

2 Ο ΔΟΜΗΝΙΚΟΣ ΘΕΟΤΟΚΟΠΟΥΛΟΣ ( ), ΓΝΩΣΤΟΣ ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ EL GRECO, ΗΤΑΝ ΚΡΗΤΙΚΟΣ ΖΩΓΡΑΦΟΣ, ΓΛΥΠΤΗΣ ΚΑΙ ΑΧΙΤΕΚΤΟΝΑΣ ΤΗΣ ΙΣΠΑΝΙΚΗΣ ΑΝΑΓΓΕΝΗΣΗΣ

3 ΕΖΗΣΕ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΤΟΥ ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΌ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΤΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝΤΑΣ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΣΩΜΑ ΤΗΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ ΚΑΙ ΙΣΠΑΝΙΑ.

4 ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΚΕ ΩΣ ΑΓΙΟΓΡΑΦΟΣ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΟΠΟΥ ΤΟΤΕ ΒΡΙΣΚΟΤΑΝ ΥΠΟ ΕΝΕΤΙΚΗ ΚΑΤΟΧΗ, ΕΝΏ ΑΡΓΟΤΕΡΑ ΤΑΞΙΔΕΨΕ ΣΤΗΝ ΒΕΝΕΤΙΑ.

5 ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ ΕΠΗΡΕΑΣΤΗΚΕ ΑΠΌ ΤΟΥΣ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΥΣ ΔΑΣΚΑΛΟΥΣ ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ, ΌΠΩΣ ΤΟΝ ΤΙΝΤΟΡΕΤΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΤΙΣΙΑΝΟ, ΤΟΥ ΟΠΟΙΟΥ ΥΠΗΡΞΕ ΜΑΘΗΤΗΣ ΥΙΟΘΕΤΩΝΤΑΣ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΠΌ ΤΟΝ ΜΑΝΙΕΡΙΣΜΟ. ΤΟ 1577, ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΘΗΚΕ ΣΤΟ ΤΟΛΕΔΟ, ΟΠΟΥ ΕΖΗΣΕ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΕΛΕΙΟΠΟΙΗΣΕ ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΕΡΓΑ ΤΟΥ.

6 ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ ΠΙΘΑΝΟΤΑΤΑ ΤΟ 1541 ΣΤΟ ΧΑΝΔΑΚΑ ΤΗΣ ΕΝΕΤΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ ΠΙΘΑΝΟΤΑΤΑ ΤΟ 1541 ΣΤΟ ΧΑΝΔΑΚΑ ΤΗΣ ΕΝΕΤΟΚΡΑΤΙΑΣ. ΣΤΑΔΙΑΚΑ ΕΝΤΑΧΘΗΚΕ ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΕΧΝΙΕΣ ΤΩΝ ΖΩΓΡΑΦΩΝ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ, ΕΝΏ ΚΑΤΑΦΕΡΕ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ ΜΑΖΙ ΜΕ ΑΛΛΟΥΣ, ΤΗΝ « ΚΡΗΤΙΚΗ ΣΧΟΛΗ».

7 ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ ΕΦΤΑΣΕ ΤΟ 1567, ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΕΓΙΝΕ ΜΑΘΗΤΗΣ ΔΙΑΣΗΜΩΝ ΙΤΑΛΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΑΠΌ ΤΑ ΠΙΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΕΡΓΑ, ΜΕ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟΤΕΡΟ ΤΟ ΤΡΙΠΤΥΧΟ ΤΗΣ ΜΟΝΤΕΝΑ, ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΌ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΟΡΩΜΑΪΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ.

8 ΤΕΛΙΚΑ, ΤΟ 1570 ΘΑ ΚΑΤΑΦΘΑΣΕΙ ΣΤΗΝ ΡΩΜΗ ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΘΑ ΔΙΑΚΟΜΟΔΙΣΕΙ ΤΟΝ ΜΙΧΑΗΛ ΑΓΓΕΛΟ, ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΑΤΟ ΠΡΟΓΕΝΕΣΤΕΡΟ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗ, ΟΠΟΥ ΠΑΡΟΛΑ ΑΥΤΆ ΘΑ ΤΙΜΗΣΕΙ ΣΕ ΕΠΟΜΕΝΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ. ΤΕΛΙΚΑ, ΤΟ 1572 ΘΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕΙ, ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ ΚΑΡΙΕΡΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗ.

9 ΤΟ 1577, ΘΑ ΜΕΤΑΦΕΡΘΕΙ ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ, ΚΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΣΤΟ ΤΟΛΕΔΟ, ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ. ΕΚΕΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ ΤΟ ΕΡΓΟ «ΤΟ ΜΑΡΤΥΡΙΟ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΜΑΥΡΙΚΙΟΥ», ΕΝΏ ΚΑΙ ΑΜΕΤΡΗΤΑ ΑΛΛΑ, ΕΝΏ ΚΑΙ ΥΜΝΗΘΗΚΕ ΜΕΣΑ ΑΠΌ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΙΣΠΑΝΟΥ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗ ΠΑΡΑΒΙΘΙΝΟ.

10 ΤΟ 1586, ΘΑ ΤΟΥ ΖΗΤΗΘΕΙ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ ΈΝΑ ΑΠΌ ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΕΡΓΑ ΤΟΥ «Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΚΟΜΗ ΟΣΓΚΑΡΘ», ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΝΟΔΕΙΑ ΤΟΥ ΓΙΟΥ ΤΟΥ, ΟΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΕ ΑΡΚΕΤΕΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ, ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ ΔΥΟ ΓΛΥΠΤΑ ΤΟΥ. ΣΤΙΣ 7 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΤΟΥ 1614, ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΙ ΚΑΙ ΘΑ ΤΑΦΕΙ ΑΡΧΙΚΑ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΔΟΜΗΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ, ΤΑ ΛΕΙΨΑΝΑ ΚΑΙ ΤΟ ΦΕΡΕΤΡΟ ΤΟΥ ΘΑ ΧΑΘΟΥΝ.

11 ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ

12 ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΑΠΟΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΓΙΟΥ ΤΟΥ Ο ΔΟΜΗΝΙΚΟΣ ΘΕΟΤΟΚΟΠΟΥΛΟΣ, ΚΑΤΆ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ, ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ 143 ΠΙΝΑΚΕΣ, 45 ΠΗΛΙΝΑ Ή ΓΥΨΙΝΑ ΠΡΟΠΛΑΣΜΑΤΑ, 150 ΣΧΕΔΙΑ, 30 ΣΧΕΔΙΑ ΓΙΑ ΡΕΤΑΜΠΛ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ 200 ΧΑΡΑΚΤΗΤΙΣΤΙΚΑ ΕΡΓΑ.

13 Εργασία των μαθητών του Β5 ΤΖΑΓΚΑΡΑΚΗ ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΔΑ ΤΣΑΦΑΝΤΑΚΗ ΒΑΓΓΕΛΗ
4ο Γυμνάσιο Ηρακλείου Σχολικό Έτος Εργασία των μαθητών του Β5 ΤΖΑΓΚΑΡΑΚΗ ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΔΑ ΤΣΑΦΑΝΤΑΚΗ ΒΑΓΓΕΛΗ Η εργασία υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος «Ενετοκρατία στην Κρήτη: Μια φορά κι έναν καιρό ήταν οι Ενετοί… Μνημεία και μνήμες του Χάνδακα» Υπεύθυνες καθηγήτριες του προγράμματος: Γαλανάκη Χαρίκλεια Χαριάτη Διονυσία Μακράκη Άννα Μπανιά Αικατερίνη


Κατέβασμα ppt "ΔΟΜΗΝΙΚΟΣ ΘΕΟΤΟΚΟΠΟΥΛΟΣ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google