Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Διαχείριση Έργου Συστήματα Παραγωγής Σύγχρονες Τεχνολογίες Παραγωγής

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Διαχείριση Έργου Συστήματα Παραγωγής Σύγχρονες Τεχνολογίες Παραγωγής"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Διαχείριση Έργου Συστήματα Παραγωγής Σύγχρονες Τεχνολογίες Παραγωγής
ΔΙΑΛΕΞΗ 5 Διαχείριση Έργου Συστήματα Παραγωγής Σύγχρονες Τεχνολογίες Παραγωγής

2 Διαχείριση Έργου Έργο είναι ένα εγχείρημα, στα πλαίσια μιας οργανωμένης συνέργειας παραγωγικών συντελεστών, το οποίο διακρίνεται από τα εξής δύο χαρακτηριστικά : α) Είναι προσωρινό, δηλαδή έχει καθορισμένη διάρκεια και ως εκ τούτου έχει συγκεκριμένη αρχή και τέλος. β) Στόχος του εγχειρήματος είναι η δημιουργία ενός μοναδικού προϊόντος ή υπηρεσίας.

3 Διαχείριση Έργου Σημείωση : Τα (α) και (β) στοιχειοθετούν μια προσπάθεια που διαφέρει σημαντικά από την συνήθη επιχειρηματικά εγχειρήματα και αυτό διότι τα τελευταία χαρακτηρίζονται από σταθερότητα, μονιμότητα και αδιάλειπτη πρόθεση λειτουργίας. Η καινοτομία και η πρωτοτυπία ενός επιχειρηματικού εγχειρήματος μπορεί και να υπάρχει. Δεν συνιστά δηλαδή αναγκαία και ικανή συνθήκη τελεσφόρηση της. Αντιθέτως η καινοφάνη φύση ενός έργου, είτε ως προς αυτό καθ’ αυτό το αποτέλεσμα, είτε ως προς την ίδια παραγωγική διαδικασία που το παράγει συνιστά απαραίτητο χαρακτηριστικό αναγνωρισιμότητας του.

4 Διαχείριση Έργου Ένας εναλλακτικός ορισμός ενός έργου είναι ο ακόλουθος : Έργο είναι η προσπάθεια να συνδυαστούν καινοφανώς οικονομικοί πόροι, όπως για παράδειγμα ανθρώπινη εργασία, πρώτες ύλες, μηχανήματα, ενέργεια, υλικά, με στόχο την υλοποίηση συγκεκριμένων εργασιών οι οποίες αφενός κατατείνουν στην παραγωγή προϊόντων και υπηρεσιών που διακρίνονται από συγκεκριμένες ποιοτικές προδιαγραφές ενώ αφετέρου δεν υπερκεράζουν τους κοστολογικούς και χρονικούς περιορισμούς που τίθενται από την διοίκηση του έργου a-priori.

5 Διαχείριση Έργου Παράγοντες που συνεισφέρουν στην μέτρηση της προόδου ενός έργου : Η μέτρηση της προόδου ενός έργου δύναται να ποσοτικοποιηθεί έχοντας υπόψη συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, όπως : α) τις ποιοτικές προδιαγραφές ενός έργου β) τον χρόνο γ) το κόστος υλοποίησης .

6 Διαχείριση Έργου Τα εν λόγω γνωρίσματα γίνονται αντιληπτά ως περιορισμοί – στόχοι. Από κοινού φέρουν την ονομασία «τρίγωνο διαχείρισης έργου» και σχηματικά απεικονίζονται ως οι κορυφές ενός ισοσκελούς τριγώνου, υπό την προϋπόθεση ωστόσο ότι υπάρχει σύμμετρη βαρύτητα που αποδίδεται σε καθέναν από αυτούς.

7 Διαχείριση Έργου Πρέπει να επισημανθεί ότι τα χαρακτηριστικά α), β) και γ) τελούν μεταξύ τους σε σχέση ανταγωνιστικότητας, υπό την έννοια ότι συγκεκριμένες απαιτήσεις σε οποιοδήποτε από αυτά συνεπάγεται συγκεκριμένες μεταβολές στα εναπομένοντα.

8 Διαχείριση Έργου Στην επιλογή ενός έργου μπορούν να χρησιμοποιηθούν διαφορετικά κριτήρια. Κάποια από αυτά είναι τα ακόλουθα : Α) Κριτήρια Παραγωγής, όπως είναι για παράδειγμα ο χρόνος ολοκλήρωσης του έργου, η απαιτούμενη ενέργεια ή τέλος οι προδιαγραφές ασφαλείας του. Β) Κριτήρια Αγοράς, δηλαδή οι προσδοκίες αναφορικά με την κερδοφορίας, την εξέλιξη των τιμών και του κόστους.

9 Διαχείριση Έργου Διαχείριση Έργου είναι η διαδικασία μέσω της οποίας εφαρμόζονται γνώσεις, δεξιότητες και τεχνικές κατά την εκτέλεση του έργου με στόχο να ικανοποιηθούν κατά το βέλτιστο δυνατό οι περιορισμοί του. PMBOK: Είναι ένας τρόπος τυποποίησης των απαιτούμενων γνώσεων που απαιτούνται στην διαχείριση ενός έργου. Διακρίνεται σε δέκα γνωστικές περιοχές : Ενοποίηση έργου Διαχείριση αντικειμένου εργασιών έργου.

10 Διαχείριση Έργου Διαχείριση Χρόνου Έργου Διαχείριση Κόστους Έργου Διαχείριση Ποιότητας Έργου Διαχείριση Ανθρωπίνων Πόρων Διαχείριση Επικοινωνίας Έργου

11 Διαχείριση Έργου Διαχείριση Κινδύνου Έργου Διαχείριση Προμηθειών Έργου Διαχείριση Συμμετχόντων.


Κατέβασμα ppt "Διαχείριση Έργου Συστήματα Παραγωγής Σύγχρονες Τεχνολογίες Παραγωγής"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google