Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΓΕΛ. ΖΑΓΟΡΑΣ ΤΑΞΗ Α’ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΓΕΛ. ΖΑΓΟΡΑΣ ΤΑΞΗ Α’ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΓΕΛ. ΖΑΓΟΡΑΣ ΤΑΞΗ Α’ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2015-16
ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΓΕΛ. ΖΑΓΟΡΑΣ ΤΑΞΗ Α’ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ

2 ΕΘΙΣΜΟΣ ΣΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ Κάποιοι άνθρωποι κάνουν χρήση ναρκωτικών ουσιών από συνήθεια και αυτό γίνεται ολοένα και πιο συχνό. Όσο περνάει όμως ο καιρός ο χρήστης χρειάζεται μεγαλύτερες δόσεις για να μπορέσει να έχει το αποτέλεσμα που επιθυμεί.Όσο αυξάνεται η χρήση γίνεται σχεδόν ακατόρθωτο να μπορέσει να λειτουργήσει χωρίς την ουσία. Σταματώντας την ουσία μπορεί να νιώσει σωματική αδυναμία (στερητικό σύνδρομο).

3

4 ΑΝΟΧΗ ΣΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ Όσο περισσότερη χρήση κάνει κάποιος τόσο μεγαλύτερη δόση της ουσίας χρειάζεται ώστε να έχει το ίδιο αποτέλεσμα. Ίσως κάποιος δικός σας κάνει χρήση και κάποια στιγμή να συνειδητοποιήσετε ότι η χρήση αυξήθηκε. Αυτό σημαίνει ότι η ανοχή στην ουσία μεγάλωσε.

5 Η ΣΤΕΡΗΣΗ . Οι χρήστες έχουν στερητικά συμπτώματα όταν υποχωρήσει η δράση της ουσίας. Σημάδια της στέρησης είναι το τρέμουλο, άγχος, αγωνία, εφίδρωση, ναυτία και εμετοί, αϋπνία, ευερεθιστότητα, κατάθλιψη κ.α. Ο εξαρτημένος θα καταφύγει ξανά στη χρήση ώστε να εξαλείψει τα συγκριμένα σημάδια. Το στερητικό σύνδρομο μπορεί να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο ώστε και να συνοδεύεται από παραισθήσεις, πυρετούς ακόμα και επιληπτικές κρίσεις ανάλογα με την ουσία. Ζητήστε βοήθεια από ειδικούς κατά τη διάρκεια αυτών.

6 ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΕΛΕΓΧΟΥ Ένα πρόσωπο που υπόσχεται ότι θα σταματήσει τη χρήση αλλά παρόλα αυτά αδυνατεί παρά τη θέλησή του σίγουρα αντιμετωπίζει πρόβλημα εξάρτησης. ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΠΑΡΑ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΕΠΙΘΥΜΙΑ ΤΟΥ. Η ουσία πλέον είναι αυτή που έχει το πάνω χέρι. Ακόμα κι αν ο ίδιος αληθινά επιθυμεί να σταματήσει όλες του οι προσπάθειες πέφτουν στο κενό. Αναγκαία κρίνεται η βοήθεια από ειδικούς σε θέματα εξαρτήσεων.

7

8 ΠΑΡΑΜΕΛΗΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗΣ ΖΩΗΣ
Ο εξαρτημένος παύει να απολαμβάνει όσα τον ευχαριστούσαν κάποτε. Είναι σύνηθες οι άνθρωποι αυτοί να παρατάνε δραστηριότητες οι οποίες κάποτε ήταν σημαντικές για αυτούς. Ο χρήστης περνάει περισσότερο χρόνο στο να κάνει χρήση ή να τη σκέφτεται και δεν υπάρχει χρόνος για τίποτα άλλο.

9 ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΠΑΡΑ ΤΟ ΟΠΟΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΕΠΙΦΕΡΕΙ.
Τα προβλήματα αυτά δεν εμποδίζουν τον εξαρτημένο να κάνει χρήση. Ακόμα κι όταν αυτά είναι τόσο σοβαρά ώστε κάποιος δε μπορεί να λειτουργήσει στο γάμο του ή στις διαπροσωπικές του σχέσεις γενικότερα εκείνος επιμένει να κάνει χρήση

10 ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗ ΑΠΌ ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ
Είκοσι μια μονάδες ψυχικής απεξάρτησης (Θεραπευτικές Κοινότητες και άλλου τύπου) αποτελούν την κύρια και πιο εντατική φάση θεραπείας των προγραμμάτων του ΚΕΘΕΑ, όπου παραπέμπεται ο χρήστης ναρκωτικών μετά τη σύντομη προετοιμασία του στο Συμβουλευτικό Κέντρο. Η προσέγγιση είναι ψυχοκοινωνική και δεν χρησιμοποιούνται υποκατάστατα ή άλλες ουσίες. Οι Θεραπευτικές Κοινότητες παρέχουν ένα δομημένο, ασφαλές και υποστηρικτικό περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από την ενεργητική συμμετοχή και την ισότιμη αλληλεπίδραση όλων των μελών του.

11 ΣΤΟΧΟΙ ΤΗΣ ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗΣ
Σωματική αποτοξίνωση και πλήρης αποχή από τη χρήση ναρκωτικών ουσιών. Ψυχική απεξάρτηση. Εγκατάλειψη της παραβατικής συμπεριφοράς. Απόκτηση νέων δεξιοτήτων και στρατηγικών αντιμετώπισης προβλημάτων. Επαγγελματικός προσανατολισμός, εκπαίδευση και κατάρτιση. Υποστήριξη για επίλυση νομικών εκκρεμοτήτων. Βελτίωση οικογενειακών σχέσεων.

12 ΚΕΝΤΡΑ ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗΣ Οι Θεραπευτικές Κοινότητες διακρίνονται σε διαμονής και εξωτερικής παρακολούθησης και καλύπτουν πολλές γεωγραφικές περιοχές και ομάδες-στόχους: έφηβοι, ενήλικες, γονείς, μετανάστες, εξαρτημένοι από το αλκοόλ, τον τζόγο και το Διαδίκτυο. Ο χρόνος παραμονής στις μονάδες απεξάρτησης κυμαίνεται από 9 έως 12 μήνες συμμετοχής, ενώ οι 7 στους 10 από αυτούς που ολοκληρώνουν Θεραπευτική Κοινότητα, πέντε χρόνια μετά, απέχουν από τη χρήση οποιασδήποτε παράνομης ουσίας, δεν έχουν καμία νομική εμπλοκή και εργάζονται.

13 ΔΙΩΞΗ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ Η Ευρωπόλ όπως αποδίδεται στην ελληνική, είναι η υπηρεσία πληροφοριών σε ζητήματα εγκληματικής φύσης της Ευρωπαική Ένωση. Έχοντας ασυλία από δικαστικές διώξεις, η Ευρωπόλ τέθηκε σε πλήρη λειτουργία στην 1 Ιανουαρίου 1999.

14 ΙΔΡΥΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΟΛ Η ίδρυση της Ευρωπόλ ξεκίνησε σαν ιδέα στη δεκαετία του 1980 μεταξύ αστυνομικών οργανώσεων της Ευρώπης και έφθασε να συμφωνηθεί επίσημα πλέον στην Συνθήκη του Μάαστριχτ το 1992, και να ισχύει από τον επόμενο χρόνο, το Νοέμβριο του 1993. Η υπηρεσία άρχισε περιορισμένες αποστολές ως η Μονάδα (δίωξης) Ναρκωτικών της Ευρωπόλ. Στις 3 Ιανουαρίου 1994 το Πρωτόκολλο της Ευρωπόλ επικυρώθηκε από όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ και άρχισε να ισχύει από τον Οκτώβριος του ίδιου έτους.

15 ΔΙΑΚΙΝΗΤΕΣ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ
Με ποιόν τρόπο, όμως, φτάνουν αυτές οι ουσίες στα χέρια κάποιου; Λογικό είναι να συμπεράνουμε πως ελέγχονται μέσα από μηχανισμούς του κράτους. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων αυτό το ρόλο επιτελεί και η αστυνομία, με τη συνδρομή των βοηθών τους (βαποράκια).

16 Πώς φθάνουν στην χώρα μας όλα αυτά τα ναρκωτικά; Πώς εισάγονται στις ευρωπαϊκές χώρες;
Παραδόξως, η Αμβέρσα του Βελγίου είναι γεμάτη κοκαΐνη. Θεωρείται η πρωτεύουσα των ναρκωτικών της Ευρώπης. Παραπάνω και από το Αμστερντάμ. Χαρακτηριστικά, σχεδόν το 25% της κοκαΐνης που μπαίνει στην Ευρώπη από τη Νότια Αμερική, περνάει από τη χώρα του Βελγίου και ένα μεγάλο μέρος, από το λιμάνι της Αμβέρσας. Είναι πολύ βολικό και ταυτόχρονα απίστευτο "το ότι μόνο το 2% των κοντέινερ που περνάνε από το λιμάνι κάθε χρόνο ελέγχεται, άρα δεν πιάνουν σχεδόν τίποτα".  Και από εκεί αρχίζει το ταξίδι για κάθε γωνιά της Ευρώπης. Μία άλλη χώρα προέλευσης και παραγωγής ναρκωτικών στην Ευρώπη είναι και η Αλβανία όπως και η Σερβία. Λόγω μικρής απόστασης, η Αλβανία και η Σερβία είναι οι κύριοι προμηθευτές ναρκωτικών στη χώρα μας.

17 ΟΜΑΔΑ ΜΑΘΗΤΩΝ Αλέξανδρος Κούτνας Αλέξανδρος Γεωργούδης
Κων/νος Λιάτσικος Παναγιώτης Γκιουλές

18 ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ wikipedia

19 Τέλος


Κατέβασμα ppt "ΓΕΛ. ΖΑΓΟΡΑΣ ΤΑΞΗ Α’ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google