Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Συμπληρωματικές θεραπείες διατροφική θεραπευτική

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Συμπληρωματικές θεραπείες διατροφική θεραπευτική"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Συμπληρωματικές θεραπείες διατροφική θεραπευτική
εκπαίδευση

2 Το 1998 η ένωση γιατρών των USA ανακοίνωσε ότι όταν τα συστήματα αλλάζουν η Ιατρική εκπαίδευση πρέπει να αντιλαμβάνεται τα μηνύματα και να προσαρμόζει την εκπαίδευση ανάλογα με τις ανάγκες της κοινωνίας. Η Νοσηλευτική εκπαίδευση…….;

3 To be in the forefront, in Integrative Medicine focusing on patient care
Ιπποκράτης: ο σοφός άνθρωπος, θα πρέπει να σκεφτεί ότι η υγεία, είναι η μεγαλύτερη ανθρώπινη ευλογία. Σωκράτης: υπάρχει μόνο ένα καλό, η γνώση και ένα κακό η άγνοια. Μαϊμονίδης Μωυσής (Μόζες Μπεν Μάιμον, εβραίος φιλόσοφος, ραβίνος και γιατρός 1204 μ.Χ.): δεν πρέπει να θεραπεύουμε τη Νόσο, αλλά τον Ασθενή.

4

5

6

7

8 ΟΡΙΣΜΟΙ Ο όρος εναλλακτική θεραπευτική αναφέρεται σε θεραπείες και διαγνωστικές μεθόδους με βάση την οντότητα του αρρώστου και όχι την προσέγγιση της νόσου. Ο όρος συμπληρωματική θεραπευτική αναφέρεται σε θεραπείες και διαγνωστικές μεθόδους που χρησιμοποιούνται συμπληρωματικά με αυτές της συμβατικής ιατρικής. Ο όρος συνδυαστική ιατρική - θεραπευτική είναι ο συνδυασμός της συμβατικής ιατρικής, με την συμπληρωματική και εναλλακτική ιατρική- θεραπευτική.

9 Οι ορισμοί εναλλακτική και συμπληρωματική Ιατρική- Θεραπευτική
χρησιμοποιούνται από: Το National Center for Complementary and Alternative Medicine (NCCAM) of the National Institutes of Health. Καταγράφονται 1800 θεραπείες (Kreitzer and Sensen) 2000

10 ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΤΩΝ ΣΕΘ Φυσικά-βιολογικά προϊόντα (βιταμίνες, μέταλλα, ορθομοριακή, βότανα). Χειραγώγηση του σώματος και πρακτικές βασισμένες στο σώμα (μασάζ, χειροπρακτική, οστεοπαθητική). Εναλλακτικά συστήματα ιατρικής (βελονισμός, παραδοσιακή κινέζικη ιατρική, ομοιοπαθητική, αγιουρβέδα). Ενεργειακές θεραπείες (ρέικι, θεραπευτικό άγγιγμα, ηλεκτροβελονισμός).

11 ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ Συνέχεια…
Οι ΣΕΘ είναι γνωστές εδώ και 6000 χρόνια στους αρχαίους πολιτισμούς της Κίνας, της Ινδίας, της Αιγύπτου, της Ρώμης και της Ελλάδας. ΙΝΔΙΑ: Η εναλλακτική ιατρική γνωστή ως Βεδική ή Ayurveda. Ασκήθηκε για περισσότερο από 4000 χρόνια και εφαρμόζεται μέχρι σήμερα (το 80% του πληθυσμού την χρησιμοποιεί). Συνδυασμός τρόπου ζωής και διατροφής για ισορροπία νου – ψυχής – σώματος. ΚΙΝΑ: Η Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική 6000, θεωρείται πρόδρομος της σημερινής εναλλακτικής ιατρικής. Συνδυασμός σωματικών – ψυχικών – πνευματικών πρακτικών με στόχο την θεραπεία του νου και του σώματος. Βελονισμός: Ξεκίνησε 3000 χρόνια πριν με 365 βελονιστικά σημεία (σήμερα υπάρχουν πάνω από 2000). Συνέχεια…

12 θεραπευτικές τους ιδιότητες.
Συνέχεια… ΑΙΓΥΠΤΟΣ: Τα βότανα και η ηλιοθεραπεία καταγράφονται, στον πάπυρο του Ebers για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες. Το 2350 π.Χ.: Στον τάφο του γιατρού Ankhmahor αναβρέθηκαν ευρήματα στα οποία χρονολογείται η αρχαιότερη καταγραφή εφαρμογής της ρεφλεξολογίας. ΑΡΧΑΙΑ ΡΩΜΗ: Πήραν γνώσεις για τη βοτανοθεραπεία και την αρωματοθεραπεία από τους Έλληνες και τους Αιγύπτιους. ΙΡΙΔΟΛΟΓΙΑ: Καταγράφεται 3000 χρόνια πριν στους πολιτισμούς των, Χαλδαίων, Αιγυπτίων, Κινέζων και Ελλήνων. Διάγνωση των ασθενειών μέσω της ίριδας.

13 Ιριδολογία, Ιπποκράτης: «Ιδού τα μάτια, ιδού το σώμα»
Οι αρχαίοι Έλληνες, Αιγύπτιοι, Χαλδαίοι, Κινέζοι είχαν αντιληφθεί την σημειολογική σπουδαιότητα του ματιού.

14 ΡΩΜΑΪΚΗ ΕΠΟΧΗ Διοσκουρίδης, στην υπηρεσία του Νέρωνα, στρατιωτικός γιατρός- χειρούργος. Γνωστός για τη συγγραφή του Materia Medica. Περιγράφει τη θεραπευτική αξία βοτάνων και τη συμβολή του μανδραγόρα στην αναισθησία.

15 American School of Osteopathy, 1892
Kirksville, Missouri

16 American School of Osteopathy

17 ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ Σύμφωνα με την American Medical Association στις 75 από τις 125 Ιατρικές σχολές διδάσκονταν εναλλακτικές θεραπείες

18 Το 1998 το 64% των σχολών περιελάμβανε, επιλεγμένες εναλλακτικές θεραπείες ως υποχρεωτικό μάθημα, στο πρόγραμμα σπουδών, στα πλαίσια της εντελούς φροντίδας του αρρώστου. Σήμερα στο 85% των σχολών διδάσκονται συμπληρωματικές – εναλλακτικές θεραπείες. Kursk State Medical University

19 Το Εθνικό Κέντρο για CAM του εθνικού Ινστιτούτου Υγείας Αμερικής αναγνωρίζει την ανάγκη εκπαίδευσης και προσφέρει $ το χρόνο για 5χρόνια. Μέσω ανταγωνιστικών επιχορηγήσεων για μεταρρυθμιστικές προτάσεις στην εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας. Tongji University

20 Πρόσφατα (2000) η Γενική Συνέλευση των καθηγητών της Ιατρικής σχολής του Harvard ψήφισε την εκπαίδευση και την έρευνα στις εναλλακτικές θεραπείες στα πλαίσια της εντελούς φροντίδας.

21 Albert Einstein College of medicine
Τα Columbia University, Albert Einstein College of medicine, Duke University, Mount Sinai school of Medicine, Stanford University, University of Arizona, Harvard, University of Maryland, University of Pennsylvania και ορισμένα συνεργαζόμενα με το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας είναι ανάμεσα στα 85 που διδάσκουν σε προπτυχιακό επίπεδο είτε σε μεταπτυχιακό τις εναλλακτικές θεραπείες.

22 Το 1998 η ένωση γιατρών των USA ανακοίνωσε ότι όταν τα συστήματα αλλάζουν η Ιατρική εκπαίδευση πρέπει να αντιλαμβάνεται τα μηνύματα και να προσαρμόζει την εκπαίδευση ανάλογα με τις ανάγκες της κοινωνίας.

23 Του βελονισμού - ηλεκτροβελονισμού
Στα 2598 π.Χ. αναφέρεται το αρχαιότερο ιατρικό κινέζικο σύγγραμμα σχετικά με το βελονισμό. «Huang Di Nei Sing of the Yellow Emperor’s classic of internal Medicine» Το 1949 εκδίδεται για το πανεπιστήμιο John Ho Pkins (liza Veith) Σύμφωνα με την παραδοσιακή κινέζικη ιατρική κάθε λειτουργία του οργανισμού εξαρτάται από την συνεχή ενεργειακή ισορροπία των οργάνων. Της νόσου προηγείται ενεργειακή διαταραχή η οποία δεν μπορεί να διαγνωσθεί σε κλινικό επίπεδο ούτε με τις κλασσικές μεθόδους. ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ Του βελονισμού - ηλεκτροβελονισμού

24 «Βελονισμός είναι η διαδικασία, ερεθισμού με βελόνες, συγκεκριμένων σημείων στο σώμα, τα οποία βρίσκονται στην πορεία ενεργειακών καναλιών και τα οποία ονομάζονται μεσημβρινοί» .

25 Oι πρώτες βελόνες που χρησιμοποιήθηκαν ήταν φτιαγμένες από πέτρα που ονομαζόταν πιέν, λέξη η οποία σημαίνει θεραπεύω μια νόσο τσιμπώντας με μια πέτρα. Αργότερα κατασκευάστηκαν βελόνες από μπαμπού ή από κόκαλο, επεξεργασμένες ώστε να είναι λείες και λεπτές, στην συνέχεια αντικαταστάθηκαν από χάλκινες, χρυσές ή ασημένιες. Για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα, συνδύασαν το βελονισμό με την καυτηρίαση, δηλαδή τρυπούσαν τα σημεία βελονισμού και πάνω στη βελόνα έκαιγαν το φυτό Αρτεμισία. Αυτή η τεχνική καλείται μόξα Στην εποχή μας χρησιμοποιούνται βελόνες από ανοξείδωτο ατσάλι, αποστειρωμένες και μίας χρήσης. (Cheung, 2001)

26

27

28 ΒΕΛΟΝΙΣΤΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ Άνω και κάτω άκρα, πορεία των μεσημβρινών.
Δέκα διαφορετικοί τύποι δομών στα Β.Σ. περιφερειακά νεύρα, απολήξεις νεύρων, σημεία νευρομυϊκών συνάψεων, αγγεία.

29

30

31

32

33 Yin Forces/Aspects Yang Forces/Aspects Dark Light Moon Sun Water Fire Passive Active Descending Ascending Female Male Contracting Expanding Cold Hot Winter Summer Interior Exterior Heavy Bone Skin Front Back Interior of Body Exterior of body

34 Ο ΗΛΕΚΤΡΟΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ ΚΑΤΑ VOLL

35 ΗΛΕΚΤΡΟΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ To 1816 ο Γάλλος Louis Berlioz περιέγραψε πρώτος
την διέγερση των σημείων του βελονισμού, με ηλεκτρικά ερεθίσματα, για την διάγνωση και την θεραπεία μίας νοσογόνου κατάστασης. Dr. Roger de la Fuye το 1940 στη Γαλλία. In vivo μελέτες σε πειραματικά μοντέλα. Βασιζόμενος στην αγωγιμότητα του δέρματος παρατήρεισαι ότι υπάρχουν σημεία περισσότερο ηλεκτρικά αγώγιμα από άλλα.

36 ΗΛΕΚΤΡΟΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ ΚΑΤΑ VOLL (ΗΑV)
Το 1952 ο Dr. Reinhard Voll συνεργάστηκε με τον De la Fuye ερευνητικά και τεκμηρίωσαν τη μέθοδο και ακολούθησαν μελέτες σε ενήλικες και παιδιά με τη συμμετοχή προσκεκλημένων ερευνητών στη Γερμανία για καθορισμό φυσιολογικών και μη τιμών. Κατασκευή ανάλογης συσκευής.

37 ELECTRO – DERMAL – SCREENING
Εξέλιξη του EAV, στην Αμερική και στη συνέχεια στην Ευρώπη με τη χρήση του ηλεκτρονικού υπολογιστή.

38 ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΤΙΜΩΝ Μέτρηση της αγωγιμότητας μέσω των βελονιστικών σημείων στα άνω και κάτω άκρα: Φυσιολογικές τιμές 50 – 60 Τιμές 60 – 80 80 – 100 μεγάλη αγωγιμότητα, χαμηλή αντίσταση. Τιμές κάτω από 30 εκφύλιση οργάνων Κάτω από 10 κακοήθεια

39

40 Το τεστ του σκευάσματος
ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑΣ Το τεστ του σκευάσματος Η διέγερση αντιπροσωπεύει το παρεμβληθέν σκεύασμα Με επαναφορά της βελόνας Μερική επαναφορά Πλήρης επαναφορά Έλεγχος δοσολογίας Άμεση παρέμβαση στα βελονιστηκά σημεία (μη φαρμακευτικά)

41 ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΗΣ Διέγερση συμπαθητικού- παρασυμπαθητικού
Ανοσοδιέγερση Αγγειοσύσπαση Ενίσχυση της δράσης των κυττάρων φυσικοί φονείς Ανεύρεση εστιών, το PET- SCAN έδειξε εγρήγορση ή καθυστέρηση των εγκεφαλικών κυμάτων

42 1970 in vivo μελέτες των Pomeran’s και συνεργατών, Hen’s και συνεργατών, υποστηρίζουν την παραγωγή ενδορφινών (Beta – endorfine) dynorphin, enkephalins, σερατονίνης, νορεπινεφρίνης, ντοπαμίνης, ACTH, χολοκυστοκινίνης κ.λ.π. Η διέγερση μεταφέρεται στο Ν.Μ. και στον εγκέφαλο.

43

44

45 ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ Στο PubMed υπάρχουν πάνω από 8500 μελέτες, σχετικά με τον EAV. Απαραίτητη η περαιτέρω έρευνα λόγω των μεθοδολογικών δυσκολιών και των μικρών δειγμάτων. Αξιόπιστα δεδομένα για τη συμβολή στην αναλγησία, στη ναυτία, τον έμετο, την κόπωση, τις εξάψεις και τη συμβολή τoυ στην χημειοθεραπεία.

46 1985 δημοσίευση απο ιατρικό τμήμα των Η. Π. Α
1985 δημοσίευση απο ιατρικό τμήμα των Η.Π.Α. στο American Journal of Acupuncture, παρουσιάζει 30% χαμηλότερη ηλεκτρική αγωγιμότητα σε ασθενείς με καρκίνο πνεύμονα. Επιβεβαίωση με αξονική.

47 Κλινικές μελέτες από το 1984 επισημαίνουν τη συμβολή του EAV στον πόνο, την κόπωση και τις εξάψεις καθώς και τη συνέργεια με τη χημειοθεραπεία με σημαντικό ποσοστό μείωσης αυτής, σε κaρκίνο ωοθηκών στάδιο IV, καρκίνο πνεύμονα στάδιο IV και βλενοεπιδερμικό καρκίνο χαμηλής διαφοροποιήσεως παρωτίδας.

48 ΚΛΙΝΙΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ Πανεπιστήμιο της Florida ( Cancer Center)
Δημοσίευση 2000 JAMA Εφαρμογή σε 104 γυναίκες για έλεγχο της ναυτίας και του εμέτου μετά από χημειοθεραπεία. Πολυκεντρική μελέτη σε εξέλιξη για τη συμβολή στην οξεία και αργοπορημένη έμμεση.

49 Πρόσφατες μελέτες υπογραμμίζουν την ανάγκη οι επαγγελματίες υγείας να έχουν τουλάχιστον βασικές γνώσεις εναλλακτικών θεραπειών. Ιδιαίτερα μετά την δημοσίευσή στο Lancet για την δράση του βοτάνου St. John’s wοrt στον HIV. Lancet 2000;

50 ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ Ο ΠΟΥ αναγνωρίζει τη συμβολή του EAV σε σημαντικό αριθμό συμπτωμάτων. Αμερική αναγνωρίσθηκε από την εποχή του R. Nixon,ο ΠΚΒ(1972) National Certification Commission for acupuncture and oriental medicine (NCCAOM) Κατοχύρωση στις ΗΠΑ σε επαγγελματίες, συνδυασμός και με την κλασσική ιατρική και ιατροί εφαρμόζουν τον ΠΚΒ. Ευρώπη το 1925 εφαρμογή του ΠΚΒ 1957 Aκαδημία ηλεκτροβελονισμού στη Γερμανία

51 ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ Σε εκπαιδευτικά ιδρύματα 4 Ακαδημαϊκά έτη 3000hrs
800 ώρες ελάχιστη κλινική άσκηση Σήμερα το 80% των φοιτητών της ιατρικής στην Αμερική, επιδιώκουν να εκπαιδευτούν στον EAV

52 Beijing University Middlesex Τον Σεπτέμβριο το 1996 είχαμε την εγγραφή των πρώτων φοιτητών στο πρώτο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο το Middlesex στο Λονδίνο σε συνεργασία με το Beijing University της Κίνας. Συνεργασία που συνεχίζεται. Η εμπειρία αυτή οδήγησε στην ανάπτυξη και άλλων εναλλακτικών προγραμμάτων στην Αγγλία. Το 2007 αναγνωρίσθηκε και το μεταπτυχιακό επίπεδο. Η ποιότητα και η επάρκεια των επαγγελματιών αποτέλεσαν τους πρέσβειρες στην Αγγλία και σε παγκόσμιο επίπεδο.

53 Πολλά νοσοκομεία του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν καθιερώσει τρία εκπαιδευτικά προγράμματα το χρόνο για αρωματοθεραπεία και θεραπευτικό μασάζ. Η συμμετοχή προσέγγισε το 80%. Το πρόγραμμα διευρύνθηκε και σε διατροφή, φυτικά εκχυλίσματα και Σε ιατρούς, σε φαρμακοποιούς και σε νοσηλευτές.

54 Accreditation The Accreditation Commission for Acupuncture and Oriental Medicine (ACAOM) The National Certification Board the Therapeutic Massage and bodywork Πρόσφατα η ACAOM έχει πάνω από 60 σχολές ή κολέγια διαπιστευμένα. Council for Higher Education Accreditation Washington, CHEA is an association of 3,000 degree- granting colleges and Universities and recognizes 60 institutional and programmatic accrediting organizations.

55 Αϊνστάιν: Είναι πιο εύκολο να διασπασθεί ένα άτομο, από το
Το 1998 η ένωση γιατρών των USA ανακοίνωσε ότι όταν τα συστήματα αλλάζουν η Ιατρική εκπαίδευση πρέπει να αντιλαμβάνεται τα μηνύματα και να προσαρμόζει την εκπαίδευση ανάλογα με τις ανάγκες της κοινωνίας. Αϊνστάιν: Είναι πιο εύκολο να διασπασθεί ένα άτομο, από το Να αλλάξει μία πεποίθηση….

56 . Η εκπαίδευση στον ηλεκροβελονισμό κατά Voll, με στόχο, την έγκυρη και ουσιαστική προσφορά επιστημονικής γνώσης, με τα ειδοποιοί χαρακτηριστικά τoυ και την προβλεπτική τoυ εγκυρότητα, θα δώσει την δυνατότητα, στους επιστήμονες υγείας, να παρέχουν θεραπευτικές παρεμβάσεις, οι οποίες εφαρμόζονται σε παγκόσμιο επίπεδο. The Institute for Integrative Health and Healing projected architectural model for 2013

57

58

59

60

61 ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
Αμερική το 50%- 90% των αρρώστων με προχωρημένη νόσο εφαρμόζουν EAV. Ευρώπη το 7%- 36% χρησιμοποιούν EAV.

62 Σας ευχαριστώ,


Κατέβασμα ppt "Συμπληρωματικές θεραπείες διατροφική θεραπευτική"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google