Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

PROJECT Β' ΛΥΚΕΙΟΥ ΡΙΟΛΟΥ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "PROJECT Β' ΛΥΚΕΙΟΥ ΡΙΟΛΟΥ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 PROJECT Β' ΛΥΚΕΙΟΥ ΡΙΟΛΟΥ
ΣΩΦΡΟΝΙΣΜΟΣ- ΘΑΝΑΤΙΚH ΠΟΙΝΗ ΟΜΑΔΑ => ΟTR

2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΟΥ ΣΩΦΡΟΝΙΣΜΟΥ (σελ) 2-4
Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΟΥ ΣΩΦΡΟΝΙΣΜΟΥ (σελ) 2-4 ΤΑ ΣΩΦΡΟΝΙΣΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ (σελ) 5-19 ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΩΦΡΟΝΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ (σελ) 20-23 ΟΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΕΡΕΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ (σελ) 24-33 ΘΑΝΑΤΙΚΗ ΠΟΙΝΗ (σελ) 34-35 ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΘΑΝΑΤΙΚΗΣ ΠΟΙΝΗΣ (σελ) 36-37 Η ΘΑΝΑΤΙΚΗ ΠΟΙΝΗ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΑ (σελ) 38-39 ΠΗΓΕΣ (σελ) 40

3 Σωφρονισμός Σε κάποιες φυλακές της Γαλλίας υπάρχουν διαμερίσματα για να συναντιούνται οι οικογένειες των κρατουμένων σε ανθρώπινες συνθήκες ενώ σε σωφρονιστικό ίδρυμα στο Εδιμβούργο λειτουργεί  αξιόλογη βιβλιοθήκη.  Σε αυτές τις χώρες η λέξη «σωφρονισμός» έχει κυριολεκτική σημασία, δηλαδή βελτιώνει τη διαγωγή των κρατουμένων. Στα καθ’ ημάς, όπως βεβαίως και σε όλο τον υποανάπτυκτο κόσμο, οι κρατούμενοι κάνουν μεταπτυχιακά στο έγκλημα, όπως για παράδειγμα οι αντιεξουσιαστές, που παρακολουθούν μαθήματα από τους ποινικούς.

4 Ο υπουργός Δικαιοσύνης, ο εκάστοτε, κάνει δηλώσεις για τον υπερπληθυσμό τω φυλακών. Λέμε «ο εκάστοτε» καθώς διαχρονικά οι υπουργοί ανακαλύπτουν ότι οι δομές δεν επαρκούν. Βεβαίως έχουν όλοι πακέτο προτάσεων, που περιλαμβάνει απελευθέρωση των ναρκομανών, ηλεκτρονικό βραχιόλι, σμίκρυνση του χρόνου προφυλάκισης και ταυτόχρονα την ανέγερση νέων φυλακών. Ο υπουργός Δικαιοσύνης, ο εκάστοτε, διαπιστώνει ότι το προσωπικό δεν επαρκεί. Δεν επαρκεί ούτε στον αριθμό ούτε στην εκπαίδευση.

5 Ο βασανισμός του Ιλία Καρέλι δεν είναι ο πρώτος που καταγράφεται σε σωφρονιστικό ίδρυμα. Να θυμηθούμε τις αγριότητες στις φυλακές Γρεβενών πριν από ένα χρόνο, όπου κρατούμενοι υποχρεώθηκαν να περπατούν στα τέσσερα γυμνοί ενώ δέχονταν χτυπήματα με κλομπ από δημοσίους υπαλλήλους που φορούσαν κουκούλες. Δεν θα μπούμε στη φιλολογία της ειδικότητας, αν ήταν από την Ειδική Κατασταλτική Αντιτρομοκρατική Μονάδα ή απλοί φρουροί ούτε θα εξετάσουμε τα εγκλήματα των φυλακισμένων. Θα σταθούμε όμως σε μια λεπτομέρεια: η εισαγγελική έρευνα, με χαρακτήρα κατεπείγοντος, δεν έχει ολοκληρωθεί. Οι βασανιστές παραμένουν ατιμώρητοι.

6 ΤΑ ΣΩΦΡΟΝΙΣΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Πόσο διαφέρουν οι φυλακές από τόπο σε τόπο και τι καταμαρτυρούν για τις εκάστοτε κοινωνικές πραγματικότητες. Κάποιες φορές οι κρατούμενοι παίρνουν το νόμο στα χέρια τους, ακόμα και πίσω από τα σίδερα. Όπως στη Vista Hermosa στη Βενεζουέλα και στη Bilibid στις Φιλιππίνες. Άλλες φορές ζουν περιμένοντας την εκτέλεση τους , στους διαδρόμους του θανάτου, ακόμα και αναπτυγμένων κρατών, όπως η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ. Σπανιότερα αντιμετωπίζονται με σεβασμό. Όπως στις πολυτελείς σκανδιναβικές φυλακές της Νορβηγίας, στις ανοιχτές φυλακές της Φινλανδίας αλλά και στο εναλλακτικό κορσικανικό κέντρο κράτησης της Κασαμπιάντα. Τις περισσότερες φορές το Κράτος Πρόνοιας μετατρέπεται σε Κράτος Τιμωρίας ακόμα και αν το κελί από ανθυγιεινό υπνωτήριο γίνεται ένα πολύχρωμο κλουβί.. Εξάλλου οι φυλακές εξ ορισμού αναπαράγουν βία ενώ συνεχίζουν να περιθωριοποιούν τους ήδη περιθωριοποιημένους.

7 ΓΑΛΛΙΑ Δεν πάει καιρός που στο γαλλικό ιστότοπο Mediapart δημοσιεύτηκε μια ανοιχτή επιστολή με τίτλο «Για την κατάργηση των φυλακών, των μηχανισμών και της λογικής τους». Η επιστολή έφερε την υπογραφή διανοουμένων πρώην κρατουμένων και επιστημόνων « που ζητούσαν «να πεταχτεί στα πιο βαθιά μπουντρούμια της Ιστορίας» αυτό το αρχαϊκό σύστημα που επιτρέπει «τη φυλάκιση ανθρώπου από άνθρωπο»….

8 Στη Γαλλία οι φυλακές άνοιξαν πρόσφατα τις πόρτες τους στην κοινωνία
Στη Γαλλία οι φυλακές άνοιξαν πρόσφατα τις πόρτες τους στην κοινωνία.Οι πολίτες μπορούν να μπουν «εθελοντικά» μέσα στις φυλακές για να ζήσουν στο πετσί τους την απεχθή πρακτική εγκλεισμού ανθρώπου από άνθρωπο και να «πάρουν τον λόγο». Αυτό επιτράπηκε πρόσφατα μετά από τη σχετική μεταρρύθμιση. Με άλλα λόγια; Η Γαλλία μοιάζει να θέλει να μετασχηματίσει την εικόνα των παλαιάς κοπής υπερκατοικημένων γαλατικών φυλακών…και να αποτινάξει το «στίγμα» της ευρωπαϊκής χώρας με φυλακές όχι τόσο φιλικές προς τους ψυχικά ασθενείς, όπως είχε κατηγορηθεί.

9 Έχουν περάσει λίγο περισσότερο από δυο χρόνια από την Έκθεση της Επιτροπής κατά των Βασανιστηρίων και της ταπεινωτικής μεταχείρισης του Συμβουλίου της Ευρώπης όπου η Γαλλία παρουσιάστηκε ως μια από τις χώρες με τα περισσότερα κρούσματα κακομεταχείρισης τροφίμων σε φυλακές συμπεριλαμβανομένων κρατουμένων με προβλήματα ψυχικής υγείας- συμπέρασμα που προέκυψε έπειτα από επίσκεψη σε Γαλλικές Φυλακές και Ψυχιατρεία.

10 ΚΟΡΣΙΚΗ Στην Κορσική υπάρχει ένα «σωφρονιστικό καταφύγιο» αποκλειστικά για εκείνους που είναι ταυτοχρόνως θύτες και ψυχικά πάσχοντες…Η πλειοψηφία των «ασυνήθιστων φυλακισμένων» έχει καταδικαστεί για σεξουαλικά εγκλήματα.Οι κρατούμενοι του σωφρονιστικού ιδρύματος της Κασαμπιάντα στην καρδιά της Κορσικής, βηματίζουν πάνω σε κατάλευκη άμμο δίχως χειροπέδες και αγναντεύουν το απέραντο γαλάζιο δίχως επιβεβλημένα ωράρια.Η είσοδος στο κορσικανικό κέντρο κράτησης θυμίζει περισσότερο διάσχιση των γαλλοβελγικών συνόρων παρά φυλακή. Δεν υπάρχουν τείχη, πόρτες ασφαλείας, παρατηρητήρια, εξονυχιστικοί έλεγχοι.

11 Μονάχα ένα σύστημα κινούμενου φράγματος που ρυθμίζει την είσοδο και την έξοδο των οχημάτων, λίγες διασκορπισμένες κάμερες και ένα σύστημα ανίχνευσης υπέρυθρων ακτίνων συνεχίζουν να υπενθυμίζουν στον επισκέπτη πως δεν πρόκειται για ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις. Οι εγκληματίες κατά των ηθών μεταφέρονται στη νήσο των Σειρήνων από όλες τις γωνιές της γαλατικής γης.Οι άγραφοι νόμοι του ανεπίσημου πρωτοκόλλου της φυλακής προβλέπουν την άμεση εξασφάλιση τριών αντικειμένων για τους άρτι αφιχθέντες κρατουμένους: ενός ρολογιού, ενός ξυπνητηριού και ενός ψαροκάλαμου. Στις περισσότερες φυλακές οι κρατούμενοι δεν χρειάζεται να γνωρίζουν την ώρα.

12 Στο σωφρονιστικό ίδρυμα της Κασαμπιάντα δεν υπάρχει υποχρεωτικό εγερτήριο ούτε σωφρονιστικοί υπάλληλοι που επιβάλλουν ωράρια καθαριότητας και γευμάτων. Υπάρχουν αντιθέτως δυο «πριβέ εντευκτήρια» όπου οι κρατούμενοι μπορούν να υποδεχτούν τα αγαπημένα τους πρόσωπα δίχως την παρουσία επιτηρητών και σε απόλυτη «ιδιωτικότητα».Τα 1500 εκτάρια του καινοτόμου σωφρονιστικού ιδρύματος έχουν γίνει όμως επανειλημμένως μήλον της έριδος μεταξύ τοπικών ηγεσιών και της διοίκησης των φυλακών καθώς το σωφρονιστικό ίδρυμα διαθέτει μια από τις σημαντικότερες φάρμες του νησιού.

13 ΝΟΡΒΗΓΙΑ «Εάν έκανα ποτέ έγκλημα θα το έκανα στη Νορβηγία” σημείωνε με σκωπτική διάθεση Αμερικάνος μπλόγκερ σχετικά με την φυλακή Halden, τo νορβηγικό πολυτελές, προοδευτικό σωφρονιστικό ίδρυμα, γνωστό παγκοσμίως ως “φυλακή πέντε αστέρων”. Η καινοτόμα φυλακή Halden έχει ατομικά κελιά και τις ανέσεις που παραπέμπουν σε δωμάτια ξενοδοχείου. Επιπλέον είναι μια από τις ελάχιστες φυλακές παγκοσμίως που επιτρέπει την έκτιση ποινής κάτω από συνθήκες που δεν υποβιβάζουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Οι φυλακισμένοι μέσα στους χώρους συνεστίασης και μουσικών- αθλητικών δραστηριοτήτων έχουν την ευκαιρία να συνάψουν κοινωνικό δεσμό- απαραίτητη προϋπόθεση για την μετέπειτα κοινωνική επανένταξη τους σύμφωνα με τους ειδήμονες.

14 Το νορβηγικό σωφρονιστικό σύστημα εστιάζει στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στον σεβασμό της ιδιωτικότητας των κρατουμένων, προφανώς ακόμα και στην περίπτωση που πρόκειται για “σπεσιαλίστες κακοποιούς” ή ψυχοπαθείς τρομοκράτες.Το σωφρονιστικό ίδρυμα Halden, που κόστισε 171 εκατομμύρια ευρώ, βρίσκεται στα νοτιοδυτικά του Όσλο. Εντός του σωφρονιστικού ιδρύματος υπάρχουν επιπλέον βιβλιοθήκες, σχολικές αίθουσες, στούντιο ηχογράφησης, γήπεδα και γυμναστήριο με υπερσύγχρονα μηχανήματα συμπεριλαμβανομένου έναν τοίχο αναρρίχησης. Όσο για τα “τείχη” της πιο προοδευτικής φυλακής της υφηλίου; Δεν είναι ορατά από τα δωμάτια των τροφίμων ούτε από τις υπόλοιπες αίθουσες. Οι αρχιτέκτονες επέλεξαν να κρύψουν τον επιβλητικό φράκτη από το οπτικό πεδίο των φυλακισμένων.

15 ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ Η κατεξοχήν εναλλακτική σωφρονιστική πραγματικότητα είναι φινλανδική. Κι ας είχε η Φινλανδία- πριν από μερικές δεκαετίες- ένα από τα υψηλότερα ποσοστά φυλακισμένων στην Ευρώπη.Στην πόλη Κεράβα της Φινλανδίας υπάρχουν φυλακές, όπου δεν υπάρχουν ούτε δεσμοφύλακες ούτε κλειδαριές. Οι κρατούμενοι ζουν εργαζόμενοι καθημερινά σε ένα θερμοκήπιο, όπου μεταφυτεύουν νεαρά φυτά σε γλάστρες και έχουν κουνέλια για κατοικίδια ζώα. Πληρώνουν ενοίκιο για τη διαμονή τους και αμείβονται για την εργασία τους.Στην περίπτωση που επιλέξουν να κάνουν πανεπιστημιακές σπουδές κατά τη διάρκεια της «θητείας» τους στη φυλακή, εισπράττουν κρατική επιδότηση, η υποτροφία.

16 Οι 70 κρατούμενοι της Κεράβα βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο της ποινής τους. Έχουν βρεθεί εκεί αφού έχουν κάνει οι ίδιοι αίτηση για τις ανοιχτές φυλακές. Δικαιούνται κινητό τηλέφωνο και τρεις μέρες αργίας το δίμηνο ενώ είναι ελεύθεροι να κάνουν τα ψώνια τους στην πόλη . Οι κρατούμενοι «αντιμετωπίζονται» ως «πελάτες» ή ως «μαθητές»- ανάλογα την ηλικία τους- ενώ οι φρουροί- οι οποίοι είναι άοπλοι και φορούν συνήθως πολιτικά ρούχα «αναφέρονται» ως διαχειριστές» ή «μάνατζερ» Οι κρατούμενοι στης Κεράβα δεν δραπετεύουν παρόλο που είναι εύκολο. Γνωρίζουν πως «αν δραπετεύσεις επιστρέφεις στην φυλακή. Και όπως οι ίδιοι λένε, στην Κεράβα είναι καλύτερα.

17 Υπολογίζεται πως περίπου το 1/3 των Φινλανδών κρατουμένων ζουν σε ανοιχτές φυλακές. Οι κρατούμενοι των ανοιχτών φυλακών είναι όμως εκείνοι που έχουν τις λιγότερες πιθανότητες να συλληφθούν για δεύτερη φορά. Εκτός από αποτελεσματικές, οι ανοιχτές φυλακές είναι και οικονομικά συμφέρουσες. Το κόστος ανά κρατούμενο πέφτει στο 1/3 του συνήθους κόστους σε μια συμβατική φυλακή από τη στιγμή που δεν δαπανώνται χρήματα ούτε για ακριβά συστήματα ασφαλείας ούτε για έξτρα προσωπικό. Επιπλέον οι τρόφιμοι μένουν όλοι μαζί σε κοιτώνες και όχι σε ακριβά ατομικά δωμάτια.

18 ΟΛΛΑΝΔΙΑ Δεν πάει καιρός που η Ολλανδία λάνσαρε μια αρκετά κερδοφόρα για το ολλανδικό κράτος σωφρονιστική πραγματικότητα: οι κρατούμενοι να πληρώνουν τη «θητεία» τους στη φυλακή…Ως γνωστόν στην Ολλανδία ήδη το μεγαλύτερο μέρος των φυλακισμένων εργάζεται κατά τη διάρκεια της «θητείας» του στη φυλακή. Πλέον όμως οι κρατούμενοι πληρώνουν και τις νύχτες τους στο κελί… Για την ακρίβεια υπολογίζεται πως ένας τρόφιμος θα πρέπει να καταβάλλει το ποσό των ευρώ για δυο χρόνια φυλάκισης. ..

19 Στην περίπτωση ανήλικου κρατούμενου, το κόστος «διαμονής του στο κελί» θα εξοφλείται από τους γονείς και κηδεμόνες ενώ στην περίπτωση τροφίμων που δεν δύνανται να καταβάλλουν το «νοίκι», θα γίνονται διευκολύνσεις. Εκτός από αυτή τη σχετικά «φουτουριστική» για τα ευρωπαϊκά δεδομένα πρόταση νόμου, υπάρχει και μια άλλη – επίσης υπό εξέταση- που προτείνει τη συμμετοχή των κατηγορούμενων και στα δικαστικά έξοδα…Το Υπουργείο δικαιοσύνης υποστηρίζει πως τα δυο νομοσχέδια θα αποφέρουν μέχρι και 65 εκατομμύρια το χρόνο στη στιγμή που το ολλανδικό κράτος ξοδεύει περίπου 250 ευρώ την ημέρα για κάθε κρατούμενο. Τα 16 ευρώ που θα πληρώνει ο κάθε τρόφιμος για κάθε διανυκτέρευση του στις ολλανδικές φυλακές θα καλύψουν λοιπόν το 7% των ημερήσιων εξόδων του..

20 Αξίζει να σημειωθεί πως εδώ και χρόνια η Ολλανδία προσπαθεί να μειώσει το κόστος των φυλακών. Το δρομολόγησε το σταδιακό κλείσιμο είκοσι περίπου σωφρονιστικών ιδρυμάτων…Ήδη σε οχτώ φυλακές μπήκε λουκέτο όταν συνολικά στη χώρα κατεγράφησαν κρατούμενοι για θέσεις.. «Αποσπάσματα από την εκπομπή έχουν δημοσιευτεί στο περιοδικό Επίκαιρα, στη στήλη Ανθρωπογεωγραφικά» ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ ΤΟΥ RADIO YGEIA «… ΩΣ ΤΑ ΠΕΡΑΤΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ…» ΜΕ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΆΦΟ-ΨΥΧΟΛΟΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ

21 Οργάνωση του Σωφρονιστικού Συστήματος στην Ελλάδα
Η οργάνωση του Σωφρονιστικού συστήματος στην Ελλάδα βασίζεται στις γενικές αρχές πού τίθενται από το Σύνταγμα, τις διεθνείς συμβάσεις, τους νόμους και τα Προεδρικά Διατάγματα καθώς και τις κανονιστικές πράξεις κατ’ εξουσιοδότησή τους, με θεμελιώδη νόμο τον ισχύοντα Σωφρονιστικό Κώδικα.Οι γενικές αρχές αφορούν τους κανόνες εκτέλεσης των ποινών και μέτρων ασφάλειας κατά της ελευθερίας, όπως αυτές επιβάλλονται από τα αρμόδια Δικαστήρια και τη μεταχείρηση των κρατουμένων στα καταστήματα κράτησης.Απαραβίαστες αρχές στην εφαρμογή των ανωτέρω κανόνων αποτελούν η νομιμότητα και η ισότητα στην μεταχείρηση των κρατουμένων, ο σεβασμός των δικαιωμάτων των κρατουμένων που τους αναγνωρίζει ο νόμος και η έννομη προστασία τους.

22 Στον προαναφερθέντα Σωφρονιστικό Κώδικα περιγράφονται τα όργανα της άσκησης της σωφρονιστικής πολιτικής που είναι το Κεντρικό Επιστημονικό Συμβούλιο Φυλακών, η Κεντρική Επιτροπή Μεταγωγών και τα Συμβούλια της Φυλακής. Επίσης καθορίζονται οι κατηγορίες των κρατουμένων και των καταστημάτων κράτησης, ο τρόπος μεταγωγής σε αυτά και η διαβίωσή τους, η εφαρμογή προγραμμάτων και η διάθεση του ελέυθερου χρόνου τους, η εργασιακή τους κατάσταση, ο ευεργετικός υπολογισμός ημερών ποινής λόγω εργασίας και επικοινωνία με το ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον.Στον ίδιο Κώδικα περιγράφονται οι εναλλακτικές μορφές έκτισης των ποινών , τα μέτρα για την εύρυθμη λειτουργία των καταστημάτων, ο τρόπος μεταγωγών των κρατουμένων, ο τρόπος λήξης των ποινών, η μετασωφρονιστική μέριμνα, η εποπτεία της εφαρμογής του και τα όργανα που την ασκούν.

23 Η εποπτεία της οργάνωσης και λειτουργίας του σωφρονιστικού συστήματος ασκείται από τη Γενική Διεύθυνση Σωφρονιστικής Πολιτικής του Υπουργείου και τις υπαγόμενες σε αυτή Διευθύνσεις: Α) Πρόληψης Εγκληματικότητας και Σωφρονιστικής Αγωγής Ανηλίκων Β) Σωφρονιστικής Αγωγής Ενηλίκων Γ) Λειτουργία Ειδικών Θεραπευτικών Καταστημάτων Δ) Επιθεώρησης Σωφρονιστικών Καταστημάτων και Ειδικών Καταστημάτων Κράτησης Νέων και Ε) Εξωτερικής Φρούρησης Φυλακών και λοιπών Καταστημάτων Η νομοθεσία που διέπει την εν γένει οργάνωση και λειτουργία Σωφρονιστικού Συστήματος βρίσκεται στην επόμενη ενότητα.

24

25 Οι χειρότερες φυλακές στην Ιστορία
Ο λόγος ύπαρξης των φυλακών είναι ο σωφρονισμός των κρατουμένων. Πολλές φορές, όμως, η θεωρία πάει... περίπατο και πίσω από τους τοίχους και τα συρματοπλέγματα ισχύουν άλλοι νόμοι. Χειρότεροι και από αυτούς της ζούγκλας. Φανταστείτε μέρη στα οποία πρέπει να συμβιώσουν οι χειρότεροι κακοποιοί και οι πιο αδίστακτοι εγκληματίες της εκάστοτε χώρας. Άτομα που έχουν απομυθοποιήσει τον θάνατο και που δεν έχουν κανένα πρόβλημα είτε να αποπειραθούν να αποδράσουν, είτε να σκοτώσουν, δεδομένου ότι ούτως ή άλλως δεν πρόκειται να περάσουν ποτέ την πύλη. Υπάρχουν φυλακές και ΦΥΛΑΚΕΣ, καταστήματα που θεωρούνται «εκκλησία και άλλα που χαρακτηρίζονται ως χειρότερα και από την κόλαση.

26 Φυλακές Σαν Κουεντίν

27 Ιδρύθηκαν το 1852 και είναι οι παλαιότερες φυλακές στην Καλιφόρνια, στις οποίες μάλιστα εξακολουθεί να εκτελείται και η θανατική ποινή. Παρά την πληθώρα δεσμοφυλάκων, παρατηρούνται πολύ συχνά εξεγέρσεις και περιστατικά έντονης βίας. Τον Φεβρουάριο του 2006, μια εξέγερση οδήγησε στον θάνατο δύο κρατουμένων και τον τραυματισμό άλλων 100. Σε ειδική έκθεση του 2005, αναφέρεται ότι «είναι επικίνδυνο να ζουν άνθρωποι στις φυλακές Σαν Κουεντίν».

28

29 Μπανγκ Κουάνγκ

30 Αν και είναι γνωστές και ως «Το Χίλτον της Μπανγκόκ», οι φυλακές Μπανγκ Κουάνγκ δεν έχουν και την καλύτερη φήμη. Ο... μύθος λέει ότι τα βασανιστήρια κρατουμένων αποτελούν καθημερινότητα, όπως επίσης και ότι οι θανατοποινίτες ενδέχεται να ενημερωθούν για την εκτέλεσή τους δύο μόλις ώρες πριν αυτή πραγματοποιηθεί.

31 Rikers Island Prison Και μόνο το γεγονός ότι ο Τζον Ρέγιες, άλλοτε σωφρονιστικός υπάλληλος των φυλακών που βρίσκονται στη Νέα Υόρκη, δήλωσε το 1991 ότι τα περιστατικά βίας και οι δολοφονίες που είχε βιώσει ως αυτόπτης μάρτυρας, του προκάλεσαν μόνιμο άγχος και φόβο, τα λέει όλα. Σε μια προσπάθεια να περιορίσουν τις συγκρούσεις μεταξύ κρατουμένων, οι υπεύθυνοι των φυλακών πήραν δραστικά και πολύ αυστηρά μέτρα. Η αλήθεια είναι ότι έγιναν σημαντικά βήματα προόδου αν αναλογιστεί κάποιος ότι από τα μαχαιρώματα τον χρόνο, πέσαμε στα 70.

32

33 Φυλακές Αλκατράζ Αν και σήμερα αποτελούν αξιοθέατο και υποδέχονται εκατοντάδες επισκέπτες ημερησίως, υπήρξαν εποχές που οι κρατούμενοι δεν ήθελαν ούτε να τις ακούσουν. Βρίσκονται ανοικτά του Σαν Φρανσίσκο και έχουν μείνει στην ιστορία για δύο λόγους. Πρώτον, διότι κάποτε φιλοξένησαν τον Αλ Καπόνε και δεύτερον διότι οι προσπάθειες απόδρασης είχαν πάντα πολύ άσχημη εξέλιξη.

34

35 Θανατική Ποινή Θανατική ποινή είναι η ποινή που επιβάλλεται σε έναν εγκληματία από τις αρχές ενός κράτους, και έχει να κάνει με την αφαίρεση της ζωής αυτού. Είναι η αυστηρότερη ποινή που μπορεί να επιβληθεί και συχνά ονομάζεται «η εσχάτη των ποινών».

36 Στην Ελλάδα, η θανατική ποινή καταργήθηκε τον Δεκέμβριο του 1993 από την κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου (υπουργός Δικαιοσύνης Γεώργιος Κουβελάκης, νόμος 2172/1993, άρθρο 33, παράγραφος 1, ΦΕΚ Α΄ 207),[1] κάτι που επιβεβαιώθηκε και στη συνταγματική αναθεώρηση του 2001. Όλα τα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν πλέον καταργήσει την θανατική ποινή, αλλά συνεχίζει να εφαρμόζεται σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Κίνα, και πολλά κράτη του μουσουλμανικού κόσμου.

37 Ιστορία της Θανατικής ποινής
Η θανάτωση εγκληματιών ήταν πολύ συνηθισμένη στο παρελθόν, από την αρχαιότητα μέχρι τον 20ό αιώνα. Ένα πρώιμο γνωστό παράδειγμα θανατικής ποινής είναι η ύπαρξή της στον κώδικα του Χαμουραμπί, την 2η χιλιετία π.Χ. στη Μεσοποταμία. Στην Αθήνα, κατά την αρχαϊκή εποχή, προβλεπόταν από τους νόμους του Δράκοντα. Οι συνηθέστεροι τρόποι θανάτωσης στην αρχαιότητα ήταν η σφαγή, ο αποκεφαλισμός κλπ. Κατά την ρωμαϊκή εποχή διαδόθηκε σε όλη τη Μεσόγειο η μέθοδος της σταύρωσης και του κατασπαραγμού από θηρία. Στον Μεσαίωνα και στην πρώιμη νεώτερη Ευρώπη, μεταξύ άλλων, με θάνατο στην πυρά τιμωρούνταν όσοι θεωρούνταν αιρετικοί και οι κατηγορούμενοι για μαγεία.

38 Σε πολλούς πολιτισμούς συνυπήρχαν διαφορετικά είδη θανάτωσης, ανάλογα με το διαπραχθέν έγκλημα, διότι κάθε είδος είχε συνήθως διαφορετικό συμβολισμό. Για παράδειγμα, στην Ευρώπη, ο θάνατος δι' απαγχονισμού θεωρείτο εξευτελιστικός και προβλεπόταν για ληστές, σε αντίθεση με τον αποκεφαλισμό, που θεωρείτο ευγενής τρόπος θανάτου, κατάλληλος για αριστοκράτες. Οι αιρετικοί καίγονταν στην πυρά διότι, σύμφωνα με τις αντιλήψεις της εποχής, η φωτιά ήταν μέσο κάθαρσης. Οι περισσότερες εκτελέσεις στην ιστορία, και ακόμα και σήμερα σε κάποιες χώρες, γίνονταν δημοσίως, ενώπιον πολλών θεατών, για παραδειγματισμό και για επίδειξη της δύναμης του κράτους.

39 Η Θανατική Ποινή Στο Σήμερα
Η θανατική ποινή αποτελεί αντικείμενο ποικίλλων συζητήσεων και διαφωνιών, καθώς άπτεται πολλών ζητημάτων, όπως η ηθική, η αποτελεσματικότητά της, η ικανοποίηση του αισθήματος δικαιοσύνης κλπ. Οι πολέμιοί της την θεωρούν απάνθρωπη, με το επιχείρημα ότι κάθε ανθρώπινη ζωή πρέπει να είναι σεβαστή και αναφαίρετη, ακόμα και αυτή ενός εγκληματία. Από εδώ προκύπτει και το επιχείρημα ότι, αφού η αφαίρεση μιας ανθρώπινης ζωής είναι πράξη άδικη και αξιόποινη, το ίδιο ισχύει και για την ίδια την θανατική ποινή, διότι είναι αφαίρεση της ζωής ενός ανθρώπου. Ένα επιπλέον επιχείρημα είναι πως εκεί που η θανατική ποινή εφαρμόζεται αποδεικνύεται η ανικανότητα του συστήματος για πρόληψη τέτοιων πράξεων καθώς και για επανένταξη εκείνων που τις πραγματοποιούν.

40 Οι υπέρμαχοί της, αντιθέτως, πιστεύουν ότι είναι κατάλληλη για εγκλήματα όπως ο φόνος ή η παιδεραστία, και ότι η θανάτωση του εγκληματία προσφέρει την μέγιστη δυνατή ανακούφιση στον κύκλο του θύματος

41 Πηγές http://www.sarantoskargakos.gr/content/
latistor.blogspot.com/2015/07/blog-post_31.html paizoyme news247.gr/.../oi-10-pio-epikindynes-fylakes-ston- kosmo html

42 ΜΕΛΗ ΟΜΑΔΑΣ ΑΛΛΑ ΟΡΝΕΛΑ ΒΑΒΑΡΟΥΤΑΣ ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΑ
ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ


Κατέβασμα ppt "PROJECT Β' ΛΥΚΕΙΟΥ ΡΙΟΛΟΥ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google